pomoc przy interpretacji wynikow

Witajcie,

właśnie się zarejestrowałam na forum mam olbrzymi problem staramy się o dzidziusia i nie wychodzi nam mamy 31/35 lat więc to nie tragedia dziś odebrałam wyniki morfologi-ok,THS- 3,04(0,4-4) czyli chyba ok,prolaktyna- 67,9 ng/ml i tu przeżyłam szooook (1,9-25) i co mam o tym myśleć,ginekologa odwiedzam dopiero 1.12,pomagacie sobie PROSZĘ POMÓŻCIE MI BO SIĘ MARTWIĘ…:

Strona 4 odpowiedzi na pytanie: pomoc przy interpretacji wynikow

  1. Zamieszczone przez aferek
    dziewczyny pomocy z wynikami!!jestem zaszokowana prolaktynawyniki robilam w 20 dc,owulacja byla,4 dni po mialam usg gin powiedzial ze jest ślad po peknitym pecherzyku(ale nie tym dominujacym)a wiec tak;PROGESTERON-74,66nmol/l norma faza lutealna-86wiec chyba ok???prolaktyna-1317mlU/l norma 83-622testosteron-2.54 norma do 2.9.czekam na @,i pewnie nie mam sie juz co łudzic!!!pomozcie mi co jest [email protected] mam reguralne i wogle niby wszystko ok!

    za wysoka prolaktyna nie daje objawów. dobrze, że wiesz gdzie tkwi problem. dostaniesz pewnie lek na zbicie, prl szybko spadnie i ciąża się pojawi. i za to

    • Zamieszczone przez aferek
      dziewczyny pomocy z wynikami!!jestem zaszokowana prolaktynawyniki robilam w 20 dc,owulacja byla,4 dni po mialam usg gin powiedzial ze jest ślad po peknitym pecherzyku(ale nie tym dominujacym)a wiec tak;PROGESTERON-74,66nmol/l norma faza lutealna-86wiec chyba ok???prolaktyna-1317mlU/l norma 83-622testosteron-2.54 norma do 2.9.czekam na @,i pewnie nie mam sie juz co łudzic!!!pomozcie mi co jest [email protected] mam reguralne i wogle niby wszystko ok!

      ja miałam podobne wyniki
      biorę Norprolac i PRL spadła bardzo
      Niestety ciąży nie ma, więc słabym jestem ekspertem 🙂

      • dzieki dziewczyny ale zastanawia mnie cos bo czytalam gdzies ze jak jest owulka to nie trzeba zbujac!!!moj gin byl pewny ze bede miala super wyniki!!a tu klaps!!!i jescze jedno,biore duphaston od 16dc przez 10 dni i odstawic,co o tym myslicie podobno gdyby byla ciaza(nie wiem czy to mozliwe z ta prl)to nie powinno sie odstawiac. No tak i nadal mam nadziejezamiast zejsc na ziemie!!!powodzenia dla was

        • Zamieszczone przez aferek
          dzieki dziewczyny ale zastanawia mnie cos bo czytalam gdzies ze jak jest owulka to nie trzeba zbujac!!!moj gin byl pewny ze bede miala super wyniki!!a tu klaps!!!i jescze jedno,biore duphaston od 16dc przez 10 dni i odstawic,co o tym myslicie podobno gdyby byla ciaza(nie wiem czy to mozliwe z ta prl)to nie powinno sie odstawiac. No tak i nadal mam nadziejezamiast zejsc na ziemie!!!powodzenia dla was

          PRl hamuje owulację, więc mało prawdopodobne, by przy takiej jak Ty wartości ją mieć.
          Ja okres miałam regularny jak w zegarku, a jednak być może jajo nie dojrzewało.
          Teraz, gdy PRL spadła jajo dojrzewa i pęka.
          Nie biorę Luteiny, bo mam prawidłowe wartości progesteronu w II fazie – jakoś psychicznie mam opory faszerować się hormonami, gdy jest ok.

          • tez wlasnie tak slyszalam ale ja owulacje zawsze mialam ok a teraz dostalam clo(nie wiem czemu) i tych pecherzykow bylo duzo,dominujacy mial prawie 3.0 i chyba nie pekl ale gin mowil ze inny pekl-masakra jakie to jest pokrecone a jeszcze testy owulacyjne wychodza zawsze kolo 14 dc.

            • a co do duphastonu to tak profilaktycznie po clo,ja mam wieksze opory do tych lekow na zbicie prl,tyle sie tu naczytalam o skutkach ubocznych a mam fiola na punkcie lekow,nawet po witaminach zoladek mnie boli,ale jak trzeba bedzie to trudno!!a moze sa rozne przyczyny tej wysokiej prl?

              • Zamieszczone przez aferek
                dziewczyny pomocy z wynikami!!jestem zaszokowana prolaktynawyniki robilam w 20 dc,

                czytałam, że prl wykonuje się od 4 do 7 dnia cyklu.
                może w 20 dc wynik jest niemiarodajny

                • Zamieszczone przez blawatek
                  czyli nie bylo owulacji… i mysle ze i paszulka i Twoj obecny lekarz raczej maja racje, ze to nie wina prl. Mam nadzieje, ze ten lekarz zdiagnozuje w koncu odpowiednio przyczyne i bedzie upragniony dzidzia

                  dziękuję za kciuki:)

                  • Zamieszczone przez aferek
                    a co do duphastonu to tak profilaktycznie po clo,ja mam wieksze opory do tych lekow na zbicie prl,tyle sie tu naczytalam o skutkach ubocznych a mam fiola na punkcie lekow,nawet po witaminach zoladek mnie boli,ale jak trzeba bedzie to trudno!!a moze sa rozne przyczyny tej wysokiej prl?

                    no właśnie nie wiem – duphaston to jednak hormon a np norpolac zbija hormon.
                    Ja nie mam skutków ubocznych – przynajmniej o tym nie wiem 🙂
                    Po luteinie cyce były jakieś nabuzowane 🙂

                    • Zamieszczone przez aferek
                      dziewczyny pomocy z wynikami!!jestem zaszokowana prolaktynawyniki robilam w 20 dc,owulacja byla,4 dni po mialam usg gin powiedzial ze jest ślad po peknitym pecherzyku(ale nie tym dominujacym)a wiec tak;PROGESTERON-74,66nmol/l norma faza lutealna-86wiec chyba ok???prolaktyna-1317mlU/l norma 83-622testosteron-2.54 norma do 2.9.czekam na @,i pewnie nie mam sie juz co łudzic!!!pomozcie mi co jest [email protected] mam reguralne i wogle niby wszystko ok!

                      Znalazlam kiedys taki artykul pewnego dr z UJ – mysle, ze ten fragment moze to wyjasniac:
                      “…często pojawia się pytanie: jak to możliwe, aby pacjentka z hiperprolaktynemią mogła regularnie miesiączkować lub na?*wet zajść w ciążę. Wydaje się to być związane z różnymi formami moleku?*larnymi prolaktyny.
                      Ten 199-aminokwasowy hormon o podstawowej ma?*sie 23 kd. może występować także w postaci małych cząsteczek: o masie 8 i 16 kd oraz tzw.?big” i?big-big”? o masie nawet powyżej 100 kd. Czyn?*ną biologicznie i dostępną dla receptorów formą PRL jest tylko mono?*mer. Formy dimeryczne i polimeryczne nie są biologicznie aktywne, ale są oznaczane przez rutynowo stosowane zestawy do pomiaru poziomu PRL w surowicy. Warto o tym pamiętać w kontekście kontynuacji leczenia ob?*niżającego stężenie PRL w ciąży…”

                      • Zamieszczone przez Margotta
                        czytałam, że prl wykonuje się od 4 do 7 dnia cyklu.
                        może w 20 dc wynik jest niemiarodajny

                        PRL powinna być w normie na każdym etapie cyklu. Zazwyczaj bada się ją razem z progesteronem 7-8 dpo.

                        • no a moje cycuchy po dupku nawet lepiej niz bez,czasem za raz po owulce zaczynaly dawac czadu a teraz dopiero 4 dni przed @,jak widac u kazdego inaczej :),wiecie co jeszcze jedno pytanko-czytalam ze prolaktyna zbija progesteron a ja mam duzo progesteronu,kurcze szkoda ze mi sie uczyc nie chcialo-ciekawe to wszystko, chyba mialam isc na medycyne

                          • Witam Was w nowym roku…

                            jestem po 2 m-cach zażywania Bromocorn-u i z wyjsciowej 69 zeszło na 53 bardzo mozolnie to idzie jutro wizyta u endokrynolog zobaczymy co ona na to…
                            Następne 4 op bromocornu czekają od dziś znów je biorę miałam tydz przerwy bo lekarz był na urlopie a mi się skończyły więc zastanawiam się czy tez przez chwilowe ” niebranie” mogła podskoczyć….

                            żeby to szybciej spadało to byłaby jakaś nadzieja a ja muszę do 7 ją zbić w takim tempie to naprawdę….

                            • Witam!jestem juz po @ 🙁 !kolejny cykl starań!!!Ja jak na razie na prolaktyne biore castagnus,po trzech tyg brania prl spadla mi z 1300 na 900(norma u mnie w lab do 600)nie wiele ale gin jeszcze kazal dokonczyc i zrobic badanie bo w sumie owulki mam a nie chcialabym brac tych typowych lekow na zbicie podobno zle sie po nich czuje a ja musze byc w pracy sprawna. A Ty jak sie czujesz po tych tabsach?boje sie ze itak mnie to czeka…pozdrawiam

                              • Proszę o interpretacje wyników

                                FT4-wynik 14,4pmol/l, norma 11,5-22,7
                                TSH-WYNIK 1,54 mUI/ml, norma 0,40-4,00- tu chyba jest ok
                                Toxoplazmoza IgG poniżej 5 U/ml norma 1,1 w. dodatni, 0,9-1,1 wynik wątpliwy, < 0,9 wynik ujemny- tu chyba też jest ok,
                                FSH 11,2 mlU/ml
                                Lh 5,8 mUl/ml
                                Badanie wykonane w 3 dc. Kompletnie nie wiem o co tu chodzi,gdzies wyczytałam że takie FSH oznacza obniżoną rezerwę jajnikową? Czy to oznacza to,że będę miała problemy z zajściem w ciąże? Wizytę u lekarza mam dopiero za miesiąc bo będę robiła badanie progresteronu i prolaktyny no i niestety etradiolu o którym zapomniałam
                                Z góry dziękuję za pomoc:)

                                • Poza FSH wszystko ok.
                                  FSH wysokie. To co trzeba zrobić to ustalić czy jest owulacja (monitoringi) i pewnie podstymulować cykl.
                                  Estradiol dobrze badać w tym samym dniu co LH i FSH.
                                  Jeśli chodzi o progesteron to 7-8 dni po owulacji, czyli w II fazie cyklu. Prolaktynę można razem z progesteronem.

                                  • A czy FSH jest zależne od wieku, bo ja już jestem trochę starawaw tym roku 35 lat mi stuknie Zakupiłam sobie testy owulacyjne,a na monitoring też się wybieram więc zobaczymy…

                                    • Zamieszczone przez oalka
                                      A czy FSH jest zależne od wieku, bo ja już jestem trochę starawaw tym roku 35 lat mi stuknie Zakupiłam sobie testy owulacyjne,a na monitoring też się wybieram więc zobaczymy…

                                      e tam, starawa:)
                                      mi lekarz powiedzial (w US) ze jestem jeszcze bejbiczek a w tym roku stuknie mi 32:)
                                      i tego sie kochana trzymajmy:)

                                      a tak serio to moze zajac po prostu troszke dluzej, bo juz troche inaczej owulujemy:) polecam Vademecum na pocztek:

                                      no i zapraszam na zawziete:)

                                      • Ja też z tych starawych w takim razie… w maju 34 😉
                                        Na pewno Twoje FSH 10 lat temu było niższe. Każa z nas ma określoną indywidualnie rezerwę jajnikową i na pewno czas nie jest tutaj sprzymierzeńcem.
                                        To co mogę Ci powiedzieć to na bazie pojedyńczego badania nie przywiązywałabym się do potencjalnej diagnozy. Tym bardziej, że pozostałe hormony w normie.
                                        Jeśli FSH faktycznie pozostanie tak wysokie to trudno będzie wywołać owulację.
                                        Spróbuj z testami owu jak najbardziej ale nie zwlekaj z konsultacją lekarską i tzw. pogonieniem lekarza. 🙂
                                        Może też się okazać, że taka Twoja uroda a i trafisz na TEN cykl szybciutko… za co mocno trzymam!!!

                                        • Dzięki za pocieszenie i przenoszę się na wątek zawzięte 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: pomoc przy interpretacji wynikow

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general