mam pytanie zrobiłam pizze z tego przepisu,inne składniki ale reszta tak samo
Składniki na 5 porcji
• mąka: 1 kg
• drożdże: 50 g
• mleko: 200 ml
• masło: 6 łyżek
• jajka: 2 szt
• kiełbasy (np. parówkowe): 6 szt
• cebule: 3 szt
• pieczarki: 300g
• papryka: 1 szt
• ogórki konserwowe: 2 szt
• boczek: 100g
• ser żółty: 200g
• oregano, majeranek, sól, cukier
Etapy przygotowania
1. W szklance ciepłego mleka z rozpuszczonymi czterema szczyptami cukru rozpuścić 50g drożdży. Po 10 min. wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać. Do misy wsypać około 1/2 kg. mąki (koniecznie przesianej przez sito), wlać roztopione masło, 2 szczypty soli i mieszając stopniowo dolewać roztworu z drożdży i mleka. Ciasto wyrabiać, dodają pozostałą mąkę, mleko i rozpuszczone masło do czasu uzyskania jednolitej, nie lepiącej się do rąk masy (jeśli jest zbyt twarda: należy dodać mleka; jeśli ciasto lepi się do rąk: dodać roztopionego masła). Ciasto należy pozostawić w przykrytej misie w ciepłym miejscu (30C) na około 40 min, nastpnie równo ułożyć na dużej blasze wysnarowanej margaryną bąź olejem nie tworząc wystających rantów.
2. Pokroić kiełbasę i równo rozłożyć na całej powierzchni ciasta.
3. Pokroić w plastry pieczarki i z dodatkiem łyżki masła dusić je na małym ogniu bez przykrycia do momentu odparowania zawartej w nich wody (aż zaczną skwierczeć). Podsmażone pieczarki rozłożyć na cieście.
4. Pokroić cebulę, paprykę, boczek i ogórki konserwowe (które należy osuszyć ręcznikami papierowymi) a następnie wszystkie składniki równo rozłożyć na cieście.
5. Włożyć pizze do nagrzanego do 230C piekarnika i piec 12 min.
6. Pizze wyjąć z piekarnika, posypać przyprawami (najlepiej oregano i majerankiem, można też zastosować gotowe mieszanki ziół do pizzy).
7. Na pizzy równomiernie rozłożyć starty żółty ser. Ciasto powtórnie włóżyć do piekarnika i piec przez kolejne 13 min. w temperaturze 180C (czas pieczenia jest zależny od grubości ciasta!).
8. Przed wyjęciem pizzy z pieca sprawdzić, czy ciasto prawidłowo się upiekło (najlepiej sprawdzić to wbijając drewniany patyczek do szaszłyków w ciasto: jeżeli po jego wyjęciu nie będzie na nim śladów ciasta to pizzę można wyjąć z piekarnika). Podawać z ketchupem.
Wyszła ochydna:(:(pomóżcie jak zabić ten smak i smród drożdży bo aż się niedobrze robiło taki intensywny był:(co mogłam źle zrobić??????Pomóżcie
Strona 3 odpowiedzi na pytanie: POMOCY!!
z suszonych
miałam paczkę 7g, użyłam na szklankę mąki
wyszło ok, nie czuć było zapachu
Ja może taka zachwycona byłam, bo jadłam dwie pizze jedna po drugiej 🙂
I czułam od razu rożnicę 🙂
No, ale ok, że ok 😀
Cały czas gubię ten wątek a pizzę z przepisu garstki robię często 😉
Niech idzie troche wyżej 😀
Cholerka-właśnie zauważyłam że to wątek sprzed roku…
Hmm… Czyżbym już tu ponad rok była? 😉
Znasz odpowiedź na pytanie: POMOCY!!