dziewczyny jak robicie pomidorowke?
i taka ze swiezych pomidorow i z koncentratu?
tak bardzo lubie ta zupe, a jak ja robie to nigdy nie wychodzi mi smaczna….
25 odpowiedzi na pytanie: pomidorówka prosze o przepis :)
kaska8710Dodane ponad rok temu,
Gotuje skrzydlo z indyka( zbieram częsc tłuszczu z wierzchu bo jest dosc tluste), dodaje marchewke, pietruszke, selera, zazwyczaj kostki drobiowe, czasem cielece, liśc laurowy, ziele angielskie, ciupke lubczyku. Gotuje, gotuje, gotuje jak warzywa sa juz miekkie dodaje zmiksowane blenderem pomidory z puszki, zaprawiam smietana 18%, posypuje swieza natka piertuszki. Mniam, uwielbaim pomidorówke Aaa no i miedzy czasie gotuje do niej makaron…:)
Zamieszczone przez kaska8710:Gotuje skrzydlo z indyka( zbieram częsc tłuszczu z wierzchu bo jest dosc tluste), dodaje marchewke, pietruszke, selera, zazwyczaj kostki drobiowe, czasem cielece, liśc laurowy, ziele angielskie, ciupke lubczyku. Gotuje, gotuje, gotuje jak warzywa sa juz miekkie dodaje zmiksowane blenderem pomidory z puszki, zaprawiam smietana 18%, posypuje swieza natka piertuszki. Mniam, uwielbaim pomidorówke Aaa no i miedzy czasie gotuje do niej makaron…:)
Zamieszczone przez garstka:dziewczyny jak robicie pomidorowke?
i taka ze swiezych pomidorow i z koncentratu?
tak bardzo lubie ta zupe, a jak ja robie to nigdy nie wychodzi mi smaczna….
niedawno jadłam z kluskami serem żółtym. genialna była.
Ja robie z sokiem pomidorowym (takim z kartonu). Wlewam karton soku do bulionu mięsno-warzywnego – na oko to pewnie jest jakies 1,5 litra wywaru Lubimy dosyc intensywną w smaku. I nigdy nie słodze pomidorówki, Czasami robie na rosole z dnia poprzedniego, ale zwykle gotuje specjalnie wywar (mięcho+ duzo włoszczyzny + liscie laurowe + ziele angielskie + sól + pieprz).
Jemy z ryżem lub drobnym makaronem, zawsze ze smietaną. Ja do sypie sobie na talerz tone zieleniny, Emilka – koperek, moj m. – nic 😉
Zamieszczone przez Usianka:Ja robie z sokiem pomidorowym (takim z kartonu). Wlewam karton soku do bulionu mięsno-warzywnego – na oko to pewnie jest jakies 1,5 litra wywaru Lubimy dosyc intensywną w smaku. I nigdy nie słodze pomidorówki, Czasami robie na rosole z dnia poprzedniego, ale zwykle gotuje specjalnie wywar (mięcho+ duzo włoszczyzny + liscie laurowe + ziele angielskie + sól + pieprz).
Jemy z ryżem lub drobnym makaronem, zawsze ze smietaną. Ja do sypie sobie na talerz tone zieleniny, Emilka – koperek, moj m. – nic 😉
po prostu wlewasz ten sok do zupy?
litrowy?
a smietane podajesz bezposrednio na talerz czy wczesniej z zupa mieszasz?
dopytuje bo dla mnie kazdy szczegol wazny 😉
Ja gotuję bulion mięsno-warzywny taki jak Usia
Dodaję 2 koncentraty pomidorowe małe lub 1 słoiczek Łowicza
do tego śmietanę roztrzepaną z mąką
i tyle 🙂
Babcia czasami robi dodatkowo ze świeżymi pomidorami,
przesmażonymi na patelni i przetartymi przez sitko
Zamieszczone przez Asik.:Ja gotuję bulion mięsno-warzywny taki jak Usia
Dodaję 2 koncentraty pomidorowe małe lub 1 słoiczek Łowicza
do tego śmietanę roztrzepaną z mąką
i tyle 🙂
moja mama tez tak robi;), ja probowalam tylko ze mi nie wychodzi;)
Asia ile dajesz tej smietany i maki?(mysle, ze tu jest pies pogrzebany ;))
[quote]Babcia czasami robi dodatkowo ze świeżymi pomidorami,
przesmażonymi na patelni i przetartymi przez sitko[/quote]
Zamieszczone przez garstka:moja mama tez tak robi;), ja probowalam tylko ze mi nie wychodzi;)
Asia ile dajesz tej smietany i maki?(mysle, ze tu jest pies pogrzebany ;))
uwielbiam pomidorowke ze swiezych pomidorow 🙂
Daję tak na oko,
śmietany tak z pół kubeczka małej, może trochę więcej (daję jogo 18%) i łyżkę mąki (płaską)
mieszam
dodaję trochę zupy do tego
znów mieszam
i dopiero wlewam do gara 🙂
Zamieszczone przez Asik.:Daję tak na oko,
śmietany tak z pół kubeczka małej, może trochę więcej (daję jogo 18%) i łyżkę mąki (płaską)
mieszam
dodaję trochę zupy do tego
znów mieszam
i dopiero wlewam do gara 🙂
Zamieszczone przez garstka:po prostu wlewasz ten sok do zupy?
litrowy?
a smietane podajesz bezposrednio na talerz czy wczesniej z zupa mieszasz?
dopytuje bo dla mnie kazdy szczegol wazny 😉
tak, litrowy sok wlewam do gara – po prostu
smietane lubie bezposrednio na talerz (nawet jak sie czasami zważy, to nic)
nie zaprawiam mąką
Zamieszczone przez Usianka:tak, litrowy sok wlewam do gara – po prostu
smietane lubie bezposrednio na talerz (nawet jak sie czasami zważy, to nic)
nie zaprawiam mąką
sprobuje i tak 🙂
Zamieszczone przez kaska8710:Gotuje skrzydlo z indyka( zbieram częsc tłuszczu z wierzchu bo jest dosc tluste), dodaje marchewke, pietruszke, selera, zazwyczaj kostki drobiowe, czasem cielece, liśc laurowy, ziele angielskie, ciupke lubczyku. Gotuje, gotuje, gotuje jak warzywa sa juz miekkie dodaje zmiksowane blenderem pomidory z puszki, zaprawiam smietana 18%, posypuje swieza natka piertuszki. Mniam, uwielbaim pomidorówke Aaa no i miedzy czasie gotuje do niej makaron…:)
Zamieszczone przez Asik.:Daję tak na oko,
śmietany tak z pół kubeczka małej, może trochę więcej (daję jogo 18%) i łyżkę mąki (płaską)
mieszam
dodaję trochę zupy do tego
znów mieszam
i dopiero wlewam do gara 🙂
A ja wode do gara, wrzucam kostke rosolowa, podprawiam vegeta, marchewka w talarki (jakies 3 marchewy), jak sie podgotuje wlewam kartonik (250ml) pasteryzowanych pomidorow, do tego wrzucam makaron lub ryz, w zaleznosci. Zawsze wyjdzie fajna, kremowa i gesta. My jadamy bez smietany, mozna pokropic maggi do smaku 🙂
Ja na oliwie albo maśle podduszam pomidorki (z puszki albo świeże) i posiekaną cebulkę, potem zalewam bulionem, a jak pomidorki były marne, to doprawiam koncentratem. I teraz w zależności od ochoty/smaku itp. dodaję:
– czosnek i bazylię + starty żółty serek na wierzch i grzaneczki
– pół łyżeczki cynamonu (pycha w pomidorówie) i zacierkę
– śmietanę, ryż i natkę pietruszki
gotuję bulion mięsno – warzywny (albo robię z rosołu)
do tego wlewam sos pomidorowy taki:
wiele już próbowałam, ten nam najbardiej smoakujel;
potem zabielam albo smietaną 30%, albo 18 % z piątnicy (ale wtedy dosypuję troszkę cukru, żeby goryczkę przełamać);
ze swieżych pomidorów:
duszę na maśle! pomidory, aż do miękkości
przecieram przez sito, dodaję do bulionu, zabielam jw.
Oprocz rosolu wszystkie zupy gotuje na kostkach rosolowych.
I tak w pomidorowej gotuje wode z kostkami rosolowymi, kroje marchew w talarki. Do tego, pipeprz i troche warzywka. Jezeli ma byc z ryzem, to jak sie tyko wywar zagotuje wsypuje ryz. na koniec doprawiam koncentratem pomidorowym -wg mnie najlepszy jest zwykly z Wolcławka. zabielam lyzka smietany.
jezeli ma byc z makaronem, to wtdy makaron gotuje osobno.
Nie znosze pomidorowki z przetartych pomidorow/soku pomidorowego.
Zamieszczone przez agat79:A ja wode do gara, wrzucam kostke rosolowa, podprawiam vegeta, marchewka w talarki (jakies 3 marchewy), jak sie podgotuje wlewam kartonik (250ml) pasteryzowanych pomidorow, do tego wrzucam makaron lub ryz, w zaleznosci. Zawsze wyjdzie fajna, kremowa i gesta. My jadamy bez smietany, mozna pokropic maggi do smaku 🙂
zauwazylam, ze jestes wierna fanka vegety 🙂
tak mi sie przypomnialo jak przeczytalam Twojego posta ze nienawidze marchewki z pomidorowki!
koszmar z dziecinstwa 😉 pamietam jak mi mama kazala ja zjadac
generalnie bardzo lubie marchewke:)
a te pasteryzowane pomidorki to jakie? z puszki?
Zamieszczone przez agalu:Ja na oliwie albo maśle podduszam pomidorki (z puszki albo świeże) i posiekaną cebulkę, potem zalewam bulionem, a jak pomidorki były marne, to doprawiam koncentratem. I teraz w zależności od ochoty/smaku itp. dodaję:
– czosnek i bazylię + starty żółty serek na wierzch i grzaneczki
– pół łyżeczki cynamonu (pycha w pomidorówie) i zacierkę
– śmietanę, ryż i natkę pietruszki
🙂
Zamieszczone przez EwkaM:gotuję bulion mięsno – warzywny (albo robię z rosołu)
do tego wlewam sos pomidorowy taki:
wiele już próbowałam, ten nam najbardiej smoakujel;
potem zabielam albo smietaną 30%, albo 18 % z piątnicy (ale wtedy dosypuję troszkę cukru, żeby goryczkę przełamać);
ze swieżych pomidorów:
duszę na maśle! pomidory, aż do miękkości
przecieram przez sito, dodaję do bulionu, zabielam jw.
te pomidory na masle…
slinotok mam – czy juz pisalam ze uwielbiam pomidorowke ze swiezych pomidorow 😉
Zamieszczone przez kiara:Oprocz rosolu wszystkie zupy gotuje na kostkach rosolowych.
I tak w pomidorowej gotuje wode z kostkami rosolowymi, kroje marchew w talarki. Do tego, pipeprz i troche warzywka. Jezeli ma byc z ryzem, to jak sie tyko wywar zagotuje wsypuje ryz. na koniec doprawiam koncentratem pomidorowym -wg mnie najlepszy jest zwykly z Wolcławka. zabielam lyzka smietany.
jezeli ma byc z makaronem, to wtdy makaron gotuje osobno.
Nie znosze pomidorowki z przetartych pomidorow/soku pomidorowego.
u mnie widzialam tylko ketchup z wloclawka (ktory bardzo lubie) i to tylko w tesco 🙁
no to jak juz wyprobuje te wszystkie przepisy to bede miala przesyt pomidorowek na nastepny rok 😉
u nas robię z rosołu na kościach….. wszelakich… skrzydło, żebro….. do tego pełna włoszczyszna + listek laurowy, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie…..czosnek……
jak już ugotowany rosół dodaje puszke pomidorów, i koncentrat do smaku….. maggi troche…
i teraz wersja “tzw włoska” jak juz się pomidory przegotują i ugotują zaklepuje zupę mąka i smietana żeby była taka gęściejsza…. dodaje oregano….. suszone – dużo w sumie….. trochę bazyli….
na patelni smaże na maśle jajo sadzone….. Ale tak by było takie rozlewające –
zupa do miski, do tego jajo z patelni…………
Nie ma co, niektóre rzeczywiście szokują....mogą kogoś obrzydzić, zdegustować, ale na pewno są czytelne
[URL]https://biznes.onet.pl/szokujace-reklamy,18861,3283926,0,fotoreportaze-detal-galeria#id6957934[/URL]
25 odpowiedzi na pytanie: pomidorówka prosze o przepis :)
Gotuje skrzydlo z indyka( zbieram częsc tłuszczu z wierzchu bo jest dosc tluste), dodaje marchewke, pietruszke, selera, zazwyczaj kostki drobiowe, czasem cielece, liśc laurowy, ziele angielskie, ciupke lubczyku. Gotuje, gotuje, gotuje jak warzywa sa juz miekkie dodaje zmiksowane blenderem pomidory z puszki, zaprawiam smietana 18%, posypuje swieza natka piertuszki. Mniam, uwielbaim pomidorówke Aaa no i miedzy czasie gotuje do niej makaron…:)
mój m z ryżem uwielbia
niedawno jadłam z kluskami serem żółtym. genialna była.
mi najlepsza wychodzi ze świeżych pomidorów.
Ja robie z sokiem pomidorowym (takim z kartonu). Wlewam karton soku do bulionu mięsno-warzywnego – na oko to pewnie jest jakies 1,5 litra wywaru Lubimy dosyc intensywną w smaku. I nigdy nie słodze pomidorówki, Czasami robie na rosole z dnia poprzedniego, ale zwykle gotuje specjalnie wywar (mięcho+ duzo włoszczyzny + liscie laurowe + ziele angielskie + sól + pieprz).
Jemy z ryżem lub drobnym makaronem, zawsze ze smietaną. Ja do sypie sobie na talerz tone zieleniny, Emilka – koperek, moj m. – nic 😉
mi najlepsza wychodzi ze świeżych pomidorów.
szczegoly poprosze
po prostu wlewasz ten sok do zupy?
litrowy?
a smietane podajesz bezposrednio na talerz czy wczesniej z zupa mieszasz?
dopytuje bo dla mnie kazdy szczegol wazny 😉
Ja gotuję bulion mięsno-warzywny taki jak Usia
Dodaję 2 koncentraty pomidorowe małe lub 1 słoiczek Łowicza
do tego śmietanę roztrzepaną z mąką
i tyle 🙂
Babcia czasami robi dodatkowo ze świeżymi pomidorami,
przesmażonymi na patelni i przetartymi przez sitko
moja mama tez tak robi;), ja probowalam tylko ze mi nie wychodzi;)
[quote]Babcia czasami robi dodatkowo ze świeżymi pomidorami,Asia ile dajesz tej smietany i maki?(mysle, ze tu jest pies pogrzebany ;))
przesmażonymi na patelni i przetartymi przez sitko[/quote]
uwielbiam pomidorowke ze swiezych pomidorow 🙂
uwielbiam pomidorowke ze swiezych pomidorow 🙂
Daję tak na oko,
śmietany tak z pół kubeczka małej, może trochę więcej (daję jogo 18%) i łyżkę mąki (płaską)
mieszam
dodaję trochę zupy do tego
znów mieszam
i dopiero wlewam do gara 🙂
dzieki 🙂
tak, litrowy sok wlewam do gara – po prostu
smietane lubie bezposrednio na talerz (nawet jak sie czasami zważy, to nic)
nie zaprawiam mąką
sprobuje i tak 🙂
dzieki za 3 przepis do wyprobowania 🙂
A ja wode do gara, wrzucam kostke rosolowa, podprawiam vegeta, marchewka w talarki (jakies 3 marchewy), jak sie podgotuje wlewam kartonik (250ml) pasteryzowanych pomidorow, do tego wrzucam makaron lub ryz, w zaleznosci. Zawsze wyjdzie fajna, kremowa i gesta. My jadamy bez smietany, mozna pokropic maggi do smaku 🙂
Ja na oliwie albo maśle podduszam pomidorki (z puszki albo świeże) i posiekaną cebulkę, potem zalewam bulionem, a jak pomidorki były marne, to doprawiam koncentratem. I teraz w zależności od ochoty/smaku itp. dodaję:
– czosnek i bazylię + starty żółty serek na wierzch i grzaneczki
– pół łyżeczki cynamonu (pycha w pomidorówie) i zacierkę
– śmietanę, ryż i natkę pietruszki
🙂
gotuję bulion mięsno – warzywny (albo robię z rosołu)
do tego wlewam sos pomidorowy taki:
wiele już próbowałam, ten nam najbardiej smoakujel;
potem zabielam albo smietaną 30%, albo 18 % z piątnicy (ale wtedy dosypuję troszkę cukru, żeby goryczkę przełamać);
ze swieżych pomidorów:
duszę na maśle! pomidory, aż do miękkości
przecieram przez sito, dodaję do bulionu, zabielam jw.
ja robie na 2 sokach
albo Lidlowy
albo… no wlasnie – nie pamietam 😀 wizualnie wiem jak wygląda, ale producenta ni w ząb
Oprocz rosolu wszystkie zupy gotuje na kostkach rosolowych.
I tak w pomidorowej gotuje wode z kostkami rosolowymi, kroje marchew w talarki. Do tego, pipeprz i troche warzywka. Jezeli ma byc z ryzem, to jak sie tyko wywar zagotuje wsypuje ryz. na koniec doprawiam koncentratem pomidorowym -wg mnie najlepszy jest zwykly z Wolcławka. zabielam lyzka smietany.
jezeli ma byc z makaronem, to wtdy makaron gotuje osobno.
Nie znosze pomidorowki z przetartych pomidorow/soku pomidorowego.
Ja jeśli robię pomidorową z ryzem to zawsze gotuję ryż osobno
Ale częściej u nas gości z makaronem 🙂
zauwazylam, ze jestes wierna fanka vegety 🙂
tak mi sie przypomnialo jak przeczytalam Twojego posta ze nienawidze marchewki z pomidorowki!
koszmar z dziecinstwa 😉 pamietam jak mi mama kazala ja zjadac
generalnie bardzo lubie marchewke:)
a te pasteryzowane pomidorki to jakie? z puszki?
🙂
do tego wlewam sos pomidorowy taki:
wiele już próbowałam, ten nam najbardiej smoakujel;
potem zabielam albo smietaną 30%, albo 18 % z piątnicy (ale wtedy dosypuję troszkę cukru, żeby goryczkę przełamać);
ze swieżych pomidorów:
duszę na maśle! pomidory, aż do miękkości
przecieram przez sito, dodaję do bulionu, zabielam jw.
te pomidory na masle…
slinotok mam – czy juz pisalam ze uwielbiam pomidorowke ze swiezych pomidorow 😉
I tak w pomidorowej gotuje wode z kostkami rosolowymi, kroje marchew w talarki. Do tego, pipeprz i troche warzywka. Jezeli ma byc z ryzem, to jak sie tyko wywar zagotuje wsypuje ryz. na koniec doprawiam koncentratem pomidorowym -wg mnie najlepszy jest zwykly z Wolcławka. zabielam lyzka smietany.
jezeli ma byc z makaronem, to wtdy makaron gotuje osobno.
Nie znosze pomidorowki z przetartych pomidorow/soku pomidorowego.
u mnie widzialam tylko ketchup z wloclawka (ktory bardzo lubie) i to tylko w tesco 🙁
no to jak juz wyprobuje te wszystkie przepisy to bede miala przesyt pomidorowek na nastepny rok 😉
u nas robię z rosołu na kościach….. wszelakich… skrzydło, żebro….. do tego pełna włoszczyszna + listek laurowy, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie…..czosnek……
jak już ugotowany rosół dodaje puszke pomidorów, i koncentrat do smaku….. maggi troche…
i teraz wersja “tzw włoska” jak juz się pomidory przegotują i ugotują zaklepuje zupę mąka i smietana żeby była taka gęściejsza…. dodaje oregano….. suszone – dużo w sumie….. trochę bazyli….
na patelni smaże na maśle jajo sadzone….. Ale tak by było takie rozlewające –
zupa do miski, do tego jajo z patelni…………
pycha………..
Znasz odpowiedź na pytanie: pomidorówka prosze o przepis :)