Forum: Książka kucharska
Potrawy z grilla?
Dziewczyny doradzcie cos. Mam robic grilla dla znajomych i chcialam przygotowac cos ciekawszego niż tylko kielbaski… Macie jakies pomysły?
Dziewczyny doradzcie cos. Mam robic grilla dla znajomych i chcialam przygotowac cos ciekawszego niż tylko kielbaski… Macie jakies pomysły?
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Potrawy z grilla?
tzatziki:
1 duży jogurt – najlepiej grecki total, ale może być Bałkański lub grecki Bakomy;
ogórek – obieramy, ścieramy na tarce, solimy; jak ”puści” wodę mocno wyciskamy (najlepiej w gazie) i wióry dodajemy do jogurtu;
do tego 2 posiekane ząbki czosku, łyżka oliwy z oliwek, posiekany koperek (na oko – nie za dużo), pieprz; z solą ostrożnie, bo słony jest jogurt sam w sobie i dodaliśmy słonego ogórka; najlepiej sprawdzić i solić na końcu;
Tylko skomentuję:
Ja nie daję koperku.
I ogórka niedokładnie obieram – tak co drugą strugę (tak mnie Greczynka nauczyła ;))
No i najważniejsze – tzatziki powinny stać przed podaniem przynajmniej kilkanaście godzin w lodówce – dopiero wtedy faktycznie “czuć” w nich czosnek, oliwki…
ja uwielbiam wszelkie grillowane warzywa, oprócz już wymienionych także cebulę (grube plastry) i paprykę-paprykę myję, wyjmuję srodek, kroje na kawałki ( z całej papryki wychodzą mi 4 czyli kroje na pol i jeszcze raz na pol) i klade na grilla
uwielbiam tez papryke w tej wersji;
tę bladożółtą, niedocenianą paprykę kładę w całości na grilla i piekę aż skórka bedzie czarna, oskrobuję nożem tę skórkę i układam papryki promieniście na takerzu, kropię oliwą i sokiem z cytryny i posypuję suszonym cząbrem. I taką papryczkę bierze się ręką za ogonek i do buzi-pycha! (czasem robie to w piekarniku albo na patelni)
lubię też sałatkę do grilla:
gotuję ziemniaki w mundurkach, obieram, kroję na plasterki
kiszone ogórki(tyle samo co pyrów) kroję w bardzo cienie, takie aż przesroczyste plasterki
cebulę (połowa z ziemniaków) kroję na cieniutkie półplasterki i przelewam na sitku wrzątkiem
wszystko to mieszam, solę, pieprzę, dodaję oliwę z oliwek iw stawiam do lodówki
pycha pycha pycha
nie jestem fanka miesa z grilla, wolę cienkie kiełbaski-także białe i kaszankę
mam śłinotok 😉
Po co tu wlazłam
też mam ślinotok..
A piekłyście kiedyś banany? tak się zastanawiam czy to wtedy jest jako deser czy dodatek do mięs…
Ja nie piekłam, ale koleżanka opowiadała że przecina skórkę wzdłuż, wciska w tą szparę kostki czekolady i daje na grilla tylko nie wiem, czy w folii, czy same. Ta czekolada powinna się po tym bananie rozpuścić.
Miałam to kiedyś spróbować, ale jakoś ze słodyczy zawsze wolałam karkówkę 🙂
na najwyzszym ruczcie, trzeba oczywiscie spryskiwac woda ( to samo jesli chodzi o cukinie i papryke), nizsza temperatura jest zagadka
znalazłam taką stronkę:
i
Zrobiłam te ziemniaki ostatnio i były pychota!
dziewczyny podały tu naprawde swietne przepisy, sama sie skusze na ich wykorzystanie,ale do reczy, wczoraj mielismy grilla, moj mąż jak zwykle zarządał kiełbasy, bo bez tego wg nie go to żaden grill, ale zeby ni byla ta kiełbasa taka nudna jak zwykle, wlozylam w nią slupki żółtego sera, wiec to byl jego przysmak, ja zrobilam dla siebie i dla malej (nie jem miesa) filety z łososia marynowane w powidłach śliwkowych, soku z cytryny, oliwie z oliwek + pieprz kajenski, skóra zrobila sie czarna, tak musi byc, ale smak łososia boski, słodkawy, przepis wzięłam z Foody.pl,(polecam ta stronę, jest tam osobna zakladka poswiecona grillowaniu) do tego szaszłyki warzywne:bakłazan, papryka, cebula, cukinia, pieczarki,posypane ziołami prowansalskimi i polane przed grillowaniem oliwą z oliwek =ocet basamiczny (pare kropel) + koper i natka pietruszki, mialam zrobic samego bakłazana ktorego uwielbiam ale nie mialam juz sily jesc;)
A ja ostatecznie nie zrobilam jeszcze grilla, bo dziewczyny miały zapalenie jamy ustnej i nie chcieliśmy być wstrętni (uwielbiają grill, a jeść, gryźć nie umiały). Mniam już nie mogę się doczekać, kiedy skosztuję tych pyszności 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Potrawy z grilla?