Pomidorowa ze świeżych pomidorów

robi ktoś?potrzebuje porady,kolejności robienia
zawsze robiłam z koncentratu,raz chce spróbować inaczej
i tak wyczytałam ze mozna pomidorki poddusić na maśle,przetrzeć przez sito,dodac do wywaru
lub od razu je dac do zupy…
jak Wy to robicie???

4 odpowiedzi na pytanie: Pomidorowa ze świeżych pomidorów

  1. Ja robię tak:
    pomidory myję, kroję na ćwiartki. W garnku rozgrzewam masło, wrzucam ćwiartki pomidorów, łodygę selera naciowego, trochę zielonej pietruszki, ze dwa ząbki czosnku i duszę, od czasu do czasu mieszając. Jak pimidory się rozgotują to wyjmuję zielsko a resztę przecieram przez sitko, żeby pozbyć się skórek. Taki przecier dodaję do rosołu i już 🙂

    Opcja przy mniejszej ilosci czasu. Pomidory najpierw blanszuję, usuwam gniazda nasienne i duszę z selerem i czosnkiem tak jak wyżej. Jak pomidory są rozgotowane, to wyjmuję zielsko a resztę blenduję na przecier. I do rosołu.

    • Zamieszczone przez ztforka
      Ja robię tak:
      pomidory myję, kroję na ćwiartki. W garnku rozgrzewam masło, wrzucam ćwiartki pomidorów, łodygę selera naciowego, trochę zielonej pietruszki, ze dwa ząbki czosnku i duszę, od czasu do czasu mieszając. Jak pimidory się rozgotują to wyjmuję zielsko a resztę przecieram przez sitko, żeby pozbyć się skórek. Taki przecier dodaję do rosołu i już 🙂

      Opcja przy mniejszej ilosci czasu. Pomidory najpierw blanszuję, usuwam gniazda nasienne i duszę z selerem i czosnkiem tak jak wyżej. Jak pomidory są rozgotowane, to wyjmuję zielsko a resztę blenduję na przecier. I do rosołu.

      a to nie lepiej od razu sparzyć pomidora i zdjać skórke?
      i kolejne z głupich pyańile dajesz pomidorów??

      • Zamieszczone przez k.j
        a to nie lepiej od razu sparzyć pomidora i zdjać skórke?
        i kolejne z głupich pyańile dajesz pomidorów??

        Dlatego też napisałam wersję nr dwa 🙂 Ja robię tak z 1-1,5kg, muszą być mocno dojrzałe 🙂 Tylko jak zmiksujesz z pestkami, to się gorzkawe może zrobić. Dlatego przecieranie jest na tyle dobre, że się pozbywasz większości pestek.

        • A ja nie przecieram ani nie miksuje, bo lubimy plywajace kawalki pomidorow 🙂 Robie tak: sparzam, obieram, kroje drobno, dusze z maslem i bazylia(selera nie dodaje, ale to swietny pomysl – dzieki ztforka :)). Do podduszonych pomidorow (ktore nota bene same sie rozpadaja, wiec tych kawaleczkow niewiele zostaje) wlewam wczesniej ugotowany rosol, zageszczam maka i zabielam smietana. Dzieciaki uwielbiaja.

          Znasz odpowiedź na pytanie: Pomidorowa ze świeżych pomidorów

          Dodaj komentarz

          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
          Logo