PROSZĘ o przepisy na zupy

Ja początkująca kuchareczka proszę was drogie mamuśki o przepiy na naj bardziej popularne zupy typu

ROSÓŁ
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY
OGÓRKOWA POMIDOROWA
BARSZCZ UKRAIŃSKI
itp

PrRRRROSZĘĘĘĘĘ

Andzia mama Kacperka

7 odpowiedzi na pytanie: PROSZĘ o przepisy na zupy

  1. Re: PROSZĘ o przepisy na zupy

    OGÓRKOWA:
    do gotującej wody wrzucasz kawał mięsa, np skrzydełka, szkielet, karczek, żołądki etc, jak już będzie prawie, prawie, wrzucasz kostkę rosołową (niekoniecznie, ale daje dobry smak), potem pokrojone w kostke marchew i ziemniaki, jak już warzywka będą gotowe (nie wcześniej!) wrzucasz starte na tarce kiszone ogórki i jeśli zupa za mało kwaśna to dolewasz troche wody z tych ogórków. Oczywiście w międzczasie solisz, a na koniec jeśli chcesz to zabielasz śmietana czy jogurtem.
    POMIDOROWA:
    znów na gotująca wode wrzucasz jakieś mięcho, a potem jeśli chcesz mieć czystą zupę to tylko kostkę (np Knorr pomidorowy) i przecier, solisz pieprzysz… I wszystko. jeśli zupa ma być gęsta to przed przecierem dodajesz marchew startą na tarce. Zabielasz śmietaną. Jeśli zupa ma być z ryżem, to przed przecierm wsypujesz do gotującego się wywaru ryż-po 2 łyżki na porcję (talerz).
    Barszczu niestety nie potrafię robić, kapuśniak wychodzi mi średnio, za to rosól…
    ROSÓŁ:
    gotujesz wodę, na gotującą wrzucasz albo szkielet kurczaka albo coś z wołowiny, to zależy co kto lubi. Gotujesz na baaardzo mały ogniu, po jakimś czasie dodajesz związane: por, seler, pietruszkę+kostke rosołową. Dalej gotujesz na malutkim ogniu, solisz… Im dłuzej gotowany tym lepiej. Przypalasz cebule (bez tłuszczu), zalewasz ją rosołem w szkalnce i odstawiasz na kilka minut, potem wyciskasz cebulę, a wywar wlewasz do zupy. i w zasadzie gotowe. Najlepiej smakuje z domowym makaronem i natka pietruszki.

    Smacznego!

    Asia i Ola (8 i 3/4 m-ca)

    • Re: PROSZĘ o przepisy na zupy

      a jak masz już rosół w nadmiarze to zamiast wcinać go następnego dnia ugotuj popularną “ryżówkę” tzn. do gotującego się delikatnie rosołu (ok.2 l) wrzuć surowe warzywa starte na tarce (gube oczka); tj.1-2 małe marchewki, 1 pietruszkę, 1/2 małego selera, pokrojony por (1/2), pokrojone w kostkę dwa ziemniaki oraz -jak tylko rosół się znowu zagotuje po wrzuceniu warzyw -pół szklanki ryżu. GOTUJ WSZYSTKO NA MALEŃKIM OGNIU AŻ BĘDZIE MIĘKKI RYŻ- GOTOWE, NAPRAWDĘ DOBRA ZUPA I “SYTA”
      ZAMIAST RYŻU MOŻESZ DAĆ CZĄSTKI KALAFORA I WTEDY MASZ KALAFIOROWĄ !ROSÓŁ JEST DOSKONAŁĄ BAZĄ DLA INNYCH ZUP, JA CZĘSTO ZAMRAŻAM PORCJE ROSOŁU /JAK MAM GO W NADMIARZE/ I PÓXNIEJ WYKORZYSTUJĘ POZDRAWIAM

      marzena i asia

      • Re: DZIĘKUJĘ

        Dziękuję Dziewczyny za przepisy…….. każdy mi mówi że Zupy to najprostsze danie jakie znają a ja wolę robić np. kluchy śląskie oraz zrazy niż zupy….po prostu nie umie a chciałabym…. wasze przepisy napewno mi się przydadzą dziękiiiii……..może jeszcze jakaś mamusia poda mi na kapuśniak….i inne z góry dziękuję

        Andzia mama Kacperka

        • do rosołku

          Do rosołku na sam koniec można wcisnąć ząbek czosnku – całkiem inny smak – rewelacja jak dla mnie
          pozdrawiam

          Usianka i listopadowa dziewczynka (9.XI.2003 a nawet wcześniej )

          • Re: PROSZĘ o przepisy na zupy

            rosołek:
            do garnka wrzucam porcję rosołową z kurczaka (wygląda jak zwłoki:), do tego trzy żołądki i trzy wątróbki – wszystko z kurczaka. Nie przejmuj się ilosciami w sklepie – poproś normalnie o trzy sztuki i już. Potem do tego wrzucam tzw. jarzynkę: marchewka, pietruszka, seler, kapusta. Nie daję cebuli. Gotuję to wszystko na małym ogniu gdzieś z pół godziny, potem dodaję kostkę rosołową, pieprz, sól, trzy ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy. Znowu gotuję to z 20 minut. Potem tylko makaronik i już

            Pomidorowa
            Możesz ją zrobić z tego co zostanie po rosołku, tzn. do rosołu dodajesz koncentrat pomidorowy i już.
            ja czasem robię pomidorową bez mięsa. Gotuję warzywa (marchewkę pietruszkę seler) z łyżką masła. Jak warzywa zmiękną to wrzucam kostę rosołową, a potem przecier pomidorowy. jak zupka troche przestygnie to dodaję śmietanę.

            Kapuśniak
            0,5 kg kapusty kiszonej
            1 cebula
            troche wędzonego boczku (ale nie musi być)
            kilka ziemniaczków – np 6 nie dużych

            Boczek z cebulka podsmażyć, dodać posiekaną kapustę kiszoną, podlac wodą i dusić z 15 minut pod przykryciem.
            Ziemniaczki obrać, pokroić w kostkę, zalać koło 1litra wrzątkiem i gotować 10 minut. Do tych ziemniaków dodać kapustę i razem gotowac jeszcze 15 minut. Przyprawic:kosta rosolowa, ziele angielskie (ze 3 kuleczki), listek laurowy.
            Pychotka
            Pozdrawiam

            bianka i jednak chłopiec (24.12.03)

            • Re: PROSZĘ o przepisy na zupy

              Ja Ci polecam fajna stronke z przepisami na zupy i nie tylko:)
              Kilka przepisów wypróbowałam i mężowi smakowały:)

              Asia & lutowa dziewczynka (24.02.2004)

              • żurek

                Właśnie wczoraj zrobiłam więc proszę oto przepis:

                kilka ziemniaków
                jedna cebula
                kostka rosołowa
                zurek w butelce (zakwas)
                kiełbasa – najlepiej 2 garunki po jednym długim kawałku (to chyba pół pętka)
                majeranek
                soł
                pieprz
                śmietana wiejska 18%
                łyżka mąki
                woda – około 2,5-3l

                Ziemniaki i cebule obrać, pokroić w kostkę wrzucic do garnka zalać wodą, ale tylko tak, by ziemniaczki nie wystawały z wody, a szybciej się ugotuja. można do smaku gotowac w jakies kosteczce albo rosołowej, sa tez świetne majerankowo- czosnkowe, no i oczywiście posolić. Gdy zmieniaczki sie juz ugotuja wlać resztę wody zagotować. Potem pokroić kiełbase w talarki wrzucić do garnka, wlać calą zawartość butelki z żurekirm i gotowac na małum ogniu. Smietanę wymieszać z łyżka maki i potem hartować powolutku odrobiną zupy, a potem wlać do garnka. Na koniec wsypac majeranek i troszkę pogotowac.
                Zupke można gotować bez ziemniaków, a je serwowac osobno. Można podawac z ugotowanym na twardo jajeczkiem

                SMACZNEGO

                ,

                Znasz odpowiedź na pytanie: PROSZĘ o przepisy na zupy

                Dodaj komentarz

                Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                Logo