pomózcie zinterpretowac wyniki… plisss

Badania robiłam 4 dnia cyklu:
FSH 11,2 mlU/ml
Estradiol <20,0
LH 11,6 mlU/ml
progesteron 0,58 ng/ml
PRL 22,1 ng/ml
PRL 1 godz. po MPC 230,0 ng/ml

mam normy wypisane obok tych wartosci i w zasadzie wszystko się "mieści" (na styk); z wyjątkiem tej prolaktyny… więc czemu nie mogę zaciążyć

7 odpowiedzi na pytanie: pomózcie zinterpretowac wyniki… plisss

  1. Re: pomózcie zinterpretowac wyniki… plisss

    wlasnie przez ta prolaktyne jest za wysoka, powinnas zglosic sie do ginia ktory przepisze ci cos na znbicie prolaktyna np. Bromergon. Proponowalabym zbadac jeszcze progesteron 7 dni po owulacji

    [Zobacz stronę]

    • Re: pomózcie zinterpretowac wyniki… plisss

      Magdulka- bez paniki- miałam nieco większy wynik niedawno- prolaktynę najczęściej dość szybko zbija się bromergonem jednak prawda jest taka, że po obciążeniu metoclopramidem Twoja wykazuje 10-krotny wzrost(u mnie było 11- krotny, u mojego męża 17- krotny) co wskazuje na hyperprolaktynemię czynnościową. Norma prolaktyny po obciążeniu mieści się w zakresie od 2-5 krotnego wzrostu. Leczy się tę przypadłość przynajmniej kilka miesięcy- aż do zaciążenia właśnie wspomnianym bromergonem (lub działającym podobnie specyfikiem- bromergon jednak jest jedynym dotąd zbadanym lekiem na 100 % bezpiecznym na pewno nie wykazującym działania teratogennego- upośledzającego płód).Lekarz zaleci Ci najprawdopodobniej 1 tabl. bromergonu dziennie. Do 4 miesięcy starań przy braniu bromergonu i często już zachodzi się w ciążę.Zaczynaj brać bromergon od ćwiartki stopniowo w ciągu kilku dni zwiększając dawkę. Piszę o tym zastępując lekarza bo czasami niektórzy zapominają o tym wspomnieć. To ważne-a wiedzą o tym osoby przyjmujące ten lek- na początku jest różnie tolerowany. Nie martw się- ja na początku strasznie panikowałam (możesz poszukać w historii moje wątki o prolaktynie i hyperprolaktynemi)a teraz łykam bromergon wraz z mężem jak obowiązkowy minicukiereczek co dnia. Szybkiego sukcesu. K

      • Re: pomózcie zinterpretowac wyniki… plisss

        Magdulko,

        ja się jeszcze wypowiem na temat fsh i lh – stosunek ich jest ładny bo 1:1 jednak FSH tak wysokie oznacza ze masz już ograniczoną rezerwę jajnikową, dlatego idź kochana do lekarza i niech on na podstawie tych badań postara się znaleźć dla Ciebie jak najlepsze i najszybsze rozwiązanie. Wszytsko będzie dobrze, zobaczysz Najważniejsze abyś znalazła dobrego lekarza.

        NORMY
        FSH 3dc (ew. 2 lub 4dc) 3-12 mIU/ml
        LH 3dc (ew. 2 lub 4dc) 2-13 mIU/ml
        Dokładniej:
        Wartość FSH poniżej 3 mIU/ml sygnalizuje niewydolność przysadki.
        Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową.
        Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową, stymulacja przy takim FSH jest trudna.
        Przy FSH > 18 mIU/ml stymulacja owulacji jest bardzo trudna, a często niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe.

        Edited by bambamek on 2006/06/05 11:10.

        • Re: pomózcie zinterpretowac wyniki… plisss

          wyniki niestety nie są rewelacyjne, FSH za wysokie, może to PCOS?
          A ile masz lat i iludniowe cykle

          [Zobacz stronę] zarejestruj się do 20 czerwca a bocian z prezentem cię nie ominie

          • Re: pomózcie zinterpretowac wyniki… plisss

            Dziewczyny kochane,
            serdecznie Wam dziękuję za odpowiedzi

            Mam lat 28, cykle nieregularne od 26 do 38 dni zawsze tak było….i mam już jedno dziecko (2 lata). Z zajściem w pierwszą ciążę nie miałam większych problemów… owszem prolaktyna była wysoka – po obciążeniu 25krotnie większa (!!!) brałam bromergon i parlodel – na oba leki mam uczulenie chyba jakieś, bo migreny miałam takie że nawet ciężko mi wspominać ten okres… pozostałe hormony jednak były w normie. Nie wiem co to się porobiło mi teraz w ciąże zaszłam trzy miesiące po odstwieniu parlodelu – a wzięłam go tylko trzy razy, po ćwiartce tabletki, więc chyba nie ma to związku…?
            U gina byłam dzisiaj – kazał powtórzyc badania w środku cyklu (mniej więcej) – żeby sprawdzić czy to FSH się obniża i czy rosnie estradiol…. I wypisał recepte na duphaston.

            Co to jest PCOS?

            • Re: pomózcie zinterpretowac wyniki… plisss

              z tego co opisujesz to PCOS jak najbardziej prawdopodobe 🙁 Tu masz forum o PCOS zarejestruj się do 20 czerwca a bocian z prezentem cię nie ominie

              • Re: pomózcie zinterpretowac wyniki… plisss

                Witajcie,
                zrobiłam ponownie badania i znów zanim pokaże wyniki ginowi chciałbym żebyście mnie trochę przygotowawy na to co mogę usłyszeć Gin kazał mi przyjśc dopiero jak dostanę miesiączkę a ja usiedzieć nie moge
                No więc, tak: badanie w środku cyklu:
                FSH 6,6 mlU/ml (norma 5,8 – 21)
                Estradiol 61,8 mg/ml (norma 34,0 – 400,0)

                “gołym okiem” widze że FSH spadło – tak jak się spodziewał gin, ale estradiolu chyba trochu mało, co?

                Znasz odpowiedź na pytanie: pomózcie zinterpretowac wyniki… plisss

                Dodaj komentarz

                Mozarella w ciąży

                Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                Czytaj dalej →

                Ile kosztuje żłobek?

                Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                Czytaj dalej →

                Dziewczyny po cc – dreny

                Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                Czytaj dalej →

                Meskie imie miedzynarodowe.

                Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                Czytaj dalej →

                Wielotorbielowatość nerek

                W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                Czytaj dalej →

                Ruchome kolano

                Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                Czytaj dalej →
                Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                Logo
                Enable registration in settings - general