Forum: Książka kucharska
przechowywanie mięsa
Będę miała dużą “dostawę” mięsa (wieprzowina). Podejrzewam, ze moja zamrażarka nie da rady tego wszystkiego opanować.
Co mogę zrobić, oprócz z zamrożenia, z mięsem, żeby przechować je przez te kilka miesięcy? Jakieś sprawdzone przepisy??
4 odpowiedzi na pytanie: przechowywanie mięsa
Na pewno moża zawekować… pamiętam, że moja mama tak przygotowywała mięso za starych “dobrych” czasów… Robiła to w formie pieczeni, zalewała sosem i tak wekowała. Niestety nie dysponuję żadnymi konkretnymi przepisami… nawet nie wiem, ile coś takiego można przechowywać… pewnie znajdziesz gdzieś w necie.
chciałam iść na łatwiznę i skorzystać z już sprawdzonych przepisów 😉
a zajrzyj tu:
dużo fajnych rzeczy, na pewno coś znajdziesz – nie tylko o wędlinach 😉
mozesz wekowac
usmazone kotlety mielone do sloikow i do pieca
mieso mielone surowe posolone do sloikow i do pieca – jesli ma dluzej wytrzymac to bez innych przypraw typu czosnek cebula czy inne dodatki
kawalki miesa chudego i troche tlustego – np boczku pokrojone na czesci posolic i albo smazyc/dusic dlugo na wolnym ogniu a potem gorace do sloikow
albo surowe do sloikow i do pieca
mozesz tez zrobic pasztet jak zwykly do upeiczenia w blaszce ale zapakowac do sloikow i zapiec
wedliny nawet te robione po domowemu za dlugo bez zimnego miejsca nie poleza
z kolei takie suszone kielbasy tez musza miec odpowiednie warunki zeby jednak mogly dlugo przetrwac
Znasz odpowiedź na pytanie: przechowywanie mięsa