Bardzo proszę dajcie kochane mamy sprawdzony przepis na pyszną karpatkę, z góry serdecznie dziękuję!!
Ela i Adaś 16.08.2003
2 odpowiedzi na pytanie: poproszę o przepis na karpatkę
Dodane ponad rok temu,
Re: poproszę o przepis na karpatkę
Ciasto:
Do 1 szklanki wody dodaj pół kostki margaryny i zagotuj. Do tego (jak sie gotuje) dodaj 4 łyż maki pszennej i szybko mieszaj aż ciasto się zrobi jednolite i bedzie odchodzić od garnka. zdejmij z ognie i wystudż. Do zimnego dodaj 4 całe jajka i 1 łyż proszku do pieczenia. Zmiksuj. Podziel na pół i rozsmaruj na dwóch blaszkach posmarowanych margaryną (nie posypuj dodatkowo blaszek mąką bo się ciężko smaruje). Upiecz w tem 180 st na ciemno złoty kolor.
Krem:
Z pół litra mleka odlej szklankę i rozmieszaj w niej : 1 żółtko, 3 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 6 łyz cukru.
Pozostałe mleko zagotuj i wlej to mleko z mąką i mieszaj aż zrobi się budyń. Ostudz. Zimny budyń zmiksuj z 3/4 kostki masła roślinnego i przełóz masą placki.
Piekę tak od wielu lat i zawsze mi wychodzi super
życzę smacznego
Aga
mój przeis (a w zasadzie mamy mojej kolezanki :)) troszkę różni się od przepisu Agi
szklankę wody i pół masła roślinnego zagotować, wsypać szklanke mąki, gotować 1 minute cały czas mieszjąc (ja to robię drewniana kulką do robienia kremu) az zrobi się kula z ciasta. Po przestudzeniu domieszać 4 całe jajka i czubatą łyzeczkę proszku do pieczenia. Dobrze wymieszac mikserem. Ma miec konsystencję gęstego budyniu. Ciasto podzielić na dwie części. Posmarowac blache masłem. Każdą część rozsmarowywac na blasze łyżką wstawiac do dobrze nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piec na złoty kolor (około 30 minut). Ja pieke kolejno obie części jeną po drugiej.
krem:
ugotowac budyń z pół litra mleka + półtorej torebki budyniu smietankowego lub waniliowego bez cukru i wystudzić, Kubeczek masła roslinnego i 3/4 szklanki cukru utrzec na pulchną masę, po łyzeczce dodawać wystudzony budyń
na jeden płat ciasta ułożyć krem, na kremie ułożyć wisienki (ja mam z domowej konfitury, lae nie sa niezbedne), przykryć drugim płatem ciasta i posypac cukrem pudrem. Wstawić do lodówki
Pychota niesamowita, a proste takie, że u nas w domu robi to mój mąż. Doszedł juz do perfekcji w robieniu kremu i rozsmarowywaniu ciasta na blaszce – ja nie mam do tego cierpliowsci ;)))))
ciągle sie staram i mam pytanie czyproblemy z migdałem ( nie jest ropny, tylko co jakis czas go czuje - taki lekki ból i jest powiekszony) mogą spowodować ze mam
Czy wszystkie mamy organizowały jakieś przyjęcie, imprezkę z okazji ukończenia roczku przez dziecko? Jak wyglądały imprezki, co podawałyście do jedzenia? Pytam, bo niedługo czeka mnie roczek synka i prawdopodobnie zaprosze
2 odpowiedzi na pytanie: poproszę o przepis na karpatkę
Re: poproszę o przepis na karpatkę
Ciasto:
Do 1 szklanki wody dodaj pół kostki margaryny i zagotuj. Do tego (jak sie gotuje) dodaj 4 łyż maki pszennej i szybko mieszaj aż ciasto się zrobi jednolite i bedzie odchodzić od garnka. zdejmij z ognie i wystudż. Do zimnego dodaj 4 całe jajka i 1 łyż proszku do pieczenia. Zmiksuj. Podziel na pół i rozsmaruj na dwóch blaszkach posmarowanych margaryną (nie posypuj dodatkowo blaszek mąką bo się ciężko smaruje). Upiecz w tem 180 st na ciemno złoty kolor.
Krem:
Z pół litra mleka odlej szklankę i rozmieszaj w niej : 1 żółtko, 3 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 6 łyz cukru.
Pozostałe mleko zagotuj i wlej to mleko z mąką i mieszaj aż zrobi się budyń. Ostudz. Zimny budyń zmiksuj z 3/4 kostki masła roślinnego i przełóz masą placki.
Piekę tak od wielu lat i zawsze mi wychodzi super
życzę smacznego
Aga
Re: poproszę o przepis na karpatkę
mój przeis (a w zasadzie mamy mojej kolezanki :)) troszkę różni się od przepisu Agi
szklankę wody i pół masła roślinnego zagotować, wsypać szklanke mąki, gotować 1 minute cały czas mieszjąc (ja to robię drewniana kulką do robienia kremu) az zrobi się kula z ciasta. Po przestudzeniu domieszać 4 całe jajka i czubatą łyzeczkę proszku do pieczenia. Dobrze wymieszac mikserem. Ma miec konsystencję gęstego budyniu. Ciasto podzielić na dwie części. Posmarowac blache masłem. Każdą część rozsmarowywac na blasze łyżką wstawiac do dobrze nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piec na złoty kolor (około 30 minut). Ja pieke kolejno obie części jeną po drugiej.
krem:
ugotowac budyń z pół litra mleka + półtorej torebki budyniu smietankowego lub waniliowego bez cukru i wystudzić, Kubeczek masła roslinnego i 3/4 szklanki cukru utrzec na pulchną masę, po łyzeczce dodawać wystudzony budyń
na jeden płat ciasta ułożyć krem, na kremie ułożyć wisienki (ja mam z domowej konfitury, lae nie sa niezbedne), przykryć drugim płatem ciasta i posypac cukrem pudrem. Wstawić do lodówki
Pychota niesamowita, a proste takie, że u nas w domu robi to mój mąż. Doszedł juz do perfekcji w robieniu kremu i rozsmarowywaniu ciasta na blaszce – ja nie mam do tego cierpliowsci ;)))))
Znasz odpowiedź na pytanie: poproszę o przepis na karpatkę