Potrzebuje przepis na meksykanskie potrawy

Dziewczyny! znacie jakies przepisy na cos pysznie meksykanskiego? Wraz z mezem uwielbiemy ta kuchnie, a przepisow nigdzie nie moge znalezc.
Moze Enczilada, albo Boritto???

pozdrawiam

2 odpowiedzi na pytanie: Potrzebuje przepis na meksykanskie potrawy

  1. Re: Potrzebuje przepis na meksykanskie potrawy

    Był tu niedawno przepis na Chili Con Carne (podawała go Olaka), wspaniałe jedzonko.
    pozdrawiamy;
    Dagmara i Oliwia (9m)

    • kilka przepisów 🙂

      Życzę smacznego… tylko nie przesadź z chilii
      jogi i Piotreczek

      1) Chilli Con Carne czyli po prostu wołowina z chilli

      Składniki:
      pół kilograma mielonej wołowiny
      dwie puszki fasoli
      dwie puszki pomidorów z puszki lub 3 szklanki świeżych pomidorów, obranych ze skóry i pokrojonych na dowolne kawałki
      4 ząbki czosnku
      pół łyżeczki mielonego kminku
      pół łyżeczki chilli w proszku
      szczypta oregano
      łyżka mąki
      sól
      świeżo zmielony pieprz
      odrobina cukru
      łyżka oleju

      Sposób przygotowania:
      W dużym rondlu lub garnku rozgrzewam olej i wrzucam do niego mięso.
      Mięso smażę do zrumienienia rozgniatając je widelcem, tak by nie powstały zbyt duże grudki. Do mięsa dodaję wszystkie przyprawy i smażę jeszcze 3-5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając.
      Po tym czasie dodaję pomidory [jeśli z puszki, razem z sokiem] i dusze potrawę na maleńkim ogniu przez pół godziny. W czasie duszenia sprawdzam, czy nie trzeba dolać trochę wody, by potrawa się nie przypalała.
      Po tym czasie dodaje odsączoną fasolę i trzymam chilli na ogniu jeszcze 5 minut.
      Doskonale smakuje z ryżem. A jeszcze lepiej z kwaśną śmietaną, posiekaną drobniutko cebulą, tartym serem, awokado pokrojonym na drobne kosteczki albo… zamiast awokado można dodać szczypiorki u natki zielonej pietruszki.
      Przechowywanie
      Po całkowitym ostygnięciu, chilli con carne należy zapakować do hermetycznych pojemników i wstawić do zamrażarki. Można tak przechowywać około 3miesiące. Po rozmrożeniu koniecznie trzeba doprowadzić do wrzenia.

      2) Meksykańska sałatka z kurczaka i papryki

      Składniki:
      piersi kurczaka – około 60 dag
      łyżka vegety
      1 zielona papryka
      1 czerwona papryka
      szklanka kukurydzy z puszki
      szklanka ugotowanego na sypko ryżu

      sos:
      pół szklanki majonezu
      pół szklanki jogurtu
      pół łyżeczki chilli
      łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku
      szczypta świeżo zmielonego pieprzu
      łyżeczka przecieru pomidorowego

      Sposób przygotowania:

      Piersi kurczaka gotuję do miękkości w wodzie z dodatkiem vegety.
      Kiedy mięso się gotuje, myję papryki, usuwam gniazda nasienne i kroję na długi, a cienkie kawałki.
      Wszystkie składniki mieszam dokładnie ze sobą.
      Kiedy kurczak ugotowany, wyjmuję go z wody, studzę i kroje podobnie jak paprykę – na długi i wąskie paski.
      Do miski wrzucam kurczaka, papryki, kukurydzę, dodaje sos i delikatnie mieszam, tak by wszystkie składniki się nim pokryły.
      Na talerzu układam wieniec z ryżu i w jego środek układam sałatkę.
      Od razu podaję na stół – sałatce bowiem nie służy przechowywania – no najwyżej 2-3 godziny w lodówce, jednak nie więcej.

      3) Sos taco Wyśmienity do wszystkich potraw meksykańskich, jak również do wszystkich innych potraw. Keczup przy nim to bardzo daleki i ubogi w smak krewny!

      Składniki:
      dwie szklanki pomidorów z puszki lub 3 szklanki świeżych, obranych i posiekanych na drobne kawałki
      1 cebula średniej wielkości pokrojona na bardzo drobną kostkę
      1 zielona papryka pokrojona na drobną kostkę
      pół czerwonej papryczki chilli posiekane na drobną kostkę
      pół łyżeczki mielonego kminku
      pół łyżeczki mielonej kolendry
      ząbek czosnku
      łyżka oliwy
      po szczypcie soli, pieprzu i cukru
      Sposób przygotowania:

      W rondlu rozgrzewam oliwą i wrzucam do niej cebule i paprykę.
      Smażę na średnim ogniu przez kilka minut, często mieszając, aż warzywa lekko zmiękną.
      Do rondla dodaję teraz papryczkę chilli oraz wsypuje przyprawy i cały czas mieszając smażę 2-3 minuty. Po tym czasie dodaję cukier oraz pomidory [jeśli z puszki, to razem z sokiem].
      Sos smażę 5-10 minut, często mieszając, aż znacznie zmniejszy swoją objętość i stanie się gęsty. Warzywa nie powinny się zupełni rozgotować.
      Dodatkowe informacje
      Sos jest wyśmienity jako dodatek nie tylko do dań meksykańskich.
      Doskonale sprawdza się z wszelkimi mięsami, drobiem i rybami.
      Pyszny jest jak “dip” do maczania prażynek, czy warzyw.
      Przechowywanie
      Można przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Po rozmrożeniu dobrze mu zrobi zagotowanie.

      4) Żeberka w sosie śmietanowym z chilli i oczywiście z kakao

      Składniki:
      kilogram ślicznym, chudych żeberek z małą ilością kości, zaś z dużą ilością mięsa
      łyżeczka kakao
      łyżka mąki
      pół łyżeczki mielonego kminku
      pół łyżeczki czerwonej, ostrej papryki w proszku
      pół łyżeczki suszonego oregano
      szklanka wody
      2 łyżki miodu
      4 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany
      sól
      świeżo zmielony pieprz
      Sposób przygotowania:

      Żeberka nacieram solą i pieprzem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę do ślicznego zrumienienia – trwa to około 25-30 minut. W czasie pieczenia, stopniowo odlewam z nich wyciekający tłuszcz.
      Kiedy żeberka nabierają pięknej barwy i mocne kruchości przygotowuję sos: mieszam dokładnie ze sobą kakao, mąkę, kminek, paprykę, oregano, sól, pieprz, miód i wodę.
      Tak przygotowanym sosem polewam żeberka w piekarniku, obniżam temperaturę do 180 stopni i piekę je jeszcze około 30-40 minut – czyli do momentu, kiedy będą miękkie a sosu sporo ubędzie.
      Żeberka wyjmuję z piekarnika i tnę na ładne kawałki i układam na talerzu.
      Sos z pieczenia wlewam do rondelka, dodaję śmietanę i doprowadzam do zagotowania. Próbuje – ale raczej na pewno nie wymaga doprawiania.
      Sosem polewam żeberka na talerzu, zaś jego resztę podaję w sosjerce.
      Jako element dekoracyjny służą ćwiartki cytryn, lub w wersji ekskluzywnej limonek.
      Chrupie się takie żeberka wyśmienicie z tortillami oczywiście, ale również są smakowite z ryżem, czy z ziemniakami pieczonymi.
      Myślę nawet, ze z ziemniakami są najlepsze….
      Koniecznie trzeba takie żeberka popić piwem zimnym mocno.

      5) Kebab

      Składniki:
      pół kilograma ślicznej wieprzowiny
      dwie garście małych pieczarek
      3 średniej wielkości cebule
      16 listków laurowych [może trochę więcej, może trochę mniej- wyjdzie podczas robienia]
      6 łyżek oleju
      łyżeczka mielonego kminku
      łyżeczka kakao
      łyżeczka sproszkowanej chilli
      duża szczypta czosnku w proszku
      sól
      świeżo zmielony pieprz

      Sposób przygotowania:
      Mięso kroję na kostki o wielkości około 2 cm na 2 cm.
      Pieczarki obieram ze skóry. Oba składniki wrzucam do miski oraz olej i wszystkie przyprawy z wyjątkiem liści laurowych.

      Wszystko bardzo dokładnie mieszam, tak by mięso i grzyby się dokładnie pokryły składnikami marynaty.

      Miskę przykrywam i wstawiam do lodówki na co najmniej 6 godzin, a jeszcze lepiej na noc.

      Na drugi dzień – zdecydowanie, mięso smakuje lepiej, jak dłużej poleży w marynacie, obieram cebule i kroję je ósemki.

      Mięso i pieczarki wyjmuje z marynaty i nabijam na przemian z cebulą, i listkami laurowymi na szpikulce.

      Kebaby piekę na grillu lub w piekarniku około 15-20 minut. W czasie pieczenia potrawę smaruję pozostała marynatą.

      Doskonale smakuje z ryżem i sosem taco.

      Liści laurowych oczywiście się nie je.
      Idealnie do kebaba komponuje się sałatka a grillowanej papryki.

      jogi i Piotruś 13.05.2002
      ciepło!
      🙂

      Znasz odpowiedź na pytanie: Potrzebuje przepis na meksykanskie potrawy

      Dodaj komentarz

      Angina u dwulatka

      Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

      Czytaj dalej →

      Mozarella w ciąży

      Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

      Czytaj dalej →

      Ile kosztuje żłobek?

      Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

      Czytaj dalej →

      Dziewczyny po cc – dreny

      Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

      Czytaj dalej →

      Meskie imie miedzynarodowe.

      Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

      Czytaj dalej →

      Wielotorbielowatość nerek

      W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

      Czytaj dalej →

      Ruchome kolano

      Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

      Czytaj dalej →
      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
      Logo
      Enable registration in settings - general