Plesniak….

wrzuci ktoś przepis na to???? boście smaka narobiły

29 odpowiedzi na pytanie: Plesniak….

karolcia79 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Vala:wrzuci ktoś przepis na to???? boście smaka narobiły

Jestem za..

Mam już ślinotok…

🙂

kiara Dodane ponad rok temu,

Z przepisu Bozeny Dykiel:
50 dag maki
5 jajek
kostka masla
1 cukier waniliowy
szkl cukru
2 lyzeczki pr. do pieczenia
4 lyzki kakao

Zagniesc kruche ciasto i podzielic je na pol, do jednej polowy dodac kakao. Wlozyc do lodowki. Jasna czesc starkowac na blache, na to przesmazone z mala iloscia cukru jablka (moze byc dzem). Na jablka wylozyc piane ubita z bialek, a na nia zetrzec ciemna czesc ciasta. Pikarnik nagrzac do 200 stopni, po 30 min. zmniejszyc temp. do 150 i piec jeszcze ok 30 min.

kiara Dodane ponad rok temu,

A ja robie zwykle kruche ciasto tak jak na szarlotke, dziele na pol i do jednej czesci dodaje kakao. Ciasto do lodowki az bedzie twarde. Jasna czesc tarkuje na blache, na to klade powidla sliwkowe, na nie piane z bialek i tarkuje ciemne ciasto.
Pieke tak jak inne ciasta, czyli na “trzeciej kropce” 😀

karolcia79 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kiara2003:Z przepisu Bozeny Dykiel:
50 dag maki
5 jajek
kostka masla
1 cukier waniliowy
szkl cukru
2 lyzeczki pr. do pieczenia
4 lyzki kakao

Zagniesc kruche ciasto i podzielic je na pol, do jednej polowy dodac kakao. Wlozyc do lodowki. Jasna czesc starkowac na blache, na to przesmazone z mala iloscia cukru jablka (moze byc dzem). Na jablka wylozyc piane ubita z bialek, a na nia zetrzec ciemna czesc ciasta. Pikarnik nagrzac do 200 stopni, po 30 min. zmniejszyc temp. do 150 i piec jeszcze ok 30 min.

Dzię..ku..je..my..

kiara Dodane ponad rok temu,

Prosze bardzo:)
Osobiscie polecam zamiast jablek dac powidla sliwkowe ( u bozeny Dykiel po raz pierwszy spotkalam sie z jablkami)

carolcia Dodane ponad rok temu,

Ja tez robię z powidłami śliwkowymi, ale na nie daję dodatkową masę z 2 waniliowych serków homogenizowanych, wymieszanych z 2 żółtkami i odrobiną cynamonu.

magda Dodane ponad rok temu,

Ale pychoty…..chyba na weekend moim chłopakom upiekę:D

smoki Dodane ponad rok temu,

Ciacho:
2 szkl. maki
2/3 szkl. cukru (w tym 1 cukier waniliowy)
1/2 proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
3 żółtka

Zagniatamy. Dzielimy na 3 cześci. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i do lodówy.

1/3 ciacha tarkujemy na blaszkę i trochę (10 minut) podpiekamy w 180 stopniach, na to wylewamy 1 słoik powidła (ja podgrzewam wcześniej w mikrofali żeby nie było gęste). Potem bakalie (migdały, figi, rodzynki, orzechy – byle DUŻO).
Na to ścieramy warstwę kakaową.

Potem piana z białek zrobiona tak:
białka z 3 jajek ubite na sztywno
poooowolutku dodane 2/3 szkl. cukru
potem już mieszamy łychą albo mikserem wolniutko 1/2 budyniu waniliowego w proszku i1 płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego.

Piana siup na ciacho!
Na górę ścieramy trzecią cześć ciasta

W przepisie jest żeby piec 45 min w 180 stopniach ale zwykle wyjmuję po pół godziny.

aggi Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:Ciacho:
2 szkl. maki
2/3 szkl. cukru (w tym 1 cukier waniliowy)
1/2 proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
3 żółtka

Zagniatamy. Dzielimy na 3 cześci. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i do lodówy.

1/3 ciacha tarkujemy na blaszkę i trochę (10 minut) podpiekamy w 180 stopniach, na to wylewamy 1 słoik powidła (ja podgrzewam wcześniej w mikrofali żeby nie było gęste). Potem bakalie (migdały, figi, rodzynki, orzechy – byle DUŻO).
Na to ścieramy warstwę kakaową.

Potem piana z białek zrobiona tak:
białka z 3 jajek ubite na sztywno
poooowolutku dodane 2/3 szkl. cukru
potem już mieszamy łychą albo mikserem wolniutko 1/2 budyniu waniliowego w proszku i1 płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego.

Piana siup na ciacho!
Na górę ścieramy trzecią cześć ciasta

W przepisie jest żeby piec 45 min w 180 stopniach ale zwykle wyjmuję po pół godziny.Dokładnie tak samo robi moja mama 🙂 I to jest najpyszniejszy pleśniak jaki jadłam w życiu 🙂 To jej firmowe ciasto

smoki Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aggi:I to jest najpyszniejszy pleśniak jaki jadłam w życiu 🙂

I to ciacho mnie kiedyś zgubi

aggi Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:I to ciacho mnie kiedyś zgubinie Ciebie jedną. Moją rodzinę gubi co niedzielę 🙂

smoki Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aggi:nie Ciebie jedną. Moją rodzinę gubi co niedzielę 🙂

Co niedzielę

Fakt. W niedzielę zawsze coś gubiącego popełniam albo ciacho… albo pizzę… Chwaliłam się już że robię genialną pizze?

avi Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:Co niedzielę

Fakt. W niedzielę zawsze coś gubiącego popełniam albo ciacho… albo pizzę… Chwaliłam się już że robię genialną pizze?
nie?…..

a nie zamierzasz?

p.s. moim firmowym ciastem jest pleśniak w wersji B Dykiel

smoki Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez avi:nie?…..

a nie zamierzasz?

Bo ja wiem…. ten tego…..

aggi Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:Bo ja wiem…. ten tego…..
dawaj dawaj
ja mam zamiar zapodać dwie sałatki – bez których mój małż nie wyobraża sobie żadnej imprezy 🙂

avi Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:Bo ja wiem…. ten tego…..

Zamieszczone przez aggi:dawaj dawaj
ja mam zamiar zapodać dwie sałatki – bez których mój małż nie wyobraża sobie żadnej imprezy 🙂

dawać

dawać

smoki Dodane ponad rok temu,

Dobra macie

karolcia79 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:Ciacho:
2 szkl. maki
2/3 szkl. cukru (w tym 1 cukier waniliowy)
1/2 proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
3 żółtka

Zagniatamy. Dzielimy na 3 cześci. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i do lodówy.

1/3 ciacha tarkujemy na blaszkę i trochę (10 minut) podpiekamy w 180 stopniach, na to wylewamy 1 słoik powidła (ja podgrzewam wcześniej w mikrofali żeby nie było gęste). Potem bakalie (migdały, figi, rodzynki, orzechy – byle DUŻO).
Na to ścieramy warstwę kakaową.

Potem piana z białek zrobiona tak:
białka z 3 jajek ubite na sztywno
poooowolutku dodane 2/3 szkl. cukru
potem już mieszamy łychą albo mikserem wolniutko 1/2 budyniu waniliowego w proszku i1 płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego.

Piana siup na ciacho!
Na górę ścieramy trzecią cześć ciasta

W przepisie jest żeby piec 45 min w 180 stopniach ale zwykle wyjmuję po pół godziny.

Koleżance równiez..:)

Dzię..ku..je..my..

eliz Dodane ponad rok temu,

Jak duże ciacho wychodzi z tych składników na pleśniak Smoki? Tzn. jak dużą blachę muszę przygotować?
Jeśli ktoś wie, to napiszcie mi szybko, bo jutro rano robię.
Oczywiście dam znać, czy smakowało 🙂

smoki Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez eliz:Jak duże ciacho wychodzi z tych składników na pleśniak Smoki? Tzn. jak dużą blachę muszę przygotować?
Jeśli ktoś wie, to napiszcie mi szybko, bo jutro rano robię.
Oczywiście dam znać, czy smakowało 🙂

Albo dużą (30×40) ale wtedy wychodzi cieniutkie i trzeba pokombinować z ciastem tak żeby więcej było na dno a na górę może być mniej. Albo mniejsza blaszka ale uwaga nie za mała bo ciacho mocno rośnie!

Znasz odpowiedź na pytanie: Plesniak….

Dodaj komentarz

Tematy, których nie znalazłam w forum
akcja "szlachetna paczka" - znacie?
Znacie:? [url]https://www.szlachetnapaczka.pl/[/url] U nas w firmie bierzemy udział w taki sposób, że PR wybrał kilkanaście rodzin i każdy dział "dostał" jakąś rodzinę do obdarowania - jest konkretna lista potrzebnych rzeczy, wiadomo dla
Czytaj dalej
Książka kucharska
Pasztet
Na prosbę Olinji podaję przepis na pasztet..... neizniechęcac się... ja też myślałam że to tyyyyllleeee roboty do momentu jak pierwszy raz go wykonałam... 1/2 kg watróbki najlpeiej drobiowej ale może byc
Czytaj dalej