POMOCY!!

mam pytanie zrobiłam pizze z tego przepisu,inne składniki ale reszta tak samo
Składniki na 5 porcji

• mąka: 1 kg

• drożdże: 50 g

• mleko: 200 ml

• masło: 6 łyżek

• jajka: 2 szt

• kiełbasy (np. parówkowe): 6 szt

• cebule: 3 szt

• pieczarki: 300g

• papryka: 1 szt

• ogórki konserwowe: 2 szt

• boczek: 100g

• ser żółty: 200g

• oregano, majeranek, sól, cukier

Etapy przygotowania

1. W szklance ciepłego mleka z rozpuszczonymi czterema szczyptami cukru rozpuścić 50g drożdży. Po 10 min. wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać. Do misy wsypać około 1/2 kg. mąki (koniecznie przesianej przez sito), wlać roztopione masło, 2 szczypty soli i mieszając stopniowo dolewać roztworu z drożdży i mleka. Ciasto wyrabiać, dodają pozostałą mąkę, mleko i rozpuszczone masło do czasu uzyskania jednolitej, nie lepiącej się do rąk masy (jeśli jest zbyt twarda: należy dodać mleka; jeśli ciasto lepi się do rąk: dodać roztopionego masła). Ciasto należy pozostawić w przykrytej misie w ciepłym miejscu (30C) na około 40 min, nastpnie równo ułożyć na dużej blasze wysnarowanej margaryną bąź olejem nie tworząc wystających rantów.

2. Pokroić kiełbasę i równo rozłożyć na całej powierzchni ciasta.

3. Pokroić w plastry pieczarki i z dodatkiem łyżki masła dusić je na małym ogniu bez przykrycia do momentu odparowania zawartej w nich wody (aż zaczną skwierczeć). Podsmażone pieczarki rozłożyć na cieście.

4. Pokroić cebulę, paprykę, boczek i ogórki konserwowe (które należy osuszyć ręcznikami papierowymi) a następnie wszystkie składniki równo rozłożyć na cieście.

5. Włożyć pizze do nagrzanego do 230C piekarnika i piec 12 min.

6. Pizze wyjąć z piekarnika, posypać przyprawami (najlepiej oregano i majerankiem, można też zastosować gotowe mieszanki ziół do pizzy).

7. Na pizzy równomiernie rozłożyć starty żółty ser. Ciasto powtórnie włóżyć do piekarnika i piec przez kolejne 13 min. w temperaturze 180C (czas pieczenia jest zależny od grubości ciasta!).

8. Przed wyjęciem pizzy z pieca sprawdzić, czy ciasto prawidłowo się upiekło (najlepiej sprawdzić to wbijając drewniany patyczek do szaszłyków w ciasto: jeżeli po jego wyjęciu nie będzie na nim śladów ciasta to pizzę można wyjąć z piekarnika). Podawać z ketchupem.

Wyszła ochydna:(:(pomóżcie jak zabić ten smak i smród drożdży bo aż się niedobrze robiło taki intensywny był:(co mogłam źle zrobić??????Pomóżcie

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: POMOCY!!

  1. Zamieszczone przez garcia
    ciesze sie, ze wyszla i smakowala

    Zamieszczone przez agusia3478
    50 g drozdzy,
    2 szklanki maki,
    6 lyzek oleju,
    sol, cukier
    Zrobiłam wg tego przepisu i była BOSKA:):)Dzięki wam kobiety;)kochane jesteście;)

    a ten przepis, te ilości to na jedną czy na dwie pizze??

    • Na jedną:)ale ja zrobiłam dwie na mniejszej blasze,jednej okrągłej a drugiej takiej mniejszej kwadratowej:)

      • Zamieszczone przez alina24
        a ten przepis, te ilości to na jedną czy na dwie pizze??

        na jedna robiona na kwadratowej blaszce z piekarnika 🙂

        • Zamieszczone przez agusia3478
          Na jedną:)ale ja zrobiłam dwie na mniejszej blasze,jednej okrągłej a drugiej takiej mniejszej kwadratowej:)

          Zamieszczone przez garcia
          na jedna robiona na kwadratowej blaszce z piekarnika 🙂

          dzięki dziewczyny 🙂

          jutro robię

          a jeszcze na ile st i na jaki czas w piekarnik? bo chyba nie doczytałam

          • Hmmm ja w ciemno robiłam i wyszła:)ale myślę że 180stp.i 40minut powinien wystarczyć:)

            • Zamieszczone przez alina24
              dzięki dziewczyny 🙂

              jutro robię

              a jeszcze na ile st i na jaki czas w piekarnik? bo chyba nie doczytałam

              ja pieke w 200-220 przez 20-30 minut 🙂

              • Zamieszczone przez agusia3478
                Hmmm ja w ciemno robiłam i wyszła:)ale myślę że 180stp.i 40minut powinien wystarczyć:)

                Zamieszczone przez garcia
                ja pieke w 200-220 przez 20-30 minut 🙂

                to ja sobie to jakoś wypośrodkuję 😉

                i jeszcze coś 😉
                wszystko razem pieczecie? czy najpierw sam spód, a potem dorzucić składniki

                • Zamieszczone przez alina24
                  to ja sobie to jakoś wypośrodkuję 😉

                  i jeszcze coś 😉
                  wszystko razem pieczecie? czy najpierw sam spód, a potem dorzucić składniki

                  wszystko razem:)

                  • Zamieszczone przez garcia
                    wszystko razem:)

                    dzięki
                    jutro zdam relacje 🙂

                    • Zamieszczone przez garcia
                      ja pieke w 200-220 przez 20-30 minut 🙂

                      ja pieke w tej samej temperaturze przez 12-15 minut z termoobiegiem i wystarczy – piekarnik oczywiscie wygrzany
                      wyrobione ciasto zawsze zostawiam do wyrosniecia w przykrytej misce i potem jeszcze raz ugniatam, wałkuje, na blache i tam tez daje mu chwile przed oblozeniem dodatkami

                      do ciasta wsypuje tez czasami zioła lub suszone pomidory z ziołami z Kamisu – mniam 🙂

                      • Zamieszczone przez alina24
                        wszystko razem pieczecie? czy najpierw sam spód, a potem dorzucić składniki

                        razem

                        • Zamieszczone przez Usianka
                          ja pieke w tej samej temperaturze przez 12-15 minut z termoobiegiem i wystarczy – piekarnik oczywiscie wygrzany
                          wyrobione ciasto zawsze zostawiam do wyrosniecia w przykrytej misce i potem jeszcze raz ugniatam, wałkuje, na blache i tam tez daje mu chwile przed oblozeniem dodatkami

                          do ciasta wsypuje tez czasami zioła lub suszone pomidory z ziołami z Kamisu – mniam 🙂

                          ja nie mam termoobiegu 🙁 a reszta dokladnie tak samo 🙂 tylko te pomidory z kamisu – dopiero zakupilam i jeszcze do pizzy nie dosypywalam.

                          • Zamieszczone przez garcia
                            ja nie mam termoobiegu 🙁 a reszta dokladnie tak samo 🙂 tylko te pomidory z kamisu – dopiero zakupilam i jeszcze do pizzy nie dosypywalam.

                            zgadnijcie co dzisiaj robię na kolację

                            • Zamieszczone przez EwkaM
                              zgadnijcie co dzisiaj robię na kolację

                              a ja obiad

                              Zamieszczone przez garcia
                              pomidory z kamisu – dopiero zakupilam i jeszcze do pizzy nie dosypywalam.

                              u mnie na wsi nie ma drożdży suszonych a co dopiero taki rarytas jak pomidory z kamisa 🙁

                              • Zamieszczone przez alina24
                                u mnie na wsi nie ma drożdży suszonych a co dopiero taki rarytas jak pomidory z kamisa 🙁

                                z odrobiną suszonego oregano i bazylii tez jest git 🙂

                                pizze mam na obiadokolacje srednio raz na 2 tygodnie

                                • Mnie mój męczy żebym mu zrobiła tą drugą wersje pizzy czyli waszą:)A mi się jakoś nie chce robić:(:(

                                  • Zamieszczone przez Usianka
                                    z odrobiną suszonego oregano i bazylii tez jest git 🙂

                                    pizze mam na obiadokolacje srednio raz na 2 tygodnie

                                    lecę po pieczarki

                                    • my już po!!!
                                      pizza rewelacyjna
                                      miałam dwie różne i obie pyyyyszne!

                                      dzięki dziewczny 😉

                                      • Zamieszczone przez alina24
                                        my już po!!!
                                        pizza rewelacyjna
                                        miałam dwie różne i obie pyyyyszne!

                                        dzięki dziewczny 😉

                                        moja rośnie 😉

                                        • Zamieszczone przez EwkaM
                                          moja rośnie 😉

                                          A robiłaś z tych suszonych drożdży?
                                          Daj znać jak wyszło 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: POMOCY!!

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general