Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!

Dziewczyny,

Poratujcie mnie prosze!!! Nie zebym byla jakims miesozernym typem, ale akurat wszelkie moje dania “pokazowe” skladaja sie z miesa (kurczaka)…

Teraz jestem w kropce – w przyszla niedziele przychodza do nas goscie (znajomi po linii pracy ze strony meza) – i chcialabym ich uraczyc jakims smacznym (acz nieskomplikowanym ) daniem wegetarianskim na goraco.

Salatki beda rowniez mile widziane ale z tego co pamietam byl tu na tym forum taki watek o salatkach wiec chyba sie dokopie. Natomiast danie wegetarianskie na cieplo – jakos nic mi nie przychodzi do glowy… No to co, pomozecie???

Z gory dziekuje!

dididi i…

Ben & Mimi (2004-06-11)

16 odpowiedzi na pytanie: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!

  1. Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!

    na ten przyklad 🙂

    Zupa – krem z cukini
    0,5 kg cukini, 30 dag ziemniaków, 2 cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 marchewka, kawałek selera, 1 pietruszka, natka z pietruszki, sól, pieprz, tymianek, bazylia
    Oczyścić i obrać warzywa. Wrzucić pokrojone w kostkę: cukinię, ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę, cebulę do wrzącej osolonej wody i gotować 15-20 minut. Ostudzić i zmiksować wszystkie składniki, dodać oliwę z oliwek i posiekaną natkę z pietruszki. Przyprawić do smaku ziołami. Można podawać zupę z grzankami z razowego chleba.

    na drugie mozna cos podac z kuchni wloskiej – jest duzo dan bezmiesnych ( cos z makaronem, risotto, lasanie z sosem pomidorowym albo ze szpinakiem), pierogow mozna nalepic z kapusta i grzybami np 😉 zrobic gulasz warzywny i podac z ryzem. Raczej nie dawalabym gotowych kotletow sojowych, wegetarianie w goruncie rzeczy wcale ich tak nie lubia 😉

    • Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!

      Dzieki Elik

      Hmmm… zupka brzmi zachecajaco (i nieskomplikowanie ). Tez myslalam o risotto, pamietam zamiast miesa moja ciocia dawala pieczarki chyba…

      W ogole dziekuje za pomocne sugestie – mysle ze jakos wybrne z “opresji”

      dididi

      Ben & Mimi (2004-06-11)

      • Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!

        Dididi, osobiscie nie znam zadnych przepisow na bezmiesne dania
        Ale zobacz

        [Zobacz stronę]

        …moze cos ciekawego znajdziesz

        Aga, Szym i

        • Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!

          Hej Cherokee,

          Eh… ja to chcialam gotowca… a tak szukac musze

          No nic chyba bede musiala – bo jak narazie to odzew znikomy – choc mam jeszcze troche czasu (i nadziei) do niedzieli.

          Dziewczyny – poratujcie mnie plis… Wegetarianskie dania “anyone”?

          Sliczne podziekowania zasylam

          dididi i…

          Ben & Mimi (2004-06-11)

          • Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!

            a bardzo sie chcesz starać, czy tak srednio?
            bo moge sypnąć przepisami z namaczaniem soczewicy czy innej ciecierzycy, ale mozesz sobie poradzić łatwiej.

            zupę praktycznie kazdą możesz ugotowac, tylko oczywiście na wywarze z warzyw. są pyszne i lekkie. teraz jest dobra pora na pomidorowa – oczywiście koniecznie z prawdziwych pomidorow, nie z koncentratu. wychodzi lekko kwaskowata, mniam.

            do kupienia w sklepach sa kostki lub kotlety sojowe (nie mowię teraz o tych w proszku) – po namoczeniu lub obgotowaniu (ja obgotowuję z dodatkiem jakies pryprawy lub wywaru z grzybow, o tym nizej). mozesz je stosować jako substytut mięsa – najprościej opanierowac i obsmazyc (w tej wersji polecam obsypać jakas pikantna przyprawa, bo z natury soja nieco mdla jest), do tego ziemniaczki (np. pieczone) + przystawka z np. smazonego baklazana liub cukinii (jak lubisz czosnek to sypac, sypac, sypac;-)
            moze byc leczo wegetarianskie – robisz jak zwykle, tyle, ze zamiast miesa/wedliny dodajesz soje (jeszcze raz: namoczona/obgotowaną i pokrojona na male kawalki)
            gulasz sojowy – kawalki soi duszone z cebulka, z mocnym akcentem np. ziela angielskiego/ liscia laurowego. to mozna podac z jakims fajnym ryżem – brazowym np.

            i jeszcze sprzedam Ci moje popisowki:
            przystawka z pieczarkami – w sklepie wibierasz kilka (ile chcesz) pieczarek – duzych – tzn. z duzymi kapeluszami. zdejmujesz wierzchnia skorke, odcinasz nóżki. nózki kroisz drobniutko, podsmażasz na masełku, dodajesz wg. upodobań cebulki (tylko wszystko musi byc drobno pokrojone) lub czosnku. jesli znajomi nie sa bardzo konserwatywni dodajesz do farszu jajko (bedzie sie lepiej trzymal). kapelusze, jesli sa bardzo duze, blanszujesz wrzatkiem, ukladasz ta dziurka po nozce do gory i ten srodek napelniasz farszem. na malym ogniu na patelni przez chwilke podsmazasz te kapelusze, na farszu mozesz polozyc cienki plasterek sera zlotego – powinien sie stopic. smakuje na zimno i na cieplo. mozna podawac z takimi pomidorkami koktajlowymi.

            nnalesniko-krokiety – nie wiem, jak to nazwac, bo to ja wymyslilam;-)
            smazysz potrzebną ilość nalesnikow – uwaga: nie moga byc rumiane, bo pozniej sie jeszcze podsmaza. do ciasta mozna dodac jakies przyprawy pikantnej (uwazaj na papryke, moze sie zrobic gorzka). dzien wczesniej namaczasz dowolne grzyby (jesli masz suszone). namoczone lub “zywe” grzyby obgotowujesz z soja. proporcje mniej wiecej pol na pol (chociaz mozesz miec bardziej grzybowe lyb bardziej sojowe), pozniej kroisz i rozdrabniasz albo mielisz. tu z przypraw najbardziej pasuje podsmazona cebulka i pieprz. nakladasz na nalesniki, nalesniki sladasz w ćwiartke i posmazasz na patelni (teraz na rumino, chrupiaco). pycha!

            kurcze, wykorzystaj coś, plizz… tyle sie opisalam…

            k8, Adaś i Maja_Z_Brzucha

            • Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!

              do risotto mozna dodac pokrojona marchewke, groszek zielony, peieczarki, mozna nawet dodac pokrojone i uprazone albo przesmazone na oliwce orzechy albo nasiona slonecznika
              a zupa jest superprosta i naprawde badrdzo smaczna 🙂

              • Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!

                Droga k8-77!

                Tak to smakowicie opisalas ze chyba sama zostane wegetarianka!!!

                Dziekuje bardzo – no musze cos wykorzystacz Twoich opisow – te pieczareczki mi sie podobaja

                Dziekuje i zycze pomyslnego rozwiazania z Majeczka

                dididi

                Ben & Mimi (2004-06-11)

                • Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!

                  Czesc Elik,

                  Orzechy w risotto – nie pomyslalabym. Ale przyznam ze jadlam kiedys salatke u kolezanki ktora miala orzechy (wloskie) i byla przepyszna… Hm…musze zdobyc przepis na te salatke

                  Pozdrawiam i jeszcze raz serdecznie dziekuje – zaczynam wierzyc ze jadnak dam rade cos postawic na stole

                  dididi

                  Ben & Mimi (2004-06-11)

                  • zielone risotto – wersja prosta 😉

                    przepis uproszczony na zieloene risotto:

                    skladniki:
                    paczka mrozonego szpinaku
                    zielone warzywa – jakiekolwiek, ja uzywam zazwyczaj zielonej fasolki szparagowej i brokulow ( urotowane, podzielone na male czastki – tak okolo pol szklanki pokrojonej na kawalki ( male ) fasolki szparagowej i maly talerzyk rozyczek brokulow ( uwazac, zeby byly nie rozgotowane!)
                    orzechy – wloskie, laskowe, jakiekolwoiek inne, ziarno slonecznika ( tak na oko z pol szklanki
                    1 mala cebula
                    1 zabek czosnku
                    ryzu tak okolo 5 garsci ( na oko, no tak, zeby po wymieszaniu z warzywami wystarczylo na powiedzmy 4 porcje)
                    rosolki warzywne – 2 kostki
                    sos sojowy
                    oregano, galka muszkatolowa, sol
                    cytryna

                    pieczarki, pokrojone i przesmazone ( niekoniecznie)

                    szpinak rozmrazamy, odcedzamy nadmiar wody, gotujemy we wlasnym soku z odrobin asosu sojowego, szczypta galki muszkatolowej i jezeli trzeba odrobina soli, wciskmay zabek czosnku i gotujemy dotad, az porzadnie odparuje. Pod koniec trzeba czeso mieszac, zeby nie przywarl do dna, bo powinien byc porzadnie odparowany ( ja robie to na patelni)
                    ryz gotujemy na rosolkach warzywnych
                    na patelnie wlewamy troche oliwy i wrzucamy drobno osiekana cebule, przesamzamy az zacznie robic sie szklista, dodajemy pokrojone przechy i ziarna slonecznika, dosypujemy oregano( okolo 2 plaskie lyzeczki) przesmazamy ciagle mieszajac krotka chwile ( zeby orzechy i ziola sie nie przypalily)
                    ryz odcedzamy, przekladamy do garnka o grubym dnie, dodajemy szpinak i na malym ogniu mieszamy, szpinak musi byc dobrze odparowany, bo w przeciwnym razie danie bedzie zbyt wilgotne) dodajemy orzechy i zielone warzywa, mieszamy, sprawdzamy czy nie trzeba dosolic
                    na koniec cytryna – ja zazwyczaj dodaje sok z cytryny bezposrednio do garnka (okolo pol cytryny na taka porcje, ale mozna mniej), ale mozna risotto podac na talerzu i obok polozyc ( sparzona wczesniej) cwiartke cytryny, zeby kazdy sobie sam skropil sokiem. Tak nawet ladniej wyglada zapodane danie, bo zielony z zoltym dobrze sie komponuje 🙂

                    dla jedzacych ser,mozna podac utarty ser do posypania

                    to danie powinno sie podac od razu po przygtowaniu

                    + 27III

                    • Re: zielone risotto – wersja prosta 😉

                      Elik,

                      Jakie to musi byc smaczne!!!! Nie moge sie doczekac kiedy to zrobie “dla gosci”.

                      Sluchaj – a ten szpinak to moze byc swiezy zamiast mrozonego?

                      A do posypania – mze feta – zamiast zwyklego serka – jak myslisz?

                      Ale mnie fantazja ponosi….

                      DZIEKI!!!!

                      dididi

                      Ben & Mimi (2004-06-11)

                      • Re: zielone risotto – wersja prosta 😉

                        swiezy bedzie nawet lepszy – dlatego napisalam wersja prosta, bo m.in szpinak mrozony;-) swiezy jest smaczniejszy i nie ma problemu z nadmiarem soku jaki jest wmrozonym
                        swiezego szpinaku musi byc duuuzo, jakies kilo albo 1,5. umyc dokladnie, posiekac i gotuje sie/przysmaza na malutkiej ilosci oliwy doslownie kilka minut. Swiezego szpinaku nie podlewam sosem sojowym, tylko przyprawiam sola, czosnkiem i galka muszkatolowa

                        nie probowalam z feta, ale wydaje mi sie ze mozna i w takiej wersji, tylko wtedy dalabym oryginalna fete ( nie taka z kartonika tylko najl;epiej na wage, bo ta kartonikowa nie da sie porzadnie pokroic czy pokruszyc tylko sie strasznie klei)

                        a danie naprawde jest smaczne, tylko trzeba porzadnie przyprawic oregano i nie skapic soku z cytryny 🙂

                        + 27 III

                        • Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!

                          mam siedmioletnie doświadczenie wegetarianskie, pozniej przerwa. ale mysle, ze po cycowaniu wrocimy do tego (chociaz i tak w tym momencie jemy glownie biale mieso), bo, kurcze, czlowiek sie naprawde lepiej czuje. i wygląda
                          trzymam kciuki za oszałamiający sukces kulinarny

                          k8, Adaś i Maja_Z_Brzucha

                          • Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!

                            K8_77,

                            Super – gratuluje wyboru. Mysle ze przy jadlospisach takich jak nadeslane tutaj nie trudno bedzie mi sie przestawic na te “droge zycia” i mam nadzieje ze moja rodzinka tez to zaakceptuje. My w sumie nie jestesmy miesozerni, tylko wygodni. Kupujesz piers kurczaka, wrzucasz na rusz i danie gotowe. Z wegetarianizmem jak widac jestem troche bezradna. Kwestia wygody w duzej czesci mna kieruje i nawyki zywieniowe wyniesione z domu choc w tym departamencie powiem nieskromnie nawracam (z sukcesem) swoich rodzicow.

                            Ale sie rozpisalam – zamiast tego lepiej powinnam sobie zrobic liste zakupow.

                            Jeszcze raz dzieki i jeszcze raz zycze pomyslnego rozwiazania z corunia

                            dididi

                            Ben & Mimi (2004-06-11)

                            • Re: zielone risotto – wersja prosta 😉

                              Elik,

                              Dzieki bardzo.

                              Staram sie unikac mrozonek bo raz zrobilam ciasto z jagodami i znajoma mi powiedziala ze nie ma problemu czy jagody sa swieze czy mrozone. Uzylam mrozonych i… konsystencja ciasta jak rowniez i sam smak byly…. Niezapomniane.

                              Powiedzialam sobie wtedy – nigdy wiecej mrozonek.

                              Jak wyprobuje z feta i nie zapomne to dam Ci znac jak smakowalo…

                              Jeszcze raz serdeczne dzieki i Tobie tez zycze pomyslnego rozwiazanie (smieszne – dwie przyszle Mamusie pomagaja mi wyjsc z mojej wegetarianskiej “opresji” a moze “obsesji” ).

                              dididi

                              Ben & Mimi (2004-06-11)

                              • Re: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!

                                z pieczarkami jest super (pieczarki, cebulka, papryka, pomidory, zielony groszek), ale z kurkami też pychota 🙂

                                • Makaron w sosie z kurek:-)

                                  kurki, mmmm…pycha 🙂 to mi przypomnialao prosciutki przepis na makaron z kurkami

                                  makaron wstazki, albo takie wstazki lekko falowane ( nie ppamietam jak sie ten makaron nazywa)
                                  kurki tak z 200 g co najmniej by sie przydalo,
                                  orzechy wloskie – kilka, jak duzo kurek to wystarczy z 4 orzechy, jak mniej grzybow, mozna dac wiecej ( orzechy bardzo fajnie podkreslaja smak i aromat kurek, nawet jak grzybkow jest malo)
                                  mala cebula
                                  smietana
                                  sol, pieprz ( najlepiej bialy)

                                  kurki dokladnie myjemy i odsaczamy, najlepiej na papierowym reczniku, zeby nie bylo wody
                                  male kurki zostawiamy cale, wieksze kroimy
                                  orzechy wloskie siekamy drobno,
                                  tez bardzo drobno cebule
                                  na odrobinie oleju albo oliwy przysmazamy cebule z kurkami i orzechami, jak puszcza sok i zmiekna, sos zaprawiamy smietana ( najlepiej gesta, jak sos jest za wodnisty delikatnie oproszyc maka i od razu zamieszac), przyprawiamy sola i pieprzem. Mozna dodac kropelke sosu sojowego albo maggi, ale niekoniecznie
                                  mieszamy z makaronem i zjadamy.
                                  PYCHA 🙂

                                  + 27 III

                                  Znasz odpowiedź na pytanie: Pomocy – Goscie Wegetarianie !!!

                                  Dodaj komentarz

                                  Angina u dwulatka

                                  Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                  Czytaj dalej →

                                  Mozarella w ciąży

                                  Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                  Czytaj dalej →

                                  Ile kosztuje żłobek?

                                  Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                  Czytaj dalej →

                                  Dziewczyny po cc – dreny

                                  Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                  Czytaj dalej →

                                  Meskie imie miedzynarodowe.

                                  Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                  Czytaj dalej →

                                  Wielotorbielowatość nerek

                                  W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                  Czytaj dalej →

                                  Ruchome kolano

                                  Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                  Czytaj dalej →
                                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                  Logo
                                  Enable registration in settings - general