Ulubione dania mojej rodzinki:
Zupa czosnkowa (2 osoby)
wywar mięsny albo rosół
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka pasty czosnkowej (do kupienia w hipermarketach bądź na Słowacji)
odrobina startego sera
natka pietruszki
chleb na grzanki
Kromeczki chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Do gorącego rosołu/wywaru wciskamy ząbki czosnku i dodajemy pastę czosnkową. Doprawiamy do smaku (pasta jest dość słona) i pozwalamy by lekko zawrzało po czym wyłączamy aby czosnek nie stracił aromatu. Na dno miseczki odrobina startego żółtego sera, na to wlewamy gorącą zupę, posypujemy natką i zajadamy ze smakiem wrzucając sobie po kilka grzanek (wtedy nie rozmokną).
Zupa gulaszowa
80 dkg mięska np. łopatki, a najlepiej mieszanego wołowo/wieprzowego
5 dużych ziemniaków
2 cebule
duża czerwona papryka
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
pasta czosnkowa ew. świeży czosnek
pasta paprykowa (do kupienia w hipermarketach bądź na Węgrzech) ew. papryka ostra
W garnku podsmażyć chwilkę cebulkę pokrojoną w kostkę (+posiekany czosnek jeśli świeży) dodać pokrojone w kostkę mięso i chwilę podsmażyć razem, poczym podlać niewielką ilością wody i dusić chwilę pod przykryciem. Gdy mięso jest już troszkę miękkawe wkroić ziemniaki (dość spore kawałki) i zalać wodą tak by te ziemniaki przykryć. Gdy będzie to już wszystko w miarę miękkie dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę i gotować jeszcze chwilkę. Na koniec dodajemy pastę czosnkową i paprykową oraz przecier pomidorowy. Zupa powinna być dość ostra i bardzo gęsta. Nie daję ani odrobiny mąki by ją zagęścić. Jeśli daję pastę czosnkową, która jest bardzo słona to raczej nie daję soli. Podawać z białym pieczywem.
Zupa jest rewelacyjna, moja teściowa twierdzi, że lepsza niż węgierski oryginał 🙂
Leczo – przepis na duży gar, który w naszym przypadku starcza na dwa obiady 🙂
2 kg kolorowej papryki
1 kg cebuli (co kto lubi)
1/2 kg jakiejś cienkiej kiełbasy
koncentrat pomidorowy
przyprawy
Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmażam na oleju, gdy jest szklista dodaję pokrojoną w kostkę kiełbasę, a po chwili pokrojoną w paski paprykę. Wymieszać wszystko i podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem aż papryka będzie miękka. Dodać przecieru pomidorowego wedle uznania. Posolić popieprzyć. Zjadać z białym pieczywem.
Cukinia w sosie czosnkowym
Młode cukinie
mąka, bułka tarta, jajko
jogurt naturalny
pasta czosnkowa/czosnek świeży
bazylia
Cukinie pokroić w średniej grubości plasterki. Panierować tak jak kotlety i smażyć. Usmażone polać sosem zrobionym z jogurtu, czosnku i bazylii. Pycha
Sałatka z pora
2 pory
1/2 kg pieczarek
majonez
przyprawy
Por kroimy w cieniutkie plasterki i solimy odrobinę, by zmiękł. Pieczarki również w plasterki/półplasterki/ćwierćplasterki zależnie od wielkości i podduszamy je na odrobinie masła, nie za długo. Mieszamy pieczarki z porem i odrobiną majonezu i doprawiamy do smaku.
Makaron z czosnkiem
dowolny grubszy makaron
czosnek/pasta czosnkowa
kilka plasterków salami
kawałek papryki
pasta paprykowa/papryka ostra
pomidor
cebulka
starty ser żółty
Makaron gotujemy.
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek dodajemy pokrojone drobno salami i paprykę, smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy drobno pokrojonego pomidorka. Doprawiamy do smaku papryką ostrą. Wrzucamy ugotowany makaron i starty żółty ser, mieszamy i na talerz…
To tyle na teraz, bo mały zaczyna miałczeć…
Ada i Juliuszek 17.07.2003
8 odpowiedzi na pytanie: Popisowe przepisy/Przepisowe popisy
Re: Popisowe przepisy/Przepisowe popisy
ale mam ochote na ta zupe czosnkową… ale karnie piersią.
a Juliuszek jest przecudny!
ania z agulką 04.03.03.
!!!!
Leczo brzmi (wygląda) smakowicie
I proporcje (czytaj – ilość 😉 wydają się obiecujące 🙂
Dzięki
W ogóle wszystkie przepisy pyszne tylko takie więcej dla karmiących mam noworodków hihihihihih
Agnieszka zHelenąPrzyCycu
Re: Popisowe przepisy/Przepisowe popisy
Znam ten ból. Robię ją często Mojemu Szanownemu Małżonkowi i aż mnie skręca…
Dziękuję, ale muszę dodać, że wszystkie nasze maluszki są przecudne. W tym temacie nie ma wyjatków.
Ada i Juliuszek 17.07.2003
Re: !!!!
Niech Cię nie zwiedzie ilość! My z Moim Szanownym Małżonkiem pochłanialiśmy taki gar na dwa obiady! Inna sprawa, że straszne z nas żarłoki 🙂
Ada i Juliuszek 17.07.2003
Re: Popisowe przepisy/Przepisowe popisy
chyba sobie te wszystkie przepisy wydrukuje, slina mi zachlapala klawiature…..
Gaba i Marysia + Fasola! (10 tyg.)
Re: Popisowe przepisy/Przepisowe popisy
A mnie niestety nie wyszła zupa czosnkowa…. a miałam taką chętkę…. Jestem taka zakręcona, że zamiast 6 ząbków czosnku, dałam…. 6 główek!!!!!!!!!!!!!!!!!
no wiec czekam aż wystygnie i pakuje do słoiczkow i zamrazarki (dobrze, że mam takie malutkie po jedzonku Ninusi)….
Myślę, że z takiej porcji to będzie wieleeeee zup czosnkowych 🙂
Ola i mala Ninka ur. 30 maja 2003
Re: Popisowe przepisy/Przepisowe popisy
Aż mi ślinka cieknie na te przepisy. Uwielbiam czosnek, więc ta zupa czosnkowa, cukinia w sosie czosnkowym i makaron z czosnkiem musowo będą zrobione 🙂
Mąż już mnie pogania do robienia 🙂
Re: Popisowe przepisy/Przepisowe popisy
Brzmi apetycznie, spróbujemy :-))))))))))
Justyna i Martynka 29.05
Znasz odpowiedź na pytanie: Popisowe przepisy/Przepisowe popisy