Witam, już dziś o tym pisałam na innym wątku…:-)
Szukam sprawdzonych przepisów na dania z warzywami
/jest ich zbyt mało w serwowanej przeze mnie kuchni…/
szczególnie takich, coby dzieciom smakowało
sama nie wiem…sałatki? surówki? dania jednogarnkowe?
27 odpowiedzi na pytanie: Pomysł na… więcej warzyw
zapiekanki warzywne z ziemniakami, makaronem lub ryżem, można dorzucić kiełbaskę czy mięso,
tarty warzywne,
warzywa zapiekane z sosem beszamelowym (np. kalafior, brokuł),
zupy warzywne (z kawałkami warzyw lub zupy kremy – brokułowe, dyniowe z grzankami lub groszkiem ptysiowym)
U nas zawsze hitem są najzwyklejsze mieszanki warzyw z parowara. Z odrobiną masełka. 🙂
A tak troche bardziej niezdrowo-zdrowo to dzieci lubią wszelkie kotleciki warzywne. Robi się je ze zblanszowanych pokrojonych warzyw, typu brokuły, kalafiory, itd. i przyrządza jak kotleciki 🙂
Asiku
możesz tu sprzedać przepis na jakąś sprawdzoną zapiekankę?Ale…tak krok, po kroku
ale jak to? jak schabowe?
czy mielone – nie rozpadają się?
Kurczę…. mam nadzieję, że dzieci polubią nowe smaki
Aż mi wstyd za moje lenistwo i kulinarną rutynę
Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa z sosem beszamelowym i camembertem
Składniki
brokuł
kalafior
camembert (najlepiej o wyrazistrzym smaku – np. z pieprzem czy papryką)
ulubione przyprawy – zioła prowansalskie, bazylia
sól, pieprz
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1.5 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
jajko
odrobina soku z cytryny
Warzywa podzielić na różyczki i lekko obgotować
ja gotuję na parze, warzywa nie tracą koloru i są jędrne
Obgotowane warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego i przygotować sos beszamelowy
Masło rozpuścić na małym ogniu, dorzucić mąkę i mieszać trzepaczką, aż się składniki połączą.
Nie smażyć i nie przyrumieniać, tylko od razu po uzyskaniu gładkiej masy wlać część mleka.
Mieszać energicznie trzepaczką, żeby nie powstały “kluski”.
Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu.
Pod wpływem temperatury sos gęstnieje.
To samo powtarzamy wlewając resztę mleka.
Mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
W międzyczasie wymieszać żółtko z odrobiną sosu i wlać do rondelka
Doprowadzić sos do wrzenia i ściągnąć z ognia, doprawić sokiem z cytryny.
Warzywa zalać sosem, na wierzchu ułożyć pokrojony w plasterki camembert
i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
Zapiekać do uzysaknia lekko brązowej skórki
Zapiekanka z cukinii (łódeczki z cukinii)
Składniki:
cukinia
pół papryki, najlepiej czerwonej – bo ładnie wygląda kolorystycznie
kilka pieczarek
cebula
3 zabki czosnku
pół pudełka fety
sól, pieprz, papryka czerwona, bazylia suszona
cukinie obrać, przekroić wzdłuż i wydłubać z niej trochę miąższu aby powstala łódeczka
wydłubany miąższ posiekać i przesmażyć z pokrojoną cebulą, papryką, pieczarkami i czosnkiem
doprawić solą, pieprzem i papryką czerwoną
Zdjąć z ognia
fete rozdziabać widelcem i połączyć z warzywami
dokladnie wymieszać
powstałym farszem napełnić cukinie, posypać bazylia
włożyć do lekko natluszczonego naczynia
i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać okolo 20 minut
Tarta warzywna
Składniki:
ciasto
100 g masła,
180 g mąki,
3 łyżki zimnej wody,
szczypta soli.
zalewa
2 jajka,
200 ml śmietany (ja dałam 18%),
tyminek, bazylia, oregano, (ew. zioła prowansalskie), pieprz, sól.
Żółty ser do posypania po wierzchu.
Dowone warzywa – ja często używam mrożonej mieszanki warzywnej około 200 g + trochę pora dla zaostrzenia smaku,
ale mogą być dowolne warzywa – świeże czy mrożone
Mąkę zagnieść z masłem, dodać wodę i szczyptę soli.
Dokładnie wyrobić ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na minimum pół godziny (można na całą noc).
Formę wysmarować masłem.
Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty.
Można też nie rozwałkowywać tylko ugniatając palcami wypełnić ciastem formę robiąc rancik.
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
W międzyczasie mrożone warzywa i pokrojone w piórka pory przesmażyć na patelni.
Przygotować zalewę – wymieszać jajka ze śmietaną i przyprawami.
Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie przesmażone warzywa
zalać gotową masą.
Posypać po wierzchu startym żółtym serem
i włożyć do piekarnika na kolejne 30-40 minut (aż wierzch lekko zbrązowieje).
u nas zjadana zawsze przez Filipa jest tarta ze szpinakiem
ciasto francuskie z biedronki
3 jajka ubić jak na biszkopt, dodać do tego ok 30-40 dag zblanszowanego szpinaku, na konieć 20 dag żółtego startego sera.
ciasto podpiec aź zarumieni się, pożniej masę szpinakowo- serową i piec ok 20-30 minut.
Zamiast sera żółtego można dodać twaróg, zamiast szpinaku brokuły
dodatkowo jeszcze czosnek, jak kto lubi
No moze nie schabowe, ale klopsy 😉
Jak masz powiedzmy dobno posiekane warzywa, to dodajesz bulke tarta, jajko, przyprawy i smazysz 🙂
robie podobnie…
ale zamiast sera żółtego daję fetę i lazura
i dodaje np. boczku albo polędwicy łososiowej…
Asia……..
kupe lat Cie nie było 🙂
Co do warzyw to u nas dużo zawsze surówek jest. takie co mój syn lubi to np
– surówka z marchwi i jablka
– surówka z kapusty pekińskiej
– Surówka z pora
– surowka z kapusty kiszonej
Możesz zrobić np, potrawke z cycków kurzych z warzywami:
– cycki myjesz, obczyszczasz i kroisz na paseczki, kwadraciki jak tam chchesz
– kroisz włoszczyzne na słupki ( mniej wiecej jak zapalka)- marchew, pietruszka, seler, por (to juz drobno), mozesz dac cebule, bądz szczypiorku troszke
Cycki obsypujesz przyprawami (sól, pieprz, przyprawa do kurczaka…co tam lubisz), wrzucasz na odrobinke oleju, przysmazasz, do tego wrzucasz warzywa, dusisz, możesz podlac bulionem albo wodą odrobinke…potem zageszczasz odrobinke. Ja dodaje do smaku 2 lychy śmietany i troche swierzego koperku do tego sosiku.
Do tego możesz podac ryż, makaron, kasze…co tam lubicie.
No troszke 😉
Jeszcze mi przyszedł pomysł, na warzywa w tempurze. Ale nie robiłam nigdy a zawsze zamierzałam 😀
Moje dzieciaki jeszcze uwielbiają taką jakby zapiekankę warzywną.
Zblaszowane brokuły, kalafior, marchewa, polewamy trochę smietanką słodką, dodajemy malutkie kawałeczki masła pomiędzy warzywa, solimy czy tam wegetujemy 😉 i na wierzch posypujemy tartym serem, albo mozzarella albo fetą, albo mieszanką wszystkich 🙂 Naprawde pyszne. Nie tylko dla dzieci 😉 Ale i na imprezy, do grzanek, czy tam czego 😉
Asia
Dziś robiłam zapiekankę, dorzuciłam pokrojonego, wczorajszego kuraka, do tego ryż – Dawid zjadł trzy dokładki
probowalas podawas po prostu warzywa? swieze, zupelnie nieprzetworzone?
marchewke w slupkach, swiezy ogorek, pomidor, zielony groszek poprostu (mrozony podgrzany w odrobinie wody), swieze brokuly i kalafior do pogryzania zamiast slodyczy?
Tak:-)
Paulinka – zje wszystko, co jej podam, jak robię zupę, to muszę liczyć +1/3 wszystkich warzyw, bo Paulina zje;-)
Dawid – podtyka Paulince, a sam najchętniej wcina ogórek świeży
Ostatnio przygotowuję posiłki ze zdecydowanie większą ilością dodatku warzyw – jedzą. Dawid nawet zjada groszek czy fasolkę z zupy, ryżu z warzywami… Zapiekanką zajadali się aż miło!
Proponuję pasztet z selera, a dla barwy dodać 1 marchewkę. Na zimno, na ciepło (z sosem, z mięsem). Nie czuć w ogóle, że to seler smakuje świetnie. Tylko jest trochę roboty. Ale efekt … Wymiękam bo mam ślinotok.
Nie wymiękaj tylko przepis wrzucaj 😀
Znasz odpowiedź na pytanie: Pomysł na… więcej warzyw