Witam,
Pierwsze świąteczne zastawy słodyczy już się pojawiły na półkach sklepowych, czas najwyższy pomyśleć o własnych 😉
preferuję korzenne, takie dość cienkie 🙂 Za wszystkie posty z góry bardzo dziękuję!
+ może któraś/któryś z Forumowiczek/ów wie, gdzie w Poznaniu można dostać fajne foremki do pierniczków, ciastek itd?
Strona 7 odpowiedzi na pytanie: Przepis na pierniczki – poszukuję!
A jaki dałaś miód?
Podobno z naturalnym są twardsze
uuuups…. No, naturalny właśnie.
inna sprawa, że jak na razie twardość nie przeszkadza w ich znikaniu 😉
1 dag sody to niecałe 2 łyżeczki
20 dag miodu to pół szklanki
polecam przelicznik np na tej stronce
dzięki
a 12 dag masła
Paczka ma zazwyczaj 250 g
120 g to prawie połowa 🙂
dzięki
Udały się! Robiłam pierniczki z przepisu Ewki M. Wyszły super, idealne do wałkowania i wykrawania i przepyszne. Może tylko odrobinę za słodkie jak dla mnie. Dziś drugie podejście, ale dodam mniej cukru.
Lukier z białka i cukru pudru (1 małe białko, 1 szklanka cukru pudru).
A najlepszy patent na zmięknięcie to włożenie do pojemnika, w którym się je przechowuje ćwiartki jabłka. Włożyłam wieczorem, a rano były już idealnie miękkie.
Takie wyszły:
kallarepka sliczne pierniczki
a ja wczoraj sama sobie jakis przepisik wymyslilam
a to dzisiejszy wypiek
help…
wiem zdolna jestem…
ale może ktoś mi pomoże i ciasto me uratuje
wczoraj wygnietliśmy ciasto wg przepisu EwkaM – noc spedziło w lodówce… No i teraz kiedy chcieliśmy się zabrać za pieczenie zamiast ciasta mam twardą jedną bryłę…
Jest na to jakaś rada inna od tej by ciasto jeszcze raz przygotować?
Wydaje mi się że jak trochę pobędzie w temperaturze pokojowej to powinno zmięknąć…..
Ale już pewnie się pieką co????:)
Nie niestety nie pieką się – byliśmy po choinkę
A ciasto dalej twarde 🙁 – może i odrobine zmiękło bo da się wgnieśc doleczek
to nie wiem…może blisko kaloryfera położyć????A może takie ma być???Nie robiłam z tego przepisu….
Dziś też piekłam:)
Wyszły apetyczne jak dla nas:)Mięciutkie po upieczeniu…. Nie wiem jakie będą później bo pierwszy raz z tego przepisu korzystałam….
Podam przepis:) Może ktoś skorzysta…
35dkg mąki
2 jajka
3dkg masła
17dkg cukru
15dkg miodu
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka czubata przyprawy do pierników
W rondelku podgrzać miód,cukier,masło ale nie tak bardzo mocno. Połączyć z resztą składników i zagnieść.Jak jest za bardzo rzadkie to dosypać mąki. Pozostawione na ok godzinkę samo “gęstnieje”
Ciasto wałkować na grubość ok 5mm. Piec 6-8 minut w temp.170-180
Ja po wierzchu smaruję roztrzepanym jajkiem:)
Aaaaa i robiłam z podwójnej porcji:) i dałam całą przyprawę do pierników
Zaraz po upieczeniu wyglądały tak:)
dziękuję
Mlask bardzo apetycznie Twoje wyglądają
Moje nie zmiękły dodałam oleju i gniotłam malutkimi porcjami bo się inaczej nie dało – nie udało się osiągnąc dobrej konsystencji stad wykrawanie szło opornie ale pierniki wyszły bardzo smaczne – polowa już zjedzona
Najważniejsze że smakowały:) noooo i że udało się rozwałkować;)
U nas też już sporo poszło:) Chyba zaraz część schowam bo Świąt nie doczekają;)
Hehehehe widzę, że nie tylko u mnie pierniczki mają wzięcie
Młoda co chwilę idzie do kuchni, po pierniczka
Muszę się pochwalić – w tym roku pierniczki są mniam, mniam. Jedna micha już pożarta. Dwie kolejne ukryłam na szafce w kuchni (tak wysoko, że drabina potrzebna, by się dostać 😉 )
no, kobity, najwyższy czas zrobić
uwielbiamy i te Reno i te Ewki
Odkopuję wątek, bo zaczynam pieczenie 😀
ja to dopiero w weekend mam zamiar ciasto zagnieść :Rogaty:
znając życie- zrobimy i Ewkowe i Renowe…
i jeszcze kuszą te reniferki z linka…. no cudne…. i z masła orzechowego są
a jak będziecie przechowywać te pierniczki?
Znasz odpowiedź na pytanie: Przepis na pierniczki – poszukuję!