Przepisy PP

Zacznę od moich hitów w sumie:) No to lecimy!

Ziemniaki z wody
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

G – do okolo 1/2 l wrzacej wody dodac:
G – szczypte kurkumy
S – 1/2 lyzeczki kminku
S – 1 kg obranych ziemniakow
S – 1/2 lyzeczki masla
O – pokrojona cebule
O – 2 zabki czosnku
SN – 1 lyzeczke soli

gotowac pod przykryciem do miekkosci (wody powinno zostac niewiele)

ziemniaki podusic z wszystkimi dodatkami, z ktorymi sie gotowaly

Mlode ziemniaki gotowac w lupinach. Po ostudzeniu i obraniu podgrzewac je na patelni na masle lub oliwie, przyprawiajac kminkiem, pieprzem, sola, zielenina, kurkuma i swiezym majerankiem.

Rosol wolowo-drobiowy
smaki: kwasny – ; gorzki – ; slodki – ; ostry – ; slony – G – 4 l wrzacej wody, dodac: G – 1/3 lyzeczki (malej) tymianku i/lub kurkumy S – 1/3 lyzeczki kminku S – 1/2 kg wolowiny lub cieleciny z koscia (np. gicz) gotowac 1,5 godz,

a potem dodac: S – 4-5 srednich pokrojonych marchewek
S – duza pietruszke (przekrojona wzdluz)
O – 2 duze cale cebule lub por i kawalek selera
O – 3 pokrojone zabki czosnku
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – pieprz cayenne na czubku noza
SN – 1 lyzeczke wegety, soli do smaku
K – 1/2 kurczaka K – szczypte bazylii,
maly peczek zielonej pietruszki,
kilka lisci selera i kopru zwiazanych w peczek gotowac ok 1 godz

, a potem: wyjac mieso i jarzyny G – uzupelnic zupe wrzatkiem G – dodac szczypte majeranku S – szczypte kminku O – dopieprzyc pieprzem bialym i czarnym SN – ewentualnie dosolic Podawac z makaronem, lanymi kluskami, ziemniakami, kasza kuskus, kasza kukurydziana. Mieso mozna uzyc do farszu nalesnikowego. Jesli chcemy, zeby rosol byl silnie rozgrzewajacy, gotujemy go tylko na wolowinie, cielecinie lub baraninie

Krupnik
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

G – do 2-3 l. wrzacej wody dodac:
G – szczypte tymianku
G – szczypte kurkumy
S – 1/2 lyzeczki kminku
O – mieso indyka z koscia (skrzydlo, udko, itp.)
O – kasze jeczmienna (5-6 lyzek)
O – lisc laurowy
O – ziele angielskie (4 ziarna)
O – 1/2 lyzeczki imbiru

gotowac okolo 1,5 godziny, a potem dodac:

O – 2 drobno pokrojone cebule lub 2 pory
O – 1/4 glowki kapusty wloskiej drobno posiekanej
O – latem: pokrojona kalarepe
SN – lyzeczke wegety
SN – soli do smaku
K – szczypte bazylii
K – garsc zielonej pietruszki lub innej pokrojonej zieleniny
G – szczypte majeranku
G – wrzaca wode do uzupelnienia ilosci zupy
S – 3-4 drobno pokrojone marchewki
S – duza pokrojona pietruszke
S – 2-3 pokrojone ziemniaki

gotowac okolo 1/2 godziny (do miekkosci jarzyn), dosmakowac:

O – pieprzem
SN – sola
K – zielona pietruszka

Zupa fasolowa
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

fasole namoczyc poprzedniego dnia wieczorem, wode odlac

G – do 2-3 l wrzacej wody dodac:
G – szczypte tymianku
G – 1/3 lyzeczki kurkumy
S – wolowine lub cielecine z koscia
S – 1/2 lyzeczki kminku

gotowac okolo 1,5 godz, potem dodac:

S – 3 drobno pokrojone marchewki
S – drobno pokrojona pietruszke
S – 5-6 pokrojonych ziemniakow
O – 3 pokrojone cebule
O – 3 rozgniecione zabki czosnku
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – 1/2 lyzeczki czabru O – na czubku noza pieprzu cayenne
SN – namoczona fasole SN – 1/2 lyzeczki wegety
SN – sol do smaku
K – szczypte bazylii
K – garsc pietruszki lub innej zieleniny
G – majeranku do smaku

gotowac okolo 1 godz (do miekkosci), potem:

G – wyjac mieso, uzupelnic wrzatkiem, dodac
S – lyzeczke masla
O – dosmakowac pieprzem bialym i czarnym
SN – sola

Zamiast ziemniakow mozna na koncu, po (G) – wrzacej wodzie dodac (S) – lazanki domowe lub (S) – zacierki lub (S) – dowolny makaron

Zupa pieczarkowa
smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

G – do okolo 2-3 l wrzatku dodac:
G – szczypte kurkumy
G – szczypte tymianku
S – wolowine lub cielecine z koscia

gotowac okolo 1 godz., potem dodac:

S – 3 cale marchewki
S – pietruszke

gotowac do miekkosci
wyjac mieso i jarzyny (mozna je zuzyc do salatki), dodac:

S – 600 g pokrojonych pieczarek
O – 4 pokrojone drobno cebule
O – 1/2 lyzeczki imbiru
O – szczypte pieprzu cayenne
SN – lyzeczke wegety
SN – sol do smaku

gotowac okolo 45 min, potem zmiksowac i dodac:

K – szczypte bazylii
K – 1/2 lyzeczki soku z cytryny
K – garsc zielonej pietruszki
G – uzupelnic zupe wrzatkiem, dodac
G – szczypte majeranku

mozna podprawic
S – 1/2 szklanki smietany, dosmakowac
O – pieprzem
SN – sola

Podawac z makaronem lub lanymi kluskami

Zupa sniadaniowa OWSIANKA
smaki: kwasny – ; gorzki – ; slodki – ; ostry – ; slony – G –
do ok 1,5 l wrzacej wody dolać:
G – szczypte kurkumy
S – 2 łyzki (duze) kaszy kukurydzianej
O – 3 łyzki (duze) platków owsianych
O – na koncu lyzeczki (malej) imbiru
SN – sol do smaku gotowac okolo 30 minut,

a potem dodać: K – lyzeczke (mala)
soku z cytryny
G – wrzaca wode jesli trzeba uzupelnic ilosc zupy
– gotowac okolo 10 minut,
a potem dodać: S – maslo i miod do smaku gotowac 1 minute

Zupe mozna przygotowac poprzedniego dnia wieczorem. Oprocz wymienionych kasz mozna stosowac zamiennie kasze jaglana (S), platki pszenne (K) i jeczmienne (O) Zupe mozna rowniez uzupelnic mlekiem (zamiast wrzatku), a dolewamy je w momencie slodzenia.

MOJA UWAGA; można dać więcej płatków i kaszy i nie musi być 1,5l
I miksować koniecznie!!!:) inny smak ma wtedy.

20 odpowiedzi na pytanie: Przepisy PP

  1. Zupa pieczarkowa
    smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

    G – do okolo 2-3 l wrzatku dodac:
    G – szczypte kurkumy
    G – szczypte tymianku
    S – wolowine lub cielecine z koscia

    gotowac okolo 1 godz., potem dodac:

    S – 3 cale marchewki
    S – pietruszke

    gotowac do miekkosci
    wyjac mieso i jarzyny (mozna je zuzyc do salatki), dodac:

    S – 600 g pokrojonych pieczarek
    O – 4 pokrojone drobno cebule
    O – 1/2 lyzeczki imbiru
    O – szczypte pieprzu cayenne
    SN – lyzeczke wegety
    SN – sol do smaku

    gotowac okolo 45 min, potem zmiksowac i dodac:

    K – szczypte bazylii
    K – 1/2 lyzeczki soku z cytryny
    K – garsc zielonej pietruszki
    G – uzupelnic zupe wrzatkiem, dodac
    G – szczypte majeranku

    mozna podprawic
    S – 1/2 szklanki smietany, dosmakowac
    O – pieprzem
    SN – sola

    Podawac z makaronem lub lanymi kluskami

    Zupa z porow miksowana
    smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

    G – do okolo 2-3 l wrzatku dodac:
    G – szczypte tymianku
    G – szczypte kurkumy
    S – szczypte kminku
    S – 0,8 do 1 kg pokrojonych ziemniakow
    O – okolo 600 g pokrojonych porow (mozna je poddusic na masle, wtedy zupa jest smaczniejsza)
    O – 1/2 lyzeczki imbiru
    O – szczypte pieprzu cayenne
    SN – lyzeczke wegety
    SN – sol do smaku

    gotowac do miekkosci, zmiksowac, potem dodac:

    K – szczypte bazylii lub zielona, siekana pietruszke lub lyzeczke soku z cytryny
    G – uzupelnic wrzatkiem do potrzebnej ilosci, dodac:
    S – lyzke masla, dosmakowac
    O – pieprzem
    SN – sola

    Zupe podawac czysta lub z grzankami

    Zupa jarzynowa zlocista miksowana
    smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

    G – do wrzatku (okolo 2-3 l) dodac:
    G – szczypte tymianku
    G – szczypte kurkumy
    S – 7 srednich pokrojonych marchewek
    S – 4 duze pokrojone ziemniaki
    S – pokrojona pietruszke
    O – 3 pokrojone cebule
    O – 1/2 lyzeczki imbiru
    O – pieprz cayenne
    SN – lyzeczke wegety
    SN – sol do smaku

    gotowac do miekkosci, zmiksowy, potem dodac:

    K – peczek siekanej pietruszki lub innej zieleniny
    K – lyzeczke soku z cytryny
    G – uzupelnic zupe wrzatkiem

    Zupe mozna podawac czysta lub z grzankami

    Zupa jarzynowa zlocista miksowana powrot do wykazu przepisow
    smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

    G – do wrzatku (okolo 2-3 l) dodac:
    G – szczypte tymianku
    G – szczypte kurkumy
    S – 7 srednich pokrojonych marchewek
    S – 4 duze pokrojone ziemniaki
    S – pokrojona pietruszke
    O – 3 pokrojone cebule
    O – 1/2 lyzeczki imbiru
    O – pieprz cayenne
    SN – lyzeczke wegety
    SN – sol do smaku

    gotowac do miekkosci, zmiksowy, potem dodac:

    K – peczek siekanej pietruszki lub innej zieleniny
    K – lyzeczke soku z cytryny
    G – uzupelnic zupe wrzatkiem

    Zupe mozna podawac czysta lub z grzankam

    Galart (zimne nozki, studzinina)
    smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

    Do galartu uzywamy golonke przednia, stopke i 1/2 giczy cielecej. Mozna dodac rowniez palke indycza, ale to zamiennie z golonka. Porcja bedzie spora, wystarczy dobrego jedzonka na pare dni dla 4 osob.

    SN – do garnka wlewamy 3,5 litra zimnej wody
    SN – wkladamy stopke i
    SN – golonke
    SN – sypiemy po lyzeczce wegety oraz
    SN – soli i zaczynamy gotowac. Dodajemy:

    K – 1 lyzeczke bazylii
    G – 1 lyzeczke tymianku
    G – 1/2 lyzeczki kurkumy
    S – 1 lyzeczke kminku mielonego
    S – wkladamy gicz cieleca
    S – 5 ziarenek jalowca
    O – 1 kopiasta lyzeczke imbiru
    O – 6 ziaren ziela angielskiego
    O – 1 duzy lisc laurowy
    O – 1/2 lyzeczki pieprzu cayenne

    Przykrywamy i gotujemy okolo 3 godzin do momentu, kiedy skora golonki zmieknie, a mieso delikatnie odchodzi od kosci.
    Nozem rozcinamy mieso na kosci, aby gotowaly sie rowniez chrzestne czesci wewnetrzne.
    Gotujemy jeszcze okolo 15 minut, po czym dodajemy

    O – 1 duza cebule
    O – 5 zabkow czosnku przecietych wzdluz
    O – 1/4 selera
    SN – odrobine solimy do smaku, dodajemy
    K – 2 lyzki octu winnego lub 1/2 szklanki bialego wytrawnego wina
    G – 1/2 lyzeczki majeranku
    S – 2 duze marchewki przekrojone wzdluz
    S – 2 pietruszki

    Gotujemy jarzyny do miekkosci (okolo 0,5 godziny), po czym je wyjmujemy. Sprawdzamy miekkosc przede wszystkim stopek – kosci powinny swobodnie wychodzic z tkanki lacznej. Jesli pozostalo zbyt wiele rosolu, wzmacniamy gaz i gotujemy bez przykrywki.
    Nastepnie wyjmujemy mieso – rosolu powinno byc minimum 2 litry.

    1 paczke zelatyny zalewamy paroma lyzkami zimnej wody, odstawiamy na pol godziny, nastepnie wkladamy do rosolu, rozpuszczamy i zagotowujemy, jednoczesnie dosmakowujac pieprzem.
    W miedzyczasie przestudzone mieso oczyszczamy z kosci i dobrze schladzamy, aby sie lepiej kroilo. Schladzamy rowniez jarzyny. Po ostudzeniu mieso (rowniez skore) i jarzyny kroimy w dowolna kostke, przekladamy do salaterek, zalewamy rosolem, mieszamy i po ostudzeniu wkladamy do lodowki.

    Nastepnego dnia zdejmujemy warstwe tluszczu.

    Jest to pyszne danie na jesienno-zimowe wieczory, oczywiscie wyjete wczesniej z lodowki i doprowadzone do temperatury pokojowej, pokrojone w grube plastry, polozone na chleb i posmarowane majonezem.

    Kotlety schabowe panierowane
    smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

    SN – kotlety schabowe bez kosci rozbic lekko tluczkiem

    przygotowac ZAPRAWE DO MIES (patrz przepisownia) i zanurzyc w niej mieso, pozostawic na okolo 20 minut

    S – roztrzepac jajko ze
    O – szczypta pieprzu cayenne

    O – kotlety lekko popieprzyc
    SN – posolic
    K – skropic paroma kroplami cytryny
    G – posypac szczypta kurkumy

    panierowac w jajku i bulce lub w mace (maka-jajko-maka)

    smazyc w oleju na srednim ogniu po okolo 10 minut z kazdej strony

    Schab z bekonem i pieczarkami
    smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

    300 g schabu pokrojonego w slupki o grubosci 1 cm zalac ZAPRAWA DO MIES (patrz przepisy) i odstawic na 30 minut.

    S – na rozgrzanym oleju (5 lyzek) zeszklic 2 pokrojone cebule wraz z 4 zabkami czosnku i przelozyc bez tluszczu do rondla
    O – dodac 1/4 lyzeczki imbiru
    O – pieprzu cayenne na czubku noza
    O – pieprzu czarnego
    SN – na rozgrzanym tluszczu po cebuli obsmazyc schab, przelozyc do rondla, zamieszac, dodac
    SN – soli do smaku, dodac
    K – szczypte bazylii
    G – 1/2 szklanki wrzacej wody
    G – szczypte tymianku
    G – szczypte kurkumy

    zamieszac i dusic pod przykryciem okolo 15 minut

    S – dodac 400 g pieczarek pokrojonych w plasterki i zamieszac
    O – dosmakowac pieprzem
    SN – dodac 200 g bekonu pokrojonego w slupki o grubosci 0,5 cm

    dusic 15-20 minut i ewentualnie dosmakowac sola

    K – dodac okolo szklanki soku pomidorowego (potrawa nie moze byc zbyt kwasna), dodac
    G – szczypte tymianku
    S – 1/2 lyzeczki kminku

    zagescic maka ziemniaczana rozpuszczona w zimnej wodzie, dosmakowac
    O – pieprzem
    SN – sola

    Podawac do makaronu, ryzu, ziemniakow i bialego pieczywa


    Pizza

    smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

    Przyrzadzic ciasto:
    K – 400 g maki pszennej
    G – 1/4 lyzeczki kurkumy
    S – 7 lyzek oleju
    O – 1/2 lyzeczki imbiru
    SN – szczypte soli
    K – 50 g drozdzy rozpuszczonych w 2 lyzkach letniej wody

    Dolewajac letniej wody wyrobic ciasto jak na pierogi, rozwalkowac i przelozyc na blache posmarowana tluszczem, pozostawic przykryte w cieple do wyrosniecia przez okolo 30 minut, nastepnie posmarowac olejem i ukladac na nim:

    K – plastry z 4 dojrzalych, sparzonych, obranych pomidorow
    G – posypac delikatnie tymiankiem
    S – rozlozyc 500 g pokrojonych w plastry, podsmazonych, doprawionych pieprzem i sola pieczarek
    S – 3 duze pokrojone w polplastry i zeszklone cebule
    O – posypac imbirem
    O – pieprzem czarnym
    O – pieprzem cayenne
    O – oregano
    SN – posolic
    SN – polozyc 300 g pokrojonej i podsmazonej wedliny (parowka, szynka lub bekon)
    K – posypac startym ostrym zoltym serem (200 g)
    K – posypac bazylia
    G – i majerankiem

    Piec w srednio nagrzanym piekarniku (okolo 170 stopni C) przez okolo 1 godz.

    Zupa selerowa miksowana
    smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

    G – do okolo 2-3 l wrzatku dodac:
    G – szczypte tymianku
    G – szczypte kurkumy
    S – 2 srednie pokrojone marchewki
    S – 1/2 kg pokrojonych ziemniakow
    O – duzy pokrojony seler
    O – pokrojona cebule
    O – 2 posiekane zabki czosnku
    O – 1/2 lyzeczki imbiru
    O – pieprz cayenne
    SN – lyzeczke wegety
    SN – sol do smaku

    gotowac do miekkosci, okolo 1 godz, zmiksowac, potem dodac:

    K – szczypte bazylii
    K – 1/2 lyzeczki soku z cytryny
    K – lub 2 lyzki siekanej zielonej pietruszki
    G – uzupelnic zupe wrzatkiem (jesli trzeba), dodac:
    G – szczypte majeranku
    S – lyzke masla
    S – szczypte kminku, dosmakowac
    O – pieprzem
    SN – sola

    Podawac z grzankami lub bez

    Zupa z botwiny (mlode buraczki z liscmi)
    smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

    G – do okolo 2-3 l wrzatku dodac:
    G – szczypte tymianku
    G – szczypte kurkumy
    S – kosc wolowa

    gotowac okolo 1 godz, potem dodac:

    S – 3 pokrojone marchewki
    S – pokrojona pietruszke
    O – 2 pokrojone cebule
    O – 3 posiekane zabki czosnku
    O – 1/2 lyzeczke imbiru
    O – szczypte pieprzu cayenne
    SN – lyzeczke wegety
    SN – sol do smaku
    K – garsc posiekanej zielonej pietruszki i koperku
    K – okolo 0,5 kg pokrojonej botwinki

    gotowac okolo 40 min

    K – podprawic maka pszenna (1-2 lyzki) rozmieszana w zimnej wodzie
    K – dosmakowac cytryna (1-2 lyzeczki)
    G – uzupelnic zupe wrzatkiem, dodac
    G – szczypte majeranku (moze byc swiezy)
    S – lyzke masla

    Do zupy podaje sie ziemniaki smazone z kminkiem

    • Zacierka
      smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

      G – do okolo 2 l wrzacej wody dodac:
      G – szczypte kurkumy
      G – szczypte tymianku
      S – okolo 600 g pokrojonych ziemniakow dobrze rozgotowujacych sie
      S – szczypte kminku
      O – 3 drobno pokrojone cebule
      O – 1/2 lyzeczki imbiru
      O – szczypte pieprzu cayenne
      SN – lyzeczke wegety
      SN – sol do smaku

      Gotowac do miekkosci, a potem dodac:

      K – szczypte bazylii
      K – zacierki

      Gotowac 0,5 godz, potem dodac:

      G – szczypte majeranku
      S – lyzke masla, dosmakowac
      O – pieprzem
      SN – sola

      ZACIERKI:
      do miski wsypac 4-5 lyzek maki pszennej, wlewac zimna wode i zagniatac reka jak najtwardsze ciasto, skubac zacierki i obtaczac je w mace, aby sie zaokraglily

      Salatka-pasta z tunczyka lub sardynki (z konserwy)
      smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

      SN – rybe z puszki wraz z zalewa rozdrobnic widelcem, dodac mieszajac:
      K – pare kropli soku z cytryny
      G – szczypte kurkumy
      S – 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone
      S – 1 lyzke majonezu
      O – 1 duza drobno pokrojona cebule
      O – pieprze (bialy i czarny) do smaku
      O – 1 lyzeczke musztardy
      SN – sol do smaku, wymieszac

      Salatka powinna byc dobrze przyprawiona

      Pieczen wieprzowa z czosnkiem
      smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

      SN – 1,5 kg miesa od szynki z tluszczem rozcinamy tak, aby tworzylo dosc plaski kawalek i rozbijamy bardzo dokladnie tluczkiem
      SN – posolic
      SN – posypac 1/2 lyzeczki wegety
      K – pokropic 1 lyzeczka cytryny
      G – posypac 1/2 lyzeczki kurkumy
      S – posypac 1 lyzeczka kminku mielonego

      mieso mocno nacieramy ww. przyprawami, potem

      O – wcieramy 5 duzych przecisnietych przez praske zabkow czosnku
      O – 1/3 lyzeczki pieprzu czarnego
      O – 1/3 lyzeczki pieprzu cayenne

      Mieso odstawiamy w chlodne miejsce na kilka godzin

      Nastepnie szybko obsmazamy na patelni na mocno rozgrzanym oleju i przekladamy do rondla, posypujac po wierzchu calym kminkiem. Przykrywamy i wkladamy do srednio nagrzanego piekarnika na co najmniej 2 godziny.

      Jest to wspaniale mieso do chleba zamiast wedlin, ale nadaje sie rowniez jako danie obiadowe

      Kielbasa po wegiersk
      smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

      S – 3 duze pokrojone cebule zeszklic na dwoch lyzkach oleju, przelozyc do rondla i dodac
      S – 1/2 lyzeczki kminku
      O – 1/2 lyzeczki imbiru
      O – szczypte pieprzu cayenne
      O – 1/4 lyzeczki zmielonej kolendry
      O – 2 zabki roztartego czosnku, wymieszac
      SN – 60 dag pokrojonej w polplasterki kielbasy slaskiej podsmazyc na lyzce oleju, przelozyc do rondla, dodac
      SN – 1/2 szklanki zimnej wody
      SN – szczypte wegety
      SN – sol do smaku

      dusic ok. 20 min, dodac:

      SN – puszke fasolki szparagowej wraz z zalewa
      K – ok. szklanki soku pomidorowego
      G – 1/3 lyzeczki kurkumy
      G – 1/3 lyzeczki tymianku

      dusic jeszce 10 min

      S – delikatnie zagescic maka ziemniaczana rozpuszczona w zimnej wodzie
      O – dosmakowac pieprzem
      SN – i sola

      Potrawa powinna byc ostra, smakuje z bialym pieczywem

      Salatka jarzynowa z pomidorami
      smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

      S – 3-4 ugotowane w zupie i pokrojone marchewki i 1 pietruszke, 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone, dodac:
      O – 2 srednie drobno pokrojone cebule, pieprz bialy, czarny i ziolowy do smaku, wymieszac, dodawac mieszajac:
      SN – sol do smaku
      K – 2 duze dojrzale, sparzone obrane i pokrojone pomidory
      G – szczypte kurkumy i tymianku
      S – ok. 2 lyzek majonezu

      wymieszac i ewentualnie dosmakowac
      O – pieprzem
      SN – sola

      Serek sniadaniowy
      smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

      K – 1 kostke twarogu (moze byc tlusty, 250g) rozgniesc w glebokim talerzu, dodac:
      G – 1/2 lyzeczki kurkumy, zamieszac, dodac:
      S – 1/5 litra slodkiej smietany (moze byc 30%)
      S – 1 lyzeczke kminku mielonego, zamieszac, dodac:
      O – przyprawy ostre (pieprz czarny, chili, cayenne) w takiej ilosci, aby serek smakowal, powinien byc ostry!. Wymieszac, dodac:
      SN – sol do smaku

      Przelozyc do sloiczka i przechowywac w lodowce, stosujac tylko do kanapek sniadaniowych. Serek mozna przechowywac okolo 1 tygodnia

      Kulki miodowe rozgrzewajace
      smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

      600 g miodu (najlepiej rzepakowego) roztopic w rondelku na malym ogniu,

      paczke (500 g) platkow owsianych gorskich wysypac na blache i wlozyc do srednio nagrzanego piekarnika (180 – 200 stopni C), suszyc (okolo 15 – 20 mimut) czesto mieszajac, tak, by staly sie chrupkie, ale nie przypalily sie

      do rondla 2-litrowego wsypac:
      G – 8-9 lyzeczek ciemnego kakao, dodac stale mieszajac:
      S – roztopiony miod
      S – 1/3 lyzeczki cynamonu
      O – 1/4 lyzeczki imbiru

      gotowac 1 – 2 min, zdjac z ognia i wsypac

      O – wyprazone platki

      mieszac tak dlugo, az caly miod osiadzie na nich, po czym przelozyc mase na 2 plytkie talerze. Po ostygnieciu – jeszcze letnia mase formujemy w kulki o srednicy okolo 2 cm.

      Kulki sa lagodne dla zoladka i jelit i w pelni zastepuja slodycze zarowno dzieciom, jak i doroslym.

      Kluski serowe
      smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

      K – 1/2 kg tlustego twarogu rozetrzec widelcem w salaterce i dodawac:
      K – 3-4 lyzki maki pszennej
      G – 1/3 lyzeczki kurkumy
      S – 3 zoltka
      O – 1/2 lyzeczki imbiru
      SN – szczypte soli

      wymieszac wszystko dokladnie lyzka, dodac:

      K – odrobine maki pszennej
      G – odrobine kurkumy
      S – piane z bialek

      dokladnie wymieszac i klasc lyzka na osolony wrzatek, gotowac 2-3 minuty

      Podawac polane maslem, roztopionym miodem i posypane cynamonem

      • Herbata neutralna TLI z owocow lesnych
        smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

        SN – do 1,5 l zimnej wody dodac:
        K – torebke herbaty z owocow lesnych (zawartosc torebki wsypac do wody) i zagotowac, dodac:
        G – 1/2 lyzeczki tymianku
        S – 1/2 lyzeczki lukrecji
        S – 1/2 lyzeczki anyzu
        O – imbiru na czubku noza

        gotowac 2-3 min

        ”Napoj zycia” Indian
        Do 1 szklanki gotujacej sie wody wsypac 1 lyzeczke kakao, 1/2 laski wanilii oraz 1 do 4 lyzeczek pieprzu cayenne, gotowac przez 3 minuty.

        Zapobiega grypie i kazdemu przeziebieniu.

        Herbata rozgrzewajaca “kilerka”
        smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

        G – do 1,5 szklanki wrzacej wody dodac:
        G – kopiasta lyzeczke tymianku
        S – 2 lyzeczki lukrecji
        O – 1/2 lyzeczki imbiru
        gotowac 5 – 10 minut na slabym ogniu

        Pic zawsze swieza na 30 minut przed lub godzine po posilku.

        Herbata imbirowa p
        Do 1 szklanki gotujacej wody wsypac 1 lyzeczke imbiru, gotowac 3 minuty, pic wolno, malymi lykami.

        Pomaga przy zastoju watroby wywolanym stresem, przejedzeniem lub przemarznieciem.

        Kawa gotowana z imbirem (cynamonem, kardamonem)
        Do szklanki gotujacej wody wsypac 1 lyzeczke kawy naturalnej, 1/4 lyzeczki imbiru (cynamonu, kardamonu), pic poslodzona miodem.

        Pomaga przy oslabieniu, przemarznieciu i przejedzeniu slodyczami.

        Zaprawa do mies
        smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

        Do filizanki wsypac:
        S – 1 lyzeczke maki ziemniaczanej
        O – 1/2 lyzeczki imbiru
        SN – lyzeczke sosu sojowego
        SN – lub 1/2 lyzeczki wegety
        SN – dolac 3-4 lyzki wody i wymieszac

        Zaprawy tej uzywac do kotletow, rumsztykow, brizoli, sznycli z wszystkich rodzajow mies oraz do mies na gulasze, a takze duszeniny. Powyzsza ilosc zaprawy wystarcza na okolo 1/2 kg miesa. Zaprawa powinna zostac wchlonieta przez mieso.

        Miesa krojone, przewidziane do smazenia lub obsmazania, solimy juz na patelni!

        Kotlety mielone
        smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

        S – 1 kg mielonego miesa wolowo – wieprzowego wymieszac z:
        S – 1 lyzeczka maki ziemniaczanej
        S – 2 jajami
        O – dodac zmielona cebule
        O – 1/2 lyzeczki imbiru
        O – na czubku lyzeczki pieprzy cayenne
        O – szczypte kolendry
        O – pieprz czarny do smaku i dokladnie wymieszac
        SN – dodac sol do smaku
        SN – 1/2 lyzeczki wegety i wymieszac
        K – dodac 2 male namoczaone czerstwe bulki, odcisniete i zmielone
        K – mozna takze dodac lyzke siekanej zielonej pietruszki
        K – i szczypte bazylii
        G – 1/2 lyzeczki majeranku
        G – szczypte kurkumy

        wszystko dokladnie wymieszac, formowac kotlety, obtaczac w tartej bulce i smazyc na oleju okolo 10 minut z kazdej strony.
        Podawac z ziemniakami i wszystkimi rodzajami jarzyn podanych w przepisach.

        Kotlety takie sa bardzo smaczne na zimno do kanapek

        Klopsiki
        smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

        S – 1 kg mielonego miesa wolowo – wieprzowego wymieszac z:
        S – 1 lyzeczka maki ziemniaczanej
        S – 2 jajami
        O – dodac zmielona cebule
        O – 1/2 lyzeczki imbiru
        O – na czubku lyzeczki pieprzy cayenne
        O – szczypte kolendry
        O – pieprz czarny do smaku i dokladnie wymieszac
        SN – dodac sol do smaku
        SN – 1/2 lyzeczki wegety i wymieszac
        K – dodac 2 male namoczaone czerstwe bulki, odcisniete i zmielone
        K – mozna takze dodac lyzke siekanej zielonej pietruszki
        K – i szczypte bazylii
        G – 1/2 lyzeczki majeranku
        G – szczypte kurkumy

        wszystko dokladnie wymieszac, formowac klopsiki

        G – w rondlu zagotowac 1,5 l wody i wsypac
        G – szczypte kurkumy
        G – szczypte tymianku
        S – 1/2 lyzeczki kminku

        wlozyc klopsiki

        O – dodac 1/3 lyzeczki imbiru
        O – 1/2 liscia laurowego
        O – 4 ziarna ziela angielskiego
        O – pieprzu czarnego do smaku
        SN – dodac sol
        SN – ewentualnie 1/2 lyzeczki wegety

        gotowac 20 min

        K – dodac szczypte bazylii
        K – garsc zielonej pietruszki
        K – i koperku
        K – zagescic lyzka maki pszennej rozmieszanej w zimnej wodzie
        G – dodac szczypte majeranku

        gotowac 10 min

        S – dodac lyzeczke masla (jesli mieso bylo chude)
        O – dosmakowac pieprzem
        SN – i sola

        Klopsiki podawac z makaronem i gotowymi jarzynami (kalafior, brokuly, brukselka, fasolka szparagowa) lub z ziemniakami i salatkami jarzynowymi

        Kurczak pieczony w cebuli

        smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN
        K – 6-8 szt. malych udek lub pokrojonego na porcje kurczaka natrzec:
        G – kurkuma
        G – lyzeczka majeranku
        S – lyzka oliwy
        O – 1/2 lyzeczki imbiru
        O – szczypta pieprzu cayenne i czarnego
        SN – lyzeczka wegety
        SN – sola do smaku

        pozostawic na 30 minut

        Mieso piec przez 20 min w odkrytym rondlu e nagrzanym do maksimum piekarniku, nastepnie zmniejszyc ogien do minimummi oblozyc:

        pokrojona w polplasterki cebula i czosnkiem (4 duze cebule i 4 zabki czosnku)
        posypac pieprzem i sola

        przykryc i piec przez 50 min w temperaturze minimalnej (140 – 150 stopni C)

        Podawac z bialym pieczywem lub ziemniakami z wody

        Zupa pomidorowa
        smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

        G – do wrzacej wody (2 – 3 l) dodac:
        G – szczypte tymianku
        G – szczypte kurkumy
        S – 1/2 lyzeczki kminku
        S – kosci wolowe lub cielece (wg uznania), lub lyzeczke masla

        gotowac 1,5 godz., potem dodac:

        S – 3 srednie pokrojone marchwie
        S – duza pokrojona pietruszke
        O – 3 duze cebule drobno pokrojone
        O – 3 zabki czosnku rozgniecione
        O – 1/2 lyzeczki imbiru
        O – na czybku noza pieprzu cayenne
        SN – lyzeczke wegety (wg uznania)
        SN – sol do smaku

        gotowac do miekkosci okolo 1 godz.

        wyjac kosci, dodac:

        K – 1/2 l soku pomidorowego (przygotowanego wlasnorecznie)
        K – szczypte bazylii
        G – wrzatek, gdy trzeba uzupelnic ilosc zupy
        G – szczypte majeranku
        S – lane kluski

        gdy zupe gotujemy bez kosci, dodajemy (S) – lyzeczke masla, (O) – pieprz i (SN) – sol do smaku, latem mozna dodac (K) – zielonej pietruszki.

        • poproszę o przepis na pastę jajeczną:-)

          a piszę, głównie po to, aby zaistnieć i być na bieżąco, kiedy pojawiac będą się nowe przepisy;-)

          • Bitki wolowe z czosnkiem
            smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

            Okolo 1 kg rostbefu (mieso odkroic od kosci i zrobic z nich bulion do popijania), mieso zas pokroic w plastry grubosci 1 cm; jesli beda zbyt duze, nalezy je przekrawac na pol, lekko zbic tluczkiem.

            ZALEWA:
            S – kopiasta lyzeczka maki ziemniaczanej
            O – 1 lyzeczka imbiru
            O – 3-4 duze zabki czosnku przecisniete przez praske
            SN – plaska lyzeczka wegety
            SN – plaska lyzeczka soli

            zalac 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszac, przelac do salaterki i kazdy kawalek miesa zanurzac. Pozostawic w niej mieso na minimum godzine.

            Obrac 1 duza marchewke i zetrzec na grubej tarce
            Obrac 2 duze cebule i pokroic wzdluz na polplasterki

            W rondlu, w ktorym bedziemy dusic mieso, zagotowac niecaly litr wody i dodac
            G – 1/2 lyzeczki tymianku

            Na patelni rozgrzac
            S – 6 lyzek oleju, obsmazac kawalki miesa i przekladac do
            G – gotujacej sie wody
            S – przelozyc starta marchewke, zamieszac i dodac
            S – podsmazona na pozostalym oleju cebule oraz
            O – 1/3 lyzeczki chili
            O – 1 duzy lisc laurowy
            O – 1 lyzeczke kolendry mielonej
            SN – dosmakowac sola i dodac
            K – 1 spora lyzeczke musztardy
            G – 1/2 lyzeczki kurkumy

            zamieszac, przykryc i dusic okolo 1 godziny (do miekkosci)

            Podawac do ziemniakow z wody z jakakolwiek gotowana jarzynka sezonowa lub salatka

            Sos sliwkowy
            smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

            SN – 1/2 litra powidel przelozyc do rondla z grubym dnem i podgrzewac dodajac:
            K – okolo 10 lyzek octu winnego
            G – 1 lyzeczke kurkumy
            S – 8 lyzek zadkiego miodu, zamieszac, dodac:
            O – 1 lyzeczke cynamonu
            O – 1 lyzeczke imbiru
            O – 1 lyzeczke gozdzikow mielonych
            O – 2 lyzeczki chili
            O – 4 duze zabki roztartego czosnku
            SN – szczypte soli do smaku

            Calosc smazyc mieszajac.

            Podajemy do zeberek, zimnych mies, nalesnikow z miesem.
            Przelozony do sloika i przechowywany w lodowce moze byc wykorzystywany nawet przez kilka miesiecy.


            Zeberka z kolendra i winem na slodko

            smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

            SN – 1,5 kg pokrojonych w male kosteczki zeberek polewamy
            K – 1 lyzeczka cytryny, posypujemy
            G – 1/2 lyzeczki kurkumy, polewamy
            S – 3 lyzkami plynnego miodu, posypujemy
            O – 3 lyzeczkami kolendry mielonej
            O – 1 lyzeczka imbiru
            O – 1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
            SN – 1 lyzeczka soli

            mieszamy i zostawiamy na kilka godzin

            Rozgrzewamy na patelni 2 lyzki oleju, kazdy kawalek obtaczamy w mace pszennej i obsmazamy, nastepnie przekladamy do rondla. Obsmazone kawalki zalewamy 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina.

            Patelnie myjemy i wlewamy 3 lyzki swiezego oleju i obsmazamy 3 duze cebule pokrojone w polplasterki. Przekladamy zeszklona cebule na zeberka. Posypujemy jeszcze jedna lyzeczka kolendry mielonej, pieprzem czarnym, ewentualnie sola i mieszamy.

            Przykrywamy i dusimy okolo 2 godziny na slabym ogniu w piekarniku.

            Smakuja z sosem sliwkowym, swiezymi bulkami lub pyzami (kluchami) na parze.

            W identyczny sposob mozna przyrzadzic mieso wieprzowe od szynki pokrojone w kostke.

            Sznycle wolowe
            smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

            S – 1 kg mlodej wolowiny bez kosci zmielic, dodac:
            S – 2 srednie, drobno pokrojone cebule zeszklone na 1 lyzce masla, zamieszac, dodac:
            O – 1 plaska lyzeczke pieprzu czarnego
            O – 1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
            SN – 1 plaska lyzeczke wegety
            SN – sol do smaku
            K – 2 namoczone, odcisniete z wody bulki
            G – szczypte tymianku

            Calosc wymieszac, mase ponownie zmielic. Formowac sznycle i smazyc na oleju.
            Podawac z ziemniakami z wody i marchewka duszona oraz z jablkami posypanymi kardamonem i zapiekanymi w piekarniku

            Kakao gotowane
            Na szklanke wrzatku dodac 1-2 lyzeczki kakao
            Gotowac 2 minuty
            Mozna pic zabielone mlekiem i slodzone miodem

            Zurek
            smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

            G – do okolo 2-3 l wrzatku dodac
            G – szczypte tymianku
            G – okolo 200 g wedzonego boczku (niekoniecznie)
            S – wolowine z koscia

            gotowac okolo 1 godz, potem dodac:

            S – 4 cale marchewki
            S – 1 cala pietruszke
            O – 2 duze cebule w calosci
            O – 3 przecisniete przez praske zabki czosnku
            O – 1/2 lyzeczki imbiru
            O – pieprze (bialy, czarny)
            SN – 1 lyzeczke wegety
            SN – sol do smaku

            gotowac okolo 1 godz, wyjac jarzyny i mieso

            K – wlac zurek (ilosc zalezy od upodoban, ale zupa nie powinna byc zbyt kwasna), dodac
            G – wrzatku, jesli trzeba uzupelnic ilosc zupy
            G – okolo 1 lyzeczki majeranku
            S – 1/2 lyzeczki kminku
            S – 1/2 szklanki slodkiej smietany (wg uznania), dosmakowac
            O – pieprzem
            SN – sola

            Podajemy z ziemniakami, jajkiem na twardo, pokrojona kielbasa (ugotowana oddzielnie), pokrojonym boczkiem z zupy.
            Jarzyny uzywamy do salatki jarzynowej.

            Babka drozdzowa swiateczna
            smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

            S – 10 zoltek utrzec w misce z 1/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puch, dodac:
            O – 1 lyzeczke imbiru
            O – otarta skorke z polowy cytryny
            SN – szczypte soli

            calosc wymieszac, dodac:
            K – 500 g maki pszennej tortowej oraz zaczyn drozdzowy (100g drozdzy rozetrzec z 1 lyzeczka cukru i 1/2 szklanki cieplego mleka oraz 1 lyzeczka maki – odstawic w cieple miejsce az ruszy)

            wyrabiac rekami na gladkie ciasto, potem:
            G – zamknieta torebeczke szafranu rozwalkowac walkiem na scierce (dzieki temu preciki szafranu zyskuja postac pylu), nastepnie rozpuscic go w lyzce goracego mleka i to dodac do ciasta oraz
            S – 1/2 szklanki cieplego mleka

            wyrabiac i dodac:
            S – 1/4 szklanki roztopionego masla

            Nastepnie dokladnie wyrobic na gladkie, sprezyste ciasto, posypac je maka, przykryc sciereczka i pozostawic w cieple do wyrosniecia.
            Gdy podwoi objetosc, przelozyc w dwie foremki lub jedna bardzo duza (foremki wysmarowac maslem i posypac tarta bulka) do polowy wysokosci.
            Ciasto powinno ponownie wyrosnac i wypelnic foremki.
            Jak wyrosnie – piec w temperaturze 160-170 stopni C okolo 1 godziny na bardzo rumiany kolor.
            Wylaczyc gaz i trzymac jeszcze jakis czas w piekarniku. Wylozyc z foremki, gdy jest jeszcze cieple. Schlodzone polukrowac lub posypac cukrem pudrem.

            Babka zolta
            smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

            S – 6 calych jajek ubic na parze lub plytce na palniku z 2 szklankami cukru i cukrem waniliowym, schlodzic i dodawac delikatnie mieszajac drewniana lyzka:
            O – 1 lyzeczke imbiru
            O – 2 lyzki spirytusu
            SN – szczypte soli
            K – 6 lyzek maki tortowej wymieszanej z plaska lyzeczka proszku do pieczenia
            G – 1/3 lyzeczki kurkumy
            S – 6 lyzek oleju slonecznikowego
            S – 2 szklanki maki ziemniaczanej

            dokladnie wymieszac i dodac:
            S – kostke roztopionego goracego masla

            delikatnie i dokladnie wymieszac
            przelac do duzej foremki na babke wysmarowanej maslem i posypanej tarta bulka
            piec okolo 1 godz. w temperaturze 170 stopni C

            Po ostudzeniu mozna polac polewa czekoladowa i posypac pokrojonymi orzechami wloskimi

            Babka czekoladowa
            smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

            S – 5 calych jajek ubic z 1,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym, dodawac mieszajac drewniana lyzka:
            O – 1 lyzeczke imbiru
            SN – szczypte soli
            K – 1 szklanke maki tortowej wymieszanej z plaska lyzeczka proszku do pieczenia
            G – 1,5 lyzki kakao
            S – 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
            S – kostke roztopionego goracego masla

            dokladnie wyrobic
            przelac do foremki wysmarowanej tluszczem i posypanej tarta bulka
            piec okolo 70 minut w temperaturze 170 stopni C

            Po ostudzeniu polac polewa czekoladowa i posypac pokrojonymi orzechami wloskimi

            Pasta jajeczna
            smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

            S – do 5 jajek ugotowanych na twardo i drobno pokrojonych dodac mieszajac:
            O – 2 drobno pokrojone cebule
            O – pieprze (ziolowy, bialy i czarny) do smaku
            O – 1 lyzke musztardy
            SN – sol do smaku
            K – wiekszy kiszony ogorek starty na drobnej tarce
            G – szczypte kurkumy
            S – 1-2 lyzek majonezu

            wymieszac, dosmakowac
            O – pieprzem
            SN – sola

            Pasta powinna byc pikantna w smaku

            Nadzienie miesno-warzywne
            np. do nalesnikow, pierogow…

            smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

            S – gotowane, zmielone mieso i wszystkie warzywa z zupy lub rosolu wylozyc na patelnie z rozgrzanym tluszczem (1 lyzka) i mieszajac podsmazyc. Przyprawic:
            O – kminkiem
            O – pieprzami (bialy, czarny, ziolowy)
            O – 1/2 lyzeczki imbiru,
            SN – 1/2 lyzeczki wegety,
            SN – sola do smaku,
            K – szczypta bazylii
            G – szczypta majeranku.

            Czas podsmazania – okolo 10 minut

            • to ta pasta, ja robiłam, za pierwszym razem pycha, dziś robiłam drugi raz i już nie to samo.. trzeba sobie dopracować samodzielnie proporcje moim zdaniem

              • Nalesniki
                Przepis na 6 sztuk

                smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

                K – do 1,5 szklanki maki pszennej dodac:
                G – szczypte kurkumy
                S – jajo
                O – 1/4 lyzeczki imbiru
                O – szczypte startej galki muszkatolowej
                SN – szczypte soli
                SN – 1 i 2/3 szklanki wody

                Wszystko energicznie ubic lyzka drewniana w polowie porcji wody, a gdy ciasto bedzie gladkie, wlac reszte wody

                Jesli nalesniki beda z nadzieniem slodkim, to razem z jajkiem dodac lyzeczke miodu plynnego i NIE dodawac wowczas galki muszkatolowej

                Ciasto wylewac na patelnie z odrobina rozgrzanego oleju i smazyc z obu stron

                Herbata neutralna TLI
                smaki: kwasny – ; gorzki – ; slodki – ; ostry – ; slony – G – do 1,5 l wrzatku dodac: G – 1/2 lyzeczki tymianku S – 1 lyzeczke lukrecji O – imbiru na czubku noza gotowac 2-3 minuty

                Zupa z soczewicy
                smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

                Okolo 1/2 kg soczewicy zalac zimna woda, zagotowac, wode odlac i zalewajac swieza gotowac 10 minut

                G – do 3 l. wrzatku wsypac szczypte tymianku, wlozyc:
                S – kostke cieleca lub wolowa
                S – 1 lyzeczke kminku

                gotowac okolo 1,5 godz, dodac:

                S – 3 duze marchewki pokrojone na cwiartki
                S – 2 duze pietruszki rowniez pokrojone na cwiartki
                O – 3 duze cebule pokrojone na pol
                O – 4 zabki czosnku
                O – 1 lyzeczke imbiru
                O – 1 lyzeczke kolendry
                O – 1/3 lyzeczki chili
                SN – dodac soczewice wraz z woda, w ktorej sie gotowala
                SN – 1/2 lyzeczki wegety
                SN – plaska lyzke soli

                gotowac do miekkosci jarzyn (okolo 30 – 45 minut), wyjac jarzyny, ale zostawic 1 marchewke, 1 pietruszke i 1 cebule, zupe zmiksowac i dosmakowac:

                SN – sola
                K – 1 lyzeczka cytryny
                K – zielana pietruszka
                G – szczypta majeranku
                S – lyzeczka masla

                Lane kluski
                smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

                S – jajko
                O – szczypta imbiru
                SN – lyzka wody
                K – kopiasta lyzka maki
                G – odrobina kurkumy

                wyrobic ciasto i klasc na wrzatek

                Gulasz cieleco-wieprzowy z bialym winem
                smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

                Ok. 40 dag miesa cielecego odkrojonego od kosci pokroic w kostke, zalac ZAPRAWA DO MIES (patrz wykaz przepisow – Z) i odstawic na pol godziny. Rowniez ok. 40 dag miesa wieprzowego (schab lub od szynki) zalac ZAPRAWA DO MIES i odstawic.
                4 duze pory (czesc jasna) pokroic w polplastry

                S – mieso cielece obsmazyc porcjami na goracym oleju i przelozyc bez tluszczu do rondla
                O – pory obsmazyc na oleju i przelozyc do miesa, posypac
                O – 1/2 lyzeczki chili
                O – 1 lyzeczka pieprzu czarnego, ewentualnie 1 lyzka pieprzu zielonego, zamieszac
                SN – podsmazyc porcjami na oleju mieso wieprzowe i przekladac do rondla z miesem i porami
                SN – posolic do smaku i dodac
                K – 1/2 lyzeczki bazylii i wlac
                K – 1,5 szklanki bialego wytrawnego wina

                dusic pod przykryciem w srednio nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godz (do miekkosci)

                Podawac z ziemniakami lub z preclami (makaron) i gotowana jarzynka

                Barszcz ukrainski
                smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

                G – do 2-3 l wrzacej wody dodac:
                G – szczypte tymianku
                G – szczypte kurkumy
                S – wolowine lub cielecine z koscia (wg uznania) lub lyzeczke masla
                S – szczypte kminku

                gotowac okolo 1,5 godz, potem dodac:

                S – drobno pokrojona marchew
                S – drobno pokrojona pietruszke
                S – 2-3 drobno pokrojone srednie buraki
                S – 1/2 kg pokrojonych ziemniakow
                O – 2 drobno pokrojone cebule
                O – 3 zgniecione zabki czosnku
                O – cwiartke malej drobno pokrojonej kapusty bialej lub wloskiej
                O – 1/2 lyzeczki imbiru
                O – na czubku noza pieprzu cayenne
                SN – lyzeczke wegety
                SN – sol do smaku
                SN – tylko wiosna lub latem – filizanke namoczonej fasoli
                K – szczypte bazylii (latem rowniez zielone czesci roslin)

                gotowac okolo 1 godz (do miekkosci), potem:

                K – podprawic woda z maka pszenna (2 lyzki)
                K – dosmakowac sokiem z cytryny
                G – szczypta majeranku
                G – wyjac kosc, uzupelnic wrzatkiem, dodac
                S – lyzeczke masla
                O – pieprz (do smaku)
                SN – sol (do smaku)

                Zupa cebulowa
                smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

                G – do 2-3 l wrzacej wody lub wywaru z warzywdodac:
                G – szczypte kurkumy
                S – 600-700 g pokrojonej cebuli podduszonej na sporej lyzce masla
                O – 1/2 lyzeczki imbiru
                SN – lyzeczke wegety
                SN – sol do smaku

                gotowac okolo 0,5 godz (do miekkosci), potem zmiksowac i dodac:

                K – szczypte bazylii
                K – 1-2 lyzeczki soku z cytryny lub kieliszek bialego wytrawnego wina
                G – wrzatek do uzupelnienia ilosci zupy
                G – szczypte majeranku
                S – szczypte kminku, dosmakowac
                O – pieprzem bialym i czarnym
                SN – sola

                Podawac z grzankami lub czysta

                Kapusniak ze slodkiej kapusty
                smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

                G – do 2-3 l wrzacej wody dodac:
                G – szczypte tymianku
                G – szczypte kurkumy
                S – kosc wolowa lub inna
                S – 1/2 lyzeczki kminku

                gotowac okolo 1,5 godz, a potem dodac:

                S – 2 marchewki pokrojone w plasterki
                S – pokrojona w plasterki pietruszke
                S – 4-5 srednich pokrojonych w kostke ziemniakow
                O – 2 pokrojone cebule
                O – rozgnieciony zabek czosnku
                O – 1/4 sredniej glowki bialej, drobno pokrojonej kapusty
                O – lisc laurowy
                O – 3-4 ziarna ziela angielskiego
                O – szczypte pieprzu cayenne
                SN – lyzeczke wegety
                Sn – sol do smaku
                K – szczypte bazylii

                gotowac do miekkosci

                K – zaprawic maka pszenna rozmieszana w zimnej wodzie
                K – dosmakowac cytryna (zupa powinna byc lagodna)

                jesli potrzeba dodac:
                G – majeranku
                S – kminku
                O – pieprzu
                Sn – soli

                Ryba duszona w jarzynach
                smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

                (dotyczy wszystkich ryb z karpiem wlacznie)

                SN – okolo 1/2 kg ryby, kazdy kawalek:
                K – pokropic sokiem z cytryny
                G – posypac kurkuma
                G – i odrobina tymianku
                S – pokropic olejem
                O – posypac imbirem
                O – pieprzem czarnym
                O – pieprzem cayenne
                SN – posolic do smaku, odstawic na 1 godz.

                nastepnie podsmazyc na rozgrzanym oleju (6 lyzek) przez 2-3 min i przekladac bez tluszczu do rondla, dodac:

                S – duza marchewke pokrojona w polplasterki
                S – 2 cebule pokrojone w polplasterki
                O – maly kawalek pokrojonej drobno kapusty
                O – dosmakowac 1/2 lyzeczka imbiru
                O – pieprzami (bialy, czarny, cayenne)
                SN – dodac 1/2 szklanki zimnej wody
                SN – 1/2 lyzeczki wegety
                SN – soli do smaku

                zamieszac i dusic okolo 10-15 min

                K – dodac soku pomidorowego do smaku (okolo 1/2 szklanki)
                K – szczypte bazylii
                G – szczypte kurkumy
                G – szczypte tymianku

                dusic jeszcze okolo 5-10 min

                W razie potrzeby zagescic maka ziemniaczana rozpuszczona w zimnej wodzie.
                Potrawa powinna byc pikantna.
                Podawac do ziemniakow z wody lub pieczywa.

                Smalec z przyprawami
                smaki: kwasny – K; gorzki – G; slodki – S; ostry – O; slony – SN

                SN – drobno pokrojona slonine (1 kg) wytapiac na slabym ogniu, gdy skwarki beda chrupiace i koloru slomkowego, dodawac:
                K – 2 plaskie lyzki bazylii
                G – 1 lyzke tymianku
                G – 2 lyzki majeranku
                G – 1/4 lyzeczki kurkumy
                S – 1/2 lyzeczki kminku
                O – 2 lyzeczki imbiru
                O – 1 lyzeczke pieprzu cayenne
                O – 1 lyzeczke pieprzu czarnego

                Studzic mieszajac, przelac do sloikow, gdy przyprawy nie beda opadaly na dno i razem ze skwarkami beda stanowily zawiesine.

                • Smażone banany

                  2 bardzo dojrzałe banany pokroić na ćwiartki, panierować w mące-jajku-mące i smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu (olej z masłem). Smażąc posypywać cynamonem i imbirem. W razie potrzeby polać roztopionym miodem.

                  • placki bananowe by kamieniek

                    Ja robię bez mleka : 3 jajka + 3 łyżki wody + 6 łyżek mąki (mieszanej) + 3 banany

                    3 jajka roztrzepać, 3 łyżki mąki kukurydzianej, imbir, sól, 3 łyżki wody
                    3 łyżki mąki tortowej, kurkuma, 3 bardzo dojrzałe rozgniecione banany, cynamon, smażyć normalnie na oleju. Pycha
                    _

                    • Jasiek z wołowiną;

                      o,5kg fasoli jasiek namoczyć poprzedniego dnia w letniej, przegotowanej wodzie, na drugi dzień wodę odlać, zalać świeża, zimna w takiej ilości by przykrywała fasolę. Gotowac do pierwszej miękkości.

                      0,5kg młodej wołowiny bez kości pokroić w paski i zalac zalewą ( 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1.2 łyżki chili, 1.2 łyżki vegety, 1/4 szklanka wody)
                      Wymieszać i odstawić na pół godz.

                      5 średnich marchewek 1 dużą pietruszke obrać i pokroić w plasterki lub słupki i przykryć.
                      7 średnich cebul i 1 por i 4 ząbki czosnku pokroić a czosnek przecinąć przez praskę.
                      4-5 średnich pomidorów pokrokic i sparzyć.
                      g- w garnku zagotowac 1l wody dodać 1/2 łyżeczki tymianku
                      sł- mięsko podsmażyć na 4 łyżkach oleju i przełożyć do garnka z wodą, wsypać 1/2 łyż. kminku, zamieszać i zagotowac
                      0-podmazyc na łyżce oleju cebulę i por i czosnkiem- włożyc do mięsa, dodac
                      0- łyzeczke ziaren pieprzu, 1 łyżke przyprawy 5 smaków, 1 łyzeczka chili, mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości.
                      -posolic do smaku, zamieszać
                      k- pomidory podsmażyć i odparować na łyżce oleju, przełożyć do mięsa dodać 1/2 łyzeczki bazylii, zamieszać
                      g- łyżeczka kurkumy
                      sł- podsmaząmy na łyżce oleju marchew i pietruszkę, przekładamy do mięsa, mieszamy
                      sł- 1/2 łyzeczki kminku
                      0- dosmakujemy ostrymi przyprawami, mieso ma byc pikantne
                      sn- przekładamy fasole z woda w której sie gotowała do mięsa, dosalamy do smaku, dusimy.

                      Można podawać z ziemniakami w łupinkach.

                      • Francuska sałatka truskawkowa

                        g – główkę zielonej sałaty porządnie umyć, odsączyć, listki podrzeć na niewielkie kawałki, dodać:
                        sł – 2-3 łyżki oleju z pestek winogron,
                        o – oprószyć pieprzem ziołowym,
                        sn – dodać 10 dag pokrojonych w kostkę paluszków krabowych,
                        k – 20 dag umytych, odszypułkowanych i pokrojonych na ćwiartki truskawek,
                        k – 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
                        Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15-20min do przegryzienia się smaków.
                        Bosko smakuje z kromką pełnoziarnistego pieczywa (najlepiej domowego).


                        Sałatka pomidorowo-arbuzowa
                        sos:
                        k – kubeczek jogurtu naturalnego bez cukru,
                        g – 1/4 łyżeczki kurkumy,
                        sł – łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego,
                        o – świeżo zmielony czarny pieprz,
                        o – 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę,
                        sn – sól do smaku.
                        Wszystkie składniki wymieszać wg podanej kolejności i odstawić na ok. 15min do “przegryzienia się” smaków. Potem dodać:
                        k – 1-2 duże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę,
                        g – szczyptę kakao,
                        sł – tyle samo arbuza ile pomidorów; arbuza pozbawić pestek i pokroić w grubą kostkę.
                        Wymieszać wszystkie składniki i gotowe.

                        • Sałatka z selerem i ryżem
                          Do salaterki wsypać:
                          sł? garść grubo posiekanych orzechów laskowych,
                          sł? garść obranych ze skórki i grubo posiekanych migdałów,
                          sł? garść rodzynek.
                          Dodać starty na grubej tarce:
                          o? seler,
                          o? i ugotowany na sypko naturalny ryż.
                          Wszystko wymieszać i dodać:
                          sn? szczyptę soli do smaku,
                          k? kilka kropel soku z cytryny,
                          g? szczyptę kurkumy,
                          sł? dobrej jakości majonez (w takiej ilości, aby wszystkie składniki się połączyły);
                          o? szczyptę białego pieprzu.
                          Na koniec dodać:
                          k? podzieloną na cząstki pomarańczę.

                          Polenta z polewą czereśniową
                          g – 2 1/2 szklanki wrzącej wody,
                          sł – 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej,
                          sł – 1 łyżeczka masła,
                          sł – cynamon,
                          sł – 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych, pestek dyni i ziaren słonecznika,
                          o – imbir,
                          sn – sól morska jodowana.
                          polewa:
                          sł – szklanka wypestkowanych czereśni,
                          o – 1-2 łyżeczki kuzu,
                          sn – woda źródlana.
                          Do wrzącej wody dodać kaszę kukurydzianą i szybko mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Dodać masło, orzechy, cynamon, imbir i sól. Gotować ok. 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. W osobnym naczyniu podgrzać czereśnie, a gdy się zagotują, dodać kuzu, rozprowadzone niewielką ilością zimnej wody źródlanej. Ponownie zagotować. Kaszę podzielić na porcje i podawać razem z czereśniami.
                          Uwaga: Kuzu można skutecznie zastąpić skrobią lub mąką kukurydzianą.


                          Kasza kuskus z suszonymi śliwkami

                          k – porcję kaszy kuskus zalać
                          g – wrzącą wodą (ilość zgodna z podaną na opakowaniu kaszy), dodać:
                          sł – szczyptę cynamonu, łyżeczkę sklarowanego masła, kilka pokrojonych suszonych śliwek (ich ilość zależy od ilości kaszy), łyżeczkę miodu; wymieszać i dodać:
                          o – szczyptę imbiru, wymieszać i dodać:
                          sn – kilka ziarenek soli
                          Wymieszać i podawać ciepłe.


                          Placuszki cukiniowe z serem
                          sł – 2-3 młode cukinie porządnie wyszorować pod bieżącą wodą, a następnie w całości zetrzeć na tarce o grubych oczkach; jeżeli po starciu soku będzie zbyt dużo, można odsączyć mniej więcej połowę;
                          sł – dodać jedno duże jajko,
                          sł – ok. 20 dag twardego żółtego sera startego na grubej tarce,
                          o – 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
                          o – szczyptę imbiru,
                          sn – sól morską jodowaną do smaku,
                          sn – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                          sn – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
                          k – kilka łyżek mąki pszennej – ilość taka, aby ciasto po wymieszaniu z pozostałą masą miało konsystencję dosyć gęstej śmietany,
                          g – 1/2 łyżeczki kurkumy.
                          Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić do “przegryzienia się” na kilkanaście minut. Smażyć na złoty kolor – najlepiej na oleju z pestek winogr

                          • Dynia z cebulą i estragonem

                            sł – 1 łyżka oliwy,
                            o – 1 średnia cebula,
                            o – 3 duże ząbki czosnku,
                            sn – sól,
                            k – 1/2 łyżeczki estragonu,
                            g – odrobina wrzącej wody,
                            sł – średnia dynia,
                            sł – 1/2 szklanki bulionu warzywnego.
                            Cebulę drobno pokroić. Dynię obrać i pokroić w duże kawałki. W rondlu o pojemności ok. 3 l podsmażyć na oliwie cebulę, dodać posiekany czosnek, odrobinę soli, estragon oraz niewielką ilość wrzącej wody. Dodać dynię, dobrze wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu od 25 do 30 min, aż dynia zmięknie.
                            Podawać do ryżu, kasz, makaronu lub jako samodzielnie danie.

                            Placuszki pszenno-żytnie z rzodkiewką i zielonym ogórkiem

                            sn – 150-200 ml wody źródlanej,
                            k – 4 kopiaste łyżki mąki pszennej chlebowej typ 850,
                            k – 2-3 kopiaste łyżki mąki pszennej razowej typ 1850,
                            g – 1 kopiasta łyżka mąki żytniej chlebowej typ 720,
                            sł – 100 ml mleka,
                            sł – 1 jajko,
                            o – 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
                            o – 1 łyżeczka suszonego oregano,
                            o – świeżo zmielony czarny pieprz,
                            o – 3-4 rzodkiewki drobniutko pokrojone lub przeciśnięte przez praskę,
                            o – jeśli mamy to dorzućmy np. polędwiczki indycze ugotowane w przyprawach na parze – w mojej wersji są 🙂
                            sn – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
                            sn – sól morska jodowana do smaku,
                            sn – jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać wodę źródlaną,
                            k – kilka kropel soku z cytryny lub nieco mąki pszennej jeśli konsystencja masy tego wymaga,
                            g – 1 płaska łyżeczka kurkumy,
                            sł – 1 duży ogórek umyty, obrany, pokrojony najpier w grube plasterki, a następnie w kostkę.
                            Wszystkie składniki mieszać wg podanej kolejności. Smażyć na oleju z pestek winogron z obu stron na złoty kolor.
                            Można podawać z kleksem dobrego jogurtu, sosem czosnkowym, ketchupem czy też świeżym pomidorem.

                            • Wołowina duszona z dynią i gruszkami

                              sł – ok. 500g dobrej jakości wołowiny pokroić w średniej wielkości kostkę i przesmażyć na 2-3 łyżkach oleju z pestek winogron i zdjąć z patelni,
                              g – w głębokim rondlu zagotować ok. 1/2 l wody, dodać:
                              g – 1 płaską łyżeczkę kurkumy,
                              g – 1/4 łyżeczki tymianku,
                              sł – wrzucić przesmażoną wcześniej wołowinę, wymieszać i dodać:
                              sł – 1-2 bardzo dojrzałe gruszki pokrojone w dosyć grubą kostkę,
                              sł – ok. 200-300g dyni pokrojonej w cienkie słupki lub plasterki, wymieszać, przykryć i dusić ok. 10 min.; po tym czasie przyprawić:
                              o – świeżo zmielonym czarnym pieprzem,
                              o – świeżo zmielonym białym pieprzem,
                              o – 1-3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, wymieszać;
                              sn – dosmakować solą morską jodowaną; wymieszać, przykryć i dusić do całkowitej miękkości, co jakiś czas mieszając.

                              • Zapiekanka ziemniaczana

                                sł – przygotować ok.1-1,5 kg ziemniaków podgotowanych do średniej miękkości wg tego przepisu, pokroić je w plastry o grubości ok. 1/2 cm,
                                sł – 1 dużą czerwoną paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne, a następnie pokroić w średniej grubości paseczki; przesmażyć je na oleju z pestek winogron;
                                sł – 1 dużą cebulę obrać i pokroić w półkrążki; przesmażyć na oleju z pestek wingoron (wówczas cebula jest w smaku słodkim),
                                o – 2-3 ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę; dodać do smażącej się cebuli,
                                sn – lekko posolić solą morską jodowaną,
                                sn – 2-3 kawałki dowolnej kiełbasy wieprzowej pokrojonej w średnio grube plasterki.
                                Przygotować naczynie, w którym będziemy wszystko zapiekać (u mnie jest to gliniany garnek rzymski).
                                Układać wszystko warstwami zaczynając od ziemniaków, dalej warstwa kiełbasy, potem cebula, a na końcu papryka. Warstwy powtarzać aż do zużycia wszystkich składników – ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki, które posypujemy dowolnymi ostrymi przyprawami.
                                Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200st. Zapiekać przez 30min, następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze kolejne 15-20min.

                                • Dyniowe placuszki

                                  sł – utarta na grubych oczkach dynia – ok. 3-4 szklanki,
                                  sł – 2 jajka,
                                  o – 1/2 łyżeczki imbiru,
                                  o – trochę kardamonu,
                                  o – może być też cynamon
                                  sn – 1/2 łyżeczki soli morskiej jodowanej,
                                  k – mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850,
                                  k – łyżeczka proszku do pieczenia,
                                  g – 1/3 łyżeczki kurkumy.
                                  Całość mieszamy drewnianą łyżką, a następnie smażymy małe placuszki na odrobinie oleju.
                                  Podajemy z miodem, nektarem z agawy, ewentualnie dobrym dżemem.

                                  Pancakes z brzoskwiniami

                                  sn – 150-200ml wody źródlanej,
                                  k – 5-6 łyżek mąki pszennej,
                                  g – 1/2 łyżeczki kurkumy,
                                  sł – 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
                                  sł – 1 duże jajko,
                                  sł – 100-150ml mleka,
                                  o – 1/4 łyżeczki imbiru,
                                  sn – szczypta soli morskiej jodowanej,
                                  sn – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                  k – ok. 4-5 łyżek mąki pszennej (tak, aby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany),
                                  g – szczypta kurkumy,
                                  sł – 3-4 połówki brzoskwini z puszki, pokrojonej na cienkie półplasterki,
                                  sł – ok. 50-70g roztopionego masła.
                                  Składniki wymieszać wg podanej kolejności. Smażyć na gorącej patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Placuszki mają mieć złoty kolor z obu stron.
                                  Podawać z miodem, syropem klonowym, dżemem lub tym, co Wam akurat smakuje i pasuje 🙂

                                  Zapiekanka z makaronem, dynią i jabłkiem
                                  k – 20 dag makaronu pszennego pełnoziarnistego ugotować wg tego przepisu; ma być półtwardy;

                                  sł – 1 kg dyni obrać, usunąć pestki i zetrzeć na grubej tarce;
                                  sł – 4 jajka,
                                  sł – 1 łyżeczka cynamonu,
                                  sł – 2-3 łyżki miodu,
                                  sł – 2-3 łyżki sklarowanego masła,
                                  o – 1/4 łyżeczki imbiru,
                                  sn – sól morska jodowana,
                                  k – 1-2 jabłka umyć i zetrzeć razem ze skórką na grubej tarce.

                                  sł – na rozgrzane sklarowane masło wrzucić dynię, dodać cynamon i miód; wymieszać;
                                  o – dodać szczyptę imbiru, wymieszać;
                                  sn – dodać malutką szczyptę soli morskiej jodowanej, wymieszać;
                                  k – wrzucić jabłka; wymieszać i dusić do miękkości; lekko wystudzić.
                                  Tak powstałą masę wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem i żółtkami.
                                  sł – z białek ubić sztywną pianę, którą dodać do masy makaronowej i delikatnie wymieszać.

                                  Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać dowolnymi otrębami. Wyłożyć do niego masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na 20-25min.

                                  • z glupia zapytam-o co chodzi z tymi przepisami PP?? Pierwszy raz sie spotykam

                                    • Ja mam super przepis na ciasteczka bez mąki. Proste i pyszne:)

                                      1 kostka masła
                                      150 g cukru
                                      4 jajka rozdzielone
                                      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                                      paczka kleiku ryzowego 170 g (ja uzywałam Bobovity)
                                      1 łyżka kwaśnej śmietany

                                      Zaczynam od ubicia białek z niewielką ilością cukru. Następnie ubijam żółtka z resztą cukru. Dodaję do masy masło, kleik, proszek, łyzkę śmietany, a na końcu pianę z białek. Ze składników powstanie masa na ciasteczka. Teraz juz tylko 10 minut pieczenia w 180 st i deserek gotowy:)
                                      Smacznego:)
                                      Więcej przepisów na moim blogu:

                                      • To NIE jest przepis wg Pieciu Przemian. Proszę o usunięcie posta.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Przepisy PP

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general