pomidorówka prosze o przepis :)

dziewczyny jak robicie pomidorowke?
i taka ze swiezych pomidorow i z koncentratu?
tak bardzo lubie ta zupe, a jak ja robie to nigdy nie wychodzi mi smaczna….:Foch:

25 odpowiedzi na pytanie: pomidorówka prosze o przepis :)

kaska8710 Dodane ponad rok temu,

Gotuje skrzydlo z indyka( zbieram częsc tłuszczu z wierzchu bo jest dosc tluste), dodaje marchewke, pietruszke , selera,zazwyczaj kostki drobiowe , czasem cielece, liśc laurowy, ziele angielskie, ciupke lubczyku. Gotuje, gotuje, gotuje jak warzywa sa juz miekkie dodaje zmiksowane blenderem pomidory z puszki, zaprawiam smietana 18%, posypuje swieza natka piertuszki. Mniam , uwielbaim pomidorówke:Hyhy: Aaa no i miedzy czasie gotuje do niej makaron…:)

rena12 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kaska8710:Gotuje skrzydlo z indyka( zbieram częsc tłuszczu z wierzchu bo jest dosc tluste), dodaje marchewke, pietruszke , selera,zazwyczaj kostki drobiowe , czasem cielece, liśc laurowy, ziele angielskie, ciupke lubczyku. Gotuje, gotuje, gotuje jak warzywa sa juz miekkie dodaje zmiksowane blenderem pomidory z puszki, zaprawiam smietana 18%, posypuje swieza natka piertuszki. Mniam , uwielbaim pomidorówke:Hyhy: Aaa no i miedzy czasie gotuje do niej makaron…:)

mój m z ryżem uwielbia

marchewkowa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez garstka:dziewczyny jak robicie pomidorowke?
i taka ze swiezych pomidorow i z koncentratu?
tak bardzo lubie ta zupe, a jak ja robie to nigdy nie wychodzi mi smaczna….:Foch:

niedawno jadłam z kluskami serem żółtym. genialna była.

mi najlepsza wychodzi ze świeżych pomidorów.

usianka Dodane ponad rok temu,

Ja robie z sokiem pomidorowym (takim z kartonu). Wlewam karton soku do bulionu mięsno-warzywnego – na oko to pewnie jest jakies 1,5 litra wywaru :Niepewny: Lubimy dosyc intensywną w smaku. I nigdy nie słodze pomidorówki, Czasami robie na rosole z dnia poprzedniego, ale zwykle gotuje specjalnie wywar (mięcho+ duzo włoszczyzny + liscie laurowe + ziele angielskie + sól + pieprz).
Jemy z ryżem lub drobnym makaronem, zawsze ze smietaną. Ja do sypie sobie na talerz tone zieleniny, Emilka – koperek, moj m. – nic 😉

goooosia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez marchewkowa:niedawno jadłam z kluskami serem żółtym. genialna była.

mi najlepsza wychodzi ze świeżych pomidorów.

:Cwaniak:szczegoly poprosze :Hyhy:

goooosia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Usianka:Ja robie z sokiem pomidorowym (takim z kartonu). Wlewam karton soku do bulionu mięsno-warzywnego – na oko to pewnie jest jakies 1,5 litra wywaru :Niepewny: Lubimy dosyc intensywną w smaku. I nigdy nie słodze pomidorówki, Czasami robie na rosole z dnia poprzedniego, ale zwykle gotuje specjalnie wywar (mięcho+ duzo włoszczyzny + liscie laurowe + ziele angielskie + sól + pieprz).
Jemy z ryżem lub drobnym makaronem, zawsze ze smietaną. Ja do sypie sobie na talerz tone zieleniny, Emilka – koperek, moj m. – nic 😉

po prostu wlewasz ten sok do zupy?
litrowy?
a smietane podajesz bezposrednio na talerz czy wczesniej z zupa mieszasz?
dopytuje bo dla mnie kazdy szczegol wazny 😉

asik Dodane ponad rok temu,

Ja gotuję bulion mięsno-warzywny taki jak Usia
Dodaję 2 koncentraty pomidorowe małe lub 1 słoiczek Łowicza
do tego śmietanę roztrzepaną z mąką
i tyle 🙂
Babcia czasami robi dodatkowo ze świeżymi pomidorami,
przesmażonymi na patelni i przetartymi przez sitko

goooosia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Asik.:Ja gotuję bulion mięsno-warzywny taki jak Usia
Dodaję 2 koncentraty pomidorowe małe lub 1 słoiczek Łowicza
do tego śmietanę roztrzepaną z mąką
i tyle 🙂

moja mama tez tak robi;), ja probowalam tylko ze mi nie wychodzi;)
Asia ile dajesz tej smietany i maki?(mysle, ze tu jest pies pogrzebany ;))

[quote]Babcia czasami robi dodatkowo ze świeżymi pomidorami,
przesmażonymi na patelni i przetartymi przez sitko[/quote]

:Cwaniak:uwielbiam pomidorowke ze swiezych pomidorow 🙂

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez garstka:moja mama tez tak robi;), ja probowalam tylko ze mi nie wychodzi;)
Asia ile dajesz tej smietany i maki?(mysle, ze tu jest pies pogrzebany ;))

:Cwaniak:uwielbiam pomidorowke ze swiezych pomidorow 🙂

Daję tak na oko,
śmietany tak z pół kubeczka małej, może trochę więcej (daję jogo 18%) i łyżkę mąki (płaską)
mieszam
dodaję trochę zupy do tego
znów mieszam
i dopiero wlewam do gara 🙂

goooosia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Asik.:Daję tak na oko,
śmietany tak z pół kubeczka małej, może trochę więcej (daję jogo 18%) i łyżkę mąki (płaską)
mieszam
dodaję trochę zupy do tego
znów mieszam
i dopiero wlewam do gara 🙂

dzieki 🙂

usianka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez garstka:po prostu wlewasz ten sok do zupy?
litrowy?
a smietane podajesz bezposrednio na talerz czy wczesniej z zupa mieszasz?
dopytuje bo dla mnie kazdy szczegol wazny 😉

tak, litrowy sok wlewam do gara – po prostu
smietane lubie bezposrednio na talerz (nawet jak sie czasami zważy, to nic)
nie zaprawiam mąką

goooosia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Usianka:tak, litrowy sok wlewam do gara – po prostu
smietane lubie bezposrednio na talerz (nawet jak sie czasami zważy, to nic)
nie zaprawiam mąką

sprobuje i tak 🙂

Zamieszczone przez kaska8710:Gotuje skrzydlo z indyka( zbieram częsc tłuszczu z wierzchu bo jest dosc tluste), dodaje marchewke, pietruszke , selera,zazwyczaj kostki drobiowe , czasem cielece, liśc laurowy, ziele angielskie, ciupke lubczyku. Gotuje, gotuje, gotuje jak warzywa sa juz miekkie dodaje zmiksowane blenderem pomidory z puszki, zaprawiam smietana 18%, posypuje swieza natka piertuszki. Mniam , uwielbaim pomidorówke:Hyhy: Aaa no i miedzy czasie gotuje do niej makaron…:)

dzieki za 3 przepis do wyprobowania 🙂

agat79 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Asik.:Daję tak na oko,
śmietany tak z pół kubeczka małej, może trochę więcej (daję jogo 18%) i łyżkę mąki (płaską)
mieszam
dodaję trochę zupy do tego
znów mieszam
i dopiero wlewam do gara 🙂

A ja wode do gara, wrzucam kostke rosolowa, podprawiam vegeta, marchewka w talarki (jakies 3 marchewy), jak sie podgotuje wlewam kartonik (250ml) pasteryzowanych pomidorow, do tego wrzucam makaron lub ryz, w zaleznosci. Zawsze wyjdzie fajna, kremowa i gesta. My jadamy bez smietany, mozna pokropic maggi do smaku 🙂

agalu Dodane ponad rok temu,

Ja na oliwie albo maśle podduszam pomidorki (z puszki albo świeże) i posiekaną cebulkę, potem zalewam bulionem, a jak pomidorki były marne, to doprawiam koncentratem. I teraz w zależności od ochoty/smaku itp. dodaję:
– czosnek i bazylię + starty żółty serek na wierzch i grzaneczki
– pół łyżeczki cynamonu (pycha w pomidorówie) i zacierkę
– śmietanę, ryż i natkę pietruszki

🙂

Dodane ponad rok temu,

gotuję bulion mięsno – warzywny (albo robię z rosołu)

do tego wlewam sos pomidorowy taki:

wiele już próbowałam, ten nam najbardiej smoakujel;
potem zabielam albo smietaną 30%, albo 18 % z piątnicy (ale wtedy dosypuję troszkę cukru, żeby goryczkę przełamać);

ze swieżych pomidorów:

duszę na maśle! pomidory, aż do miękkości
przecieram przez sito, dodaję do bulionu, zabielam jw.

usianka Dodane ponad rok temu,

ja robie na 2 sokach
albo Lidlowy
albo… no wlasnie – nie pamietam 😀 wizualnie wiem jak wygląda, ale producenta ni w ząb

kiara Dodane ponad rok temu,

Oprocz rosolu wszystkie zupy gotuje na kostkach rosolowych.

I tak w pomidorowej gotuje wode z kostkami rosolowymi, kroje marchew w talarki. Do tego, pipeprz i troche warzywka. Jezeli ma byc z ryzem, to jak sie tyko wywar zagotuje wsypuje ryz. na koniec doprawiam koncentratem pomidorowym -wg mnie najlepszy jest zwykly z Wolcławka. zabielam lyzka smietany.
jezeli ma byc z makaronem, to wtdy makaron gotuje osobno.

Nie znosze pomidorowki z przetartych pomidorow/soku pomidorowego.

asik Dodane ponad rok temu,

Ja jeśli robię pomidorową z ryzem to zawsze gotuję ryż osobno
Ale częściej u nas gości z makaronem 🙂

goooosia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agat79:A ja wode do gara, wrzucam kostke rosolowa, podprawiam vegeta, marchewka w talarki (jakies 3 marchewy), jak sie podgotuje wlewam kartonik (250ml) pasteryzowanych pomidorow, do tego wrzucam makaron lub ryz, w zaleznosci. Zawsze wyjdzie fajna, kremowa i gesta. My jadamy bez smietany, mozna pokropic maggi do smaku 🙂

zauwazylam, ze jestes wierna fanka vegety 🙂
tak mi sie przypomnialo jak przeczytalam Twojego posta ze nienawidze marchewki z pomidorowki!
koszmar z dziecinstwa 😉 pamietam jak mi mama kazala ja zjadac:Boje się:
generalnie bardzo lubie marchewke:)
a te pasteryzowane pomidorki to jakie? z puszki?

Zamieszczone przez agalu:Ja na oliwie albo maśle podduszam pomidorki (z puszki albo świeże) i posiekaną cebulkę, potem zalewam bulionem, a jak pomidorki były marne, to doprawiam koncentratem. I teraz w zależności od ochoty/smaku itp. dodaję:
– czosnek i bazylię + starty żółty serek na wierzch i grzaneczki
– pół łyżeczki cynamonu (pycha w pomidorówie) i zacierkę
– śmietanę, ryż i natkę pietruszki

🙂

Zamieszczone przez EwkaM:gotuję bulion mięsno – warzywny (albo robię z rosołu)

do tego wlewam sos pomidorowy taki:

wiele już próbowałam, ten nam najbardiej smoakujel;
potem zabielam albo smietaną 30%, albo 18 % z piątnicy (ale wtedy dosypuję troszkę cukru, żeby goryczkę przełamać);

ze swieżych pomidorów:

duszę na maśle! pomidory, aż do miękkości
przecieram przez sito, dodaję do bulionu, zabielam jw.

te pomidory na masle…
slinotok mam:Wow!: – czy juz pisalam ze uwielbiam pomidorowke ze swiezych pomidorow 😉

Zamieszczone przez kiara:Oprocz rosolu wszystkie zupy gotuje na kostkach rosolowych.

I tak w pomidorowej gotuje wode z kostkami rosolowymi, kroje marchew w talarki. Do tego, pipeprz i troche warzywka. Jezeli ma byc z ryzem, to jak sie tyko wywar zagotuje wsypuje ryz. na koniec doprawiam koncentratem pomidorowym -wg mnie najlepszy jest zwykly z Wolcławka. zabielam lyzka smietany.
jezeli ma byc z makaronem, to wtdy makaron gotuje osobno.

Nie znosze pomidorowki z przetartych pomidorow/soku pomidorowego.

u mnie widzialam tylko ketchup z wloclawka (ktory bardzo lubie) i to tylko w tesco 🙁

no to jak juz wyprobuje te wszystkie przepisy to bede miala przesyt pomidorowek na nastepny rok 😉

nunak Dodane ponad rok temu,

u nas robię z rosołu na kościach …….. wszelakich …… skrzydło, żebro….. do tego pełna włoszczyszna + listek laurowy, pieprz w ziarenkach , ziele angielskie…..czosnek………

jak już ugotowany rosół dodaje puszke pomidorów, i koncentrat do smaku…….. maggi troche……

i teraz wersja „tzw włoska” jak juz się pomidory przegotują i ugotują zaklepuje zupę mąka i smietana żeby była taka gęściejsza…. dodaje oregano …….. suszone – dużo w sumie….. trochę bazyli…….

na patelni smaże na maśle jajo sadzone…..ale tak by było takie rozlewające –
zupa do miski , do tego jajo z patelni…………………

pycha……………..

mamamonia Dodane ponad rok temu,

pomidoróweczka hmmm

ja robię n kościach, np. rosołowe, albo szyjka lub skrzydełka dodaję wegetty- lub przypraw i soli, jak już mamy wywar dodaję ryż lub mkaron i jeszcze niech się podgotuje dodaję zieleninę i :
2 sposoby bo u teściów nauczyłam się że słoiczek koncentratu podsmażyć na patelni z odrobiną oleju i to wlewam do garnka zostawiam żeby się pogotowało i żeby ryż doszedł na koniec śmietana i gotowe

drugi sposób to po prostu dodajemy przecier ale nie smażymy i też śmietana i gotowe. mąż zawsze sobie maguje do smaku ale nie koniecznie

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez garstka:

te pomidory na masle…
slinotok mam:Wow!: – czy juz pisalam ze uwielbiam pomidorowke ze swiezych pomidorow 😉


pisałaś 🙂
też uwielbiam :Hyhy:

agat79 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez garstka:zauwazylam, ze jestes wierna fanka vegety 🙂

Wiesz dlaczego??? POniewaz uzywam wiekszosci polskich przypraw- u mnie kroluje delicat od knorra, vegeta wlasnie (tzn. kucharek, lub inne vegetowate”, i przyprawa chinska knorra. Te wlasnie rzeczy sobie wlasnie przyworze z Pl i rzadze :-)) Reszte kupuje tu. Ale vegeta do supki, to podstawa:Wow!:

goooosia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agalu:Ja na oliwie albo maśle podduszam pomidorki (z puszki albo świeże) i posiekaną cebulkę, potem zalewam bulionem, a jak pomidorki były marne, to doprawiam koncentratem. I teraz w zależności od ochoty/smaku itp. dodaję:
– czosnek i bazylię + starty żółty serek na wierzch i grzaneczki
– pół łyżeczki cynamonu (pycha w pomidorówie) i zacierkę
– śmietanę, ryż i natkę pietruszki

🙂

Zamieszczone przez EwkaM:gotuję bulion mięsno – warzywny (albo robię z rosołu)

do tego wlewam sos pomidorowy taki:

wiele już próbowałam, ten nam najbardiej smoakujel;
potem zabielam albo smietaną 30%, albo 18 % z piątnicy (ale wtedy dosypuję troszkę cukru, żeby goryczkę przełamać);

ze swieżych pomidorów:

duszę na maśle! pomidory, aż do miękkości
przecieram przez sito, dodaję do bulionu, zabielam jw.

w tym tygodniu zrobilam pomidorowke ze swiezych pomidorow z powyzszych przepisow….po czym stwierdzilam, ze za malo czuje te pomidory i dolalam taki „sos” jak na obrazku tyle ze mialam akurat lidlowy.
i smietany na koniec 🙂
pomidorowka wyszla zajebista – lepszej w zyciu nie jadlam :Wow!:
dzieki dziewczyny 🙂

agat79 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez garstka:w tym tygodniu zrobilam pomidorowke ze swiezych pomidorow z powyzszych przepisow….po czym stwierdzilam, ze za malo czuje te pomidory i dolalam taki „sos” jak na obrazku tyle ze mialam akurat lidlowy.
i smietany na koniec 🙂
pomidorowka wyszla zajebista – lepszej w zyciu nie jadlam :Wow!:
dzieki dziewczyny 🙂

No, bo ze swiezych to naprawde trzeba sie napracowac, i duzo dac, zeby smak byl, a z kartonika- nic prostszego i nic smacniejszego 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: pomidorówka prosze o przepis :)?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
Szokujące reklamy.
Nie ma co, niektóre rzeczywiście szokują....mogą kogoś obrzydzić, zdegustować, ale na pewno są czytelne :Hmmm...: [URL]http://biznes.onet.pl/szokujace-reklamy,18861,3283926,0,fotoreportaze-detal-galeria#id6957934[/URL]
Czytaj dalej
Oczekując na dziecko
usg w w-wie
pilnie, bardzo pilnie potrzebuję namiaru na dobre usg w Wawce :) dobrze, gdyby nie kosztowało miliony ;)
Czytaj dalej