Witam,
Pierwsze świąteczne zastawy słodyczy już się pojawiły na półkach sklepowych, czas najwyższy pomyśleć o własnych 😉
preferuję korzenne, takie dość cienkie 🙂 Za wszystkie posty z góry bardzo dziękuję!
+ może któraś/któryś z Forumowiczek/ów wie, gdzie w Poznaniu można dostać fajne foremki do pierniczków, ciastek itd?
Strona 9 odpowiedzi na pytanie: Przepis na pierniczki – poszukuję!
Pierniczki skonczone.
Faktycznie wzięłam największy kieliszek, zrobiłam koło a w środku wzorek i wyszły rewelacyjnie. Tylko brakło mi pudełek metalowych i dałam do plastikowych
Ale robota fajna, dużo ich jest i niesamowicie dobre. Dziś puszczam przepis po rodzinie.
Sprawdzony przepis to podstawa. Ja 3rok z rzędu robię wg swojego a wcześniej były 2nieudane próby. Tej pierwszej nie zapomnę. Nie było napisane żeby dać proszek do pieczenia. NAPRAWDĘ nie było. Mam mówi daj proszek (byłam może w pierwszej klasie LO albo nawet nie). Ja uparta jak zwykle nie dam, nie było w przepisie. Szło nimi zabić… Twarde jak kamienie i nie zmiekły nawet po miesiącu… Nie bawiłam się w wieszanie ich na choince bo dziury chyba wiertarka musiałabym robić…
Ja przepisu nie rozsyłam po rodzinie tylko pierniczki…już u mnie lądują kolejne puszki do napełnienia…Zacznę pierwszą turę za tydzień bo moje są dobre od razu nie muszą mięknąć.
Prosze:
czyli co – tych do jedzenia nie ozdabiasz???
I powiedz mi – jak Ci/Wam smakują? Bo jestem ciekawa bardzo…
aaaaa… no tak przecież go widziałam, gapa
Mamrotka- przepyszne są…z blachy ciepłe schodziły…Nie ozdabiam tych do jedzenia. A powiedz, czy w plastikowych pudełkach mogą siedzieć??kiedy je można jeść??
[QUOTE=KreseczkaII;3721190]Mamrotka- przepyszne są…z blachy ciepłe schodziły…Nie ozdabiam tych do jedzenia. A powiedz, czy w plastikowych pudełkach mogą siedzieć??kiedy je można jeść??[/QUOTE
My wsuwamy tez takie twarde 😉 Za ok. 2-3 tygodnie.
Jak chcesz wczesniej wrzuc do pudelka kawalek skorki od jabłka.
No i oczywiscie ze moga byc w plastikowych 🙂
Faktycznie teraz też można je jeść..pyszne są.
Kupiłam płynne barwniki spożywcze. jak sie je robic,żeby ozdobić pierniki na choinkę??
Dobra stawiam w tym roku na Twoje 😀
Na weekendzie pieczemy
Jeśli tylko na choinke to śmiało możesz zrobić lukier z białka kurzego jaja. Lukier jest cudowny do formowania, gęsty, można wyciskać ze szprycy albo strzykawki. Zajrzyj w linka poniżej. Na bazie wody nigdy nie zrobisz takich wzorków. Nie ma tam napisane nic o barwnikach. Do białka po prostu go dodaj i przygotuj się na dosypanie większej ilości cukru pudru.
ooo dzieki, a na wodzie jak można zrobić??
Bo ja jestem anty białkowa, i jak zrobię z białka to nie zjem
Daje sie wodę, cukier puder i ten barwnik??i miesza na gęsto??
Najpierw wsyp do miseczki cukier, później odrobine barwnika. I pewnie to wystarczy(wody nie będzie trzeba dodawać chyba że zrobi się za gęste, możesz też zamiast wody dać sok z cytryny choć nie wiadomo jak zareagują z nim barwniki), zależy jaki intensywny kolor chcesz otrzymać.
Zrobiłam… Jak nie przepadam za pierniczkami to te są REWELACYJNE!
MNIAM!
Mam nadzieje ze beda smakowały i kazde kolejne swieta bedziecie zaczynali od pieczenia tych pierniczkow 🙂
Mi z 10 puszek…wyzarli juz 8….
w weekend zabieram sie za druga partie…
Ja też zawsze robię z tego przepisu
są obłędne 🙂
a jednocześnie robi się je naprawdę błyskawicznie 🙂
Moje 8 też już się kończy… A zrobiłam od razu z podwójnej porcji (mam inny przepis niż Twój)
A dziś robię piernikową chatkę ale z tańszych składników bo po tygodniach stania raczej z kurzem nikt nie będzie chciał jeść 😉
A w ogóle to uwielbiam to pieczenie pierniczków. W dzieciństwie zawsze zazdrościłam przyjaciółce bo u niej w domu całą rodziną się piekło, dekorowało… A u mnie nigdy nie było czasu…
Ja teraz piekę już 3rok, no i jakby nie było to już drugi raz z dzieckiem w brzuchu…
Mam pytanie odnośnie witrażowych pierniczków.
Rozumiem, że cały “myk” polega na wsypaniu w dziurę pierniczka przed upieczeniem pokruszonych landrynek. Ok.
Robię chatkę piernikową, w zasadzie już mam upieczone wszystkie elementy i stwierdziłam, że fajnie byłoby mieć kolorowe okienka
Jak myślicie czy landrynki zadziałają jak cukier i
1dadzą się rozpuścić na patelni
2zastygna mi w piernikach jak wyleje na pergamin???
W ostateczności zrobię ze zwykłego karmelu aczkolwiek…jakoś landrynki mnie bardziej zaabsorbowały.
Czy macie może ten sam przepis ale przeliczony na szklanki nie mam wagi kuchennej niestety:(
w necie bez problemu znajdziesz kalkulatory do przeliczenia
np. tu
Znasz odpowiedź na pytanie: Przepis na pierniczki – poszukuję!