Na szybka kolacje.
Kromki chlebka (ja zawsze uzywam bialego) posmarowac maslem z 2 stron. Na wierz polozyc plaserek sera zoltego i na to plasterek szynki. Rozgrzac patelenke z mala iloscia tluszczu, polozyc kanapki. Przysmazyc najpierw ta strone z szyneczka, potem spod.
W miedzyczasie rozmieszac jajka z sola i pieprzem, tak, zeby zoltko sie wymieszalo z bialkiem. Rozmieszane jajko wlac na patenie i przekrecik kanapki, tak, zeby obie strony pokryly sie jajkiem. Czekac az sie zetnie. na 2 kanapki ja daje 2-3 jajka, w zaleznosci od gustu.
Podawac z ketchupem (i jesc nozem i widelcem :).
Zapiekanki sa bardzo syte. I bardzo dobre.
Gosia
2 odpowiedzi na pytanie: Prosciutkie zapiekanki
Re: Prosciutkie zapiekanki
Robię troszkę w odwrotnej kolejności :). Kromkę chleba maczam porządznie w jajku, aby cała nim nasiąkła. Przysmażam z jednej strony, z drugiej i kiedy jest ładnie opieczona nakładam ser żółty i na to szynkę. Jeszcze raz przewracam, aby się szynka opiekła i ponownie poprawiam wygląd drugiej strony.
Efekt wizualny i smakowy jest zupełnie inny, niż z Twojego przepisu, chociaż składniki te same. Ale obie wersje są smaczne. 🙂
[Zobacz stronę]
Re: Prosciutkie zapiekanki
Sprobuje
Gosia
Znasz odpowiedź na pytanie: Prosciutkie zapiekanki