pomidorówka prosze o przepis :)

dziewczyny jak robicie pomidorowke?
i taka ze swiezych pomidorow i z koncentratu?
tak bardzo lubie ta zupe, a jak ja robie to nigdy nie wychodzi mi smaczna….

25 odpowiedzi na pytanie: pomidorówka prosze o przepis :)

  1. Gotuje skrzydlo z indyka( zbieram częsc tłuszczu z wierzchu bo jest dosc tluste), dodaje marchewke, pietruszke, selera, zazwyczaj kostki drobiowe, czasem cielece, liśc laurowy, ziele angielskie, ciupke lubczyku. Gotuje, gotuje, gotuje jak warzywa sa juz miekkie dodaje zmiksowane blenderem pomidory z puszki, zaprawiam smietana 18%, posypuje swieza natka piertuszki. Mniam, uwielbaim pomidorówke Aaa no i miedzy czasie gotuje do niej makaron…:)

    • Zamieszczone przez kaska8710
      Gotuje skrzydlo z indyka( zbieram częsc tłuszczu z wierzchu bo jest dosc tluste), dodaje marchewke, pietruszke, selera, zazwyczaj kostki drobiowe, czasem cielece, liśc laurowy, ziele angielskie, ciupke lubczyku. Gotuje, gotuje, gotuje jak warzywa sa juz miekkie dodaje zmiksowane blenderem pomidory z puszki, zaprawiam smietana 18%, posypuje swieza natka piertuszki. Mniam, uwielbaim pomidorówke Aaa no i miedzy czasie gotuje do niej makaron…:)

      mój m z ryżem uwielbia

      • Zamieszczone przez garstka
        dziewczyny jak robicie pomidorowke?
        i taka ze swiezych pomidorow i z koncentratu?
        tak bardzo lubie ta zupe, a jak ja robie to nigdy nie wychodzi mi smaczna….

        niedawno jadłam z kluskami serem żółtym. genialna była.

        mi najlepsza wychodzi ze świeżych pomidorów.

        • Ja robie z sokiem pomidorowym (takim z kartonu). Wlewam karton soku do bulionu mięsno-warzywnego – na oko to pewnie jest jakies 1,5 litra wywaru Lubimy dosyc intensywną w smaku. I nigdy nie słodze pomidorówki, Czasami robie na rosole z dnia poprzedniego, ale zwykle gotuje specjalnie wywar (mięcho+ duzo włoszczyzny + liscie laurowe + ziele angielskie + sól + pieprz).
          Jemy z ryżem lub drobnym makaronem, zawsze ze smietaną. Ja do sypie sobie na talerz tone zieleniny, Emilka – koperek, moj m. – nic 😉

          • Zamieszczone przez marchewkowa
            niedawno jadłam z kluskami serem żółtym. genialna była.

            mi najlepsza wychodzi ze świeżych pomidorów.

            szczegoly poprosze

            • Zamieszczone przez Usianka
              Ja robie z sokiem pomidorowym (takim z kartonu). Wlewam karton soku do bulionu mięsno-warzywnego – na oko to pewnie jest jakies 1,5 litra wywaru Lubimy dosyc intensywną w smaku. I nigdy nie słodze pomidorówki, Czasami robie na rosole z dnia poprzedniego, ale zwykle gotuje specjalnie wywar (mięcho+ duzo włoszczyzny + liscie laurowe + ziele angielskie + sól + pieprz).
              Jemy z ryżem lub drobnym makaronem, zawsze ze smietaną. Ja do sypie sobie na talerz tone zieleniny, Emilka – koperek, moj m. – nic 😉

              po prostu wlewasz ten sok do zupy?
              litrowy?
              a smietane podajesz bezposrednio na talerz czy wczesniej z zupa mieszasz?
              dopytuje bo dla mnie kazdy szczegol wazny 😉

              • Ja gotuję bulion mięsno-warzywny taki jak Usia
                Dodaję 2 koncentraty pomidorowe małe lub 1 słoiczek Łowicza
                do tego śmietanę roztrzepaną z mąką
                i tyle 🙂
                Babcia czasami robi dodatkowo ze świeżymi pomidorami,
                przesmażonymi na patelni i przetartymi przez sitko

                • Zamieszczone przez Asik.
                  Ja gotuję bulion mięsno-warzywny taki jak Usia
                  Dodaję 2 koncentraty pomidorowe małe lub 1 słoiczek Łowicza
                  do tego śmietanę roztrzepaną z mąką
                  i tyle 🙂

                  moja mama tez tak robi;), ja probowalam tylko ze mi nie wychodzi;)
                  Asia ile dajesz tej smietany i maki?(mysle, ze tu jest pies pogrzebany ;))

                  Babcia czasami robi dodatkowo ze świeżymi pomidorami,
                  przesmażonymi na patelni i przetartymi przez sitko

                  uwielbiam pomidorowke ze swiezych pomidorow 🙂

                  • Zamieszczone przez garstka
                    moja mama tez tak robi;), ja probowalam tylko ze mi nie wychodzi;)
                    Asia ile dajesz tej smietany i maki?(mysle, ze tu jest pies pogrzebany ;))

                    uwielbiam pomidorowke ze swiezych pomidorow 🙂

                    Daję tak na oko,
                    śmietany tak z pół kubeczka małej, może trochę więcej (daję jogo 18%) i łyżkę mąki (płaską)
                    mieszam
                    dodaję trochę zupy do tego
                    znów mieszam
                    i dopiero wlewam do gara 🙂

                    • Zamieszczone przez Asik.
                      Daję tak na oko,
                      śmietany tak z pół kubeczka małej, może trochę więcej (daję jogo 18%) i łyżkę mąki (płaską)
                      mieszam
                      dodaję trochę zupy do tego
                      znów mieszam
                      i dopiero wlewam do gara 🙂

                      dzieki 🙂

                      • Zamieszczone przez garstka
                        po prostu wlewasz ten sok do zupy?
                        litrowy?
                        a smietane podajesz bezposrednio na talerz czy wczesniej z zupa mieszasz?
                        dopytuje bo dla mnie kazdy szczegol wazny 😉

                        tak, litrowy sok wlewam do gara – po prostu
                        smietane lubie bezposrednio na talerz (nawet jak sie czasami zważy, to nic)
                        nie zaprawiam mąką

                        • Zamieszczone przez Usianka
                          tak, litrowy sok wlewam do gara – po prostu
                          smietane lubie bezposrednio na talerz (nawet jak sie czasami zważy, to nic)
                          nie zaprawiam mąką

                          sprobuje i tak 🙂

                          Zamieszczone przez kaska8710
                          Gotuje skrzydlo z indyka( zbieram częsc tłuszczu z wierzchu bo jest dosc tluste), dodaje marchewke, pietruszke, selera, zazwyczaj kostki drobiowe, czasem cielece, liśc laurowy, ziele angielskie, ciupke lubczyku. Gotuje, gotuje, gotuje jak warzywa sa juz miekkie dodaje zmiksowane blenderem pomidory z puszki, zaprawiam smietana 18%, posypuje swieza natka piertuszki. Mniam, uwielbaim pomidorówke Aaa no i miedzy czasie gotuje do niej makaron…:)

                          dzieki za 3 przepis do wyprobowania 🙂

                          • Zamieszczone przez Asik.
                            Daję tak na oko,
                            śmietany tak z pół kubeczka małej, może trochę więcej (daję jogo 18%) i łyżkę mąki (płaską)
                            mieszam
                            dodaję trochę zupy do tego
                            znów mieszam
                            i dopiero wlewam do gara 🙂

                            A ja wode do gara, wrzucam kostke rosolowa, podprawiam vegeta, marchewka w talarki (jakies 3 marchewy), jak sie podgotuje wlewam kartonik (250ml) pasteryzowanych pomidorow, do tego wrzucam makaron lub ryz, w zaleznosci. Zawsze wyjdzie fajna, kremowa i gesta. My jadamy bez smietany, mozna pokropic maggi do smaku 🙂

                            • Ja na oliwie albo maśle podduszam pomidorki (z puszki albo świeże) i posiekaną cebulkę, potem zalewam bulionem, a jak pomidorki były marne, to doprawiam koncentratem. I teraz w zależności od ochoty/smaku itp. dodaję:
                              – czosnek i bazylię + starty żółty serek na wierzch i grzaneczki
                              – pół łyżeczki cynamonu (pycha w pomidorówie) i zacierkę
                              – śmietanę, ryż i natkę pietruszki

                              🙂

                              • gotuję bulion mięsno – warzywny (albo robię z rosołu)

                                do tego wlewam sos pomidorowy taki:

                                wiele już próbowałam, ten nam najbardiej smoakujel;
                                potem zabielam albo smietaną 30%, albo 18 % z piątnicy (ale wtedy dosypuję troszkę cukru, żeby goryczkę przełamać);

                                ze swieżych pomidorów:

                                duszę na maśle! pomidory, aż do miękkości
                                przecieram przez sito, dodaję do bulionu, zabielam jw.

                                • ja robie na 2 sokach
                                  albo Lidlowy
                                  albo… no wlasnie – nie pamietam 😀 wizualnie wiem jak wygląda, ale producenta ni w ząb

                                  • Oprocz rosolu wszystkie zupy gotuje na kostkach rosolowych.

                                    I tak w pomidorowej gotuje wode z kostkami rosolowymi, kroje marchew w talarki. Do tego, pipeprz i troche warzywka. Jezeli ma byc z ryzem, to jak sie tyko wywar zagotuje wsypuje ryz. na koniec doprawiam koncentratem pomidorowym -wg mnie najlepszy jest zwykly z Wolcławka. zabielam lyzka smietany.
                                    jezeli ma byc z makaronem, to wtdy makaron gotuje osobno.

                                    Nie znosze pomidorowki z przetartych pomidorow/soku pomidorowego.

                                    • Ja jeśli robię pomidorową z ryzem to zawsze gotuję ryż osobno
                                      Ale częściej u nas gości z makaronem 🙂

                                      • Zamieszczone przez agat79
                                        A ja wode do gara, wrzucam kostke rosolowa, podprawiam vegeta, marchewka w talarki (jakies 3 marchewy), jak sie podgotuje wlewam kartonik (250ml) pasteryzowanych pomidorow, do tego wrzucam makaron lub ryz, w zaleznosci. Zawsze wyjdzie fajna, kremowa i gesta. My jadamy bez smietany, mozna pokropic maggi do smaku 🙂

                                        zauwazylam, ze jestes wierna fanka vegety 🙂
                                        tak mi sie przypomnialo jak przeczytalam Twojego posta ze nienawidze marchewki z pomidorowki!
                                        koszmar z dziecinstwa 😉 pamietam jak mi mama kazala ja zjadac
                                        generalnie bardzo lubie marchewke:)
                                        a te pasteryzowane pomidorki to jakie? z puszki?

                                        Zamieszczone przez agalu
                                        Ja na oliwie albo maśle podduszam pomidorki (z puszki albo świeże) i posiekaną cebulkę, potem zalewam bulionem, a jak pomidorki były marne, to doprawiam koncentratem. I teraz w zależności od ochoty/smaku itp. dodaję:
                                        – czosnek i bazylię + starty żółty serek na wierzch i grzaneczki
                                        – pół łyżeczki cynamonu (pycha w pomidorówie) i zacierkę
                                        – śmietanę, ryż i natkę pietruszki

                                        🙂

                                        Zamieszczone przez EwkaM
                                        gotuję bulion mięsno – warzywny (albo robię z rosołu)

                                        do tego wlewam sos pomidorowy taki:

                                        wiele już próbowałam, ten nam najbardiej smoakujel;
                                        potem zabielam albo smietaną 30%, albo 18 % z piątnicy (ale wtedy dosypuję troszkę cukru, żeby goryczkę przełamać);

                                        ze swieżych pomidorów:

                                        duszę na maśle! pomidory, aż do miękkości
                                        przecieram przez sito, dodaję do bulionu, zabielam jw.

                                        te pomidory na masle…
                                        slinotok mam – czy juz pisalam ze uwielbiam pomidorowke ze swiezych pomidorow 😉

                                        Zamieszczone przez kiara
                                        Oprocz rosolu wszystkie zupy gotuje na kostkach rosolowych.

                                        I tak w pomidorowej gotuje wode z kostkami rosolowymi, kroje marchew w talarki. Do tego, pipeprz i troche warzywka. Jezeli ma byc z ryzem, to jak sie tyko wywar zagotuje wsypuje ryz. na koniec doprawiam koncentratem pomidorowym -wg mnie najlepszy jest zwykly z Wolcławka. zabielam lyzka smietany.
                                        jezeli ma byc z makaronem, to wtdy makaron gotuje osobno.

                                        Nie znosze pomidorowki z przetartych pomidorow/soku pomidorowego.

                                        u mnie widzialam tylko ketchup z wloclawka (ktory bardzo lubie) i to tylko w tesco 🙁

                                        no to jak juz wyprobuje te wszystkie przepisy to bede miala przesyt pomidorowek na nastepny rok 😉

                                        • u nas robię z rosołu na kościach….. wszelakich… skrzydło, żebro….. do tego pełna włoszczyszna + listek laurowy, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie…..czosnek……

                                          jak już ugotowany rosół dodaje puszke pomidorów, i koncentrat do smaku….. maggi troche…

                                          i teraz wersja “tzw włoska” jak juz się pomidory przegotują i ugotują zaklepuje zupę mąka i smietana żeby była taka gęściejsza…. dodaje oregano….. suszone – dużo w sumie….. trochę bazyli….

                                          na patelni smaże na maśle jajo sadzone….. Ale tak by było takie rozlewające –
                                          zupa do miski, do tego jajo z patelni…………

                                          pycha………..

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: pomidorówka prosze o przepis :)

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general