Kurak z mozarella
- 2 piersi z kurczaka
– suszone pomidory
– cebula żółta i czerwona
– 5-6 dużych pieczarek
– opakowanie mozarelli
– 1 chili (albo w proszku)
– oliwa z oliwek, ziola prowansalskie, bazylia, pieprz, sol, czerwona slodka papryka
Wykonanie:
na dużym ogniu karmelizujemy pokrojone w półplasterki cebule na oliwie z oliwek, mieszamy razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami i paskami z piersi kurczaka, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy suszone pomidory, mozarelle pokrojona w plastry, doprawiamy sola, pieprzem, ziołami prowansalskimi,słodka papryka,chili, bazylią. Pieczemy w 180st przez 45 minut
Cebulaki MNIAM!
Składniki:
zaczyn:
4 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka fruktozy
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka maki pp
reszta składników
3 szklanki mąki pp typ 1850
1 białko
1 łyżeczka soli
pół szklanki mleka
2 łyżki oliwy
4 duże cebule
ulubione przyprawy, ja dałam – kminek mielony
Sposób przygotowania:
Zaczyn:
drożdże rozcieramy z fruktozą, zalewamy mlekiem i dodajemy mąkę – odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. 10 minut
1. Do miski wsypujemy mąkę, mleko, białko, oliwę i łyżeczkę soli.
2. Kiedy zaczyn urośnie dodajemy go też do miski.
3. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia – ma podwoić objętość. Jeżeli ciasto bardzo się klei dosypujemy mąki, ale ciasto ma pozostać MIĘKKIE.
4. Kroimy cebulę w kosteczkę. Na suchej patelni solimy cebulę i smażymy bez niczego dopóki nie wyparuje naturalny sok z cebuli, potem możemy podlać odrobiną wody. Dusimy do czasu, dopóki cebula nie zeszkli się. Na końcu dolewamy trochę oleju do smaczku, przyprawy i chwilę smażymy.
5. Jak ciasto wyrośnie, za pomocą szklanki wycinamy kule, układamy w odstępach na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia około 30 minut – najlepiej w cieple.
6. Jak kule urosną spłaszczamy je za pomocą dna szklanki. We wgłębienia wkładamy uduszoną cebulę.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. nie na termoobiegu ok.20 – 30 min
Strona 4 odpowiedzi na pytanie: Przepisy MM
dużą ale cienko krojoną
zrobiłam, fajny pomysła na szybką kolacje.
i zrobiłam tez muffiny serowe… takie troche sernikowe. musze jeszcze zmodyfikowac troche przepis ale i tak zjadliwe. Wrzucam jako materiał do przemyslen dla eksperymentatorek
Mokre
kostka sera – zmalaksowałąm na gładka mase, z jogurtem (moze byc jobobellka), suszonymi morelami. dwoma białakami, łyzka fruktozy (jak z jogobelką to trzeba samamu smak ocenic)
suche – szklanka mąki, łyzeczka sody
połączyłam, dodałąm do tego pokrojone w kostke jabłka – jedno całe jabłko i pokojone suszone morele.
190 st, 20-25 min
wyszło 11 muffinów
na przyszłosc dam mniej mąki zeby wyszły bardzoej sernikowe. teraz to taka buła ale pachnie jak sernik. no i troche za duzo jabłka ale smaczne…
na drugiej fazie dorzuce orzechy 🙂
strasznie fajne !
ja zrobiłam bez pieczarek za to z sosem do spagetti i z cukiną (resztki z lodówki). A dla dzieciaków z samym jajkiem
Korzenne muffiny jabłkowe (Zuzel)
suche:
2 szklanki maki pszennej 1850
1/2 szklanki fruktozy
2 łyzeczki proszku do pieczenia
1/2 łyzeczki przyprawy do pierników
1 łyzeczka cynamonu
mokre:
2 białka
1 szklanka mleka
2 jabłka
Nagrzac piekarnik do 180 stopni. W dwóch osobny miskach wymieszac suche i mokre składniki. Połączyc obie masy, dodac jabłka pokrojone w kostke. Przełozyc do wyłozonych papierem foremek. Piec około 20-25 min, najlepiej sprawdzic patyczkiem czy sa w środku suche.
Z lenistwa nie kroiłam jabłek tylko utarłam na tarce o grubych oczkach
Dziewczyny,
w wątku znalazłam jeden przepis na chleb. Macie inne sprawdzone?
Brakuje mi chleba…
Robię sama. Mąka, sól drożdże. Do rozrobienia drożdży używam trochę (1/2 łyżeczki czasem mniej) fruktozy. Robię na oko. Czasem dodaję otrąb. Chleb z 2000 i otrąb wygląda tak:
A możesz podać mi dokładnie przepis 🙂
A otręby są MM?
Wydaje mi się, że tak bo to błonnik.
A przepis podałam najdokładniejszy jak potrafię 😀 Zawsze robię na oko…
Kolejność taka jak przy cieście drożdżowym z zachowaniem zasady, że najpierw błotko (woda+mąka+wrośnięty zaczyń+sól) uzupełniam mąką i wyrabiam aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
Jak nie są błyskawiczne to mogą byc
wyciagam…
bo muszę wejśc na tę drogę
i prosze o więcej przepisów…
Ja też muszę.
Ale jakoś nie mogę….
Smoku – jak juz przyszłaś, powiedź mi kochana, dlaczego majonez Kielecki, a nie jakiś inny?
spędziłam dzisiaj trochę czasu w sklepie okupując półkę z majonezami i wszystkie mają np cukier, którego nalezy unikać ponoć przy MM i kielecki też go posiada w składzie…
Kev, to wynik eksperymentów montigniacomaniaczek skupionych na forum Zuzla 😉
Ja uzywalam zawsze Helmansa Babuni bo tylko ten lubię i wszystko zawsze szło jak należy.
Bo ktoś tam na forum Zuzla, żarł te majonezy a potem badał się glukometrem dla dobra nauki 🙂 Wyszło, że kielecki OK
Dzięki dziewczynki
to idę zakupić
welcome to hell
majonez zawsze zarlam winiary bo kielecki mi koscia w gardle staje
troche poczytałam
mniej więcej wiem o co kaman
idę coś sobie przygotować na jutro do arbeitu…
boszzz ile wydałam w sklepie na produkty
dobrze, że stary foruma nie podczytuje
hell powiadasz
dam radę
czysty spontan, dziś poczytałam dziś decyzja, jutro zaczynam
ja lece na stalych zestawach – biore zarcie do roboty – jak juz musze na sluzbowy lunch to salate jem
Znasz odpowiedź na pytanie: Przepisy MM