pomoc przy interpretacji wynikow

Witajcie,

właśnie się zarejestrowałam na forum mam olbrzymi problem staramy się o dzidziusia i nie wychodzi nam mamy 31/35 lat więc to nie tragedia dziś odebrałam wyniki morfologi-ok,THS- 3,04(0,4-4) czyli chyba ok,prolaktyna- 67,9 ng/ml i tu przeżyłam szooook (1,9-25) i co mam o tym myśleć,ginekologa odwiedzam dopiero 1.12,pomagacie sobie PROSZĘ POMÓŻCIE MI BO SIĘ MARTWIĘ…:

126 odpowiedzi na pytanie: pomoc przy interpretacji wynikow

  1. Karinko ja też miałam podwyższoną PRL,fakt,że mniej,ale do rzeczy!dostaniesz pewnie coś na jej zbicie(np. Bromergon)
    dawkowanie zależy od lekarza,ja wpierw brałam po pół,później po całej,a teraz po 1/4 tabletki bo prolaktyna ładnie spadała
    obecnie to nie jest duży problem,dziewczyny zachodzą po kilku miesięcznej kuracji

    a i zapraszam na wątek Zawzietych 2.Dużo tam staraczek i zawsze wzajemnie się wspieramy

    • prolaktyna

      Dziękuję Ci bardzo bo cały interenet przepatrzyłam i tylko się jeszcze bardziej zdołowałam,a po tym leku o który piszesz są niestety rewelacje z organizmem mdłości,bóle głowy itp

      • Zamieszczone przez karina927
        Dziękuję Ci bardzo bo cały interenet przepatrzyłam i tylko się jeszcze bardziej zdołowałam,a po tym leku o który piszesz są niestety rewelacje z organizmem mdłości,bóle głowy itp

        Różnie to bywa. Ja dwa razy miałam przepisany Bromergon, za pierwszym razem nie miałam żadnych atrakcji. Za drugim prawie zasłabłam w czasie zajęć…

        • Zamieszczone przez karina927
          Dziękuję Ci bardzo bo cały interenet przepatrzyłam i tylko się jeszcze bardziej zdołowałam,a po tym leku o który piszesz są niestety rewelacje z organizmem mdłości,bóle głowy itp

          tu Cie zaskoczę! ja tez zwlekałam jego zażywanie,tym bardziej,że czesto mam migreny i dodatkowe bóle mnie przerażały!
          czasami było mi niedobrze i miałam wyostrzony zmysł powonienia,a prócz tego znosiłam go dobrze!
          moja rada nie czytaj zbyt wiele bo to zdwaja strach!!!
          mnie lekarz neurolog skierował na rezonans magnetyczny, ze względu na podwyższoną PRL,ale przede wszystkim ze względu na częste bóle głowy(migrenowe)
          czekaj na wizytę u gina i nie martw się na zapas!!!

          • Zamieszczone przez karina927
            Witajcie,

            właśnie się zarejestrowałam na forum mam olbrzymi problem staramy się o dzidziusia i nie wychodzi nam mamy 31/35 lat więc to nie tragedia dziś odebrałam wyniki morfologi-ok,THS- 3,04(0,4-4) czyli chyba ok,prolaktyna- 67,9 ng/ml i tu przeżyłam szooook (1,9-25) i co mam o tym myśleć,ginekologa odwiedzam dopiero 1.12,pomagacie sobie PROSZĘ POMÓŻCIE MI BO SIĘ MARTWIĘ…:

            karinka twoje tsh nie jest takie ok
            kobiety starajace sie o dziecko powinny miec tsh ok 1 – 1,5
            poza tym powinnaś zbadać ft4 bo jego poziom jest bardzo ważny i przy takim TSH przeciwciała antyTG i antyTPO wtedy bedzie pełny obraz tarczycy
            no i problemy z tarczycą mogą powodować wysoką prolaktynę, także proponowałabym najpierw zgłebić temat tarczycy a nie truć się bromergonem

            a tak poza tym zycze szybciutkiego zaciazenia

            no i pocieszające jest to że pracę tarczycy można szybko i łatwo wyregulować a potem to już tylko patrzec jak pojawia sie II krechy na tescie

            • dziekuję dziewczyny ja zawsze tylko wpadałam na forum poczytać aż tu nagle mnie ten wynik zmusił i teraz żałuję że tak długo zwlekałam z odwiedzeniem forum na stałe.Jestem laikiem jak widać z tymi badaniami THS itp sama wpadłam na badania bo nie udaje nam się i poszłam do laboratorium, zrobiłam i oto rezultat,czekam na wizytę u ginekologa i jak się wyjaśni zapewne podzielę się z Wami.
              Bardzo bym chciała maleństwo już nawet stwierdziliśmy że nie było sensu tyle lat uważać skoro teraz chcemy i nie udaje się tak zwyczajnie…

              • czy podczas takiego leczenia można nadal starać się o maleństwo czy abstynencja

                • karinka możesz się starać przy takim TSH, ono nawet nie wyklucza ciąży, po prostu może utrudniać zajście
                  poza tym jak lekarz zaleci Ci przyjmować hormonu tyroksyny to w ciązy się go równiez przyjmuje bo jest potrzebny dla maluszka
                  ale nie martw sie na zapas tylko zrób pozostałe badania, zebyś miała pełny obraz tarczycy

                  • dobrze i tak zrobie już nie mogę się doczekać tej wizyty i jego opinii niby to najlepszy lekarz w Bydgoszczy dr Wasilewski,jak tylko będę wiedziała więcej to się podzielę z Wami,dobranoc i dziękuję za miłe przyjęcie na forum,buziaki

                    • cd prolaktyna THS ITP

                      Witajcie ponownie,

                      zastanawiałam się co ma wpływ na taki wynik prolaktyny i THS oprócz tarczycy czy są to jakieś czynniki z zewnątrz.Intensywnie ćwicze od roku na siłowni 45-1.30h dziennie mam ułożony trening przez instruktora (nie odchudzjący) bo ważę 52 kg ale na ładne mięśnie,diety nie stosuję tylko z Red bullem trochę przesadzam i od dziś juz go nie będę pić.
                      Czy to co robię może mieć jakiś wpływ na te wyniki czy zdecydowanie dotyczy to np:tylko i wyłącznie tarczycy,będę wdzieczna jak się wypowiecie…

                      • Jako, że trenujesz od jakiegoś czasu i jest to regularny wysiłek to raczej nie powinno to mieć wpływu. Możesz przystopować i zobaczyć czy wyniki się zmienią. Swoją drogą w ciąży i tak nie bedziesz mogła kontynuować w pełnym zakresie.
                        Nie jestem specem od tarczycy!! 😉 A o PRL będę mogła coś więcej powiedzieć jak TSH obniży się, fT4 będzie w porządku w PRL dalej podwyższona.
                        Na pewno wysiłek fizyczny może prowadzić do zaburzeń cyklu ale jeśli masz regularne w miarę cykle to nie o to chodzi.

                        • Paszulka,

                          cykle to ja mam takie sobie w granicach 28-34 więc różnie,w poniedziałek zrobię reszte badań żeby mieć komplet na wizytę do ginia. Mama dziś mi przypomniała że ja kiedyś jak byłam mała leczyłam tarczycę ale nie pamiętamy czy to “nad “czy “niedo”była. Mam już namiar na dobrą endokrynolog ale dopiero po ginekologu pójdę bo chcę wiedzieć co on na to.

                          • Najważniejsze, że wiadomo czego szukać. Tarczyca to nie wyrok tylko może poprzeszkadzać!! Bądź dobrej myśli i idź do endokrynologa a wszystko będzie w porządku!!:)

                            • na Was dziewczyny to jednak zawsze można liczyć dziękuję Ci bardzo,jak będę wiecej wiedziała a przede wszystkim jak tylko odbiorę wyniki w poniedziałek to napiszę,żebyście mi zasugerowały co znów mam nie tak,pozdrawiam

                              • Pisz śmiało!! 🙂

                                • cd badań FT-4 ITD

                                  Witajcie,

                                  zrobiłam resztę sugerowanych brakujących badań i otrzymałam następujące:
                                  P/CIAŁA ANTY-TG 1.7 (0-40)
                                  P/CIAŁA ANTY-TPO 1.9 ( 0-35)
                                  FT-4 1.1NG/DL ( 0.8-1.9)

                                  nic mi to nie mówi jutro ginekolog mi mam nadzieję wytłumaczy co mi jeste i jak wyglądać będzie droga po dzidziusia ale co o tym sądzicie,bardzo mi będzie miło jak się wypowiecie,oczekuję na Wasze opinie….

                                  • Zamieszczone przez karina927
                                    Witajcie,

                                    zrobiłam resztę sugerowanych brakujących badań i otrzymałam następujące:
                                    P/CIAŁA ANTY-TG 1.7 (0-40)
                                    P/CIAŁA ANTY-TPO 1.9 ( 0-35)
                                    FT-4 1.1NG/DL ( 0.8-1.9)

                                    nic mi to nie mówi jutro ginekolog mi mam nadzieję wytłumaczy co mi jeste i jak wyglądać będzie droga po dzidziusia ale co o tym sądzicie,bardzo mi będzie miło jak się wypowiecie,oczekuję na Wasze opinie….

                                    karinka wyniki przeciwciał rewelacja zwłąszcza antyTPO bo to one powodują poronienia
                                    co do FT4 to masz w normie, mogłoby być wyższe, ale i tak nie jest źle
                                    wysokie TSH przy niskim FT4 mnoże wskazywać na małą niedoczynnośc tarczycy, ale najlepiej isc do endo z tymi wynikamija przy podobnych wynikach dostałam eutyrox 0,25 mg na 2 tygodnie a potem 0,50 mg i wyniki poprawiły mi się po ok 1-1,5 miesiąca
                                    także głowa do góry, wyniki są niezłe
                                    mi przy podobnych wynikach gin nie kazał przerywać starań także trzymam zebyś szybciutko zobaczyła II krechy

                                    • bardzo dziękuję za te mega dobre wieści,dziś za dwie godz mam ginia i jestem ciekawa jego diagnozy dziś rejestruję sie też do endok…więc wszystko załatwiam żeby jak najszybciej mieć dwie kreseczki,pa

                                      • byłam u ginekologa wyniki moje mu się bardzo podobają oprócz prolaktyny więc mam BROMOCORN przez 2 m-ce jeść 2 razy dziennie dziś wziełam juz raz połowe zobaczymy.

                                        • Zamieszczone przez karina927
                                          byłam u ginekologa wyniki moje mu się bardzo podobają oprócz prolaktyny więc mam BROMOCORN przez 2 m-ce jeść 2 razy dziennie dziś wziełam juz raz połowe zobaczymy.

                                          Karinko, odwiedz endokrynologa, ginekolog nie jest specjalista od spraw hormonalnych.
                                          Na tarczycy sie nie znam, ale moja kolezanka majac TSH na gornej granicy normy przyjmowala przez jakis czas hormony – podejrzewano utajona niedoczynnosc tarczycy. Wiec mysle, ze lepiej by bylo, zeby enokrynolog ocenil te wyniki.
                                          A co do prolaktyny, to uwazam, ze przed rozpoczeciem leczenia powinnas miec wykonany tzw. test z metoklopramidem. Test umozliwia odroznienie przyczyny podwyzszonego poziomu prl – czynnosciwej (jak np. stres) od organicznej (guzek przysadki). Jesli test wskazuje na guzek to zleca sie jeszcze rezonans przysadki, zeby ocenic wielkosc guzka. Nie przerazaj sie tym, co tu wypisuje -guzki, jesli sa, to najczesciej male (do 1cm) i leczenie takie samo, czyli zazywanie bromokryptyny niezaleznie od tego czy to wlasnie maly guzek, czy przyczyna czynnosciowa. Tylko jesli guzek, to leczenie wlasciwie do konca zycia z przerwami na okres ciazy i karmienia, trzeba co pare lat kontrolowac jego wielkosc w rezonansie i przed ciaza zbic na maxa prolaktyne, zeby nie urosl w ciazy. Wiec rozpoznanie przyczyny jest wazne.
                                          Pisze Ci to wszystko z wlasnego doswiadczenia. Ja mialam prolaktyne 40, tylko do tego zdarzalo mi sie wydzielanie mleka. Wykonano test, ktory wskazywal na guzek. Na poczatku nie chcieli mi zrobic rezonansu, ze guzek niemozliwy przy tak niskiej prolaktynie (niby od 100). Ale w koncu wykonano i jest taki maly 6mm.
                                          Cala diagnostyka byla jeszcze zanim poznalam meza. W tym roku zaplanowalismy dziecko i bez specjalnego starania… blizniaki:)
                                          A w ogole to na zakonczenie Ci powiem, ze z doswiadczenia mojego endokrynologa, jesli prolaktyna (niezaleznie od przyczyny) jest podwyzszona, to po rozpoczeciu leczenia najczesciej jeszcze w tym samym cyklu zachodzi sie w ciaze. Wiec jestem pewna, ze bedzie ok

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: pomoc przy interpretacji wynikow

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general