Jakie macie sprawdzone przepisy na przetwory pomidorowe?
Teściowa moja zawsze nawciska pokrojonych pomidorów do słoiczka, potem pogotuje i w zimie na pomidorówkę jak znalazł. Wystarczy wyciągnąć i przetrzeć :))
Czekam na wasze przepisy.
Doti i Jakub (25.08.03)
5 odpowiedzi na pytanie: pomidory
Re: pomidory
A ja suszę ćwiartki pomidorów Lima na słońcu, a potem do słoiczka, zalewam oliwą, wrzucam czosnek i bazylię.
Kiedy mam ochote miksuję je ze swieża bazylia, słonecznikiem, pestkami dyni i oliwą. Mam pyszne domowe pesto nie tylko do makaronu!
Iga 2 lata!
Re: pomidory
Do słoiczka, zalewam wodą, solę, daje gałązkę z selera, gotuję słoiki i już 🙂
Re: pomidory
A ja gotuję w garnku,przecieram przez sito,przetarte zagotowuję i do słoików.W zimę pomidorówka lub sos do spagetti.W ciąży piłam z solą i z pieprzem
Marysia 8.07.05
Re: pomidory
niesprawdzone ale podpatrzone
pomidory Lima bez gniazd, zalac wrzątkiem, obrac ze skórki
zalac gorącą solanką.
dla poprawienia smaku mozna dodac czosnek i suszoną bazylię
zalewa to :na litr wody 20 g soli(łyżka stołowa)
pasteryzowac ok.20 minut
takie pomidory można używać do bardzo wielu potraw; świetnie sprawdzają się w potrawach typu spagetii, zupy pomidorowe, lazagne,leczo itp.
Dana&Gabi 23.09.03
Re: pomidory
To ja właśnie tak zrobiłam 🙂
Dziewczyny dzieki za pomysły!
Doti i Jakub DWULATEK
Znasz odpowiedź na pytanie: pomidory