Witam,
Pierwsze świąteczne zastawy słodyczy już się pojawiły na półkach sklepowych, czas najwyższy pomyśleć o własnych 😉
preferuję korzenne, takie dość cienkie 🙂 Za wszystkie posty z góry bardzo dziękuję!
+ może któraś/któryś z Forumowiczek/ów wie, gdzie w Poznaniu można dostać fajne foremki do pierniczków, ciastek itd?
210 odpowiedzi na pytanie: Przepis na pierniczki – poszukuję!
Taki temat już jest na forum,spróbuj w wyszukiwarce…
ok,thx 🙂
To moje wypróbowane i z wielu wypróbowanych przepisów najsmaczniejsze.
Pierniczki choinkowe
przepis
składniki:
-1/2 kg mąki
-20 dag cukru
-25 dag miodu (może być sztuczny)
-5dag masła
-2 jaja
-2 łyżeczki sody
-2 łyżki przyprawy do piernika
Masło z miodem i przyprawą do piernika roztopić w garnuszku. Wlać gorące do mąki z sodą. Wymieszać, przestudzić. Dodać jajka i cukier. wymieszać i wyrobić ręką. Przy wyrabianiu dodawać mąki, jeśli trzeba, ciasto powinno odchodzić od rąk..
Wałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać. Piec w temperaturze 180 stopni 10-15 minut. można polukrować po upieczeniu.
Nam tak ostatnio wyszły
Z tego samego przepisu piernikowy domek
Ostrzegam pierwsza porcja ma skłonności do szybkiego parowania
Grazyna, super pomysl z domkiem!!
pozwol, ze zgapie od Ciebie i popelnie podobny:)
czym kleilas boki? lukrem?
Lukrem, a potem wpadłam, że można sobie pomóc wykałaczkami.
Rewelacyjne są pierniki wg EwkiM!!!!! No cudo!
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag miodu
12 dag masła lub margaryny
1 jajo
1 dag sody oczyszczanej
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika
Mąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, masło i jajo. (Miód można też wcześniej podgrzać razem cukrem i korzeniami, a potem przestudzić i połączyć z mąką – tak tez robilam, ale dodawalam cieple.
Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.
Ciastka piec w nagrzanym piekarniku około 7-8 minut (180 st). Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, bo mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki.
Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde, doskonałe stają się po dwóch – trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną (do trzech dni moje nie wytrzymuja
Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza Można je lukrować i dowolnie ozdabiać. Nadają się do powieszenia na choince.
Robiłam z wielu przepisów ale żadne pierniczki nawet się nie umywały do tych z legendarnego przepisu z gazety:
Tam jest napisane, że muszę dojrzewać 6 tygodni ale robione po kilku dniach też są super.
Specjalnie na choinkę robiłam witrażowe – wycinałam w środku dziurę i wsypywałam tam pokruszone landrynki. Jak znajdę fotki to wrzucę, super to wygląda na choince.
Znalazłam moje witrażowe:
Ja też robiłam witrażowe, ale szybka po kilku dniach wiszenia na choince w ciepełku zaczynała spływać.
Patrz, nie wiedziałam, zagniotłabym od razu na dwa lata.
A moje nie. Polecam landrynki Tesco Korzystny Zakup.
Fajnie to wygląda
Reno super te pierniczki witrażowe.
Reno, dziurki wycinałaś w surowym cieście, czy po upieczeniu i podgrzewałaś do momentu rozpuszczenia landrynek?
Ale głupie pytanie, wiem
W surowym. Trzeba bardzo cienko rozwałkować. Landrynek (pokruszonych) trzeba kłaść dużo, z górką.
Dzięki 🙂
rania, a te landrynki same sie rozplyna?
wyglada wspaniale!!!:)
Tak. Piekę na papierze do pieczenia, jak wystygną – ładnie się odklejają.
Renia, ktoś mi mówił kiedys, że nie ma weny do pichcenia
Fantastyczne te pierniczki, słyszałam też o szarlotce z 10 jaj z lodami
Sernik bez cukru się nie liczy!!!
Myślisz, że już za późno na pierniczki??
Reno, piękne
robie w tym roku
Znasz odpowiedź na pytanie: Przepis na pierniczki – poszukuję!