Chciałam się z wami podzielić moim sztandarowym przepisem na ciasto. Jest naprawdę proste i bardzo smaczne.
Oto on:
6 średnich jabłek (ja biorę “na oko” żeby po pokrojeniu była sałatkowa miseczka wypełniona) kroimy w kostkę taką 1cm x 1 cm, dodajemy bakalie jakie mamy w domu (papaja, rodzynki, suszone figi, banany, morele, orzechy itp.- im bardziej różnorodnie tym lepiej) i zasypujemy szklanką cukru. Mieszamy. I odstawiamy na noc do lodówki żeby jabłka puściły sok. Można wstawić na dzień i robić wieczorem – nie ma różnicy.
Na ciasto:
3 jajka całe, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody – wymieszać ze sobą. Dodać bakalie i jabłka wraz z sokiem.
Musi być taka brejka w konsystencji. Jak wam się wydaje że jest za dużo jabłek to znaczy że jest ok:)
Brytfankę (ja robię w tzw. długiej pasztetówce) wysmarować masłem, przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego (jakieś 180 st. C) piekarnika na ok. 40 min. Po upieczeniu skórka powinna być ciemnobrązowa.
Po przestygnięciu wyjąć z brytfanki – z tym może być problem.
SMACZNEGO!!!
Monika i Iza (1.06.2003)
1 odpowiedzi na pytanie: Przepis na placek włoski – super ciasto!
Re: Przepis na placek włoski – super ciasto!
Hihihi, a myslalam, ze to tylko moje popisowe ciasto
Potwierdzam, pyyyyychotka!
Pozdroweczki!
Marta&Amelka
Znasz odpowiedź na pytanie: Przepis na placek włoski – super ciasto!