prosty i pyszny deser z bananem

nie ja to popełniłam – córka sasiadki zrobiła a ja zjadłam i poczułam NIEBO W GĘBIE…

mozna zrobic w pucharkach albo w prostokątnym naczyniu i kroić

kolejne warstyw:

pokruszone herbatniki

karmel z puszki - jedna puszka na duze naczynie żaroodporne, nie za duzo

banan w plasterki

bita smietana – ubita bez cukru bo reszta słodka – na to naczynie to było 500 ml

i tyle. banalnie proste a cudownie pyszne. ten banan z karmelem i smietaną….pychotka. troche sie pierwszego dnia herbatniki sypały i trudno było nałozyć. podobno w oryginalnym przepisie było jeszcze masło do nasączenia herbatników ale ona zrobiła bez i było pycha. Drugiego dnia sie załapałam na resztke i dało sie kroić jak ciasto. Mysle ze zamiast herbatników mozna dać cos innego – jakis kruchy spód albo całe ciastka, albo coś z orzechów i migdłałów. A jak sie zrobi w pucharkach to wszystko jedno co na dno – wtedy nie musi sie dawać kroić….

slinotok mam….

mozna posypac czekolada lub kakaic

9 odpowiedzi na pytanie: prosty i pyszny deser z bananem

tygryska Dodane ponad rok temu,

Mmmm, brzmi pysznie 🙂
A co to za karmel w puszce bo szczerze powiem, że nigdy czegoś takiego nie widziałam

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez tygryska:Mmmm, brzmi pysznie 🙂
A co to za karmel w puszce bo szczerze powiem, że nigdy czegoś takiego nie widziałam

kiedys sie robiło gotując słodkie mleko skondensowane w puszcze (całą puszke sei gotuje, zamknietą i sie w srodku karmel robi). teraz mozna kupic juz gotowy

joannam Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:nie ja to popełniłam – córka sasiadki zrobiła a ja zjadłam i poczułam NIEBO W GĘBIE…

mozna zrobic w pucharkach albo w prostokątnym naczyniu i kroić

kolejne warstyw:

pokruszone herbatniki

karmel z puszki – jedna puszka na duze naczynie żaroodporne, nie za duzo

banan w plasterki

bita smietana – ubita bez cukru bo reszta słodka – na to naczynie to było 500 ml

i tyle. banalnie proste a cudownie pyszne. ten banan z karmelem i smietaną….pychotka. troche sie pierwszego dnia herbatniki sypały i trudno było nałozyć. podobno w oryginalnym przepisie było jeszcze masło do nasączenia herbatników ale ona zrobiła bez i było pycha. Drugiego dnia sie załapałam na resztke i dało sie kroić jak ciasto. Mysle ze zamiast herbatników mozna dać cos innego – jakis kruchy spód albo całe ciastka, albo coś z orzechów i migdłałów. A jak sie zrobi w pucharkach to wszystko jedno co na dno – wtedy nie musi sie dawać kroić….

slinotok mam….

mozna posypac czekolada lub kakaic

Czyli BANOFFEE PIE ;). Smaczne to jest ale kalorii tyle, ze

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez JoannaM.:Czyli BANOFFEE PIE ;). Smaczne to jest ale kalorii tyle, ze
etam…. tozto malutki herbatniczek, troche karmelu, owoc i kapka bitej smietany – bez cukru. no na pewno nie ma więcej kalorii niz inne ciasta z margaryna, karmelem czy bakaliami 🙂

joannam Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:etam…. tozto malutki herbatniczek, troche karmelu, owoc i kapka bitej smietany – bez cukru. no na pewno nie ma więcej kalorii niz inne ciasta z margaryna, karmelem czy bakaliami 🙂

Taaaaaaa tylko, ze nie sposob skonczyc na jednym kawalku bo takie pyszne

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez JoannaM.:Taaaaaaa tylko, ze nie sposob skonczyc na jednym kawalku bo takie pyszne
no fakt… ja zjadałam dwa.. sporo wchodzi. dlatego lepiej zrobic w pucharkach :). bez dokładek

kasia Dodane ponad rok temu,

już to uwielbiam

joannam Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:no fakt… ja zjadałam dwa.. sporo wchodzi. dlatego lepiej zrobic w pucharkach :). bez dokładek

No i co???!?!?!?! Poszlam i zakupilam wszystkie skladniki!!!!!! I znowu d.upa urosnie

Dobrze, ze to ulubiony deser mojego J i juz mi sie kolezanka na kawe jutro wprasza to przynajmniej nie zjem za duzo…

mmj Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:nie ja to popełniłam – córka sasiadki zrobiła a ja zjadłam i poczułam NIEBO W GĘBIE…

mozna zrobic w pucharkach albo w prostokątnym naczyniu i kroić

kolejne warstyw:

pokruszone herbatniki

karmel z puszki – jedna puszka na duze naczynie żaroodporne, nie za duzo

banan w plasterki

bita smietana – ubita bez cukru bo reszta słodka – na to naczynie to było 500 ml

i tyle. banalnie proste a cudownie pyszne. ten banan z karmelem i smietaną….pychotka. troche sie pierwszego dnia herbatniki sypały i trudno było nałozyć. podobno w oryginalnym przepisie było jeszcze masło do nasączenia herbatników ale ona zrobiła bez i było pycha. Drugiego dnia sie załapałam na resztke i dało sie kroić jak ciasto. Mysle ze zamiast herbatników mozna dać cos innego – jakis kruchy spód albo całe ciastka, albo coś z orzechów i migdłałów. A jak sie zrobi w pucharkach to wszystko jedno co na dno – wtedy nie musi sie dawać kroić….

slinotok mam….

mozna posypac czekolada lub kakaic

Zainspirowałaś mnie aborka do podania przepisu na smaczne, ale bardzo! słodkie ciasto.

Do wykonania (na sporą blachę)potrzebne będą:

– 2 paczki okrągłych biszkoptów (ja biorę Petitki)
– kubek naparu z kawy (kilka łyżek kawy, ale żeby nie była bardzo mocna, bo wtedy ta część jest gorzka)
– krem do tortów DrOetker lub inny (amaretto, ajerkoniakowy, waniliowy – co kto lubi)
– 8 paczek herbatników “Petit Beurre” (ja biorę “Jutrzenki, bo one są twardsze i w cieście nie robi się z nich “pacia”, tylko się ładnie rozmiękczają)
– 1 puszka gotowej masy krówkowej
[Zobacz stronę]
– 0,5 l śmietany 30%
– wiórki kokosowe lub inne posypki

Na dno sporej blachy wykładam biszkopty, tylko je “dosztukowuję”, żeby całe dno było nimi pokryte. Na to łyżeczką równomiernie wylewam napar z kawy. Na to rozsmarowuję krem do tortów zrobiony wg przepisu na opakowaniu. Potem idzie warstwa herbatników, też dokładnie przykrywająca krem. Potem kładę masę krówkową. Ja biorę gotową z puszki i rozcieńczam ją skondensowanym mlekiem, żeby można ją było sprawniej wyłożyć na herbatniki. Trzeba troszkę poczekać aż wystygnie i dopiero wtedy rozsmarować, ale jak będzie za chłodna, to nie będzie się tak fajnie smarować. Najlepiej wykładać taką lekko ciepłą. Potem dokładnie przykrywam to kolejną warstwą herbatników. A na to daję ubitą śmietanę (dodaję opakowanie Śmietanfixu). I posypki. Ja posypuję gotowymi posypkami Kotanyi Młynek “Karmel i wanilia” oraz “Czekolada”. Dobre jest też z wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Potem na trochę do lodówki – i gotowe.
Smacznego! 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: prosty i pyszny deser z bananem

Dodaj komentarz

A-psik: moje dziecko jest uczulone…
Testy z krwi
Drogie doświadczone mamy Dziś odebrałam wyniki badań z krwi (panel pokarmowy metoda EIA) i zgłupiałam Jak mam to czytać to znaczy np przy marchewce mam wynik 1 w legedzie oznacza Niski czyli
Czytaj dalej
Polecam
Najlepsze Zabawki
jakie polecacie najlepsze zabawki dla dzieci od 5 roku życia.
Czytaj dalej