Witam,
czy są tu na forum jakieś mamy, które tak jak ja nie przepadają za gotowaniem, dla których przepis składający się z więcej niż 5 składników jest z definicji za trudny, a przygotowanie bitek panierowanych wymaga tygodniowego psychicznego przygotowania?
Albo i takie, które lubią gotować i są w tym dobre, ale czasem im się poprostu nie chce?
Macie jakieś proste a efektowne przepisy? Podzielcie się proszę.
Ja służę moimi “flagowymi”.
KURCZAK Z RYŻEM
cały kurczak, lub np. 4 nóżki, pół paczki warzyw mrożonych (najczęściej robię z letcho, ale może być też np. włoszczyzna i groszek zielony), 1 część ryżu, 2 części wody, ew. przecier pomidorowy (może być sos, ale wtedy mniej wody), przyprawy (ja korzystam z gotowej do kurczaka).
Surowy ryż miesza się w dość płaskim naczyniu żaroodpornym z wodą i warzywami. Na to wszystko delikatnie układa się przyprawionego kurczaka. I do piekarnika – na około 200 stopni (ja robię w gazowym, w elektrycznym może być chyba niższa temp.). I tyle 🙂
PIECZONE (tu już sporo krojenia)
2-2,5 kg ziemniaków, 2-3 laski kiełbasy, 30 dkg boczku wędzonego, 2 marchwie, 2 cebule, natka pietruszki, sól, pieprz (ew. liście kapusty).
Naczynie wykłada się boczkiem, a na to warstwami resztę produktów pokrojonych w dość grube plastry. Każdą warstwę ziemniaków dość dużo pieprzymy (ja nie solę, ale można).
W oryginale robi się to w żeliwnym kociołku na ognisku, a przykrywa liśćmi kapusty i darnią :). Ja robię w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, a przykrywam (niezbyt szczelnie) folią aluminiową. Ale znajomy robił też w prodiżu, a teściowa umie na patelni.
Do tego obowiązkowo kiszone ogórki i wódeczka (ale ja jem z piwem i też pasuje :)).
Potrawa wygląda topornie, ale jeszcze nie spotkałam nikogo, komu by nie smakowała (nie wiem, czy to zasługa pieczonego czy wódeczki ;))
Pozdrawiam,
Anka
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Proste dania jednogarnkowe :)
Szalenie zaintrygowal mnie twój przepis 😀
zapytam się meza czy się odważy 😉
najlepiej nie mowic nikomu, kto bedzie jadl to danie, co tam wogole jest 🙂 Tylko podac taki ryz z kurczakiem – zobaczycie – bedzie smakowalo, i beda strzelac z czym ten ryz jest….hahahaha, jak sobie przypomne miny mojej rodzinki. nikt nie zgadl 🙂 Ale zjedli wszyscy 😀
Wypróbuję w weekend 🙂
Jak się wezmę i piekarnik wyczyszczę
Ja robię w zwykłym garnku 😀 tyle, że na samą górę potrawy kładę plasterki masła i przykrywam listkami kapusty plus pokrywka. Dodatkowo jeszcze daję kapustę jako wartstwę, w zależności jak mam ochotę. Jak na danie łagodniejsze to szatkuję białą surową, jak na ostrzejszy smak to daję pokrojoną kiszoną kaspustę. Ziemniaki solę, pieprzę i posypuję wegetą.
Bardzo interesujące!
Halo halo – czy ktoś w końcu wypróbował ten “mój” ryż z bananami? Czy wszyscy sie boją? 😉 Albo jeszcze gorzej – wypróbowany i nie smakował hehehe, mam nadzieje, że jednak nie 🙂
Tak pytam, z ciekawości – czy tylko u nas to jest ulubione danie 🙂
nie mam odwagi
nie mam odwagi
Ja się odważam dziś 😀
Akurat mam odpowiednie składniki i mało czasu na zrobienie obiadu 😀
Wieczorem zdam relacje 😉
Edit: no zrobiłam dziś na obiadek.
REWELACJA!!! Bardzo nam wszystkim smakowało! Dodam, że moje dzieci za ryżem to średnio, ale ten wcinały aż im się uszy trzęsły 😉 Ryż jest delikatnie słodkawy. Ale z tymi przyprawami i ta cebulka i mięsko. No mniam! Nam baaaaardzo smakowało!
Niestety, obok mojego piekarnika dalej stoi w pogotowiu “cudowny” środek Amway ze szczoteczką i czeka na natchnienie do czyszczenia
ja!
mnie smakowało, choć nie za bardzo mi sie udał ryż.
ale fajne i z miłą checią wrócę do takiego dania.
Wow 🙂 No to sie super cieszę 🙂
🙂
Ty się aż tak nie ciesz.
Jestem na diecie, a ciągle chodzę i go podjadam (bo zrobiłam na 2 dni)
Będziesz odpowiedzialna za nikłe efekty moje w tym tygodniu 😀
😉
Super przepis. Dzięki.
Nawet mi chodzą dziś po glowie wariacje na ten temat
To tez wyciagam:)
Powiedzcie mi to pieczone na ile stopni i ile czasu piec?
ja mam proste urozmaicenie zwykłych kotletów:
piersi z kurczaka, ew. schab rozbijamy, przyprawiamy standardowo, smarujemy serkiem topionym ziołowym ( oczywiście można użyć innego niż ten z ziołami). Zawijamy kotlety, obtaczamy w jajku i w bułce – smażymy 🙂
Tzn jak zawijamy?
tak jak de volaill’a – dewolaja się znaczy czyli tym serkiem wysmarowujemy kotleta a potem zwijamy go w rulon
Znasz odpowiedź na pytanie: Proste dania jednogarnkowe :)