Zacznę od moich hitów w sumie:) No to lecimy!
Ziemniaki z wody
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
G – do okolo 1/2 l wrzacej wody dodac:
G – szczypte kurkumy
S – 1/2 lyzeczki kminku
S – 1 kg obranych ziemniakow
S – 1/2 lyzeczki masla
O – pokrojona cebule
O – 2 zabki czosnku
SN – 1 lyzeczke soli
gotowac pod przykryciem do miekkosci (wody powinno zostac niewiele)
ziemniaki podusic z wszystkimi dodatkami, z ktorymi sie gotowaly
Mlode ziemniaki gotowac w lupinach. Po ostudzeniu i obraniu podgrzewac je na patelni na masle lub oliwie, przyprawiajac kminkiem, pieprzem, sola, zielenina, kurkuma i swiezym majerankiem.
Rosol wolowo-drobiowy
smaki: kwasny – ; gorzki – ; slodki – ; ostry – ; slony – G – 4 l wrzacej wody, dodac: G – 1/3 lyzeczki (malej) tymianku i/lub kurkumy S – 1/3 lyzeczki kminku S – 1/2 kg wolowiny lub cieleciny z koscia (np. gicz) gotowac 1,5 godz,
a potem dodac: S – 4-5 srednich pokrojonych marchewek
S – duza pietruszke (przekrojona wzdluz)
O – 2 duze cale cebule lub por i kawalek selera
O – 3 pokrojone zabki czosnku
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – pieprz cayenne na czubku noza
SN – 1 lyzeczke wegety, soli do smaku
K – 1/2 kurczaka K – szczypte bazylii,
maly peczek zielonej pietruszki,
kilka lisci selera i kopru zwiazanych w peczek gotowac ok 1 godz
, a potem: wyjac mieso i jarzyny G – uzupelnic zupe wrzatkiem G – dodac szczypte majeranku S – szczypte kminku O – dopieprzyc pieprzem bialym i czarnym SN – ewentualnie dosolic Podawac z makaronem, lanymi kluskami, ziemniakami, kasza kuskus, kasza kukurydziana. Mieso mozna uzyc do farszu nalesnikowego. Jesli chcemy, zeby rosol byl silnie rozgrzewajacy, gotujemy go tylko na wolowinie, cielecinie lub baraninie
Krupnik
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
G – do 2-3 l. wrzacej wody dodac:
G – szczypte tymianku
G – szczypte kurkumy
S – 1/2 lyzeczki kminku
O – mieso indyka z koscia (skrzydlo, udko, itp.)
O – kasze jeczmienna (5-6 lyzek)
O – lisc laurowy
O – ziele angielskie (4 ziarna)
O – 1/2 lyzeczki imbiru
gotowac okolo 1,5 godziny, a potem dodac:
O – 2 drobno pokrojone cebule lub 2 pory
O – 1/4 glowki kapusty wloskiej drobno posiekanej
O – latem: pokrojona kalarepe
SN – lyzeczke wegety
SN – soli do smaku
K – szczypte bazylii
K – garsc zielonej pietruszki lub innej pokrojonej zieleniny
G – szczypte majeranku
G – wrzaca wode do uzupelnienia ilosci zupy
S – 3-4 drobno pokrojone marchewki
S – duza pokrojona pietruszke
S – 2-3 pokrojone ziemniaki
gotowac okolo 1/2 godziny (do miekkosci jarzyn), dosmakowac:
O – pieprzem
SN – sola
K – zielona pietruszka
Zupa fasolowa
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
fasole namoczyc poprzedniego dnia wieczorem, wode odlac
G – do 2-3 l wrzacej wody dodac:
G – szczypte tymianku
G – 1/3 lyzeczki kurkumy
S – wolowine lub cielecine z koscia
S – 1/2 lyzeczki kminku
gotowac okolo 1,5 godz, potem dodac:
S – 3 drobno pokrojone marchewki
S – drobno pokrojona pietruszke
S – 5-6 pokrojonych ziemniakow
O – 3 pokrojone cebule
O – 3 rozgniecione zabki czosnku
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – 1/2 lyzeczki czabru O – na czubku noza pieprzu cayenne
SN – namoczona fasole SN – 1/2 lyzeczki wegety
SN – sol do smaku
K – szczypte bazylii
K – garsc pietruszki lub innej zieleniny
G – majeranku do smaku
gotowac okolo 1 godz (do miekkosci), potem:
G – wyjac mieso, uzupelnic wrzatkiem, dodac
S – lyzeczke masla
O – dosmakowac pieprzem bialym i czarnym
SN – sola
Zamiast ziemniakow mozna na koncu, po (G) – wrzacej wodzie dodac (S) – lazanki domowe lub (S) – zacierki lub (S) – dowolny makaron
Zupa pieczarkowa
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
G – do okolo 2-3 l wrzatku dodac:
G – szczypte kurkumy
G – szczypte tymianku
S – wolowine lub cielecine z koscia
gotowac okolo 1 godz., potem dodac:
S – 3 cale marchewki
S – pietruszke
gotowac do miekkosci
wyjac mieso i jarzyny (mozna je zuzyc do salatki), dodac:
S – 600 g pokrojonych pieczarek
O – 4 pokrojone drobno cebule
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – szczypte pieprzu cayenne
SN – lyzeczke wegety
SN – sol do smaku
gotowac okolo 45 min, potem zmiksowac i dodac:
K – szczypte bazylii
K – 1/2 lyzeczki soku z cytryny
K – garsc zielonej pietruszki
G – uzupelnic zupe wrzatkiem, dodac
G – szczypte majeranku
mozna podprawic
S – 1/2 szklanki smietany, dosmakowac
O – pieprzem
SN – sola
Podawac z makaronem lub lanymi kluskami
Zupa sniadaniowa OWSIANKA
smaki: kwasny – ; gorzki – ; slodki – ; ostry – ; slony – G –
do ok 1,5 l wrzacej wody dolać:
G – szczypte kurkumy
S – 2 łyzki (duze) kaszy kukurydzianej
O – 3 łyzki (duze) platków owsianych
O – na koncu lyzeczki (malej) imbiru
SN – sol do smaku gotowac okolo 30 minut,
a potem dodać: K – lyzeczke (mala)
soku z cytryny
G – wrzaca wode jesli trzeba uzupelnic ilosc zupy
– gotowac okolo 10 minut,
a potem dodać: S – maslo i miod do smaku gotowac 1 minute
Zupe mozna przygotowac poprzedniego dnia wieczorem. Oprocz wymienionych kasz mozna stosowac zamiennie kasze jaglana (S), platki pszenne (K) i jeczmienne (O) Zupe mozna rowniez uzupelnic mlekiem (zamiast wrzatku), a dolewamy je w momencie slodzenia.
MOJA UWAGA; można dać więcej płatków i kaszy i nie musi być 1,5l
I miksować koniecznie!!!:) inny smak ma wtedy.
20 odpowiedzi na pytanie: Przepisy PP
Zupa pieczarkowa
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
G – do okolo 2-3 l wrzatku dodac:
G – szczypte kurkumy
G – szczypte tymianku
S – wolowine lub cielecine z koscia
gotowac okolo 1 godz., potem dodac:
S – 3 cale marchewki
S – pietruszke
gotowac do miekkosci
wyjac mieso i jarzyny (mozna je zuzyc do salatki), dodac:
S – 600 g pokrojonych pieczarek
O – 4 pokrojone drobno cebule
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – szczypte pieprzu cayenne
SN – lyzeczke wegety
SN – sol do smaku
gotowac okolo 45 min, potem zmiksowac i dodac:
K – szczypte bazylii
K – 1/2 lyzeczki soku z cytryny
K – garsc zielonej pietruszki
G – uzupelnic zupe wrzatkiem, dodac
G – szczypte majeranku
mozna podprawic
S – 1/2 szklanki smietany, dosmakowac
O – pieprzem
SN – sola
Podawac z makaronem lub lanymi kluskami
Zupa z porow miksowana
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
G – do okolo 2-3 l wrzatku dodac:
G – szczypte tymianku
G – szczypte kurkumy
S – szczypte kminku
S – 0,8 do 1 kg pokrojonych ziemniakow
O – okolo 600 g pokrojonych porow (mozna je poddusic na masle, wtedy zupa jest smaczniejsza)
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – szczypte pieprzu cayenne
SN – lyzeczke wegety
SN – sol do smaku
gotowac do miekkosci, zmiksowac, potem dodac:
K – szczypte bazylii lub zielona, siekana pietruszke lub lyzeczke soku z cytryny
G – uzupelnic wrzatkiem do potrzebnej ilosci, dodac:
S – lyzke masla, dosmakowac
O – pieprzem
SN – sola
Zupe podawac czysta lub z grzankami
Zupa jarzynowa zlocista miksowana
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
G – do wrzatku (okolo 2-3 l) dodac:
G – szczypte tymianku
G – szczypte kurkumy
S – 7 srednich pokrojonych marchewek
S – 4 duze pokrojone ziemniaki
S – pokrojona pietruszke
O – 3 pokrojone cebule
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – pieprz cayenne
SN – lyzeczke wegety
SN – sol do smaku
gotowac do miekkosci, zmiksowy, potem dodac:
K – peczek siekanej pietruszki lub innej zieleniny
K – lyzeczke soku z cytryny
G – uzupelnic zupe wrzatkiem
Zupe mozna podawac czysta lub z grzankami
Zupa jarzynowa zlocista miksowana powrot do wykazu przepisow
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
G – do wrzatku (okolo 2-3 l) dodac:
G – szczypte tymianku
G – szczypte kurkumy
S – 7 srednich pokrojonych marchewek
S – 4 duze pokrojone ziemniaki
S – pokrojona pietruszke
O – 3 pokrojone cebule
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – pieprz cayenne
SN – lyzeczke wegety
SN – sol do smaku
gotowac do miekkosci, zmiksowy, potem dodac:
K – peczek siekanej pietruszki lub innej zieleniny
K – lyzeczke soku z cytryny
G – uzupelnic zupe wrzatkiem
Zupe mozna podawac czysta lub z grzankam
Galart (zimne nozki, studzinina)
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
Do galartu uzywamy golonke przednia, stopke i 1/2 giczy cielecej. Mozna dodac rowniez palke indycza, ale to zamiennie z golonka. Porcja bedzie spora, wystarczy dobrego jedzonka na pare dni dla 4 osob.
SN – do garnka wlewamy 3,5 litra zimnej wody
SN – wkladamy stopke i
SN – golonke
SN – sypiemy po lyzeczce wegety oraz
SN – soli i zaczynamy gotowac. Dodajemy:
K – 1 lyzeczke bazylii
G – 1 lyzeczke tymianku
G – 1/2 lyzeczki kurkumy
S – 1 lyzeczke kminku mielonego
S – wkladamy gicz cieleca
S – 5 ziarenek jalowca
O – 1 kopiasta lyzeczke imbiru
O – 6 ziaren ziela angielskiego
O – 1 duzy lisc laurowy
O – 1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
Przykrywamy i gotujemy okolo 3 godzin do momentu, kiedy skora golonki zmieknie, a mieso delikatnie odchodzi od kosci.
Nozem rozcinamy mieso na kosci, aby gotowaly sie rowniez chrzestne czesci wewnetrzne.
Gotujemy jeszcze okolo 15 minut, po czym dodajemy
O – 1 duza cebule
O – 5 zabkow czosnku przecietych wzdluz
O – 1/4 selera
SN – odrobine solimy do smaku, dodajemy
K – 2 lyzki octu winnego lub 1/2 szklanki bialego wytrawnego wina
G – 1/2 lyzeczki majeranku
S – 2 duze marchewki przekrojone wzdluz
S – 2 pietruszki
Gotujemy jarzyny do miekkosci (okolo 0,5 godziny), po czym je wyjmujemy. Sprawdzamy miekkosc przede wszystkim stopek – kosci powinny swobodnie wychodzic z tkanki lacznej. Jesli pozostalo zbyt wiele rosolu, wzmacniamy gaz i gotujemy bez przykrywki.
Nastepnie wyjmujemy mieso – rosolu powinno byc minimum 2 litry.
1 paczke zelatyny zalewamy paroma lyzkami zimnej wody, odstawiamy na pol godziny, nastepnie wkladamy do rosolu, rozpuszczamy i zagotowujemy, jednoczesnie dosmakowujac pieprzem.
W miedzyczasie przestudzone mieso oczyszczamy z kosci i dobrze schladzamy, aby sie lepiej kroilo. Schladzamy rowniez jarzyny. Po ostudzeniu mieso (rowniez skore) i jarzyny kroimy w dowolna kostke, przekladamy do salaterek, zalewamy rosolem, mieszamy i po ostudzeniu wkladamy do lodowki.
Nastepnego dnia zdejmujemy warstwe tluszczu.
Jest to pyszne danie na jesienno-zimowe wieczory, oczywiscie wyjete wczesniej z lodowki i doprowadzone do temperatury pokojowej, pokrojone w grube plastry, polozone na chleb i posmarowane majonezem.
Kotlety schabowe panierowane
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
SN – kotlety schabowe bez kosci rozbic lekko tluczkiem
przygotowac ZAPRAWE DO MIES (patrz przepisownia) i zanurzyc w niej mieso, pozostawic na okolo 20 minut
S – roztrzepac jajko ze
O – szczypta pieprzu cayenne
O – kotlety lekko popieprzyc
SN – posolic
K – skropic paroma kroplami cytryny
G – posypac szczypta kurkumy
panierowac w jajku i bulce lub w mace (maka-jajko-maka)
smazyc w oleju na srednim ogniu po okolo 10 minut z kazdej strony
Schab z bekonem i pieczarkami
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
300 g schabu pokrojonego w slupki o grubosci 1 cm zalac ZAPRAWA DO MIES (patrz przepisy) i odstawic na 30 minut.
S – na rozgrzanym oleju (5 lyzek) zeszklic 2 pokrojone cebule wraz z 4 zabkami czosnku i przelozyc bez tluszczu do rondla
O – dodac 1/4 lyzeczki imbiru
O – pieprzu cayenne na czubku noza
O – pieprzu czarnego
SN – na rozgrzanym tluszczu po cebuli obsmazyc schab, przelozyc do rondla, zamieszac, dodac
SN – soli do smaku, dodac
K – szczypte bazylii
G – 1/2 szklanki wrzacej wody
G – szczypte tymianku
G – szczypte kurkumy
zamieszac i dusic pod przykryciem okolo 15 minut
S – dodac 400 g pieczarek pokrojonych w plasterki i zamieszac
O – dosmakowac pieprzem
SN – dodac 200 g bekonu pokrojonego w slupki o grubosci 0,5 cm
dusic 15-20 minut i ewentualnie dosmakowac sola
K – dodac okolo szklanki soku pomidorowego (potrawa nie moze byc zbyt kwasna), dodac
G – szczypte tymianku
S – 1/2 lyzeczki kminku
zagescic maka ziemniaczana rozpuszczona w zimnej wodzie, dosmakowac
O – pieprzem
SN – sola
Podawac do makaronu, ryzu, ziemniakow i bialego pieczywa
Pizza
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
Przyrzadzic ciasto:
K – 400 g maki pszennej
G – 1/4 lyzeczki kurkumy
S – 7 lyzek oleju
O – 1/2 lyzeczki imbiru
SN – szczypte soli
K – 50 g drozdzy rozpuszczonych w 2 lyzkach letniej wody
Dolewajac letniej wody wyrobic ciasto jak na pierogi, rozwalkowac i przelozyc na blache posmarowana tluszczem, pozostawic przykryte w cieple do wyrosniecia przez okolo 30 minut, nastepnie posmarowac olejem i ukladac na nim:
K – plastry z 4 dojrzalych, sparzonych, obranych pomidorow
G – posypac delikatnie tymiankiem
S – rozlozyc 500 g pokrojonych w plastry, podsmazonych, doprawionych pieprzem i sola pieczarek
S – 3 duze pokrojone w polplastry i zeszklone cebule
O – posypac imbirem
O – pieprzem czarnym
O – pieprzem cayenne
O – oregano
SN – posolic
SN – polozyc 300 g pokrojonej i podsmazonej wedliny (parowka, szynka lub bekon)
K – posypac startym ostrym zoltym serem (200 g)
K – posypac bazylia
G – i majerankiem
Piec w srednio nagrzanym piekarniku (okolo 170 stopni C) przez okolo 1 godz.
Zupa selerowa miksowana
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
G – do okolo 2-3 l wrzatku dodac:
G – szczypte tymianku
G – szczypte kurkumy
S – 2 srednie pokrojone marchewki
S – 1/2 kg pokrojonych ziemniakow
O – duzy pokrojony seler
O – pokrojona cebule
O – 2 posiekane zabki czosnku
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – pieprz cayenne
SN – lyzeczke wegety
SN – sol do smaku
gotowac do miekkosci, okolo 1 godz, zmiksowac, potem dodac:
K – szczypte bazylii
K – 1/2 lyzeczki soku z cytryny
K – lub 2 lyzki siekanej zielonej pietruszki
G – uzupelnic zupe wrzatkiem (jesli trzeba), dodac:
G – szczypte majeranku
S – lyzke masla
S – szczypte kminku, dosmakowac
O – pieprzem
SN – sola
Podawac z grzankami lub bez
Zupa z botwiny (mlode buraczki z liscmi)
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
G – do okolo 2-3 l wrzatku dodac:
G – szczypte tymianku
G – szczypte kurkumy
S – kosc wolowa
gotowac okolo 1 godz, potem dodac:
S – 3 pokrojone marchewki
S – pokrojona pietruszke
O – 2 pokrojone cebule
O – 3 posiekane zabki czosnku
O – 1/2 lyzeczke imbiru
O – szczypte pieprzu cayenne
SN – lyzeczke wegety
SN – sol do smaku
K – garsc posiekanej zielonej pietruszki i koperku
K – okolo 0,5 kg pokrojonej botwinki
gotowac okolo 40 min
K – podprawic maka pszenna (1-2 lyzki) rozmieszana w zimnej wodzie
K – dosmakowac cytryna (1-2 lyzeczki)
G – uzupelnic zupe wrzatkiem, dodac
G – szczypte majeranku (moze byc swiezy)
S – lyzke masla
Do zupy podaje sie ziemniaki smazone z kminkiem
Zacierka
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
G – do okolo 2 l wrzacej wody dodac:
G – szczypte kurkumy
G – szczypte tymianku
S – okolo 600 g pokrojonych ziemniakow dobrze rozgotowujacych sie
S – szczypte kminku
O – 3 drobno pokrojone cebule
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – szczypte pieprzu cayenne
SN – lyzeczke wegety
SN – sol do smaku
Gotowac do miekkosci, a potem dodac:
K – szczypte bazylii
K – zacierki
Gotowac 0,5 godz, potem dodac:
G – szczypte majeranku
S – lyzke masla, dosmakowac
O – pieprzem
SN – sola
ZACIERKI:
do miski wsypac 4-5 lyzek maki pszennej, wlewac zimna wode i zagniatac reka jak najtwardsze ciasto, skubac zacierki i obtaczac je w mace, aby sie zaokraglily
Salatka-pasta z tunczyka lub sardynki (z konserwy)
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
SN – rybe z puszki wraz z zalewa rozdrobnic widelcem, dodac mieszajac:
K – pare kropli soku z cytryny
G – szczypte kurkumy
S – 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone
S – 1 lyzke majonezu
O – 1 duza drobno pokrojona cebule
O – pieprze (bialy i czarny) do smaku
O – 1 lyzeczke musztardy
SN – sol do smaku, wymieszac
Salatka powinna byc dobrze przyprawiona
Pieczen wieprzowa z czosnkiem
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
SN – 1,5 kg miesa od szynki z tluszczem rozcinamy tak, aby tworzylo dosc plaski kawalek i rozbijamy bardzo dokladnie tluczkiem
SN – posolic
SN – posypac 1/2 lyzeczki wegety
K – pokropic 1 lyzeczka cytryny
G – posypac 1/2 lyzeczki kurkumy
S – posypac 1 lyzeczka kminku mielonego
mieso mocno nacieramy ww. przyprawami, potem
O – wcieramy 5 duzych przecisnietych przez praske zabkow czosnku
O – 1/3 lyzeczki pieprzu czarnego
O – 1/3 lyzeczki pieprzu cayenne
Mieso odstawiamy w chlodne miejsce na kilka godzin
Nastepnie szybko obsmazamy na patelni na mocno rozgrzanym oleju i przekladamy do rondla, posypujac po wierzchu calym kminkiem. Przykrywamy i wkladamy do srednio nagrzanego piekarnika na co najmniej 2 godziny.
Jest to wspaniale mieso do chleba zamiast wedlin, ale nadaje sie rowniez jako danie obiadowe
Kielbasa po wegiersk
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
S – 3 duze pokrojone cebule zeszklic na dwoch lyzkach oleju, przelozyc do rondla i dodac
S – 1/2 lyzeczki kminku
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – szczypte pieprzu cayenne
O – 1/4 lyzeczki zmielonej kolendry
O – 2 zabki roztartego czosnku, wymieszac
SN – 60 dag pokrojonej w polplasterki kielbasy slaskiej podsmazyc na lyzce oleju, przelozyc do rondla, dodac
SN – 1/2 szklanki zimnej wody
SN – szczypte wegety
SN – sol do smaku
dusic ok. 20 min, dodac:
SN – puszke fasolki szparagowej wraz z zalewa
K – ok. szklanki soku pomidorowego
G – 1/3 lyzeczki kurkumy
G – 1/3 lyzeczki tymianku
dusic jeszce 10 min
S – delikatnie zagescic maka ziemniaczana rozpuszczona w zimnej wodzie
O – dosmakowac pieprzem
SN – i sola
Potrawa powinna byc ostra, smakuje z bialym pieczywem
Salatka jarzynowa z pomidorami
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
S – 3-4 ugotowane w zupie i pokrojone marchewki i 1 pietruszke, 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone, dodac:
O – 2 srednie drobno pokrojone cebule, pieprz bialy, czarny i ziolowy do smaku, wymieszac, dodawac mieszajac:
SN – sol do smaku
K – 2 duze dojrzale, sparzone obrane i pokrojone pomidory
G – szczypte kurkumy i tymianku
S – ok. 2 lyzek majonezu
wymieszac i ewentualnie dosmakowac
O – pieprzem
SN – sola
Serek sniadaniowy
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
K – 1 kostke twarogu (moze byc tlusty, 250g) rozgniesc w glebokim talerzu, dodac:
G – 1/2 lyzeczki kurkumy, zamieszac, dodac:
S – 1/5 litra slodkiej smietany (moze byc 30%)
S – 1 lyzeczke kminku mielonego, zamieszac, dodac:
O – przyprawy ostre (pieprz czarny, chili, cayenne) w takiej ilosci, aby serek smakowal, powinien byc ostry!. Wymieszac, dodac:
SN – sol do smaku
Przelozyc do sloiczka i przechowywac w lodowce, stosujac tylko do kanapek sniadaniowych. Serek mozna przechowywac okolo 1 tygodnia
Kulki miodowe rozgrzewajace
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
600 g miodu (najlepiej rzepakowego) roztopic w rondelku na malym ogniu,
paczke (500 g) platkow owsianych gorskich wysypac na blache i wlozyc do srednio nagrzanego piekarnika (180 – 200 stopni C), suszyc (okolo 15 – 20 mimut) czesto mieszajac, tak, by staly sie chrupkie, ale nie przypalily sie
do rondla 2-litrowego wsypac:
G – 8-9 lyzeczek ciemnego kakao, dodac stale mieszajac:
S – roztopiony miod
S – 1/3 lyzeczki cynamonu
O – 1/4 lyzeczki imbiru
gotowac 1 – 2 min, zdjac z ognia i wsypac
O – wyprazone platki
mieszac tak dlugo, az caly miod osiadzie na nich, po czym przelozyc mase na 2 plytkie talerze. Po ostygnieciu – jeszcze letnia mase formujemy w kulki o srednicy okolo 2 cm.
Kulki sa lagodne dla zoladka i jelit i w pelni zastepuja slodycze zarowno dzieciom, jak i doroslym.
Kluski serowe
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
K – 1/2 kg tlustego twarogu rozetrzec widelcem w salaterce i dodawac:
K – 3-4 lyzki maki pszennej
G – 1/3 lyzeczki kurkumy
S – 3 zoltka
O – 1/2 lyzeczki imbiru
SN – szczypte soli
wymieszac wszystko dokladnie lyzka, dodac:
K – odrobine maki pszennej
G – odrobine kurkumy
S – piane z bialek
dokladnie wymieszac i klasc lyzka na osolony wrzatek, gotowac 2-3 minuty
Podawac polane maslem, roztopionym miodem i posypane cynamonem
Herbata neutralna TLI z owocow lesnych
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
SN – do 1,5 l zimnej wody dodac:
K – torebke herbaty z owocow lesnych (zawartosc torebki wsypac do wody) i zagotowac, dodac:
G – 1/2 lyzeczki tymianku
S – 1/2 lyzeczki lukrecji
S – 1/2 lyzeczki anyzu
O – imbiru na czubku noza
gotowac 2-3 min
”Napoj zycia” Indian
Do 1 szklanki gotujacej sie wody wsypac 1 lyzeczke kakao, 1/2 laski wanilii oraz 1 do 4 lyzeczek pieprzu cayenne, gotowac przez 3 minuty.
Zapobiega grypie i kazdemu przeziebieniu.
Herbata rozgrzewajaca “kilerka”
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
G – do 1,5 szklanki wrzacej wody dodac:
G – kopiasta lyzeczke tymianku
S – 2 lyzeczki lukrecji
O – 1/2 lyzeczki imbiru
gotowac 5 – 10 minut na slabym ogniu
Pic zawsze swieza na 30 minut przed lub godzine po posilku.
Herbata imbirowa p
Do 1 szklanki gotujacej wody wsypac 1 lyzeczke imbiru, gotowac 3 minuty, pic wolno, malymi lykami.
Pomaga przy zastoju watroby wywolanym stresem, przejedzeniem lub przemarznieciem.
Kawa gotowana z imbirem (cynamonem, kardamonem)
Do szklanki gotujacej wody wsypac 1 lyzeczke kawy naturalnej, 1/4 lyzeczki imbiru (cynamonu, kardamonu), pic poslodzona miodem.
Pomaga przy oslabieniu, przemarznieciu i przejedzeniu slodyczami.
Zaprawa do mies
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
Do filizanki wsypac:
S – 1 lyzeczke maki ziemniaczanej
O – 1/2 lyzeczki imbiru
SN – lyzeczke sosu sojowego
SN – lub 1/2 lyzeczki wegety
SN – dolac 3-4 lyzki wody i wymieszac
Zaprawy tej uzywac do kotletow, rumsztykow, brizoli, sznycli z wszystkich rodzajow mies oraz do mies na gulasze, a takze duszeniny. Powyzsza ilosc zaprawy wystarcza na okolo 1/2 kg miesa. Zaprawa powinna zostac wchlonieta przez mieso.
Miesa krojone, przewidziane do smazenia lub obsmazania, solimy juz na patelni!
Kotlety mielone
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
S – 1 kg mielonego miesa wolowo – wieprzowego wymieszac z:
S – 1 lyzeczka maki ziemniaczanej
S – 2 jajami
O – dodac zmielona cebule
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – na czubku lyzeczki pieprzy cayenne
O – szczypte kolendry
O – pieprz czarny do smaku i dokladnie wymieszac
SN – dodac sol do smaku
SN – 1/2 lyzeczki wegety i wymieszac
K – dodac 2 male namoczaone czerstwe bulki, odcisniete i zmielone
K – mozna takze dodac lyzke siekanej zielonej pietruszki
K – i szczypte bazylii
G – 1/2 lyzeczki majeranku
G – szczypte kurkumy
wszystko dokladnie wymieszac, formowac kotlety, obtaczac w tartej bulce i smazyc na oleju okolo 10 minut z kazdej strony.
Podawac z ziemniakami i wszystkimi rodzajami jarzyn podanych w przepisach.
Kotlety takie sa bardzo smaczne na zimno do kanapek
Klopsiki
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
S – 1 kg mielonego miesa wolowo – wieprzowego wymieszac z:
S – 1 lyzeczka maki ziemniaczanej
S – 2 jajami
O – dodac zmielona cebule
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – na czubku lyzeczki pieprzy cayenne
O – szczypte kolendry
O – pieprz czarny do smaku i dokladnie wymieszac
SN – dodac sol do smaku
SN – 1/2 lyzeczki wegety i wymieszac
K – dodac 2 male namoczaone czerstwe bulki, odcisniete i zmielone
K – mozna takze dodac lyzke siekanej zielonej pietruszki
K – i szczypte bazylii
G – 1/2 lyzeczki majeranku
G – szczypte kurkumy
wszystko dokladnie wymieszac, formowac klopsiki
G – w rondlu zagotowac 1,5 l wody i wsypac
G – szczypte kurkumy
G – szczypte tymianku
S – 1/2 lyzeczki kminku
wlozyc klopsiki
O – dodac 1/3 lyzeczki imbiru
O – 1/2 liscia laurowego
O – 4 ziarna ziela angielskiego
O – pieprzu czarnego do smaku
SN – dodac sol
SN – ewentualnie 1/2 lyzeczki wegety
gotowac 20 min
K – dodac szczypte bazylii
K – garsc zielonej pietruszki
K – i koperku
K – zagescic lyzka maki pszennej rozmieszanej w zimnej wodzie
G – dodac szczypte majeranku
gotowac 10 min
S – dodac lyzeczke masla (jesli mieso bylo chude)
O – dosmakowac pieprzem
SN – i sola
Klopsiki podawac z makaronem i gotowymi jarzynami (kalafior, brokuly, brukselka, fasolka szparagowa) lub z ziemniakami i salatkami jarzynowymi
Kurczak pieczony w cebuli
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
K – 6-8 szt. malych udek lub pokrojonego na porcje kurczaka natrzec:
G – kurkuma
G – lyzeczka majeranku
S – lyzka oliwy
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – szczypta pieprzu cayenne i czarnego
SN – lyzeczka wegety
SN – sola do smaku
pozostawic na 30 minut
Mieso piec przez 20 min w odkrytym rondlu e nagrzanym do maksimum piekarniku, nastepnie zmniejszyc ogien do minimummi oblozyc:
pokrojona w polplasterki cebula i czosnkiem (4 duze cebule i 4 zabki czosnku)
posypac pieprzem i sola
przykryc i piec przez 50 min w temperaturze minimalnej (140 – 150 stopni C)
Podawac z bialym pieczywem lub ziemniakami z wody
Zupa pomidorowa
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
G – do wrzacej wody (2 – 3 l) dodac:
G – szczypte tymianku
G – szczypte kurkumy
S – 1/2 lyzeczki kminku
S – kosci wolowe lub cielece (wg uznania), lub lyzeczke masla
gotowac 1,5 godz., potem dodac:
S – 3 srednie pokrojone marchwie
S – duza pokrojona pietruszke
O – 3 duze cebule drobno pokrojone
O – 3 zabki czosnku rozgniecione
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – na czybku noza pieprzu cayenne
SN – lyzeczke wegety (wg uznania)
SN – sol do smaku
gotowac do miekkosci okolo 1 godz.
wyjac kosci, dodac:
K – 1/2 l soku pomidorowego (przygotowanego wlasnorecznie)
K – szczypte bazylii
G – wrzatek, gdy trzeba uzupelnic ilosc zupy
G – szczypte majeranku
S – lane kluski
gdy zupe gotujemy bez kosci, dodajemy (S) – lyzeczke masla, (O) – pieprz i (SN) – sol do smaku, latem mozna dodac (K) – zielonej pietruszki.
poproszę o przepis na pastę jajeczną:-)
a piszę, głównie po to, aby zaistnieć i być na bieżąco, kiedy pojawiac będą się nowe przepisy;-)
Bitki wolowe z czosnkiem
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
Okolo 1 kg rostbefu (mieso odkroic od kosci i zrobic z nich bulion do popijania), mieso zas pokroic w plastry grubosci 1 cm; jesli beda zbyt duze, nalezy je przekrawac na pol, lekko zbic tluczkiem.
ZALEWA:
S – kopiasta lyzeczka maki ziemniaczanej
O – 1 lyzeczka imbiru
O – 3-4 duze zabki czosnku przecisniete przez praske
SN – plaska lyzeczka wegety
SN – plaska lyzeczka soli
zalac 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszac, przelac do salaterki i kazdy kawalek miesa zanurzac. Pozostawic w niej mieso na minimum godzine.
Obrac 1 duza marchewke i zetrzec na grubej tarce
Obrac 2 duze cebule i pokroic wzdluz na polplasterki
W rondlu, w ktorym bedziemy dusic mieso, zagotowac niecaly litr wody i dodac
G – 1/2 lyzeczki tymianku
Na patelni rozgrzac
S – 6 lyzek oleju, obsmazac kawalki miesa i przekladac do
G – gotujacej sie wody
S – przelozyc starta marchewke, zamieszac i dodac
S – podsmazona na pozostalym oleju cebule oraz
O – 1/3 lyzeczki chili
O – 1 duzy lisc laurowy
O – 1 lyzeczke kolendry mielonej
SN – dosmakowac sola i dodac
K – 1 spora lyzeczke musztardy
G – 1/2 lyzeczki kurkumy
zamieszac, przykryc i dusic okolo 1 godziny (do miekkosci)
Podawac do ziemniakow z wody z jakakolwiek gotowana jarzynka sezonowa lub salatka
Sos sliwkowy
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
SN – 1/2 litra powidel przelozyc do rondla z grubym dnem i podgrzewac dodajac:
K – okolo 10 lyzek octu winnego
G – 1 lyzeczke kurkumy
S – 8 lyzek zadkiego miodu, zamieszac, dodac:
O – 1 lyzeczke cynamonu
O – 1 lyzeczke imbiru
O – 1 lyzeczke gozdzikow mielonych
O – 2 lyzeczki chili
O – 4 duze zabki roztartego czosnku
SN – szczypte soli do smaku
Calosc smazyc mieszajac.
Podajemy do zeberek, zimnych mies, nalesnikow z miesem.
Przelozony do sloika i przechowywany w lodowce moze byc wykorzystywany nawet przez kilka miesiecy.
Zeberka z kolendra i winem na slodko
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
SN – 1,5 kg pokrojonych w male kosteczki zeberek polewamy
K – 1 lyzeczka cytryny, posypujemy
G – 1/2 lyzeczki kurkumy, polewamy
S – 3 lyzkami plynnego miodu, posypujemy
O – 3 lyzeczkami kolendry mielonej
O – 1 lyzeczka imbiru
O – 1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
SN – 1 lyzeczka soli
mieszamy i zostawiamy na kilka godzin
Rozgrzewamy na patelni 2 lyzki oleju, kazdy kawalek obtaczamy w mace pszennej i obsmazamy, nastepnie przekladamy do rondla. Obsmazone kawalki zalewamy 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina.
Patelnie myjemy i wlewamy 3 lyzki swiezego oleju i obsmazamy 3 duze cebule pokrojone w polplasterki. Przekladamy zeszklona cebule na zeberka. Posypujemy jeszcze jedna lyzeczka kolendry mielonej, pieprzem czarnym, ewentualnie sola i mieszamy.
Przykrywamy i dusimy okolo 2 godziny na slabym ogniu w piekarniku.
Smakuja z sosem sliwkowym, swiezymi bulkami lub pyzami (kluchami) na parze.
W identyczny sposob mozna przyrzadzic mieso wieprzowe od szynki pokrojone w kostke.
Sznycle wolowe
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
S – 1 kg mlodej wolowiny bez kosci zmielic, dodac:
S – 2 srednie, drobno pokrojone cebule zeszklone na 1 lyzce masla, zamieszac, dodac:
O – 1 plaska lyzeczke pieprzu czarnego
O – 1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
SN – 1 plaska lyzeczke wegety
SN – sol do smaku
K – 2 namoczone, odcisniete z wody bulki
G – szczypte tymianku
Calosc wymieszac, mase ponownie zmielic. Formowac sznycle i smazyc na oleju.
Podawac z ziemniakami z wody i marchewka duszona oraz z jablkami posypanymi kardamonem i zapiekanymi w piekarniku
Kakao gotowane
Na szklanke wrzatku dodac 1-2 lyzeczki kakao
Gotowac 2 minuty
Mozna pic zabielone mlekiem i slodzone miodem
Zurek
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
G – do okolo 2-3 l wrzatku dodac
G – szczypte tymianku
G – okolo 200 g wedzonego boczku (niekoniecznie)
S – wolowine z koscia
gotowac okolo 1 godz, potem dodac:
S – 4 cale marchewki
S – 1 cala pietruszke
O – 2 duze cebule w calosci
O – 3 przecisniete przez praske zabki czosnku
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – pieprze (bialy, czarny)
SN – 1 lyzeczke wegety
SN – sol do smaku
gotowac okolo 1 godz, wyjac jarzyny i mieso
K – wlac zurek (ilosc zalezy od upodoban, ale zupa nie powinna byc zbyt kwasna), dodac
G – wrzatku, jesli trzeba uzupelnic ilosc zupy
G – okolo 1 lyzeczki majeranku
S – 1/2 lyzeczki kminku
S – 1/2 szklanki slodkiej smietany (wg uznania), dosmakowac
O – pieprzem
SN – sola
Podajemy z ziemniakami, jajkiem na twardo, pokrojona kielbasa (ugotowana oddzielnie), pokrojonym boczkiem z zupy.
Jarzyny uzywamy do salatki jarzynowej.
Babka drozdzowa swiateczna
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
S – 10 zoltek utrzec w misce z 1/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puch, dodac:
O – 1 lyzeczke imbiru
O – otarta skorke z polowy cytryny
SN – szczypte soli
calosc wymieszac, dodac:
K – 500 g maki pszennej tortowej oraz zaczyn drozdzowy (100g drozdzy rozetrzec z 1 lyzeczka cukru i 1/2 szklanki cieplego mleka oraz 1 lyzeczka maki – odstawic w cieple miejsce az ruszy)
wyrabiac rekami na gladkie ciasto, potem:
G – zamknieta torebeczke szafranu rozwalkowac walkiem na scierce (dzieki temu preciki szafranu zyskuja postac pylu), nastepnie rozpuscic go w lyzce goracego mleka i to dodac do ciasta oraz
S – 1/2 szklanki cieplego mleka
wyrabiac i dodac:
S – 1/4 szklanki roztopionego masla
Nastepnie dokladnie wyrobic na gladkie, sprezyste ciasto, posypac je maka, przykryc sciereczka i pozostawic w cieple do wyrosniecia.
Gdy podwoi objetosc, przelozyc w dwie foremki lub jedna bardzo duza (foremki wysmarowac maslem i posypac tarta bulka) do polowy wysokosci.
Ciasto powinno ponownie wyrosnac i wypelnic foremki.
Jak wyrosnie – piec w temperaturze 160-170 stopni C okolo 1 godziny na bardzo rumiany kolor.
Wylaczyc gaz i trzymac jeszcze jakis czas w piekarniku. Wylozyc z foremki, gdy jest jeszcze cieple. Schlodzone polukrowac lub posypac cukrem pudrem.
Babka zolta
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
S – 6 calych jajek ubic na parze lub plytce na palniku z 2 szklankami cukru i cukrem waniliowym, schlodzic i dodawac delikatnie mieszajac drewniana lyzka:
O – 1 lyzeczke imbiru
O – 2 lyzki spirytusu
SN – szczypte soli
K – 6 lyzek maki tortowej wymieszanej z plaska lyzeczka proszku do pieczenia
G – 1/3 lyzeczki kurkumy
S – 6 lyzek oleju slonecznikowego
S – 2 szklanki maki ziemniaczanej
dokladnie wymieszac i dodac:
S – kostke roztopionego goracego masla
delikatnie i dokladnie wymieszac
przelac do duzej foremki na babke wysmarowanej maslem i posypanej tarta bulka
piec okolo 1 godz. w temperaturze 170 stopni C
Po ostudzeniu mozna polac polewa czekoladowa i posypac pokrojonymi orzechami wloskimi
Babka czekoladowa
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
S – 5 calych jajek ubic z 1,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym, dodawac mieszajac drewniana lyzka:
O – 1 lyzeczke imbiru
SN – szczypte soli
K – 1 szklanke maki tortowej wymieszanej z plaska lyzeczka proszku do pieczenia
G – 1,5 lyzki kakao
S – 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
S – kostke roztopionego goracego masla
dokladnie wyrobic
przelac do foremki wysmarowanej tluszczem i posypanej tarta bulka
piec okolo 70 minut w temperaturze 170 stopni C
Po ostudzeniu polac polewa czekoladowa i posypac pokrojonymi orzechami wloskimi
Pasta jajeczna
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
S – do 5 jajek ugotowanych na twardo i drobno pokrojonych dodac mieszajac:
O – 2 drobno pokrojone cebule
O – pieprze (ziolowy, bialy i czarny) do smaku
O – 1 lyzke musztardy
SN – sol do smaku
K – wiekszy kiszony ogorek starty na drobnej tarce
G – szczypte kurkumy
S – 1-2 lyzek majonezu
wymieszac, dosmakowac
O – pieprzem
SN – sola
Pasta powinna byc pikantna w smaku
Nadzienie miesno-warzywne
np. do nalesnikow, pierogow…
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
S – gotowane, zmielone mieso i wszystkie warzywa z zupy lub rosolu wylozyc na patelnie z rozgrzanym tluszczem (1 lyzka) i mieszajac podsmazyc. Przyprawic:
O – kminkiem
O – pieprzami (bialy, czarny, ziolowy)
O – 1/2 lyzeczki imbiru,
SN – 1/2 lyzeczki wegety,
SN – sola do smaku,
K – szczypta bazylii
G – szczypta majeranku.
Czas podsmazania – okolo 10 minut
to ta pasta, ja robiłam, za pierwszym razem pycha, dziś robiłam drugi raz i już nie to samo.. trzeba sobie dopracować samodzielnie proporcje moim zdaniem
Nalesniki
Przepis na 6 sztuk
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
K – do 1,5 szklanki maki pszennej dodac:
G – szczypte kurkumy
S – jajo
O – 1/4 lyzeczki imbiru
O – szczypte startej galki muszkatolowej
SN – szczypte soli
SN – 1 i 2/3 szklanki wody
Wszystko energicznie ubic lyzka drewniana w polowie porcji wody, a gdy ciasto bedzie gladkie, wlac reszte wody
Jesli nalesniki beda z nadzieniem slodkim, to razem z jajkiem dodac lyzeczke miodu plynnego i NIE dodawac wowczas galki muszkatolowej
Ciasto wylewac na patelnie z odrobina rozgrzanego oleju i smazyc z obu stron
Herbata neutralna TLI
smaki: kwasny – ; gorzki – ; slodki – ; ostry – ; slony – G – do 1,5 l wrzatku dodac: G – 1/2 lyzeczki tymianku S – 1 lyzeczke lukrecji O – imbiru na czubku noza gotowac 2-3 minuty
Zupa z soczewicy
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
Okolo 1/2 kg soczewicy zalac zimna woda, zagotowac, wode odlac i zalewajac swieza gotowac 10 minut
G – do 3 l. wrzatku wsypac szczypte tymianku, wlozyc:
S – kostke cieleca lub wolowa
S – 1 lyzeczke kminku
gotowac okolo 1,5 godz, dodac:
S – 3 duze marchewki pokrojone na cwiartki
S – 2 duze pietruszki rowniez pokrojone na cwiartki
O – 3 duze cebule pokrojone na pol
O – 4 zabki czosnku
O – 1 lyzeczke imbiru
O – 1 lyzeczke kolendry
O – 1/3 lyzeczki chili
SN – dodac soczewice wraz z woda, w ktorej sie gotowala
SN – 1/2 lyzeczki wegety
SN – plaska lyzke soli
gotowac do miekkosci jarzyn (okolo 30 – 45 minut), wyjac jarzyny, ale zostawic 1 marchewke, 1 pietruszke i 1 cebule, zupe zmiksowac i dosmakowac:
SN – sola
K – 1 lyzeczka cytryny
K – zielana pietruszka
G – szczypta majeranku
S – lyzeczka masla
Lane kluski
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
S – jajko
O – szczypta imbiru
SN – lyzka wody
K – kopiasta lyzka maki
G – odrobina kurkumy
wyrobic ciasto i klasc na wrzatek
Gulasz cieleco-wieprzowy z bialym winem
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
Ok. 40 dag miesa cielecego odkrojonego od kosci pokroic w kostke, zalac ZAPRAWA DO MIES (patrz wykaz przepisow – Z) i odstawic na pol godziny. Rowniez ok. 40 dag miesa wieprzowego (schab lub od szynki) zalac ZAPRAWA DO MIES i odstawic.
4 duze pory (czesc jasna) pokroic w polplastry
S – mieso cielece obsmazyc porcjami na goracym oleju i przelozyc bez tluszczu do rondla
O – pory obsmazyc na oleju i przelozyc do miesa, posypac
O – 1/2 lyzeczki chili
O – 1 lyzeczka pieprzu czarnego, ewentualnie 1 lyzka pieprzu zielonego, zamieszac
SN – podsmazyc porcjami na oleju mieso wieprzowe i przekladac do rondla z miesem i porami
SN – posolic do smaku i dodac
K – 1/2 lyzeczki bazylii i wlac
K – 1,5 szklanki bialego wytrawnego wina
dusic pod przykryciem w srednio nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godz (do miekkosci)
Podawac z ziemniakami lub z preclami (makaron) i gotowana jarzynka
Barszcz ukrainski
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
G – do 2-3 l wrzacej wody dodac:
G – szczypte tymianku
G – szczypte kurkumy
S – wolowine lub cielecine z koscia (wg uznania) lub lyzeczke masla
S – szczypte kminku
gotowac okolo 1,5 godz, potem dodac:
S – drobno pokrojona marchew
S – drobno pokrojona pietruszke
S – 2-3 drobno pokrojone srednie buraki
S – 1/2 kg pokrojonych ziemniakow
O – 2 drobno pokrojone cebule
O – 3 zgniecione zabki czosnku
O – cwiartke malej drobno pokrojonej kapusty bialej lub wloskiej
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – na czubku noza pieprzu cayenne
SN – lyzeczke wegety
SN – sol do smaku
SN – tylko wiosna lub latem – filizanke namoczonej fasoli
K – szczypte bazylii (latem rowniez zielone czesci roslin)
gotowac okolo 1 godz (do miekkosci), potem:
K – podprawic woda z maka pszenna (2 lyzki)
K – dosmakowac sokiem z cytryny
G – szczypta majeranku
G – wyjac kosc, uzupelnic wrzatkiem, dodac
S – lyzeczke masla
O – pieprz (do smaku)
SN – sol (do smaku)
Zupa cebulowa
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
G – do 2-3 l wrzacej wody lub wywaru z warzywdodac:
G – szczypte kurkumy
S – 600-700 g pokrojonej cebuli podduszonej na sporej lyzce masla
O – 1/2 lyzeczki imbiru
SN – lyzeczke wegety
SN – sol do smaku
gotowac okolo 0,5 godz (do miekkosci), potem zmiksowac i dodac:
K – szczypte bazylii
K – 1-2 lyzeczki soku z cytryny lub kieliszek bialego wytrawnego wina
G – wrzatek do uzupelnienia ilosci zupy
G – szczypte majeranku
S – szczypte kminku, dosmakowac
O – pieprzem bialym i czarnym
SN – sola
Podawac z grzankami lub czysta
Kapusniak ze slodkiej kapusty
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
G – do 2-3 l wrzacej wody dodac:
G – szczypte tymianku
G – szczypte kurkumy
S – kosc wolowa lub inna
S – 1/2 lyzeczki kminku
gotowac okolo 1,5 godz, a potem dodac:
S – 2 marchewki pokrojone w plasterki
S – pokrojona w plasterki pietruszke
S – 4-5 srednich pokrojonych w kostke ziemniakow
O – 2 pokrojone cebule
O – rozgnieciony zabek czosnku
O – 1/4 sredniej glowki bialej, drobno pokrojonej kapusty
O – lisc laurowy
O – 3-4 ziarna ziela angielskiego
O – szczypte pieprzu cayenne
SN – lyzeczke wegety
Sn – sol do smaku
K – szczypte bazylii
gotowac do miekkosci
K – zaprawic maka pszenna rozmieszana w zimnej wodzie
K – dosmakowac cytryna (zupa powinna byc lagodna)
jesli potrzeba dodac:
G – majeranku
S – kminku
O – pieprzu
Sn – soli
Ryba duszona w jarzynach
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
(dotyczy wszystkich ryb z karpiem wlacznie)
SN – okolo 1/2 kg ryby, kazdy kawalek:
K – pokropic sokiem z cytryny
G – posypac kurkuma
G – i odrobina tymianku
S – pokropic olejem
O – posypac imbirem
O – pieprzem czarnym
O – pieprzem cayenne
SN – posolic do smaku, odstawic na 1 godz.
nastepnie podsmazyc na rozgrzanym oleju (6 lyzek) przez 2-3 min i przekladac bez tluszczu do rondla, dodac:
S – duza marchewke pokrojona w polplasterki
S – 2 cebule pokrojone w polplasterki
O – maly kawalek pokrojonej drobno kapusty
O – dosmakowac 1/2 lyzeczka imbiru
O – pieprzami (bialy, czarny, cayenne)
SN – dodac 1/2 szklanki zimnej wody
SN – 1/2 lyzeczki wegety
SN – soli do smaku
zamieszac i dusic okolo 10-15 min
K – dodac soku pomidorowego do smaku (okolo 1/2 szklanki)
K – szczypte bazylii
G – szczypte kurkumy
G – szczypte tymianku
dusic jeszcze okolo 5-10 min
W razie potrzeby zagescic maka ziemniaczana rozpuszczona w zimnej wodzie.
Potrawa powinna byc pikantna.
Podawac do ziemniakow z wody lub pieczywa.
Smalec z przyprawami
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
SN – drobno pokrojona slonine (1 kg) wytapiac na slabym ogniu, gdy skwarki beda chrupiace i koloru slomkowego, dodawac:
K – 2 plaskie lyzki bazylii
G – 1 lyzke tymianku
G – 2 lyzki majeranku
G – 1/4 lyzeczki kurkumy
S – 1/2 lyzeczki kminku
O – 2 lyzeczki imbiru
O – 1 lyzeczke pieprzu cayenne
O – 1 lyzeczke pieprzu czarnego
Studzic mieszajac, przelac do sloikow, gdy przyprawy nie beda opadaly na dno i razem ze skwarkami beda stanowily zawiesine.
Smażone banany
2 bardzo dojrzałe banany pokroić na ćwiartki, panierować w mące-jajku-mące i smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu (olej z masłem). Smażąc posypywać cynamonem i imbirem. W razie potrzeby polać roztopionym miodem.
placki bananowe by kamieniek
Ja robię bez mleka : 3 jajka + 3 łyżki wody + 6 łyżek mąki (mieszanej) + 3 banany
3 jajka roztrzepać, 3 łyżki mąki kukurydzianej, imbir, sól, 3 łyżki wody
3 łyżki mąki tortowej, kurkuma, 3 bardzo dojrzałe rozgniecione banany, cynamon, smażyć normalnie na oleju. Pycha
_
Jasiek z wołowiną;
o,5kg fasoli jasiek namoczyć poprzedniego dnia w letniej, przegotowanej wodzie, na drugi dzień wodę odlać, zalać świeża, zimna w takiej ilości by przykrywała fasolę. Gotowac do pierwszej miękkości.
0,5kg młodej wołowiny bez kości pokroić w paski i zalac zalewą ( 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1.2 łyżki chili, 1.2 łyżki vegety, 1/4 szklanka wody)
Wymieszać i odstawić na pół godz.
5 średnich marchewek 1 dużą pietruszke obrać i pokroić w plasterki lub słupki i przykryć.
7 średnich cebul i 1 por i 4 ząbki czosnku pokroić a czosnek przecinąć przez praskę.
4-5 średnich pomidorów pokrokic i sparzyć.
g- w garnku zagotowac 1l wody dodać 1/2 łyżeczki tymianku
sł- mięsko podsmażyć na 4 łyżkach oleju i przełożyć do garnka z wodą, wsypać 1/2 łyż. kminku, zamieszać i zagotowac
0-podmazyc na łyżce oleju cebulę i por i czosnkiem- włożyc do mięsa, dodac
0- łyzeczke ziaren pieprzu, 1 łyżke przyprawy 5 smaków, 1 łyzeczka chili, mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości.
-posolic do smaku, zamieszać
k- pomidory podsmażyć i odparować na łyżce oleju, przełożyć do mięsa dodać 1/2 łyzeczki bazylii, zamieszać
g- łyżeczka kurkumy
sł- podsmaząmy na łyżce oleju marchew i pietruszkę, przekładamy do mięsa, mieszamy
sł- 1/2 łyzeczki kminku
0- dosmakujemy ostrymi przyprawami, mieso ma byc pikantne
sn- przekładamy fasole z woda w której sie gotowała do mięsa, dosalamy do smaku, dusimy.
Można podawać z ziemniakami w łupinkach.
Francuska sałatka truskawkowa
g – główkę zielonej sałaty porządnie umyć, odsączyć, listki podrzeć na niewielkie kawałki, dodać:
sł – 2-3 łyżki oleju z pestek winogron,
o – oprószyć pieprzem ziołowym,
sn – dodać 10 dag pokrojonych w kostkę paluszków krabowych,
k – 20 dag umytych, odszypułkowanych i pokrojonych na ćwiartki truskawek,
k – 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15-20min do przegryzienia się smaków.
Bosko smakuje z kromką pełnoziarnistego pieczywa (najlepiej domowego).
…
Sałatka pomidorowo-arbuzowa
sos:
k – kubeczek jogurtu naturalnego bez cukru,
g – 1/4 łyżeczki kurkumy,
sł – łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego,
o – świeżo zmielony czarny pieprz,
o – 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę,
sn – sól do smaku.
Wszystkie składniki wymieszać wg podanej kolejności i odstawić na ok. 15min do “przegryzienia się” smaków. Potem dodać:
k – 1-2 duże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę,
g – szczyptę kakao,
sł – tyle samo arbuza ile pomidorów; arbuza pozbawić pestek i pokroić w grubą kostkę.
Wymieszać wszystkie składniki i gotowe.
…
Sałatka z selerem i ryżem
Do salaterki wsypać:
sł? garść grubo posiekanych orzechów laskowych,
sł? garść obranych ze skórki i grubo posiekanych migdałów,
sł? garść rodzynek.
Dodać starty na grubej tarce:
o? seler,
o? i ugotowany na sypko naturalny ryż.
Wszystko wymieszać i dodać:
sn? szczyptę soli do smaku,
k? kilka kropel soku z cytryny,
g? szczyptę kurkumy,
sł? dobrej jakości majonez (w takiej ilości, aby wszystkie składniki się połączyły);
o? szczyptę białego pieprzu.
Na koniec dodać:
k? podzieloną na cząstki pomarańczę.
Polenta z polewą czereśniową
g – 2 1/2 szklanki wrzącej wody,
sł – 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej,
sł – 1 łyżeczka masła,
sł – cynamon,
sł – 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych, pestek dyni i ziaren słonecznika,
o – imbir,
sn – sól morska jodowana.
polewa:
sł – szklanka wypestkowanych czereśni,
o – 1-2 łyżeczki kuzu,
sn – woda źródlana.
Do wrzącej wody dodać kaszę kukurydzianą i szybko mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Dodać masło, orzechy, cynamon, imbir i sól. Gotować ok. 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. W osobnym naczyniu podgrzać czereśnie, a gdy się zagotują, dodać kuzu, rozprowadzone niewielką ilością zimnej wody źródlanej. Ponownie zagotować. Kaszę podzielić na porcje i podawać razem z czereśniami.
Uwaga: Kuzu można skutecznie zastąpić skrobią lub mąką kukurydzianą.
Kasza kuskus z suszonymi śliwkami
k – porcję kaszy kuskus zalać
g – wrzącą wodą (ilość zgodna z podaną na opakowaniu kaszy), dodać:
sł – szczyptę cynamonu, łyżeczkę sklarowanego masła, kilka pokrojonych suszonych śliwek (ich ilość zależy od ilości kaszy), łyżeczkę miodu; wymieszać i dodać:
o – szczyptę imbiru, wymieszać i dodać:
sn – kilka ziarenek soli
Wymieszać i podawać ciepłe.
…
Placuszki cukiniowe z serem
sł – 2-3 młode cukinie porządnie wyszorować pod bieżącą wodą, a następnie w całości zetrzeć na tarce o grubych oczkach; jeżeli po starciu soku będzie zbyt dużo, można odsączyć mniej więcej połowę;
sł – dodać jedno duże jajko,
sł – ok. 20 dag twardego żółtego sera startego na grubej tarce,
o – 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
o – szczyptę imbiru,
sn – sól morską jodowaną do smaku,
sn – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
sn – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
k – kilka łyżek mąki pszennej – ilość taka, aby ciasto po wymieszaniu z pozostałą masą miało konsystencję dosyć gęstej śmietany,
g – 1/2 łyżeczki kurkumy.
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić do “przegryzienia się” na kilkanaście minut. Smażyć na złoty kolor – najlepiej na oleju z pestek winogr
…
…
Dynia z cebulą i estragonem
sł – 1 łyżka oliwy,
o – 1 średnia cebula,
o – 3 duże ząbki czosnku,
sn – sól,
k – 1/2 łyżeczki estragonu,
g – odrobina wrzącej wody,
sł – średnia dynia,
sł – 1/2 szklanki bulionu warzywnego.
Cebulę drobno pokroić. Dynię obrać i pokroić w duże kawałki. W rondlu o pojemności ok. 3 l podsmażyć na oliwie cebulę, dodać posiekany czosnek, odrobinę soli, estragon oraz niewielką ilość wrzącej wody. Dodać dynię, dobrze wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu od 25 do 30 min, aż dynia zmięknie.
Podawać do ryżu, kasz, makaronu lub jako samodzielnie danie.
Placuszki pszenno-żytnie z rzodkiewką i zielonym ogórkiem
sn – 150-200 ml wody źródlanej,
k – 4 kopiaste łyżki mąki pszennej chlebowej typ 850,
k – 2-3 kopiaste łyżki mąki pszennej razowej typ 1850,
g – 1 kopiasta łyżka mąki żytniej chlebowej typ 720,
sł – 100 ml mleka,
sł – 1 jajko,
o – 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
o – 1 łyżeczka suszonego oregano,
o – świeżo zmielony czarny pieprz,
o – 3-4 rzodkiewki drobniutko pokrojone lub przeciśnięte przez praskę,
o – jeśli mamy to dorzućmy np. polędwiczki indycze ugotowane w przyprawach na parze – w mojej wersji są 🙂
sn – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
sn – sól morska jodowana do smaku,
sn – jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać wodę źródlaną,
k – kilka kropel soku z cytryny lub nieco mąki pszennej jeśli konsystencja masy tego wymaga,
g – 1 płaska łyżeczka kurkumy,
sł – 1 duży ogórek umyty, obrany, pokrojony najpier w grube plasterki, a następnie w kostkę.
Wszystkie składniki mieszać wg podanej kolejności. Smażyć na oleju z pestek winogron z obu stron na złoty kolor.
Można podawać z kleksem dobrego jogurtu, sosem czosnkowym, ketchupem czy też świeżym pomidorem.
…
Wołowina duszona z dynią i gruszkami
sł – ok. 500g dobrej jakości wołowiny pokroić w średniej wielkości kostkę i przesmażyć na 2-3 łyżkach oleju z pestek winogron i zdjąć z patelni,
g – w głębokim rondlu zagotować ok. 1/2 l wody, dodać:
g – 1 płaską łyżeczkę kurkumy,
g – 1/4 łyżeczki tymianku,
sł – wrzucić przesmażoną wcześniej wołowinę, wymieszać i dodać:
sł – 1-2 bardzo dojrzałe gruszki pokrojone w dosyć grubą kostkę,
sł – ok. 200-300g dyni pokrojonej w cienkie słupki lub plasterki, wymieszać, przykryć i dusić ok. 10 min.; po tym czasie przyprawić:
o – świeżo zmielonym czarnym pieprzem,
o – świeżo zmielonym białym pieprzem,
o – 1-3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, wymieszać;
sn – dosmakować solą morską jodowaną; wymieszać, przykryć i dusić do całkowitej miękkości, co jakiś czas mieszając.
Zapiekanka ziemniaczana
sł – przygotować ok.1-1,5 kg ziemniaków podgotowanych do średniej miękkości wg tego przepisu, pokroić je w plastry o grubości ok. 1/2 cm,
sł – 1 dużą czerwoną paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne, a następnie pokroić w średniej grubości paseczki; przesmażyć je na oleju z pestek winogron;
sł – 1 dużą cebulę obrać i pokroić w półkrążki; przesmażyć na oleju z pestek wingoron (wówczas cebula jest w smaku słodkim),
o – 2-3 ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę; dodać do smażącej się cebuli,
sn – lekko posolić solą morską jodowaną,
sn – 2-3 kawałki dowolnej kiełbasy wieprzowej pokrojonej w średnio grube plasterki.
Przygotować naczynie, w którym będziemy wszystko zapiekać (u mnie jest to gliniany garnek rzymski).
Układać wszystko warstwami zaczynając od ziemniaków, dalej warstwa kiełbasy, potem cebula, a na końcu papryka. Warstwy powtarzać aż do zużycia wszystkich składników – ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki, które posypujemy dowolnymi ostrymi przyprawami.
Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200st. Zapiekać przez 30min, następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze kolejne 15-20min.
…
Dyniowe placuszki
sł – utarta na grubych oczkach dynia – ok. 3-4 szklanki,
sł – 2 jajka,
o – 1/2 łyżeczki imbiru,
o – trochę kardamonu,
o – może być też cynamon
sn – 1/2 łyżeczki soli morskiej jodowanej,
k – mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850,
k – łyżeczka proszku do pieczenia,
g – 1/3 łyżeczki kurkumy.
Całość mieszamy drewnianą łyżką, a następnie smażymy małe placuszki na odrobinie oleju.
Podajemy z miodem, nektarem z agawy, ewentualnie dobrym dżemem.
Pancakes z brzoskwiniami
sn – 150-200ml wody źródlanej,
k – 5-6 łyżek mąki pszennej,
g – 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł – 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł – 1 duże jajko,
sł – 100-150ml mleka,
o – 1/4 łyżeczki imbiru,
sn – szczypta soli morskiej jodowanej,
sn – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
k – ok. 4-5 łyżek mąki pszennej (tak, aby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany),
g – szczypta kurkumy,
sł – 3-4 połówki brzoskwini z puszki, pokrojonej na cienkie półplasterki,
sł – ok. 50-70g roztopionego masła.
Składniki wymieszać wg podanej kolejności. Smażyć na gorącej patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Placuszki mają mieć złoty kolor z obu stron.
Podawać z miodem, syropem klonowym, dżemem lub tym, co Wam akurat smakuje i pasuje 🙂
…
Zapiekanka z makaronem, dynią i jabłkiem
k – 20 dag makaronu pszennego pełnoziarnistego ugotować wg tego przepisu; ma być półtwardy;
…
sł – 1 kg dyni obrać, usunąć pestki i zetrzeć na grubej tarce;
sł – 4 jajka,
sł – 1 łyżeczka cynamonu,
sł – 2-3 łyżki miodu,
sł – 2-3 łyżki sklarowanego masła,
o – 1/4 łyżeczki imbiru,
sn – sól morska jodowana,
k – 1-2 jabłka umyć i zetrzeć razem ze skórką na grubej tarce.
…
sł – na rozgrzane sklarowane masło wrzucić dynię, dodać cynamon i miód; wymieszać;
o – dodać szczyptę imbiru, wymieszać;
sn – dodać malutką szczyptę soli morskiej jodowanej, wymieszać;
k – wrzucić jabłka; wymieszać i dusić do miękkości; lekko wystudzić.
Tak powstałą masę wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem i żółtkami.
sł – z białek ubić sztywną pianę, którą dodać do masy makaronowej i delikatnie wymieszać.
…
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać dowolnymi otrębami. Wyłożyć do niego masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na 20-25min.
…
z glupia zapytam-o co chodzi z tymi przepisami PP?? Pierwszy raz sie spotykam
Ja mam super przepis na ciasteczka bez mąki. Proste i pyszne:)
1 kostka masła
150 g cukru
4 jajka rozdzielone
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
paczka kleiku ryzowego 170 g (ja uzywałam Bobovity)
1 łyżka kwaśnej śmietany
Zaczynam od ubicia białek z niewielką ilością cukru. Następnie ubijam żółtka z resztą cukru. Dodaję do masy masło, kleik, proszek, łyzkę śmietany, a na końcu pianę z białek. Ze składników powstanie masa na ciasteczka. Teraz juz tylko 10 minut pieczenia w 180 st i deserek gotowy:)
Smacznego:)
Więcej przepisów na moim blogu:
To NIE jest przepis wg Pieciu Przemian. Proszę o usunięcie posta.
Dzięki:)
Znasz odpowiedź na pytanie: Przepisy PP