Potrawy z grilla?

Dziewczyny doradzcie cos. Mam robic grilla dla znajomych i chcialam przygotowac cos ciekawszego niż tylko kielbaski… Macie jakies pomysły?

31 odpowiedzi na pytanie: Potrawy z grilla?

  1. Zamieszczone przez olaka
    Dziewczyny doradzcie cos. Mam robic grilla dla znajomych i chcialam przygotowac cos ciekawszego niż tylko kielbaski… Macie jakies pomysły?

    -tradycyjnie karkówka, tylko marynuję dzień wcześniej i piekę krótko – jest soczysta
    -szaszłyki drobiowo-warzywne – kostki kurczaka (zamarynowane), papryka, cebula
    -szaszłyki śliwkowe: śliwkę kalifornijską owijam plastrem boczku wędzonego chudego (cienko pokrojonego, polecam z Morlin paczkowany), kilka takich zawijasów wsuwam na patyk
    -cukinia – wcześniej pokrojona w plastry ok. 8-10 mm i posolona, przed ułożeniem na grilu zwilzona oliwą z oliwek
    -pieczone ziemniaki: zakupuje raczej małe, myję dokładnie, podgotowuję w osolonej wodzie, potem pojedynczo zawijam w folię aluminiową po uprzednim namarowaniu masłem + posypuję przyprawą kamisa do ziemniaków

    i do wszytskiego tego KONIECZNIE tzatziki

    • Zamieszczone przez EwkaM
      -pieczone ziemniaki: zakupuje raczej małe, myję dokładnie, podgotowuję w osolonej wodzie, potem pojedynczo zawijam w folię aluminiową po uprzednim namarowaniu masłem + posypuję przyprawą kamisa do ziemniaków

      Do ziemniaczków ja jeszcze wkładam po kilka kosteczek boczku wędzonego. Pycha :).

      Ja lubię pierś kurczaka, wcześniej zamarynowaną w oliwie i dużej ilości czosnku (+ sól i pieprz). Palce lizać 🙂

      No i skrzydełka. Marynata – ocet balsamiczny, sos sojowy, musztarda, miód, ketchup, pieprz kajeński, czasem czosnek, ew. cynamon. Wcześniej skrzydełka trzeba posolić. Rewelacja :).
      Aż głodna się zrobiłam.

      No i tradycyjnie pieczarki na grillu – przepyszne. Cebulka też mniam.

      I chlebek z grilla z masłem czosnkowym – rozmarzyłam się…

      • Sypiecie tymi przepismi jak z rękawa ;). Ewa, a te ziemniaczki to na ruszt czy w ogień??

        • Zamieszczone przez olaka
          Sypiecie tymi przepismi jak z rękawa ;). Ewa, a te ziemniaczki to na ruszt czy w ogień??

          obojętne
          jak dasz na ruszt to czysciej przy jedzeniu będzie; dlatego podgotowuję, bo na ruszcie to by sie dłuuuuuuugo piekły;

          • Zamieszczone przez nadii

            No i tradycyjnie pieczarki na grillu – przepyszne. Cebulka też mniam.

            I…

            A jak się pieczarki robi? Kiedyś kolega próbował – trzymał je na grilu całą wieczność, a i tak były niemal surowe… Jest jakiś myk?

            Jadłam też cykorię z grila – pycha, ale tez nie wiem, jak toto zrobić, bo to było w knajpie :(…

            • Zamieszczone przez EwkaM
              -tradycyjnie karkówka, tylko marynuję dzień wcześniej i piekę krótko – jest soczysta
              -szaszłyki drobiowo-warzywne – kostki kurczaka (zamarynowane), papryka, cebula
              -szaszłyki śliwkowe: śliwkę kalifornijską owijam plastrem boczku wędzonego chudego (cienko pokrojonego, polecam z Morlin paczkowany), kilka takich zawijasów wsuwam na patyk
              -cukinia – wcześniej pokrojona w plastry ok. 8-10 mm i posolona, przed ułożeniem na grilu zwilzona oliwą z oliwek
              -pieczone ziemniaki: zakupuje raczej małe, myję dokładnie, podgotowuję w osolonej wodzie, potem pojedynczo zawijam w folię aluminiową po uprzednim namarowaniu masłem + posypuję przyprawą kamisa do ziemniaków

              i do wszytskiego tego KONIECZNIE tzatziki

              Bez tzatziki nie ma grilla:p

              • Zamieszczone przez kurczak1
                A jak się pieczarki robi? Kiedyś kolega próbował – trzymał je na grilu całą wieczność, a i tak były niemal surowe…

                😮 aż nie dowierzam

                Ja kładę je normalnie na kratkę i robią się same. Może spróbuj posolić lekko to wtedy szybciej zmiękną. Ale szczerze dziwię się, że nie zgrillowały się. Mnie zawsze wychodzą. I uwielbiam je (choć nie bardzo lubię pieczarki w ogóle).

                • oprocz tego co dziewczyny napisaly polezam takie ziemniaczki:
                  Ziemniaki obrac, umyc i przeciac wzdluz. Posmarowac maslem (nie zalowac) sypnac sola, pieprzem i zlepic z powrotem. ziemniaki owina folia i mozna wrzucic na wegiel(beda szybciej) albo normalnie na ruszt. Pycha:)

                  • Zamieszczone przez kiara2003
                    oprocz tego co dziewczyny napisaly polezam takie ziemniaczki:
                    Ziemniaki obrac, umyc i przeciac wzdluz. Posmarowac maslem (nie zalowac) sypnac sola, pieprzem i zlepic z powrotem. ziemniaki owina folia i mozna wrzucic na wegiel(beda szybciej) albo normalnie na ruszt. Pycha:)

                    a długo toto się robi??

                    • żeberka ugotowac w piwie(0,5l), wyjać
                      sloik musztardy wymieszać z dżemem morelowym (też słoik), dodac majeranek. natrzeć zeberka i na ruszt/tackę mniam

                      • Zamieszczone przez czarna111
                        żeberka ugotowac w piwie(0,5l), wyjać
                        sloik musztardy wymieszać z dżemem morelowym (też słoik), dodac majeranek. natrzeć zeberka i na ruszt/tackę mniam

                        Musztarda z dżemem :eek:. Ciekawe połączenie. A będą też dobrze smakować upieczone w piekarniku?

                        • To ja mam przepis na super bagietki z grila
                          -bagietka przekrojona wzdłuż jak dłga to dziele ją na większe kawałki
                          – masło mieszam z roztartym czosnkiem i natka pietruszki i smaruje bagietki
                          – pieczarki scieram na tarce grube oczka
                          – żółty ser na tarce grube oczka i mieszam z pieczarkami
                          – ukladam farsz na polowkach bagietki przykrywam drugą owijam folią aluminiowa i na grila do tego sos czosnkowy i poprostu niebo w gebie mmmmmmmm 🙂

                          Dajcie przepis na sos tzatziki

                          • Ja nie przepadam za mięsem z grilla, ale polecam bakłażana.
                            Myję, kroję w plastry tak ok 1 cm, nacieram delikatnie oliwą z czosnkiem i przyprawami i na ruszt. Jak mi się jedna strona upiecze to przekładam na 2, a na tej upieczonej kładę plaster pomidora bez skórki i plaster/wiorki żółtego sera. Mniam… pycha…

                            • Zamieszczone przez agasia75
                              To ja mam przepis na super bagietki z grila
                              -bagietka przekrojona wzdłuż jak dłga to dziele ją na większe kawałki
                              – masło mieszam z roztartym czosnkiem i natka pietruszki i smaruje bagietki
                              – pieczarki scieram na tarce grube oczka
                              – żółty ser na tarce grube oczka i mieszam z pieczarkami
                              – ukladam farsz na polowkach bagietki przykrywam drugą owijam folią aluminiowa i na grila do tego sos czosnkowy i poprostu niebo w gebie mmmmmmmm 🙂

                              Taka prawie że grillowana zapiekanka :). Muszę wypróbować.

                              A jak leży na grillu to opiekać z obu stron?

                              • Ja robię bardzo często zapiekanke. Do foli kładę ziemniaki pokrojone w talarki, skwareczki, warzywa (wedle upodobań), polewam oliwą z oliwek i piekę na różcie zawnięte w folię. Jest to bardzo pyszne i lekkostrawne. Zawsze na grilu robi to furorę.
                                Ponadto piekę karkówkę, saszłyki z udźca z indyka, białe kiełbaski i chipsy z boczku.
                                Obowiązkowo robię różnorodne dipy, które urozmaicają upieczone mięsko, sałatki, no i schłodzone piwko 😉

                                • Sos tzatziki robie z torebki:) pycha;)

                                  • Zamieszczone przez olaka
                                    a długo toto się robi??

                                    zalezy od wielkosci ziemniaka. Najlepiej w wegiel wrzucic na samym poczatku i sprawdzac widelcem czy miekkie. Mysle, ze jakies 30 min.
                                    Z ogniska tez sa super:)

                                    • Ja robię wszystko sama. Kosztuje mnie to więcej czasu, ale lubię potem patrzeć, jak moja rodzinka się oblizuje… 😉

                                      Ale nie powiem, niektóre gotowe rzeczy są też smaczne, bo zdażało mi się kupić.

                                      • Zamieszczone przez nadii
                                        Taka prawie że grillowana zapiekanka :). Muszę wypróbować.

                                        A jak leży na grillu to opiekać z obu stron?

                                        ja mam grila z przykrywką kłade zamykam nie obracam

                                        • Zamieszczone przez agasia75

                                          Dajcie przepis na sos tzatziki

                                          -gesty, nieslodzony jogurt naturalny (najlepiej grecki, ale kiedys w Polsce kupilam balkanski i tez byl super)
                                          -wycisniety czosnek
                                          -ogorek swiezy
                                          -sol, pieprz

                                          Ogorka obrac, wydrazyc i wyrzucic pestki, starkowac na malych oczkach, dobrze odcisnac. Wszystko wymieszac, doprawic do smaku. Niektorzy dodaja oliwe z oliwek, ja nie sadze, ze jest potrzebna.
                                          Tzatziki uwielbiam nie tylko do mies z grilla, ale tez do pieczonych mies, wedliny, gyrosa z pita, kotletow. Smacznego!

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Potrawy z grilla?

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general