Dziewczyny, zamieszczam garść przepisów dla alergików lub zagrożonych alergią, pochodzących z ulotki Nestle. Za efekty gotowania wg poniższych receptur odpowiedzialności nie biorę
**
OD 5 MIESIĄCA
Puree owocowe
1 duże jabłko (ok. 120 g) (lub gruszka, brzoskwinia czy morele)
2,5 łyżki stołowej Sinlac’u
do smaku sok jabłkowy lub koperek
Jabłko obrać ze skórki, pokroić na kawałki, a następnie dusić na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Kiedy jabłko udusi się na papkę, wsypać Sinlac i zamieszać. Dodać sok lub koperek.
_
Puree marchewkowe
1 średnia marchew
120 ml wody
1,5 łyżki stołowej Sinlac’u
1 łyżeczka oliwy z oliwek
troszkę koperku
Marchewkę oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, na małym ogniu ugotować w wodzie do konsystencji gęstej papki. Dodać Sinlac, oliwę, koperek i zamieszać.
_
OD 6 MIESIĄCA
Deser bananowy
1 mały banan
2 łyżki kwaśnego soku owocowego
2-3 łyżki kleiku kukurydzianego
Banana umyć, obrać, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Wymieszać z sokiem, a następnie dokładnie wymieszać z kleikiem. Wstawić do lodówki na ok. godzinę.
_
Zupka z brokułów
100 ml wody
1 łyżka gotowanych brokułów
1 łyżka stołowa Sinlac’u
Gotować brokuły w wodzie aż będą bardzo miękkie. Rozetrzeć na gładką masę, dodać wodę (tą, w której się gotowały) i Sinlac. Wymieszać.
_
OD 8 MIESIĄCA
Lane kluseczki
50 ml wody
2 płaskie łyżki Sinlac’u
2 płaskie łyżki mąki bezglutenowej z “PPK” *
ew. odrobina soli
Sinlac rozmieszać z wodą, dodać mąkę i starannie wymieszać. W małym garnuszku zagotować wodę osoloną do smaku. Wlewać kluski na wrzącą wodę cienkim strumyczkiem, co jakiś czas mieszając. Gotować 1-2 min. Odsączyć na sitku.
* PPK – piekarnia bezglutenowa fundacji “Przekreślony Kłos”, mąka dostępna w sprzedaży wysyłkowej 022 632 72 06 i w niektórych sklepach z produktami bezglutenowymi.
_
Budyń bez mleka
175 ml soczku owocowego
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (zależy, jak gęsty ma być budyń)
1-2 łyżeczki kleiku kukurydzianego
1 łyżka wody
Sok wlać do garnka i zagotować. Mieszając dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Gotować aż zgęstnieje. Odstawić na 15 minut. Wymieszać z kleikiem.
_
OD 10 MIESIĄCA
Placuszki ryżowe
3 łyżki wody
1,5 łyżki mąki ryżowej
2 płaskie łyżki Sinlac’u
0,5 łyżeczki cukru
olej do smażenia
Sinlac wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać wodę i starannie rozmieszać. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i odczekać, aż się zagrzeje. Łyżką nakładać placuszki tak, żeby nie stykały się ze sobą, smażyć po obu stronach na złoty kolor.
_
Kluseczki bananowe
3 łyżeczki tartego banana (przed utarciem dobrze go włożyć na jakiś czas do lodówki lub zamrażalnika)
5 łyżeczek wody
2 czubate łyżki Sinlac’u
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki mąki ryżowej
Sinlac rozmieszać z wodą, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. W małym garnuszku zagotować wodę osoloną do smaku. Wlewać kluseczki na wrzącą wodę cienkim strumyczkiem, co jakiś czas mieszając. Gotować 1-2 min. Odsączyć na sitku.
_
Zapiekanka
2 ugotowane ziemniaki
1 łyżka ugotowanego, zmielonego mięsa
1 mała ugotowana marchewka
1 łyżka ugotowanych brokułów
2 łyżeczki Sinlac’u
Utrzeć marchewkę na tarce o bardzo małych otworach. Rozgnieść ziemniaki i brokuły. Każdą jarzynę włożyć do osobnego naczynia. Do marchewki i brokułów dodać po 1 łyżeczce Sinlac’u. Na dno małej, żaroodpornej miseczki włożyć połowę ziemniaków, następnie warstwę marchewki, mięsa, a potem brokułów. Na końcu przykryć wszystko resztą ziemniaków. Piec w nagrzanym piekarniku przez 5-6 minut.
Zapiekankę można robić również z innych, tolerowanych przez dziecko składników, zamiast ziemniaków można użyć ryżu lub bezglutenowego makaronu.
_
Kluseczki ziemniaczane
1 średni ugotowany ziemniak
2 łyżki wody
1 łyżeczka Sinlac’u
odrobina soli
łyżka mąki ryżowej do panierowania
olej lub oliwa z oliwek
Ziemniaka rozgnieść lub utrzeć na tarce o małych otworach. Do kubka wlać wodę, dodać Sinlac i starannie wymieszać. Masę połączyć z roztartym ziemniakiem i solą. Z gotowej masy zrobić małe kulki (ok. 1,5 cm średnicy) Każdą kulkę obtoczyć w mące ryżowej. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.
_
Kluski z owocami
50 ml wody
1 płaska łyżka Sinlac’u
1 płaska łyżka kleiku ryżowego
3 płaskie łyżki mąki ryżowej
1 ml oleju
sól
5 wiśni bez pestek lub innych tolerowanych owoców
Wymieszać Sinlac z wodą, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Kawałki ciasta rozgniatać na placuszki, kłaść na nie wiśnie i okleić ciastem.
_
OD 1 ROKU
Naleśniki BEZ 🙂 bezglutenowe, bezmleczne i bez jajek
2 płaskie łyżki mąki ryżowej
5 płaskich łyżeczek Sinlac’u
1 łyżeczka oleju
60 ml wody
szczypta soli
Rozmieszać Sinlac z wodą, dodać olej, mąkę ryżową, sól i starannie wymieszać. Olej do smażenia dodawać tylko do pierwszego naleśnika. Patelnia powinna być bardzo gorąca. Kolejne naleśniki smażyć po obu stronach nie dodając tłuszczu.
_
Naleśniki II
szklanka mąki bezglutenowej z PPK
2 łyżki kleiku kukurydzianego
1 łyżka mąki kukurydzianej
2,5 szklanki wody
3 łyżki oleju
Kleik zalać częścią wody (ok. 0,5 szklanki), dodać mąkę, olej i sól. Ucierać mikserem, stopniowo dodając resztę wody. Ciasto odstawić na 1-2 godziny, smażyć na nieprzywierającej patelni.
_
Okrągłe ciasteczka
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki ryżowej
50 g margaryny bezmlecznej
0,33 szklanki wody
3 czubate łyżki Sinlac’u
Na głęboki talerz wyjąć margarynę (nie może być prosto z lodówki). Dodać mąkę i posiekać wszystko nożem. Do wody wsypać Sinlac i dodać do mąki wymieszanej z margaryną. Zagnieść ciasto. Uformować kulkę, włożyć do torebki foliowej i schować do zamrażalnika na ok. 15 minut. Posmarować olejem blachę. Po wyjęciu ciasta odrywać od niego małe kawałeczki i formować z nich placuczki o grubości ok 1 cm. Ciasteczka ułożyć na blasze i piec w temperaturze ok. 200 stopni przez 15 minut (wyjdzie ok. 20 ciasteczek). Gotowe ciasteczka można polukrować (na gorąco). UWAGA – ciasteczka są przeznaczone dla dzieci, które mają już ząbki. Nie pozostawiać dziecka samego podczas jedzenia – ryzyko zadławienia.
_
Kotlety panierowane
0,5 kg mięsa np. piersi indyczej
sól
kilka łyżek kleiku kukurydzianego
Mięso umyć i pokroić w cienkie plasterki (ok. 1 cm). Każdy plasterek zanurzyć w naczyniu z wodą, oprószyć solą, obtoczyć w kleiku i od razu kłaść na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Kotlety nie mogą “czekać” obtoczone na talerzu, bo panierka się do niego przykleja.
_
Kotlety mielone
0,5 kg mięsa z indyka
3 łyżki wody
2 czubate łyżki kleiku kukurydzianego
szczypta soli
2-3 łyżki kleiku do obtoczenia kotletów
Mięso, wodę i sól wymieszać, do wyrobionej masy dodać kleik kukurydziany i znów wymieszać. Uformowane z masy kotleciki obtoczyć w kleiku. Smażyć po obu stronach na złoty kolor, lub upiec. Można też uformować małe kulki (bez obtaczania) i ugotować w wodzie.
_
Krem owocowy
200 ml przegotowanej wody
kleik kukurydziany
łyżka masła lub, dla dzieci uczulonych na mleko, margaryny bezmlecznej
130-160 g przecieru owocowego
0,5 szklanki cukru pudru
Do naczynia wlać wodę, dodać kleiku – tyle, aby masa była bardzo gęsta. Do malaksera włożyć tłuszcz i cukier i ucierając dodawać na przemian kleik i przecier owocowy. Gotowy krem trzymać w lodówce.
_
Zapiekanka z serem z kleiku kukurydzianego
(dla dzieci nie uczulonych na mleko)
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki kleiku kukurydzianego
0,5 szklanki białego sera mielonego
Kleik wymieszać z wodą – powinien być bardzo gęsty. Połączyć z białym serem i dokładnie wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
_
Pizza bezglutenowa
0,5 szklanki kleiku kukurydzianego
2,5 szklanki mąki bezglutenowej z PPK
szklanka wody
2 dkg drożdży
4 łyżki oleju
sól
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Kleik wymieszać z wodą, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną olejem blachę. Na wierzchu ułożyć dowolne dodatki dobrze tolerowane przez dziecko. Piec w temperaturze 250 stopni przez ok. 30 minut.
_
Pierogi bezglutenowe
0,5 szklanki kleiku kukurydzianego
ok. 1,5 szklanki mąki bezglutenowej z PPK
łyżeczka oleju
sól
woda
Kleik uzupełnić wodą do pełnej szklanki, wymieszać, dodać olej, sól i mąkę. Zagnieść ciasto. Mąki dodać tyle, żeby ciasto nie kleiło się za bardzo do rąk. Uformować grubszy wałek. Pokroić na równe kawałki, z każdego uformować placuszek, włożyć dowolny farsz i zakleić. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować od wypłynięcia ok. 5-8 minut.
_
Placki ziemniaczane
1 średni ziemniak
1 łyżeczka Sinlac’u
sól
Ziemniaka obrać, umyć, utrzeć na tarce o bardzo małych otworach. Dodać Sinlac i starannie wymieszać. Smażyć na gorącym oleju po obu stronach na złoty kolor.
_
4 średnie ziemniaki
2-3 łyżki kleiku kukrydzianego
sól
1 łyżka oleju
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce lub zmiksować w malakserze. Masę wymieszać z kleikiem i olejem. Smażyć na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu lub piec w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut.
_
Paluszki mięsne
2 łyżki wody
1 łyżka Sinlac’u
3 czubate łyżki mielonego gotowanego indyka
Rozmieszać Sinlac z wodą, dodać mięso i zagnieść. Z masy formować małe paluszki. Można obtoczyć je w mące ryżowej. Smażyć na złoty kolor na gorącym oleju lub piec w piekarniku.
_
SMACZNEGO!
Dominikka + Zuziaczek (23.08.04)
7 odpowiedzi na pytanie: Przepisy wg Nestle dla dzieci z alergią
Re: Przepisy wg Nestle dla dzieci z alergią
Z nieba mi spadlas z tymi przepisami
Pomysly juz mi sie konczyly 🙂
Edyta i Maja (14.05.2004)
Re: Przepisy wg Nestle dla dzieci z alergią
Cieszę się, że się przydały Majeczce życzę smacznego
Dominikka + Zuziaczek (23.08.04)
Re: Przepisy wg Nestle dla dzieci z alergią
Superanckie te przepisy. Zastanawiam się tylko, czym by można zastąpić Sinlaca. Macie może jakieś pomysły? Nam on niestety nie służy.
Asia & Michaś
Witam
Witam wszystkich jestem mama 9 miesiecznej Wiktori ktora ma alergie na mleko…lekarka dala mi ksiazke z przepisami Nestle sinclar, lecz robilam placuszki ryzowe oraz nalesniki i wszystko sie rozplywalo na patalni a robilam naprawde zgodnie z przepisem… Nawet moja mama probowala i wyszlo jej zupelnie jak mnie! Pomozcie Mamy…z gory dziekuje…
U mnie było zupełnie to samo, też mi z tych przepisów nic nie wychodziło. Próbowałam zrobić gęściejsze ciasto na te placuszki ale to nic nie dało 🙁
jeszcze nie probowalam wszystkiego ale narazie jedyne co mi w miare wyszlo to kuleczki ziemniaczane… Na obrazku wygladaly smacznie u mnie juz troche inaczej…mam nadzieje ze inne przepisy beda bardziej trafne…
Polecam wszystkim mamom małych alergików stronę z przepisami: [edit moderator]
Znasz odpowiedź na pytanie: Przepisy wg Nestle dla dzieci z alergią