Pomysł na… więcej warzyw

Witam, już dziś o tym pisałam na innym wątku…:-)

Szukam sprawdzonych przepisów na dania z warzywami
/jest ich zbyt mało w serwowanej przeze mnie kuchni…/
szczególnie takich, coby dzieciom smakowało

sama nie wiem…sałatki? surówki? dania jednogarnkowe?

27 odpowiedzi na pytanie: Pomysł na… więcej warzyw

  1. zapiekanki warzywne z ziemniakami, makaronem lub ryżem, można dorzucić kiełbaskę czy mięso,
    tarty warzywne,
    warzywa zapiekane z sosem beszamelowym (np. kalafior, brokuł),
    zupy warzywne (z kawałkami warzyw lub zupy kremy – brokułowe, dyniowe z grzankami lub groszkiem ptysiowym)

    • U nas zawsze hitem są najzwyklejsze mieszanki warzyw z parowara. Z odrobiną masełka. 🙂
      A tak troche bardziej niezdrowo-zdrowo to dzieci lubią wszelkie kotleciki warzywne. Robi się je ze zblanszowanych pokrojonych warzyw, typu brokuły, kalafiory, itd. i przyrządza jak kotleciki 🙂

      • Asiku

        możesz tu sprzedać przepis na jakąś sprawdzoną zapiekankę?Ale…tak krok, po kroku

        • Zamieszczone przez JoannaR
          U nas zawsze hitem są najzwyklejsze mieszanki warzyw z parowara. Z odrobiną masełka. 🙂
          A tak troche bardziej niezdrowo-zdrowo to dzieci lubią wszelkie kotleciki warzywne. Robi się je ze zblanszowanych pokrojonych warzyw, typu brokuły, kalafiory, itd. i przyrządza jak kotleciki 🙂

          ale jak to? jak schabowe?
          czy mielone – nie rozpadają się?

          • Zamieszczone przez Asik.
            zapiekanki warzywne z ziemniakami, makaronem lub ryżem, można dorzucić kiełbaskę czy mięso,
            tarty warzywne,
            warzywa zapiekane z sosem beszamelowym (np. kalafior, brokuł),
            zupy warzywne (z kawałkami warzyw lub zupy kremy – brokułowe, dyniowe z grzankami lub groszkiem ptysiowym)

            Kurczę…. mam nadzieję, że dzieci polubią nowe smaki
            Aż mi wstyd za moje lenistwo i kulinarną rutynę

            • Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa z sosem beszamelowym i camembertem

              Składniki
              brokuł
              kalafior
              camembert (najlepiej o wyrazistrzym smaku – np. z pieprzem czy papryką)
              ulubione przyprawy – zioła prowansalskie, bazylia
              sól, pieprz

              Sos beszamelowy:
              2 łyżki masła
              2 łyżki mąki
              1.5 szklanki mleka
              gałka muszkatołowa
              jajko
              odrobina soku z cytryny

              Warzywa podzielić na różyczki i lekko obgotować
              ja gotuję na parze, warzywa nie tracą koloru i są jędrne
              Obgotowane warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego i przygotować sos beszamelowy
              Masło rozpuścić na małym ogniu, dorzucić mąkę i mieszać trzepaczką, aż się składniki połączą.
              Nie smażyć i nie przyrumieniać, tylko od razu po uzyskaniu gładkiej masy wlać część mleka.
              Mieszać energicznie trzepaczką, żeby nie powstały “kluski”.
              Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu.
              Pod wpływem temperatury sos gęstnieje.
              To samo powtarzamy wlewając resztę mleka.
              Mieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
              Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
              W międzyczasie wymieszać żółtko z odrobiną sosu i wlać do rondelka
              Doprowadzić sos do wrzenia i ściągnąć z ognia, doprawić sokiem z cytryny.
              Warzywa zalać sosem, na wierzchu ułożyć pokrojony w plasterki camembert
              i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
              Zapiekać do uzysaknia lekko brązowej skórki

              Zapiekanka z cukinii (łódeczki z cukinii)

              Składniki:
              cukinia
              pół papryki, najlepiej czerwonej – bo ładnie wygląda kolorystycznie
              kilka pieczarek
              cebula
              3 zabki czosnku
              pół pudełka fety
              sól, pieprz, papryka czerwona, bazylia suszona

              cukinie obrać, przekroić wzdłuż i wydłubać z niej trochę miąższu aby powstala łódeczka
              wydłubany miąższ posiekać i przesmażyć z pokrojoną cebulą, papryką, pieczarkami i czosnkiem
              doprawić solą, pieprzem i papryką czerwoną
              Zdjąć z ognia
              fete rozdziabać widelcem i połączyć z warzywami
              dokladnie wymieszać
              powstałym farszem napełnić cukinie, posypać bazylia
              włożyć do lekko natluszczonego naczynia
              i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać okolo 20 minut

              Tarta warzywna

              Składniki:
              ciasto
              100 g masła,
              180 g mąki,
              3 łyżki zimnej wody,
              szczypta soli.

              zalewa
              2 jajka,
              200 ml śmietany (ja dałam 18%),
              tyminek, bazylia, oregano, (ew. zioła prowansalskie), pieprz, sól.

              Żółty ser do posypania po wierzchu.

              Dowone warzywa – ja często używam mrożonej mieszanki warzywnej około 200 g + trochę pora dla zaostrzenia smaku,
              ale mogą być dowolne warzywa – świeże czy mrożone

              Mąkę zagnieść z masłem, dodać wodę i szczyptę soli.
              Dokładnie wyrobić ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na minimum pół godziny (można na całą noc).
              Formę wysmarować masłem.
              Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty.
              Można też nie rozwałkowywać tylko ugniatając palcami wypełnić ciastem formę robiąc rancik.
              Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
              W międzyczasie mrożone warzywa i pokrojone w piórka pory przesmażyć na patelni.
              Przygotować zalewę – wymieszać jajka ze śmietaną i przyprawami.
              Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie przesmażone warzywa
              zalać gotową masą.
              Posypać po wierzchu startym żółtym serem
              i włożyć do piekarnika na kolejne 30-40 minut (aż wierzch lekko zbrązowieje).

              • Zamieszczone przez mamia
                Witam, już dziś o tym pisałam na innym wątku…:-)

                Szukam sprawdzonych przepisów na dania z warzywami
                /jest ich zbyt mało w serwowanej przeze mnie kuchni…/
                szczególnie takich, coby dzieciom smakowało

                sama nie wiem…sałatki? surówki? dania jednogarnkowe?

                u nas zjadana zawsze przez Filipa jest tarta ze szpinakiem

                ciasto francuskie z biedronki

                3 jajka ubić jak na biszkopt, dodać do tego ok 30-40 dag zblanszowanego szpinaku, na konieć 20 dag żółtego startego sera.
                ciasto podpiec aź zarumieni się, pożniej masę szpinakowo- serową i piec ok 20-30 minut.

                Zamiast sera żółtego można dodać twaróg, zamiast szpinaku brokuły
                dodatkowo jeszcze czosnek, jak kto lubi

                • Zamieszczone przez mamia
                  ale jak to? jak schabowe?
                  czy mielone – nie rozpadają się?

                  No moze nie schabowe, ale klopsy 😉
                  Jak masz powiedzmy dobno posiekane warzywa, to dodajesz bulke tarta, jajko, przyprawy i smazysz 🙂

                  • Zamieszczone przez mamajoanna
                    u nas zjadana zawsze przez Filipa jest tarta ze szpinakiem

                    ciasto francuskie z biedronki

                    3 jajka ubić jak na biszkopt, dodać do tego ok 30-40 dag zblanszowanego szpinaku, na konieć 20 dag żółtego startego sera.
                    ciasto podpiec aź zarumieni się, pożniej masę szpinakowo- serową i piec ok 20-30 minut.

                    Zamiast sera żółtego można dodać twaróg, zamiast szpinaku brokuły
                    dodatkowo jeszcze czosnek, jak kto lubi

                    robie podobnie…
                    ale zamiast sera żółtego daję fetę i lazura
                    i dodaje np. boczku albo polędwicy łososiowej…

                    • Zamieszczone przez JoannaR
                      No moze nie schabowe, ale klopsy 😉
                      Jak masz powiedzmy dobno posiekane warzywa, to dodajesz bulke tarta, jajko, przyprawy i smazysz 🙂

                      Asia……..
                      kupe lat Cie nie było 🙂

                      • Co do warzyw to u nas dużo zawsze surówek jest. takie co mój syn lubi to np
                        – surówka z marchwi i jablka
                        – surówka z kapusty pekińskiej
                        – Surówka z pora
                        – surowka z kapusty kiszonej

                        Możesz zrobić np, potrawke z cycków kurzych z warzywami:
                        – cycki myjesz, obczyszczasz i kroisz na paseczki, kwadraciki jak tam chchesz
                        – kroisz włoszczyzne na słupki ( mniej wiecej jak zapalka)- marchew, pietruszka, seler, por (to juz drobno), mozesz dac cebule, bądz szczypiorku troszke

                        Cycki obsypujesz przyprawami (sól, pieprz, przyprawa do kurczaka…co tam lubisz), wrzucasz na odrobinke oleju, przysmazasz, do tego wrzucasz warzywa, dusisz, możesz podlac bulionem albo wodą odrobinke…potem zageszczasz odrobinke. Ja dodaje do smaku 2 lychy śmietany i troche swierzego koperku do tego sosiku.
                        Do tego możesz podac ryż, makaron, kasze…co tam lubicie.

                        • Zamieszczone przez Nunak
                          Asia……..
                          kupe lat Cie nie było 🙂

                          No troszke 😉

                          • Jeszcze mi przyszedł pomysł, na warzywa w tempurze. Ale nie robiłam nigdy a zawsze zamierzałam 😀

                            • Moje dzieciaki jeszcze uwielbiają taką jakby zapiekankę warzywną.

                              Zblaszowane brokuły, kalafior, marchewa, polewamy trochę smietanką słodką, dodajemy malutkie kawałeczki masła pomiędzy warzywa, solimy czy tam wegetujemy 😉 i na wierzch posypujemy tartym serem, albo mozzarella albo fetą, albo mieszanką wszystkich 🙂 Naprawde pyszne. Nie tylko dla dzieci 😉 Ale i na imprezy, do grzanek, czy tam czego 😉

                              • Zamieszczone przez JoannaR
                                No troszke 😉

                                Asia

                                • Zamieszczone przez JoannaR
                                  Moje dzieciaki jeszcze uwielbiają taką jakby zapiekankę warzywną.

                                  Zblaszowane brokuły, kalafior, marchewa, polewamy trochę smietanką słodką, dodajemy malutkie kawałeczki masła pomiędzy warzywa, solimy czy tam wegetujemy 😉 i na wierzch posypujemy tartym serem, albo mozzarella albo fetą, albo mieszanką wszystkich 🙂 Naprawde pyszne. Nie tylko dla dzieci 😉 Ale i na imprezy, do grzanek, czy tam czego 😉

                                  Dziś robiłam zapiekankę, dorzuciłam pokrojonego, wczorajszego kuraka, do tego ryż – Dawid zjadł trzy dokładki

                                  • probowalas podawas po prostu warzywa? swieze, zupelnie nieprzetworzone?
                                    marchewke w slupkach, swiezy ogorek, pomidor, zielony groszek poprostu (mrozony podgrzany w odrobinie wody), swieze brokuly i kalafior do pogryzania zamiast slodyczy?

                                    • Zamieszczone przez kantalupa
                                      probowalas podawas po prostu warzywa? swieze, zupelnie nieprzetworzone?
                                      marchewke w slupkach, swiezy ogorek, pomidor, zielony groszek poprostu (mrozony podgrzany w odrobinie wody), swieze brokuly i kalafior do pogryzania zamiast slodyczy?

                                      Tak:-)
                                      Paulinka – zje wszystko, co jej podam, jak robię zupę, to muszę liczyć +1/3 wszystkich warzyw, bo Paulina zje;-)

                                      Dawid – podtyka Paulince, a sam najchętniej wcina ogórek świeży

                                      Ostatnio przygotowuję posiłki ze zdecydowanie większą ilością dodatku warzyw – jedzą. Dawid nawet zjada groszek czy fasolkę z zupy, ryżu z warzywami… Zapiekanką zajadali się aż miło!

                                      • Proponuję pasztet z selera, a dla barwy dodać 1 marchewkę. Na zimno, na ciepło (z sosem, z mięsem). Nie czuć w ogóle, że to seler smakuje świetnie. Tylko jest trochę roboty. Ale efekt … Wymiękam bo mam ślinotok.

                                        • Zamieszczone przez Bep
                                          Proponuję pasztet z selera, a dla barwy dodać 1 marchewkę. Na zimno, na ciepło (z sosem, z mięsem). Nie czuć w ogóle, że to seler smakuje świetnie. Tylko jest trochę roboty. Ale efekt … Wymiękam bo mam ślinotok.

                                          Nie wymiękaj tylko przepis wrzucaj 😀

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Pomysł na… więcej warzyw

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general