Kurak z mozarella
- 2 piersi z kurczaka
– suszone pomidory
– cebula żółta i czerwona
– 5-6 dużych pieczarek
– opakowanie mozarelli
– 1 chili (albo w proszku)
– oliwa z oliwek, ziola prowansalskie, bazylia, pieprz, sol, czerwona slodka papryka
Wykonanie:
na dużym ogniu karmelizujemy pokrojone w półplasterki cebule na oliwie z oliwek, mieszamy razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami i paskami z piersi kurczaka, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy suszone pomidory, mozarelle pokrojona w plastry, doprawiamy sola, pieprzem, ziołami prowansalskimi,słodka papryka,chili, bazylią. Pieczemy w 180st przez 45 minut
Cebulaki MNIAM!
Składniki:
zaczyn:
4 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka fruktozy
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka maki pp
reszta składników
3 szklanki mąki pp typ 1850
1 białko
1 łyżeczka soli
pół szklanki mleka
2 łyżki oliwy
4 duże cebule
ulubione przyprawy, ja dałam – kminek mielony
Sposób przygotowania:
Zaczyn:
drożdże rozcieramy z fruktozą, zalewamy mlekiem i dodajemy mąkę – odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. 10 minut
1. Do miski wsypujemy mąkę, mleko, białko, oliwę i łyżeczkę soli.
2. Kiedy zaczyn urośnie dodajemy go też do miski.
3. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia – ma podwoić objętość. Jeżeli ciasto bardzo się klei dosypujemy mąki, ale ciasto ma pozostać MIĘKKIE.
4. Kroimy cebulę w kosteczkę. Na suchej patelni solimy cebulę i smażymy bez niczego dopóki nie wyparuje naturalny sok z cebuli, potem możemy podlać odrobiną wody. Dusimy do czasu, dopóki cebula nie zeszkli się. Na końcu dolewamy trochę oleju do smaczku, przyprawy i chwilę smażymy.
5. Jak ciasto wyrośnie, za pomocą szklanki wycinamy kule, układamy w odstępach na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia około 30 minut – najlepiej w cieple.
6. Jak kule urosną spłaszczamy je za pomocą dna szklanki. We wgłębienia wkładamy uduszoną cebulę.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. nie na termoobiegu ok.20 – 30 min
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Przepisy MM
Zawijańce serowe.:))
pol kostki duzych drozdzy albo cala malych 2 lyzki fruktozy w misce rozetrzec na wode
dodac pol szklanki maki pszennej 1850 i pol szklanki cieplego mleka
wymiachac i odstawic do wyrosniecia
kiedy podwoi objetosc dolozyc maly jogo naturalny i jeszcze troche mleka 1/3 szklanki – juz nie musi byc cieple
wymiachac
wsypac kilka lyzek fruktozy – jak kto lubie albo ile kto moze i lyzeczke cynamonu
szczypte soli i 3 lyzki oleju
wymiachac
zaczac wyrabiac ciasto dosypujac maki az uzyskamy jednolita gladka kule
wylozyc na blat podsypac maka i rozwalkowac na placek
kostke bialego sera wymieszac z polowa malego jogo naturalnego fruktoza – znowu wg uznania i cynamonem
rozsmarowac na ciescie a ciasto zwinac jak na rolade i pokroic ostrym nozem na grube plastry
ulozyc na blasze na papierze do pieczenia
zupa z mięsa mielonego
Na patelni smażymy pokrojonego w krążki pora, potem siup z pół kg mielonego, z pół kg ugotowanej fasolki szparagowej, rozdziabane pomidory w puszce, czosnek, chili, pieprz, sól i gotowe
W tej zupie łyżka ma stac. Podajemy z pokrojoną w drobną kosteczkę papryką, którą zalewamy zupę, śmietaną i startym żółtym serem….
Sos z pleśniaka
100g pleśniowego niebieskiego sera kruszę i rozpuszczam z odrobiną wody. Do tego łycha koncentratu pomidorowego i gotowe! Bez przypraw.
Zupa cebulowa
: Zrobiłam wywar warzywny na kawałku mięsa, które później mamy zjeść w zupie. Wybrałam polędwiczki. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażam na oliwie, trochę solę.
Później wrzucam do wywaru, gotuję aż się będzie rozpadała. Na koniec dodaje 2 lyżki koncentratu pomidorowego i tymianek ile kto lubi, trzeba próbować.
Wlewam na talerz i wrzucam zwiórkowany żółty ser
Zawsze kruchy i soczysty schab z piekarnika by smoki
kawałek schabu (minimum pół kg)
sól
pieprz
ziele angielskie
czosnek
liść laurowy
starta gałkę muszkatową
majeranek
oliwa z oliwek
Przygotowujemy zalewę do marynowania. Na każdy litr wody wsypujemy dużą łyżkę soli, 1 kulkę ziela angielskiego, parę kulek pieprzu, 1 listek laurowy i pół łyżeczki do herbaty startej gałki. Całość gotujemy do momentu aż zabulgota, studzimy i do zimnego wrzucamy schab. Marynata musi przykrywać mięso. Mięsko stoi sobie w marynacie w lodówce aż 3 dni. Potem wyjmujemy, osuszamy i obsmażamy na patelni na oliwie. Posypujemy czosnkiem i majerankiem, ewentualnie jeszcze solą, zawijamy w folię i do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Schab o wadze mniejszej niż jeden kg pieczemy 1 godzinę a większy proporcjonalnie dłużej (np 1,5 kg pieczemy 1,5 godziny).
Zapiekanka z cukinii<O:p</O:p
cukinia
pol zielonej papryki
cebula
3 zabki czosnku
pol pudelka fety
sol, pieprz, papryka czerwona, bazylia suszona
cukinie przekroic wzdluz i wydlubac z niej troche miazszu aby powstala lodeczka
wydlubany miazsz posiekac i przesmazyc z pokrojona cebula i papryka i czosnkiem
doprawic sola pieprzem i papryka czerwona
fete rozdziabac widelcem i polaczyc z warzywami
wymieszac dokladnie
napelnic cukinie
posypac bazylia
wlozyc do lekko natluszczonego naczynia
piecyk rozgrzac do 200 stopni
cukinie piec okolo 20 minut<O:p</O:p
Omlecik pizzowy:
Potrzebne składniki:
2 jajka, łyżka śmietany 18%, szczypta proszku do pieczenia ( nie koniecznie), koncentrat pomidorowy, wędlina, ser żółty, oregano.
Najpierw rozbijamy jajka, wlewamy do miseczki, dodajemy śmietanę, solimy. Można wsypać szczyptę proszku do pieczenia. Dokładnie roztrzepujemy i lekko ubijamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wylewamy nasze jaja.
W tym czasie kroimy ser i szynkę (można szynkę ominąć, albo dać inne mięcho). Jak jajeczka się pięknie zetną z wierzchu, smarujemy koncentratem pół omleta, posypujemy oregano, rozkładamy szynkę i ser, składamy na pół, jeszcze chwilę trzymamy na patelni, po czym wykładamy na talerz i konsumujemy w towarzystwie jakiejś pysznej suróweczki.
Pizza Angela.:D
Potrzebujemy:
mąka pp (1850 lub 2000) ok. 300g,twarog biały chudy ok.150g.mleka ok.50 ml,oliwy ok.50ml.
łyżeczka fruktozy,3 łyzeczki soli,pół opakowania proszku do pieczenia.
Na farsz:
pomidory, cebule, pieczarki, koncentrat pomidorowy, papryka i to co kto lubi.
Twaróg mielimy, albo dziabiemy widelcem, dodajemy mleko i oliwę oraz szczyptę fruktozy i soli.Do maki dodajemy proszek do pieczenia,mieszamy,łączymy twaróg z mąka i zagniatamy ciasto.
Kroimy cebule i przysmażamy, kroimy pieczarki i dodajemy do cebuli,razem smażymy.
Ciasto rozkładamy na blasze, smarujemy koncentratem, obkładamy pieczarkami i cebulą, pomidorami i papryką i czym tam chcemy.;)
Posypujmy ziołami, przyprawami i wkładamy pizze do pieca, nagrzanego do 200 stopni i zostawiamy na 20-25 minut.
W tym czasie możemy zrobić sos(ketchup).
muffiny kakaowe przepis z zuzelka
na 6 muffinek
do jednej miski wsypujemy:
szklanka maki pp
1/4 szklanki fruktozy – mozna mniej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzki kakao odtluszczonego
dobrze wymieszac
do drugiej miski wlewamy
1/3 szklanki mleka
150 ml jogurtu lub kefiru
kilka kropli aromatu rumowego
dobrze wymieszac
tuz przed napelnieniem foremek mokre wlewamy do suchego i mieszamy energicznie ale bez przesady
nie musi byc dokladnie polaczone
napelniamy foremki
wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piecyka
na 20 minut
mozna piec na termoobiegu
jesc na sniadanie i popijac mlekiem bo zapycha
__
Muffiny cytrynowe z jagodami źródło zuzel
12 sztuk
mokre:
2 białka
1 szklanka maślanki
sok z połowy cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
suche:
2 szklanki maki 1850 pszennej
1 płaska łyzeczka sody
1 płaska łyzeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki fruktozy
1 szklanka jagód
W osobnych naczyniach wymieszac suche i mokre składniki. Do suchych wlac mokre, szybko wymieszac, ma byc grudkowate. Dodac jagody i wymieszać. Przełozyć do foremek wyłozonych papierem. Piec 20 min w 180 stopni
Muffiny twarogowe z morelami suszonymi by posafega
12 sztuk
Suche:
2 szklanki mąki pszennej 2000
1 czubata łyżka fruktozy
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku
szczypta soli
Mokre:
150 g. rozgniecionego widelcem twarogu
1 szklanka maślanki
2 białka rozbite ze szczyptą soli na pianę lekką
Plus suszone morele pokrojone w paseczki (jakieś 200 g. dorzuciłam)
Mieszamy osobno składniki suche, osobno mokre, łączymy w grudkowatą masę i nakładamy do dziurek (papierki niewskazane, strasznie trudno odchodzą po upieczeniu). Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
łosoś w tymianku
filet z łososia ze skórą oczyścić z łusek, pokroić na paski ok 3-5cm, delikatnie posolić, posmarować musztardą dijon, posypać tymiankiem, zawinąć w folię aluminiową i siup do piekarnika – temp 180stopni na 15min
rozpływa się w ustach:) jest MNIAMMMMuśna:) i mam nadzięję MM
Edit by smoki: Jak najbardziej MM 🙂
Keczup
KETCHUP
3 kg pomidorów (można zastąpić przecierem)
1/4 kg cebuli
1 kg jabłek (można nie dawać ale polecam)
1/2 szkl. octu 10%
5 ziarenek goździków
5 ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
200 g fruktozy
1 łyżka soli
1 łyżka musztardy Djon
1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
Pomidory pokroić, dodać pokrojone jabłka i cebulę. Gotować na wolnym
ogniu przez dwa dni (tak by nadmiar wody odparować)Zmiksować (niekoniecznie)
i przetrzeć przez sito.Ocet, goździki, listek, pieprz zagotować, potrzymać
pod przykryciem. Dodać do przecieru. Na koniec dodać pozostałe przyprawy.
Zagotować.Gorące wkładać do słoików
Jak robię taki “na teraz” daję tylko przecier,cebulę, ocet i przyprawy. Wtedy jest błyskawiczny – czas przygotowania 30 min. No i oczywiście mniej
Orzeszki z cieciorki
Orzeszki z cieciorki
100g suchej cieciorki moczymy przez noc.
Mokre obtaczamy w czym kto chce (sól, pieprz, papryka) pieczemy na blaszce w 180 stopniach przez 20-40 min (miękkie w środku lub chrupiące).
Uwaga strzelają w piekarniku.
Curry z kurczaka
Curry z kurczaka
2 spore piersi z kurczaka
2-3 cebule
opcjonalnie pieczarki
śmietana 18 % – połowa dużego kubka
3 łyżki curry MMowego
pół łyżeczki imbiru
sól
olej albo oliwa
Cebulę kroimy na półplasterki i dusimy na oleju lub oliwie. Pieczarki jeżeli są też. Dodajemy 3 duże łyżki curry, pół łyżeczki imbiru i pokrojony w kostkę filet. Smażymy dalej. Na koniec dodajemy połowę dużego opakowani śmietany (tego, które ma 330 g) i jeżeli jest potrzebna to sól. Chwilkę jeszcze trzymamy na ogniu i… MNIAM
I faza z badylem
II faza z badylem i ryżem basmati
ryz z krewetkami
Składniki:
ryz
krewetki
pomidory (swieze lub krojone z puszki – duzo)
natka pietruszki i kolendra – duzo
estragon suszony
sol
kapka oliwy
Ryz uprazyc na odrobinie oliwy, podlac wodą, poddusic (mozna zostawic chwile wyłaczony by doszedl nieco bez gotowania), wrzucic pomidory i krewetki – chwile poddusic. Na koniec zioła – duzo, sol i pieprz. W oryginale na koniec dawalo sie sporo masła – dawalo fajny smaczek, ale mysle ze i bez tego bedzie smaczne.
Kotleciki serowo-kurczakowo-porowe
Rewelacyjne kotleciki serowo-kurczakowo-porowe by smallfoot
ok. 30 sztuk
skladniki mokre:
1 filet kurczaka ok. 700 g
2 por duży- biala część
3 ser żółty mm – 400 g
4. 2 jaja
Przygotowanie:
1. pierś drobno posiekać – nie mielimy
2.por – białą część – też siekamy
3. ser żółty tarkujemy na dużych otworach
4.dodajemy 2 jaja, pieprz, SÓL ( nie za dużo, ser zazwyczaj jest słony, ja nieraz nie daję wogóle soli)
5. całość mieszamy dokładnie uzyskując następującą masę
[/URL]
6.formujemy ręką i łyżką kotleciki wielkości małego jaja
[/URL]
7. wrzucamy na rozgrzany olej, jak ser zacznie się podtapiać spłaszczam widelcem
[/URL]
[/URL]
8. smażymy z obu stron na wolnym ogniu
[/URL]
9. podajemy z dużą ilością warzyw!są przepyszne!!!!! SMACZNEGO!!!
[/URL]
[/URL]
Ciacho czekoladowe z gruszkami
Ciacho czekoladowe z gruszkami
Składniki:
[LIST]
[*]2 szklanki mąki pp
[*]2 łyżki fruktozy
[*]2 łyżki kakao
[*]około 1 szklanka mleka 0%
[*]2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
[*]1 białko
[*]3 gruszki
[*]dżem truskawkowy z fruktozą – 3 łyżeczki
[/LIST]
Wykonanie:
[LIST]
[*]Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
[*]2 gruszki zetrzeć na tarce i odparować na teflonie, jedna pokroić w plastry
[*]Białko ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać fruktozę.
[*]Dodać pianę z białka do mąki, wymieszać, dodać utarte gruszki.
[*]Dodawać pomału mleko. Jeśli ciasto byłoby za gęste, można dodać więcej mleka.
[*]Małą foremkę wyłożyć pergaminem, przelać do niej połowę ciasta, nałożyć kupki dżemu, potem resztę ciasta. Na wierzchu poukładać plastry gruszki.
[*]Piec około godzinę w temp. 160 stopni.
[/LIST]
Spróbuj
Pita MM
Czyli fajny pomysł na śniadanko:
ciasto:
[LIST]
[*]mąka pp ( ok 3/4 szklanki)
[*]mleko (1/3 szklanki)
[*]białko
[*]sól
[/LIST]
środek do wyboru:
[LIST]
[*]pomidor,salata, rzodkiewka, cebulka,trochę pekinki, ogórek z sosem mocno czosnkowym zrobionym na bazie jogurtu
[*]z leczo warzywnym też jest dobre
[*]z tym bebłem bakłażanowo-cebulowym, o którym pisałam
[*]jak i z innym bebełkiem warzywnym np pomidorowo cukiniowym
[*]z duszonymi pieczarkami i cebulka
[/LIST]
Białko solimy i ubijamy. Do białka dodajemy mąkę i mleko. Mieszamy, ma być gęsta masa. Na rozgrzaną patelnię do naleśników (uprzednio można minimalnie maznąć olejem) wylewamy ciasto i dusimy jak omleta , ja tak na oko dusiłam po 3-4 minuty na każdą stronę na malutkim ogniu. Potem gotową pitę nacinamy tak żeby powstała kieszonka i ładujemy do środka co dusza zapragnie.
Bułeczki twarogowe
Składniki:
[LIST]
[*]2 szklanki mąki pszennej 1850
[*]250 gram chudego białego sera np LIDLowy “Pilos” (podobny konsystencją do homogenizowanych serków)
[*]1 łyżeczka sody
[*]1 łyżeczka proszku do pieczenia
[*]sól
[*]kefir, maślanka lub jogurt – około 1/4 szklanki, tyle by ciasto się lepiło.
[/LIST]
Mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy do nich biały ser i łączymy. Otrzymamy dość sypkie ciasto, do którego ostrożnie wlewamy maślankę (lepiej wlać jej na początek tylko trochę) i zagniatamy elastyczne ciasto. Odrywamy po kawałku i formujemy bułeczki, które odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy je na 15 minut w ciepłe miejsce (trochę podrosną). W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 200 stopni i wkładamy doń bułeczki na 20 do 25 minut.
Bułeczki mają taki dziwny zapach ale dżem go skutecznie niweluje.
Pana Cotta z forum Zuzla
Bo mam straszną ciągotkę na słodycze 😀
2 porcje:
200 ml mleka
1 łyżka żelatyny
1 łyżka fruktozy
2 – 3 krople aromatu waniliowego lub migdałowego
15 dkg zmiksowanych truskawek
Wykonanie:
Mleko podgrzać z fruktozą nie zagotowując. Zdjąć z ognia/płyty, dodać aromat i wsypać do niego żelatynę. i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia (można też wcześniej rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i taką wlać ale ja nie chciałam rozcieńczać mleka).
Przelać do miseczek przelanych zimną wodą (galaretka się wtedy nie przyklei i będzie dobrze wychodziłą z naczynka), schłodzić w lodówce.
Podawać z musem ze świeżych/mrożonych truskawek lub innych sezonowych owoców.
Znasz odpowiedź na pytanie: Przepisy MM