mam pytanie zrobiłam pizze z tego przepisu,inne składniki ale reszta tak samo
Składniki na 5 porcji
• mąka: 1 kg
• drożdże: 50 g
• mleko: 200 ml
• masło: 6 łyżek
• jajka: 2 szt
• kiełbasy (np. parówkowe): 6 szt
• cebule: 3 szt
• pieczarki: 300g
• papryka: 1 szt
• ogórki konserwowe: 2 szt
• boczek: 100g
• ser żółty: 200g
• oregano, majeranek, sól, cukier
Etapy przygotowania
1. W szklance ciepłego mleka z rozpuszczonymi czterema szczyptami cukru rozpuścić 50g drożdży. Po 10 min. wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać. Do misy wsypać około 1/2 kg. mąki (koniecznie przesianej przez sito), wlać roztopione masło, 2 szczypty soli i mieszając stopniowo dolewać roztworu z drożdży i mleka. Ciasto wyrabiać, dodają pozostałą mąkę, mleko i rozpuszczone masło do czasu uzyskania jednolitej, nie lepiącej się do rąk masy (jeśli jest zbyt twarda: należy dodać mleka; jeśli ciasto lepi się do rąk: dodać roztopionego masła). Ciasto należy pozostawić w przykrytej misie w ciepłym miejscu (30C) na około 40 min, nastpnie równo ułożyć na dużej blasze wysnarowanej margaryną bąź olejem nie tworząc wystających rantów.
2. Pokroić kiełbasę i równo rozłożyć na całej powierzchni ciasta.
3. Pokroić w plastry pieczarki i z dodatkiem łyżki masła dusić je na małym ogniu bez przykrycia do momentu odparowania zawartej w nich wody (aż zaczną skwierczeć). Podsmażone pieczarki rozłożyć na cieście.
4. Pokroić cebulę, paprykę, boczek i ogórki konserwowe (które należy osuszyć ręcznikami papierowymi) a następnie wszystkie składniki równo rozłożyć na cieście.
5. Włożyć pizze do nagrzanego do 230C piekarnika i piec 12 min.
6. Pizze wyjąć z piekarnika, posypać przyprawami (najlepiej oregano i majerankiem, można też zastosować gotowe mieszanki ziół do pizzy).
7. Na pizzy równomiernie rozłożyć starty żółty ser. Ciasto powtórnie włóżyć do piekarnika i piec przez kolejne 13 min. w temperaturze 180C (czas pieczenia jest zależny od grubości ciasta!).
8. Przed wyjęciem pizzy z pieca sprawdzić, czy ciasto prawidłowo się upiekło (najlepiej sprawdzić to wbijając drewniany patyczek do szaszłyków w ciasto: jeżeli po jego wyjęciu nie będzie na nim śladów ciasta to pizzę można wyjąć z piekarnika). Podawać z ketchupem.
Wyszła ochydna:(:(pomóżcie jak zabić ten smak i smród drożdży bo aż się niedobrze robiło taki intensywny był:(co mogłam źle zrobić??????Pomóżcie
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: POMOCY!!
a ten przepis, te ilości to na jedną czy na dwie pizze??
Na jedną:)ale ja zrobiłam dwie na mniejszej blasze,jednej okrągłej a drugiej takiej mniejszej kwadratowej:)
na jedna robiona na kwadratowej blaszce z piekarnika 🙂
dzięki dziewczyny 🙂
jutro robię
a jeszcze na ile st i na jaki czas w piekarnik? bo chyba nie doczytałam
Hmmm ja w ciemno robiłam i wyszła:)ale myślę że 180stp.i 40minut powinien wystarczyć:)
ja pieke w 200-220 przez 20-30 minut 🙂
to ja sobie to jakoś wypośrodkuję 😉
i jeszcze coś 😉
wszystko razem pieczecie? czy najpierw sam spód, a potem dorzucić składniki
wszystko razem:)
dzięki
jutro zdam relacje 🙂
ja pieke w tej samej temperaturze przez 12-15 minut z termoobiegiem i wystarczy – piekarnik oczywiscie wygrzany
wyrobione ciasto zawsze zostawiam do wyrosniecia w przykrytej misce i potem jeszcze raz ugniatam, wałkuje, na blache i tam tez daje mu chwile przed oblozeniem dodatkami
do ciasta wsypuje tez czasami zioła lub suszone pomidory z ziołami z Kamisu – mniam 🙂
razem
ja nie mam termoobiegu 🙁 a reszta dokladnie tak samo 🙂 tylko te pomidory z kamisu – dopiero zakupilam i jeszcze do pizzy nie dosypywalam.
zgadnijcie co dzisiaj robię na kolację
a ja obiad
u mnie na wsi nie ma drożdży suszonych a co dopiero taki rarytas jak pomidory z kamisa 🙁
z odrobiną suszonego oregano i bazylii tez jest git 🙂
pizze mam na obiadokolacje srednio raz na 2 tygodnie
Mnie mój męczy żebym mu zrobiła tą drugą wersje pizzy czyli waszą:)A mi się jakoś nie chce robić:(:(
lecę po pieczarki
my już po!!!
pizza rewelacyjna
miałam dwie różne i obie pyyyyszne!
dzięki dziewczny 😉
moja rośnie 😉
A robiłaś z tych suszonych drożdży?
Daj znać jak wyszło 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: POMOCY!!