Własnie szykuje jadłospis na urodziny Huberta(moje tez) no i wlasnie…
ciagle mam to samo:)
W tym roku do poludnia w sobote musze jescze byc w pracy, wiec czasu bede miec nie wiele.
Ciasta juz wybrałam, torcik itd…
Ale potem kolacja no i co???
I nic…
postanowiłam, ze napewno bedize salatka z tunczyka i grecka… Ale na tym moje pomysły sie koncza, potrzebuje cos prostego, nic nie moge znalezc na forum, błagam!
10 odpowiedzi na pytanie: Pomocy
Szkoda że sałatkę robisz z tuńczyka, bo jakbyś np robiła grecką i z kurczaka, to mam efektowne zakąski właśnie z tuńczykiem. Ja na ostatnich wszystkich imprezach robię nadziewane muszelki(niektórzy myślą że to pierożki) z tuńczykiem.
Przepis prosty i szybki:
pół opakowania makaronu takich wielkich muszelek chyba tzw. Conchiglioni – do kupienia w każdym dużym markecie( ja w tesco zazwyczaj biore)- ugotować w osolonej wodzie
nadzienie:
2 opakowania tuńczyka w oleju,
ogórki kiszone ok. 6 sztuk w drobną kostkę
1mała cebulka też w kosteczkę
łyżka majonezu
wszystko mieszamy i nadziewamy muszle
Do wódeczki jak znalazł jako przegryzka (:
sałatka z kurczaka:
ryż (gotowany)
puszka kukurydzy
papryka (czerwona i zielona, co by ładnie wyglądało)
pierś kurczaka wędzona
pokroić w kostkę, wymieszać, dodac na oko curry i majonez, ew. dosolić (ja solę ryż w gotowaniu);
sałatka warstwowa:
układac warstwami, najlepiej w przezroczystym naczyniu:
seler marynowany, odciśnięty
kukurydza
majonez
ananas
szynka
por sparzony, odciśnięty
jajko (posolić)
majonez
żółty ser
śliwki w bekonie:
śliwkę kalifornijską nadziać migdałem i owinąc cieniutko pokrojonym plastrem boczku wędzonego CHUDEGO, spiąć wykałaczką (ja kupuję bekon paczkowany z morlin, oglądam i wybieram jak najchudszy);
można przygotowac wczesniej i jak tylko goście się zejdą na 5 min. do piekarnika (180-200st)
jajka faszerowane:
pieczarki drobniutko posiekać i usmażyć na łyżeczce masła (oczywiście siekam w malakserze); jak pieczarki się smażą – posiekac pietrzuszkę zieloną (DUZO) – również malakserem; ugotowac jaja na twardo, ostudzić, obrać; przekroic na pół, żółtka wyjąć, posiekać; żółtka, pieczarki i pietruchę wymieszać, dodać do smaku sół, pieprz, majonez; nakładac na połówki jajek (na białka);
wow, ekstra, sałatka z tunczyka to zyczenie meza, grecka tez bedzie:))a ja tunczyka uwielbiam, mam nadzieje, ze znajde ten makaron:)
fajny przepis, za 2 tyg. amm gosci, wiec wypróbuję
a czy one nie wyschna???takie ugotowane?
Myślę,że nie. Ja zawsze robię wieczorem dzień przed imprezką, lub rano w dzień imprezki i wsadzam do lodówki i wyciągam jak goście przychodzą. Zdarzyło się (może raz bo tak to zawsze schodzą wszystkie) i tak że następnego dnia po imprezie mąż konsumował resztki muszelek z lodówki i też nic im nie było.
Jak masz malo czasu to proponuję Ci ser Camembert pieczony w folii aluminiowej w piekarniku do tego żurawinę… i świeżą bagietkę z masełkiem czosnkowym i szczypiorkiem 🙂 u mnie się sprawdza na ciepło…kiedy nie mam czasu na pitraszenie czegoś specjalnego:)
DZIEKIE,DZIEKI, DZIEKI, DZIEKI….muszelki okazaly sie prawdziwym hitem:)
dobrze ze zrobiłam z caelgo opakowania… Ale sie rzucili:)
A ja mam pytania do tych śliwek… 1. czy migdały obrać? 2. jak zapiekasz? dodać jakiegoś masła czy oleju? 3. szukałam teraz info w internecie i gdzieś przeczytałam, ze śliwki należy namoczyć.. A ja mam już przygotowane z 40 szt., nienamoczone…hmmm
Ja robiłam te śliwki bez moczenia i były super.
Wszyscy się zachwycali, a przygotowanie to 10 minut. Rewelacja…:D
Znasz odpowiedź na pytanie: Pomocy