Pomidorowa ze świeżych pomidorów

robi ktoś?potrzebuje porady,kolejności robienia
zawsze robiłam z koncentratu,raz chce spróbować inaczej
i tak wyczytałam ze mozna pomidorki poddusić na maśle,przetrzeć przez sito,dodac do wywaru
lub od razu je dac do zupy…
jak Wy to robicie???

4 odpowiedzi na pytanie: Pomidorowa ze świeżych pomidorów

ztforka Dodane ponad rok temu,

Ja robię tak:
pomidory myję, kroję na ćwiartki. W garnku rozgrzewam masło, wrzucam ćwiartki pomidorów, łodygę selera naciowego, trochę zielonej pietruszki, ze dwa ząbki czosnku i duszę, od czasu do czasu mieszając. Jak pimidory się rozgotują to wyjmuję zielsko a resztę przecieram przez sitko, żeby pozbyć się skórek. Taki przecier dodaję do rosołu i już 🙂

Opcja przy mniejszej ilosci czasu. Pomidory najpierw blanszuję, usuwam gniazda nasienne i duszę z selerem i czosnkiem tak jak wyżej. Jak pomidory są rozgotowane, to wyjmuję zielsko a resztę blenduję na przecier. I do rosołu.

k-j Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ztforka:Ja robię tak:
pomidory myję, kroję na ćwiartki. W garnku rozgrzewam masło, wrzucam ćwiartki pomidorów, łodygę selera naciowego, trochę zielonej pietruszki, ze dwa ząbki czosnku i duszę, od czasu do czasu mieszając. Jak pimidory się rozgotują to wyjmuję zielsko a resztę przecieram przez sitko, żeby pozbyć się skórek. Taki przecier dodaję do rosołu i już 🙂

Opcja przy mniejszej ilosci czasu. Pomidory najpierw blanszuję, usuwam gniazda nasienne i duszę z selerem i czosnkiem tak jak wyżej. Jak pomidory są rozgotowane, to wyjmuję zielsko a resztę blenduję na przecier. I do rosołu.
a to nie lepiej od razu sparzyć pomidora i zdjać skórke?
i kolejne z głupich pyańile dajesz pomidorów??

ztforka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez k.j:a to nie lepiej od razu sparzyć pomidora i zdjać skórke?
i kolejne z głupich pyańile dajesz pomidorów??

Dlatego też napisałam wersję nr dwa 🙂 Ja robię tak z 1-1,5kg, muszą być mocno dojrzałe 🙂 Tylko jak zmiksujesz z pestkami, to się gorzkawe może zrobić. Dlatego przecieranie jest na tyle dobre, że się pozbywasz większości pestek.

jane Dodane ponad rok temu,

A ja nie przecieram ani nie miksuje, bo lubimy plywajace kawalki pomidorow 🙂 Robie tak: sparzam, obieram, kroje drobno, dusze z maslem i bazylia(selera nie dodaje, ale to swietny pomysl – dzieki ztforka :)). Do podduszonych pomidorow (ktore nota bene same sie rozpadaja, wiec tych kawaleczkow niewiele zostaje) wlewam wczesniej ugotowany rosol, zageszczam maka i zabielam smietana. Dzieciaki uwielbiaja.

Znasz odpowiedź na pytanie: Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Dodaj komentarz

Wiek przedszkolny
Ankieta dla rodziców przedszkolaków
Witam wszystkich rodziców naszych przedszkolaków!!! Jestem studentką Technologii Żywności i żywienia Człowieka. Piszę pracę magisterską na temat żywienia przedszkolaków i stosunku rodziców do żywienia w placówkach przedszkolnych. I w związku z
Czytaj dalej
Mam z dzieckiem taki problem
Oczka mojej małej
Mam problem... Mam siedmioletnai coreczke. Ostatnio w szkoel wychowawczyni powiedziala mi, ze Klaudia sie gorzej uczy. Podobno nie widziala ostatnio z tablicy w trzeciej lawce. Martwi mnie to bardzo. Nie
Czytaj dalej