Dziewczyny, z calego serca polecam:))
WYMIESZAC:
2 jajka
mala smietane
3 lyzeczki cukru
kostke drozdzy
DODAC
ok 1 kg maki i zagniesc.Do zagniecionego ciasta dodac kostke margaryni.(ciasto ma byc luzniejsze niz na pierogi,jak bedzie za gest lub za rzadkie mozna dodac troche maki lub smietany)
Calosc wstawic do lodowki na pol godziny.Rozwalkowac i zrobic rtojkaty(ja robie duze kolo i dziele je przez srodek na 8 trojkatow). Nakladamy marmolade-polecam truskawkowa w wiadereczku z Biedronki-zawijamy.Wierzch rogalika maczamy w roztrzepanym jajku,nastepnie w cukrze wymieszanym z cynamonem (niewiele). i do piekarnika.
Mowie Wam-pyszne!
Ania i 20.09.2005
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!
a no,świtnie:D
Zrobiłam i poprostu REWELACJA!!!!Przepyszne!!!Bardzo nam smakowały,małżyk jak się dosiadł to zjadł całą pierwszą porcję,a nie była mała:eek:. Napewno zagoszczą u nas na stole częściej:)Ewa dzięki za przepis:)
ciesze sie ze smakowaly; tez bym zjadla… ale od jutra dieta 😉
buuuuuuuuuuuuuu u mnie niestety też dietka rozpoczęta :(;)oby efekt końcowy był zadowalający:)
do wakacji sadelko zimowe (swiateczne) trzeba zrzucic 🙁
Oj trzeba:(przed świętami udało mi się 4 kg zrzucić,mam nadzieję wytrwać dalej,obym dała radę.Owocnej dietki!!!:)A tu jak zaglądam to co i raz jakieś pyszności dopisują:)
musze sprobowac
jak “utopic” to ciasto..? zalac zimna woda?? hmm
Ja poprostu włożyłam do bardzo zimnej wody i wstawiłam do lodówki
mniam,mniam..
Właśnie zrobiłam te pyszne rogaliki-są przepyszne!!!dzięki
znaczy z którego przepisu??
Te pierwsze z Wątku,ale te drugie też zrobię,tylko nie doczytałam i na pierwszy rzut przeraziło mnie to :”topienie”.
P.s.Aha,ja te swoje rogaliki jednak utopiłam,ale w cukrze pudrze,na koniec.
ciesze sie, ze smakowaly:)
Tzn., ze umoczylas w cukrze z cynamonem a po upieczeniu dodatkowo w cukrze pudrze?
właśnie tak,pierwszy rzut(jajko+cukier,bez cynamonu),a drugi i trzeci juz nie maczałam tylko upiekłam i w cukier puder. Ta wersja twoja bardzo ładnie wygląda,ale chłopcom moim były za mało słodkie,więc skoro wolą to niech mają.Dla mnie najważniejsze,że te twoje rogaliki szybko,łatwo się robią i wyśmenicie smakują.
to fakt, szybkie, latwe i pyszne:)
chyba jutro zrobie:)
Piekłam przed chwilą, te “utopione” :D, są naprawdę pyszne, kruchutkie, a jakie tanie!
Bez jajek, prawie bez cukru, całe 2 blaszki z 35 dkg mąki 🙂
U mnie ostatnio co i raz mężuś o nie prosi więc często są na stole:) i zajadają się te moje chłopaki tymi rogaliczkami,to prawda świetne są:)
dawno tu nie zagladalam (dieta :D)
ciesze sie ze poradzilysmy sobie z ”topieniem”, faktycznie zalewalam zimna woda i do lodowki – i czekalam az ciasto wyplynie; kiedys o ”utopieniu” zapomnialam i mialam problemy z rozwalkowywaniem – ciasto sie b. mocno kleilo do stolnicy i walka 🙂
no i ciesze sie ze Wam smakuja 🙂
To ja jeszcze zapytam
Mój synek nie lubi powideł ani marmolady, i zawsze prosi o rogaliki czekladowe
Zapodajcie, proszę, jakiś przepisik na nadzienie czekoladowe 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!