Polędwiczki wieprzowe i co dalej?

Potrzebuję dobrego przepisu na polędwiczki wieprzowe. Poradźcie coś proszę, bo metodą prób i błędów wyjdzie mi na pewno lipa.
Z góry dziękuję za sprawdzone przepisy;)

5 odpowiedzi na pytanie: Polędwiczki wieprzowe i co dalej?

  1. Zamieszczone przez anek79
    Potrzebuję dobrego przepisu na polędwiczki wieprzowe. Poradźcie coś proszę, bo metodą prób i błędów wyjdzie mi na pewno lipa.
    Z góry dziękuję za sprawdzone przepisy;)

    robiłam w niedzielę
    zamiast szynki parmeńskiej – boczek wędzony

    • podsmażam polędwiczki, odkładam, na tłuszcz pozostały po mięsie wlewam bulion drobiowy (pół szklanki wody, pół kostki). Doprowadzam do wrzenia i dodaję 2 kremowe serki z ziołami lub przyprawami (polecam z ziołami z biedronki np.). Na małym gazie trzeba dobrze rozrobić serki i jak sos zacznie się gotować dodaję mięso i jeszcze z 10 minut duszę. Warto mieć pod ręką trzecie opakowanie serka, żeby sos zagęścić bardziej. Do tego ryż, ziemniaki, co kto lubi. Moja rodzina uwielbia to danie.

      • Rozbijam, sól, pieprz, obtaczam w mące, smażę krótko na dużym ogniu (na klarowanym maśle !!!), mąka ma się przyrumieniać – jak się za dużo zrumieni tez się nic nie dzieje
        Potem wrzucam do żaroodpornego, zasypuję cebulą, podlewam wodą (sporą ilością, bo się sos z tego zrobi) dodaję około łyżkę musztardy (nie ostrej ze względu na dzieci ale z ostrą lepszjsze) i w piekarniku do miękkości
        Proste ale moje dzieciary tak uwielbiają i na jakieś okazje też się sprawdza
        Ważne aby pływały do końca w sosie, można podlewać wodą w trakcie gotowania

        • Ja robię w sosie curry – kroję na kawałki, miażdżę dłonią, solę, posypuję pieprzem i obsmażam na gorącym maśle do zrumienienia. Zdejmuję z patelni, wsypuję dwie łyżeczki curry, trochę soli, chwilę przesmażam. Dodaję puszkę ananasa w kostce z połową zalewy, pół puszki groszku konserwowego, doprowadzam do wrzenia. Wrzucam mięso, duszę ok. 15 minut a na koniec dodaję kilka łyżek śmietany i doprawiam do smaku.

          • Zamieszczone przez monika001
            podsmażam polędwiczki, odkładam, na tłuszcz pozostały po mięsie wlewam bulion drobiowy (pół szklanki wody, pół kostki). Doprowadzam do wrzenia i dodaję 2 kremowe serki z ziołami lub przyprawami (polecam z ziołami z biedronki np.). Na małym gazie trzeba dobrze rozrobić serki i jak sos zacznie się gotować dodaję mięso i jeszcze z 10 minut duszę. Warto mieć pod ręką trzecie opakowanie serka, żeby sos zagęścić bardziej. Do tego ryż, ziemniaki, co kto lubi. Moja rodzina uwielbia to danie.

            Poprawiam, bo z rozpędu mi się napisało pół szklanki wody. Oczywście na pół kostki cała szklanka czyli 250 ml 🙂 Dobrze też przed podsmażeniem delikatnie rozbić pokrojone kawaki, będą bardziej kruche.

            Znasz odpowiedź na pytanie: Polędwiczki wieprzowe i co dalej?

            Dodaj komentarz

            Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
            Logo