Przepisy MM

Kurak z mozarella

- 2 piersi z kurczaka
– suszone pomidory
– cebula żółta i czerwona
– 5-6 dużych pieczarek
– opakowanie mozarelli
– 1 chili (albo w proszku)
– oliwa z oliwek, ziola prowansalskie, bazylia, pieprz, sol, czerwona slodka papryka

Wykonanie:
na dużym ogniu karmelizujemy pokrojone w półplasterki cebule na oliwie z oliwek, mieszamy razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami i paskami z piersi kurczaka, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy suszone pomidory, mozarelle pokrojona w plastry, doprawiamy sola, pieprzem, ziołami prowansalskimi,słodka papryka,chili, bazylią. Pieczemy w 180st przez 45 minut

Cebulaki MNIAM!

Składniki:

zaczyn:
4 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka fruktozy
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka maki pp

reszta składników
3 szklanki mąki pp typ 1850
1 białko
1 łyżeczka soli
pół szklanki mleka
2 łyżki oliwy
4 duże cebule
ulubione przyprawy, ja dałam – kminek mielony

Sposób przygotowania:

Zaczyn:
drożdże rozcieramy z fruktozą, zalewamy mlekiem i dodajemy mąkę – odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. 10 minut

1. Do miski wsypujemy mąkę, mleko, białko, oliwę i łyżeczkę soli.
2. Kiedy zaczyn urośnie dodajemy go też do miski.
3. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia – ma podwoić objętość. Jeżeli ciasto bardzo się klei dosypujemy mąki, ale ciasto ma pozostać MIĘKKIE.
4. Kroimy cebulę w kosteczkę. Na suchej patelni solimy cebulę i smażymy bez niczego dopóki nie wyparuje naturalny sok z cebuli, potem możemy podlać odrobiną wody. Dusimy do czasu, dopóki cebula nie zeszkli się. Na końcu dolewamy trochę oleju do smaczku, przyprawy i chwilę smażymy.
5. Jak ciasto wyrośnie, za pomocą szklanki wycinamy kule, układamy w odstępach na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia około 30 minut – najlepiej w cieple.
6. Jak kule urosną spłaszczamy je za pomocą dna szklanki. We wgłębienia wkładamy uduszoną cebulę.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. nie na termoobiegu ok.20 – 30 min

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Przepisy MM

  1. Zawijańce serowe.:))

    pol kostki duzych drozdzy albo cala malych 2 lyzki fruktozy w misce rozetrzec na wode
    dodac pol szklanki maki pszennej 1850 i pol szklanki cieplego mleka
    wymiachac i odstawic do wyrosniecia
    kiedy podwoi objetosc dolozyc maly jogo naturalny i jeszcze troche mleka 1/3 szklanki – juz nie musi byc cieple
    wymiachac
    wsypac kilka lyzek fruktozy – jak kto lubie albo ile kto moze i lyzeczke cynamonu
    szczypte soli i 3 lyzki oleju
    wymiachac
    zaczac wyrabiac ciasto dosypujac maki az uzyskamy jednolita gladka kule
    wylozyc na blat podsypac maka i rozwalkowac na placek
    kostke bialego sera wymieszac z polowa malego jogo naturalnego fruktoza – znowu wg uznania i cynamonem
    rozsmarowac na ciescie a ciasto zwinac jak na rolade i pokroic ostrym nozem na grube plastry
    ulozyc na blasze na papierze do pieczenia

    • zupa z mięsa mielonego

      Na patelni smażymy pokrojonego w krążki pora, potem siup z pół kg mielonego, z pół kg ugotowanej fasolki szparagowej, rozdziabane pomidory w puszce, czosnek, chili, pieprz, sól i gotowe
      W tej zupie łyżka ma stac. Podajemy z pokrojoną w drobną kosteczkę papryką, którą zalewamy zupę, śmietaną i startym żółtym serem….

      Sos z pleśniaka

      100g pleśniowego niebieskiego sera kruszę i rozpuszczam z odrobiną wody. Do tego łycha koncentratu pomidorowego i gotowe! Bez przypraw.

      • Zupa cebulowa

        : Zrobiłam wywar warzywny na kawałku mięsa, które później mamy zjeść w zupie. Wybrałam polędwiczki. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażam na oliwie, trochę solę.
        Później wrzucam do wywaru, gotuję aż się będzie rozpadała. Na koniec dodaje 2 lyżki koncentratu pomidorowego i tymianek ile kto lubi, trzeba próbować.
        Wlewam na talerz i wrzucam zwiórkowany żółty ser

        Zawsze kruchy i soczysty schab z piekarnika by smoki

        kawałek schabu (minimum pół kg)
        sól
        pieprz
        ziele angielskie
        czosnek
        liść laurowy
        starta gałkę muszkatową
        majeranek
        oliwa z oliwek

        Przygotowujemy zalewę do marynowania. Na każdy litr wody wsypujemy dużą łyżkę soli, 1 kulkę ziela angielskiego, parę kulek pieprzu, 1 listek laurowy i pół łyżeczki do herbaty startej gałki. Całość gotujemy do momentu aż zabulgota, studzimy i do zimnego wrzucamy schab. Marynata musi przykrywać mięso. Mięsko stoi sobie w marynacie w lodówce aż 3 dni. Potem wyjmujemy, osuszamy i obsmażamy na patelni na oliwie. Posypujemy czosnkiem i majerankiem, ewentualnie jeszcze solą, zawijamy w folię i do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
        Schab o wadze mniejszej niż jeden kg pieczemy 1 godzinę a większy proporcjonalnie dłużej (np 1,5 kg pieczemy 1,5 godziny).

        • Zapiekanka z cukinii<O:p</O:p
          cukinia
          pol zielonej papryki
          cebula
          3 zabki czosnku
          pol pudelka fety
          sol, pieprz, papryka czerwona, bazylia suszona

          cukinie przekroic wzdluz i wydlubac z niej troche miazszu aby powstala lodeczka
          wydlubany miazsz posiekac i przesmazyc z pokrojona cebula i papryka i czosnkiem
          doprawic sola pieprzem i papryka czerwona
          fete rozdziabac widelcem i polaczyc z warzywami
          wymieszac dokladnie
          napelnic cukinie
          posypac bazylia
          wlozyc do lekko natluszczonego naczynia
          piecyk rozgrzac do 200 stopni
          cukinie piec okolo 20 minut<O:p</O:p

          • Omlecik pizzowy:

            Potrzebne składniki:
            2 jajka, łyżka śmietany 18%, szczypta proszku do pieczenia ( nie koniecznie), koncentrat pomidorowy, wędlina, ser żółty, oregano.

            Najpierw rozbijamy jajka, wlewamy do miseczki, dodajemy śmietanę, solimy. Można wsypać szczyptę proszku do pieczenia. Dokładnie roztrzepujemy i lekko ubijamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wylewamy nasze jaja.
            W tym czasie kroimy ser i szynkę (można szynkę ominąć, albo dać inne mięcho). Jak jajeczka się pięknie zetną z wierzchu, smarujemy koncentratem pół omleta, posypujemy oregano, rozkładamy szynkę i ser, składamy na pół, jeszcze chwilę trzymamy na patelni, po czym wykładamy na talerz i konsumujemy w towarzystwie jakiejś pysznej suróweczki.

            • Pizza Angela.:D

              Potrzebujemy:
              mąka pp (1850 lub 2000) ok. 300g,twarog biały chudy ok.150g.mleka ok.50 ml,oliwy ok.50ml.
              łyżeczka fruktozy,3 łyzeczki soli,pół opakowania proszku do pieczenia.

              Na farsz:
              pomidory, cebule, pieczarki, koncentrat pomidorowy, papryka i to co kto lubi.

              Twaróg mielimy, albo dziabiemy widelcem, dodajemy mleko i oliwę oraz szczyptę fruktozy i soli.Do maki dodajemy proszek do pieczenia,mieszamy,łączymy twaróg z mąka i zagniatamy ciasto.

              Kroimy cebule i przysmażamy, kroimy pieczarki i dodajemy do cebuli,razem smażymy.
              Ciasto rozkładamy na blasze, smarujemy koncentratem, obkładamy pieczarkami i cebulą, pomidorami i papryką i czym tam chcemy.;)
              Posypujmy ziołami, przyprawami i wkładamy pizze do pieca, nagrzanego do 200 stopni i zostawiamy na 20-25 minut.
              W tym czasie możemy zrobić sos(ketchup).

              • muffiny kakaowe przepis z zuzelka

                na 6 muffinek

                do jednej miski wsypujemy:
                szklanka maki pp
                1/4 szklanki fruktozy – mozna mniej
                1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
                3 lyzki kakao odtluszczonego
                dobrze wymieszac

                do drugiej miski wlewamy
                1/3 szklanki mleka
                150 ml jogurtu lub kefiru
                kilka kropli aromatu rumowego
                dobrze wymieszac

                tuz przed napelnieniem foremek mokre wlewamy do suchego i mieszamy energicznie ale bez przesady
                nie musi byc dokladnie polaczone
                napelniamy foremki
                wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piecyka
                na 20 minut
                mozna piec na termoobiegu
                jesc na sniadanie i popijac mlekiem bo zapycha
                __

                • Muffiny cytrynowe z jagodami źródło zuzel

                  12 sztuk

                  mokre:
                  2 białka
                  1 szklanka maślanki
                  sok z połowy cytryny
                  skórka otarta z połowy cytryny

                  suche:
                  2 szklanki maki 1850 pszennej
                  1 płaska łyzeczka sody
                  1 płaska łyzeczka proszku do pieczenia
                  1/2 szklanki fruktozy

                  1 szklanka jagód

                  W osobnych naczyniach wymieszac suche i mokre składniki. Do suchych wlac mokre, szybko wymieszac, ma byc grudkowate. Dodac jagody i wymieszać. Przełozyć do foremek wyłozonych papierem. Piec 20 min w 180 stopni

                  • Muffiny twarogowe z morelami suszonymi by posafega

                    12 sztuk

                    Suche:
                    2 szklanki mąki pszennej 2000
                    1 czubata łyżka fruktozy
                    1 łyżeczka cynamonu
                    1,5 łyżeczki proszku
                    szczypta soli

                    Mokre:
                    150 g. rozgniecionego widelcem twarogu
                    1 szklanka maślanki
                    2 białka rozbite ze szczyptą soli na pianę lekką

                    Plus suszone morele pokrojone w paseczki (jakieś 200 g. dorzuciłam)

                    Mieszamy osobno składniki suche, osobno mokre, łączymy w grudkowatą masę i nakładamy do dziurek (papierki niewskazane, strasznie trudno odchodzą po upieczeniu). Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

                    • łosoś w tymianku

                      filet z łososia ze skórą oczyścić z łusek, pokroić na paski ok 3-5cm, delikatnie posolić, posmarować musztardą dijon, posypać tymiankiem, zawinąć w folię aluminiową i siup do piekarnika – temp 180stopni na 15min
                      rozpływa się w ustach:) jest MNIAMMMMuśna:) i mam nadzięję MM

                      Edit by smoki: Jak najbardziej MM 🙂

                      • Keczup

                        KETCHUP

                        3 kg pomidorów (można zastąpić przecierem)
                        1/4 kg cebuli
                        1 kg jabłek (można nie dawać ale polecam)
                        1/2 szkl. octu 10%
                        5 ziarenek goździków
                        5 ziarenek pieprzu
                        2 listki laurowe
                        200 g fruktozy
                        1 łyżka soli
                        1 łyżka musztardy Djon
                        1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
                        1/2 łyżeczki cynamonu
                        1/2 łyżeczki imbiru

                        Pomidory pokroić, dodać pokrojone jabłka i cebulę. Gotować na wolnym
                        ogniu przez dwa dni (tak by nadmiar wody odparować)Zmiksować (niekoniecznie)
                        i przetrzeć przez sito.Ocet, goździki, listek, pieprz zagotować, potrzymać
                        pod przykryciem. Dodać do przecieru. Na koniec dodać pozostałe przyprawy.
                        Zagotować.Gorące wkładać do słoików

                        Jak robię taki “na teraz” daję tylko przecier,cebulę, ocet i przyprawy. Wtedy jest błyskawiczny – czas przygotowania 30 min. No i oczywiście mniej

                        • Orzeszki z cieciorki

                          Orzeszki z cieciorki

                          100g suchej cieciorki moczymy przez noc.
                          Mokre obtaczamy w czym kto chce (sól, pieprz, papryka) pieczemy na blaszce w 180 stopniach przez 20-40 min (miękkie w środku lub chrupiące).
                          Uwaga strzelają w piekarniku.

                          • Curry z kurczaka

                            Curry z kurczaka

                            2 spore piersi z kurczaka
                            2-3 cebule
                            opcjonalnie pieczarki
                            śmietana 18 % – połowa dużego kubka
                            3 łyżki curry MMowego
                            pół łyżeczki imbiru
                            sól
                            olej albo oliwa

                            Cebulę kroimy na półplasterki i dusimy na oleju lub oliwie. Pieczarki jeżeli są też. Dodajemy 3 duże łyżki curry, pół łyżeczki imbiru i pokrojony w kostkę filet. Smażymy dalej. Na koniec dodajemy połowę dużego opakowani śmietany (tego, które ma 330 g) i jeżeli jest potrzebna to sól. Chwilkę jeszcze trzymamy na ogniu i… MNIAM

                            I faza z badylem
                            II faza z badylem i ryżem basmati

                            • ryz z krewetkami

                              Składniki:
                              ryz
                              krewetki
                              pomidory (swieze lub krojone z puszki – duzo)
                              natka pietruszki i kolendra – duzo
                              estragon suszony
                              sol
                              kapka oliwy

                              Ryz uprazyc na odrobinie oliwy, podlac wodą, poddusic (mozna zostawic chwile wyłaczony by doszedl nieco bez gotowania), wrzucic pomidory i krewetki – chwile poddusic. Na koniec zioła – duzo, sol i pieprz. W oryginale na koniec dawalo sie sporo masła – dawalo fajny smaczek, ale mysle ze i bez tego bedzie smaczne.

                              • Kotleciki serowo-kurczakowo-porowe

                                Rewelacyjne kotleciki serowo-kurczakowo-porowe by smallfoot
                                ok. 30 sztuk
                                skladniki mokre:
                                1 filet kurczaka ok. 700 g
                                2 por duży- biala część
                                3 ser żółty mm – 400 g
                                4. 2 jaja
                                Przygotowanie:
                                1. pierś drobno posiekać – nie mielimy
                                2.por – białą część – też siekamy
                                3. ser żółty tarkujemy na dużych otworach
                                4.dodajemy 2 jaja, pieprz, SÓL ( nie za dużo, ser zazwyczaj jest słony, ja nieraz nie daję wogóle soli)

                                5. całość mieszamy dokładnie uzyskując następującą masę
                                [/URL]
                                6.formujemy ręką i łyżką kotleciki wielkości małego jaja
                                [/URL]
                                7. wrzucamy na rozgrzany olej, jak ser zacznie się podtapiać spłaszczam widelcem
                                [/URL]
                                [/URL]
                                8. smażymy z obu stron na wolnym ogniu
                                [/URL]
                                9. podajemy z dużą ilością warzyw!są przepyszne!!!!! SMACZNEGO!!!
                                [/URL]
                                [/URL]

                                • Ciacho czekoladowe z gruszkami

                                  Ciacho czekoladowe z gruszkami

                                  Składniki:
                                  [LIST]
                                  [*]2 szklanki mąki pp
                                  [*]2 łyżki fruktozy
                                  [*]2 łyżki kakao
                                  [*]około 1 szklanka mleka 0%
                                  [*]2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
                                  [*]1 białko
                                  [*]3 gruszki
                                  [*]dżem truskawkowy z fruktozą – 3 łyżeczki
                                  [/LIST]
                                  Wykonanie:
                                  [LIST]
                                  [*]Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
                                  [*]2 gruszki zetrzeć na tarce i odparować na teflonie, jedna pokroić w plastry
                                  [*]Białko ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać fruktozę.
                                  [*]Dodać pianę z białka do mąki, wymieszać, dodać utarte gruszki.
                                  [*]Dodawać pomału mleko. Jeśli ciasto byłoby za gęste, można dodać więcej mleka.
                                  [*]Małą foremkę wyłożyć pergaminem, przelać do niej połowę ciasta, nałożyć kupki dżemu, potem resztę ciasta. Na wierzchu poukładać plastry gruszki.
                                  [*]Piec około godzinę w temp. 160 stopni.
                                  [/LIST]

                                  • Zamieszczone przez Majka781
                                    nie można ich czym przykryć, np. folią aluminową? żeby nie strzelały?
                                    Uwaga strzelają w piekarniku.

                                    Spróbuj

                                    • Pita MM

                                      Czyli fajny pomysł na śniadanko:

                                      ciasto:

                                      [LIST]
                                      [*]mąka pp ( ok 3/4 szklanki)
                                      [*]mleko (1/3 szklanki)
                                      [*]białko
                                      [*]sól
                                      [/LIST]

                                      środek do wyboru:
                                      [LIST]
                                      [*]pomidor,salata, rzodkiewka, cebulka,trochę pekinki, ogórek z sosem mocno czosnkowym zrobionym na bazie jogurtu
                                      [*]z leczo warzywnym też jest dobre
                                      [*]z tym bebłem bakłażanowo-cebulowym, o którym pisałam
                                      [*]jak i z innym bebełkiem warzywnym np pomidorowo cukiniowym
                                      [*]z duszonymi pieczarkami i cebulka
                                      [/LIST]

                                      Białko solimy i ubijamy. Do białka dodajemy mąkę i mleko. Mieszamy, ma być gęsta masa. Na rozgrzaną patelnię do naleśników (uprzednio można minimalnie maznąć olejem) wylewamy ciasto i dusimy jak omleta , ja tak na oko dusiłam po 3-4 minuty na każdą stronę na malutkim ogniu. Potem gotową pitę nacinamy tak żeby powstała kieszonka i ładujemy do środka co dusza zapragnie.

                                      • Bułeczki twarogowe

                                        Składniki:

                                        [LIST]
                                        [*]2 szklanki mąki pszennej 1850
                                        [*]250 gram chudego białego sera np LIDLowy “Pilos” (podobny konsystencją do homogenizowanych serków)
                                        [*]1 łyżeczka sody
                                        [*]1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                        [*]sól
                                        [*]kefir, maślanka lub jogurt – około 1/4 szklanki, tyle by ciasto się lepiło.
                                        [/LIST]

                                        Mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy do nich biały ser i łączymy. Otrzymamy dość sypkie ciasto, do którego ostrożnie wlewamy maślankę (lepiej wlać jej na początek tylko trochę) i zagniatamy elastyczne ciasto. Odrywamy po kawałku i formujemy bułeczki, które odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy je na 15 minut w ciepłe miejsce (trochę podrosną). W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 200 stopni i wkładamy doń bułeczki na 20 do 25 minut.

                                        Bułeczki mają taki dziwny zapach ale dżem go skutecznie niweluje.

                                        • Pana Cotta z forum Zuzla

                                          Bo mam straszną ciągotkę na słodycze 😀

                                          2 porcje:

                                          200 ml mleka
                                          1 łyżka żelatyny
                                          1 łyżka fruktozy
                                          2 – 3 krople aromatu waniliowego lub migdałowego
                                          15 dkg zmiksowanych truskawek

                                          Wykonanie:
                                          Mleko podgrzać z fruktozą nie zagotowując. Zdjąć z ognia/płyty, dodać aromat i wsypać do niego żelatynę. i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia (można też wcześniej rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i taką wlać ale ja nie chciałam rozcieńczać mleka).
                                          Przelać do miseczek przelanych zimną wodą (galaretka się wtedy nie przyklei i będzie dobrze wychodziłą z naczynka), schłodzić w lodówce.
                                          Podawać z musem ze świeżych/mrożonych truskawek lub innych sezonowych owoców.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Przepisy MM

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general