mam pytanie zrobiłam pizze z tego przepisu,inne składniki ale reszta tak samo
Składniki na 5 porcji
• mąka: 1 kg
• drożdże: 50 g
• mleko: 200 ml
• masło: 6 łyżek
• jajka: 2 szt
• kiełbasy (np. parówkowe): 6 szt
• cebule: 3 szt
• pieczarki: 300g
• papryka: 1 szt
• ogórki konserwowe: 2 szt
• boczek: 100g
• ser żółty: 200g
• oregano, majeranek, sól, cukier
Etapy przygotowania
1. W szklance ciepłego mleka z rozpuszczonymi czterema szczyptami cukru rozpuścić 50g drożdży. Po 10 min. wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać. Do misy wsypać około 1/2 kg. mąki (koniecznie przesianej przez sito), wlać roztopione masło, 2 szczypty soli i mieszając stopniowo dolewać roztworu z drożdży i mleka. Ciasto wyrabiać, dodają pozostałą mąkę, mleko i rozpuszczone masło do czasu uzyskania jednolitej, nie lepiącej się do rąk masy (jeśli jest zbyt twarda: należy dodać mleka; jeśli ciasto lepi się do rąk: dodać roztopionego masła). Ciasto należy pozostawić w przykrytej misie w ciepłym miejscu (30C) na około 40 min, nastpnie równo ułożyć na dużej blasze wysnarowanej margaryną bąź olejem nie tworząc wystających rantów.
2. Pokroić kiełbasę i równo rozłożyć na całej powierzchni ciasta.
3. Pokroić w plastry pieczarki i z dodatkiem łyżki masła dusić je na małym ogniu bez przykrycia do momentu odparowania zawartej w nich wody (aż zaczną skwierczeć). Podsmażone pieczarki rozłożyć na cieście.
4. Pokroić cebulę, paprykę, boczek i ogórki konserwowe (które należy osuszyć ręcznikami papierowymi) a następnie wszystkie składniki równo rozłożyć na cieście.
5. Włożyć pizze do nagrzanego do 230C piekarnika i piec 12 min.
6. Pizze wyjąć z piekarnika, posypać przyprawami (najlepiej oregano i majerankiem, można też zastosować gotowe mieszanki ziół do pizzy).
7. Na pizzy równomiernie rozłożyć starty żółty ser. Ciasto powtórnie włóżyć do piekarnika i piec przez kolejne 13 min. w temperaturze 180C (czas pieczenia jest zależny od grubości ciasta!).
8. Przed wyjęciem pizzy z pieca sprawdzić, czy ciasto prawidłowo się upiekło (najlepiej sprawdzić to wbijając drewniany patyczek do szaszłyków w ciasto: jeżeli po jego wyjęciu nie będzie na nim śladów ciasta to pizzę można wyjąć z piekarnika). Podawać z ketchupem.
Wyszła ochydna:(:(pomóżcie jak zabić ten smak i smród drożdży bo aż się niedobrze robiło taki intensywny był:(co mogłam źle zrobić??????Pomóżcie
43 odpowiedzi na pytanie: POMOCY!!
Ja robię pizze zupełnie inaczej. Nie będę pisac proporcji, bo robię to całkowicie na oko.
Mniej więcej tak:
Ciasto: mniej więcej 1/2 kg mąka, drożdże 1 opakowanie rozpuszczone w wodzie delikatnie ciepłej z pół łyżeczki cukru, mieszam to i wlewam do mąki dodaję też odrobinę oleju. Wszystko to ugniatam, aż ciasto uzyska gładką konsystencję i zostawiam żeby trochę podrosło.
W międzyczasie kroję wszystkie składniki na pizzę. To już zależy od smaków i gustów. Ja najbardziej lubię z szynką, pieczarkami, papryką świeżą i serem pleśniowym. Pieczarek nigdy nie podsmażam. Obieram sypię do nic trochę soli i potem wyciskam sok układając na pizzy. 3szt. pieczarek starczają na całą pizzę.
Robię też sos w lecie ze świeżych pomidorow z oregano, pieprzem i solą, teraz z koncentratu pomidorowego.
Ze zrobionego ciasta formuje 2 kółka, smaruje sosem, układam skaładniki, na wierzchu posypuje oregano, ser wkładam pomiędzy składniki, nie posypuje pizzy na górze. Tak bardziej mi smakuje i piekę 15 – 20 min. w temp. 175 stopni z termoobiegiem, lub bez termoobiegu w temp. 200 stopni.
A żeby była bardiej chrupiaca to formuje te placki rękami delikatnie posmarowanymi olejem.
Czas przygotowania, bez pieczenia 20 minut. Wkładam pojedynczo blaszki do piekarnika…
Chyba dobra ta pizza, bo jak ktokolwiek do nas przychodzi zawsze sobie życzy, żebym pizze zrobiła. Drożdży nie czuć.
jak na moj gust strasznie duuuuzo tego wszystkiego bylo….za duzo.
u nas w domu to malz robi pizze (jak mu sie akurat zachce) i zawsze wychodzi przepyszna. w zaleznosci od drozdzy ciasto ciensze lub grubsze, ale zawsze tak samo pyszne 🙂
50 g drozdzy,
2 szklanki maki,
6 lyzek oleju,
sol, cukier
drozdze rozpuszczamy w pol szklanki chlodnej wody i dosypujemy pol lyzeczki cukru. odstawiamy.
do miski: make przesypujemy przez sitko, dodajemy 6 lyzek oleju i pol lyzeczki soli. wlewamy drozdze do maki i oleju. wyrabiamy ciasto – nie moze przyklejac sie do rak (w razie potrzeby dosypac maki do skutku).
odstawiamy ciasto niech troche podrosnie, a w tym czasie smarujemy blache olejem (nie za duzo).
nakladamy ciasto, dziurkujemy je widelcem, smarujemy keczupem i posypujemy ziolami (bazylia,oregano) lub sosem do pizzy. nakladamy starkowany ser i dodatki wg uznania (jak dasz za duzo to z pieczarek, miesa, pomidorow wyplynie tyle soku/tluszczu ze ciasto sie nie upiecze :(). ja daje ser, na to kilka pieczarek, pol paczki boczku z morlin takiego cieniutko pokrojonego, paczke salami z sokolowa, siekam pol cebulki i wsio.
wkladamy do goracego piekarnika i pieczemy ok 20 minut. no az mi sie zachcialo 🙂
Chodzilo Ci o taki gruby, puszysty spód pizzy?
Agusia, Twoj przepis wygląda prawie jak przepis na zwykle ciasto drozdzowe. Jak sie dodaje jajka i maslo to zawsze bardziej czuc drozdze – ja przynajmniej tak mam. Ciasto na pizze robie podobnie jak napisaly moje poprzedniczki – z maki, wody, drozdzy i oleju plus odrobine cukru i soli.
Ja mam pizzernie na sycyli. Ciesto robimy z przenicy durum+woda+ sol+ drozdze. To wszystko. Caly sekret dobrej pizzy jest w ciescie. A sekret cista w odpowiedniej temp. wody i tyle. Proporcje drozdzy do maki sa rozne zalòezy od tem rosniecia cista i czasu. Absolutnie nigdy nie sa stale i zaden pizzaiolo nie powi wam jakie proporcje uzywa.
Ale dajcie spokuj jak mozna do ciasta na pizze uzywac mleka, jajek, tluszczu itd. Ciasto na pizze ma byc bardzo ubogie, to co na niej to juz zalezy od gustu ale samo ciasto ma byc proste wtedy wyjdzie dobre. A w piekarniku gazowym nigdy ciasto na pizze sie nie uda, gaz za bardzo wysusza.
NO i takie wychodzi najlepsze. NIestety z maki przennej zwyklej nie wyjdzie takie prawdziwe wloskie, wiec trzeba dodac odrobine oleju, ale nic wiecej.
Dzięki za rady;)Ja nie dodawałam wogóle oleju,ale co najśmieszniejsze to ta pizza jak postała przez noc na szafce bez przykrycia itd.to jest lepsza,jakoś już tak nie czuć tych drożdży… Nie mam pojęcia czemu…
moje ciasto pod pizzę
50g drożdży
szklanka mleka
kilo mąki
pół szklanki oleju
2-3 jaja
i tajny składnik 😉
drożdze rozpuszczam w mleku, roztrzepuję do niego jaja, wlewam olej i wsypuję mąkę… czas na tajny składnik:
vegeta
oregano
bazylia
papryka
i co tam kto z przypraw lubi, wszystko wg uznania ale z umiarem
wyrabiam ciasto aż będzie gładkie i nie będzie się lepiło do rąk, rozkładam placki ( nie wałkuję!!!) i włala 😀 zostawiam na około 30 min przed położeniem peirdół, żeby se podrosło…. z tej ilości robię 3-4 spody pod pizzę (35-40cm średnicy)… pyszne i nie czuć drożdzami…. czasem oddzielone papierem do pieczenia zamrażam jak mi jest za dużo….
SMACZNEGO 🙂
50 g drozdzy,
2 szklanki maki,
6 lyzek oleju,
sol, cukier
Zrobiłam wg tego przepisu i była BOSKA:):)Dzięki wam kobiety;)kochane jesteście;)
ciesze sie, ze wyszla i smakowala
była poprostu zaje…dzięki;*
ja własnie robie. w domu mam do jedzenia żołty ser i kiełbase i jakos wyszło ze tylko pizze sie da z tego zrobic. Tylko ja dałam zamiast 50 g drożdzy – paczke sypkich (czyli 25) ale chyba na 2 szklanki maki to powinno starczyć. Mi nigdy drożdzowe nie wychodzi. Napisze za dwie godziny co z tego wynikło. pewnie jak zwykle pagaj z zakalcem. ale moze zdazy sie cud
wyszła pycha. znaczy ciasto pycha, bo na wierzch troche mało dałam bo mi nigdy nie wyrastała. ta wyrosła jak głupia. to przepis na grube ciasto. a jak zrobic cienkie? rozdzielic porcje na 2 części czy mniej drożdzy?
Aborko, a jakiej wielkosci mialas tą pizze? U mnie ciasto z takiej mniej wiecej ilosci wystarcza na tą duża kwadratową blache z wyposazenia piekarnika (zawsze robimy taką duża kwadratową pizze na nas troje ). I oczywiscie wychodzi cienkie. Jesli chcesz mniejsza to daj proporcjonalnie mniej wszystkich skladnikow, a nie tylko drozdzy.
my tez – tylko, ze na dwoje
co to bedzie jak moj maly zarlok dorosnie do tego posilku?
trzeba bedzie robic dwie blachy???
Młoda wyjada glownie obrzeże 😉
2 zdarzalo mi sie robic gdy kolega u nas nocowal – dawalismy rade
no to ja zrobiłam w szklanym, płaski, okragłym naczyniu – takim ze 35cm srednicy. niestety blachy do piekarnika nie posiadam…. stary grat i mam tylko kratke. Nastepnym razem moze na folii upieke. musze zmienic kuchenke ale jeszcze nie teraz…..
Mam podobny przepis, ale w moim są 3 łyżki oleju 🙂
I ostatnio robiłam baaaaaardzo dużo pizzy. Zabrakło mi drożdży świeżych, więc zmuszona byłam użyć tych suszonych.
I wiecie, że o niebo lepsza była, znaczy jeszcze lepsza była pizza z tych suszonych drożdży?!!!!
nigdy nie uzywałam sypkich drożdż, zawsze takie zwykłe…. może na sypkich bardziej rośnie???
Pozdrówki 🙂
No ja właśnie też się wzbraniałam.
Ale na na tych suszonych była bardzie puszysta, delikatniejsza. Mmmmmmmm 🙂
hmmm
drożdże suszone mam
mąkę mam
olej, woda, mleko się znajdą
ale kurde sera żółtego niet
i innego pomysłu na obiad tez niet
Znasz odpowiedź na pytanie: POMOCY!!