PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!

Dziewczyny, z calego serca polecam:))
WYMIESZAC:
2 jajka
mala smietane
3 lyzeczki cukru
kostke drozdzy

DODAC
ok 1 kg maki i zagniesc.Do zagniecionego ciasta dodac kostke margaryni.(ciasto ma byc luzniejsze niz na pierogi,jak bedzie za gest lub za rzadkie mozna dodac troche maki lub smietany)

Calosc wstawic do lodowki na pol godziny.Rozwalkowac i zrobic rtojkaty(ja robie duze kolo i dziele je przez srodek na 8 trojkatow). Nakladamy marmolade-polecam truskawkowa w wiadereczku z Biedronki-zawijamy.Wierzch rogalika maczamy w roztrzepanym jajku,nastepnie w cukrze wymieszanym z cynamonem (niewiele). i do piekarnika.

Mowie Wam-pyszne!

Ania i 20.09.2005

Strona 3 odpowiedzi na pytanie: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!

  1. Bea, może z nutellą? 🙂

    • Zamieszczone przez majowamama
      i to ciasto nie rozklei się w wodzie???
      nie zawija się go w nic??
      pierwszy raz wdzę taki przepis i koniecznie muszę go wypróbować!!

      w nic sie nie zawija
      chodzi chyba o to, zeby cos z tego ciasta wlasnie do wody ”ucieklo”

      • Zamieszczone przez kiara2003
        to fakt, szybkie, latwe i pyszne:)
        chyba jutro zrobie:)

        Co ty narobiłaś kolezanko !!!!uzależniłam się od tych pyszności… A przecież jestem na diecie i w innym wątku muszę się wykazać silną wolą i nie jedzeniem.
        Właśnie znów sie pieką.

        • No to jak Ci zostanie to poprosze o paczuszke z pyszna zawartoscia:D

          • Zamieszczone przez majowamama
            a dzis zrobilam z pierwszego przepisu, zeby sie pozbyc konczacej waznosc smietany. pyszne, faktycznie

            Ciesze sie, ze smakuja:)

            • Zrobiłam rogaliki, te “topione” w wodzie. Właśnie się pieką ale wcale mi nie wyszły takie zgrabniutkie rogaliki, widzę, że niektóre się rozwalają i chyba za duże zrobiłam.
              Na jaką grubość trzeba wałkować ciasto, żeby ładne wyszły? Jaki rozmiar trójkąta? Może ktoś by pokazał zdjęcia jak to się robi (bardzo mi wstyd, że taka sierota kulinarna jestem, naprawdę…).

              • Zamieszczone przez beamama
                To ja jeszcze zapytam
                Mój synek nie lubi powideł ani marmolady, i zawsze prosi o rogaliki czekladowe
                Zapodajcie, proszę, jakiś przepisik na nadzienie czekoladowe 🙂

                Moja kolezanka robi z masa kajmakowa9krowka0 i sa pyszne:)

                • Zamieszczone przez Reno
                  Zrobiłam rogaliki, te “topione” w wodzie. Właśnie się pieką ale wcale mi nie wyszły takie zgrabniutkie rogaliki, widzę, że niektóre się rozwalają i chyba za duże zrobiłam.
                  Na jaką grubość trzeba wałkować ciasto, żeby ładne wyszły? Jaki rozmiar trójkąta? Może ktoś by pokazał zdjęcia jak to się robi (bardzo mi wstyd, że taka sierota kulinarna jestem, naprawdę…).

                  sierota to chyba ja jestem, bom nie napisala ze te rogaliki to robie raczej trojkatne; tne ciasto na kwadraty mniej wiecej 4 cm x 4 cm i składam w trójkąty, zlepiając ciasto po dwóch brzegach; czyli to tak naprawde rozki (?) a nie typowe rogaliki;

                  • Zamieszczone przez EwkaM
                    sierota to chyba ja jestem, bom nie napisala ze te rogaliki to robie raczej trojkatne; tne ciasto na kwadraty mniej wiecej 4 cm x 4 cm i składam w trójkąty, zlepiając ciasto po dwóch brzegach; czyli to tak naprawde rozki (?) a nie typowe rogaliki;

                    A ja zrobiłam jak typowe rogaliki i wyszły super:D,ale następnym razem spróbuję w kształcie rożka:)

                    • A aj zawsze walkuje ciast na ksztalt kola i dziele nozem po srednicy na 8 czesci 😉
                      Szybko sie robi i sa ksztaltne:)

                      • Zamieszczone przez EwkaM
                        35 dag mąki
                        5 dag drożdży
                        kostka margaryny
                        1 łyżeczka cukru
                        1 łyżka cieplej wody

                        Wymieszać drożdże z cukrem i wodą.
                        Mąkę i margarynę posiekać, dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść.
                        Ciasto ”utopić” w b. zimnej wodzie (potem wstawiam miske z ciastem do lodówki);
                        Jak wypłynie do połowy – wyjąć, podsypać 2 łyżkami mąki, wyrobić ciasto, rozwałkować i kroić na rogaliki. Najlepsze z powidłami śliwkowymi. Piec ok. 15 min, a potem polukrować. mniaaaaaaam

                        Ewuś, ja z takiego “utopionego” ciasta robiłam zawsze paszteciki. REWELACJA. Zatem w piątek będę piec te rogaliki. 🙂 Na słodko znaczy się 😀

                        • Zamieszczone przez JoannaR
                          Ewuś, ja z takiego “utopionego” ciasta robiłam zawsze paszteciki. REWELACJA. Zatem w piątek będę piec te rogaliki. 🙂 Na słodko znaczy się 😀

                          Oj te Ewcine rogaliki weszły juz na stałe do naszych ulubionych słodkości:)
                          Właśnie wczoraj objadali się nimi u nas goście-pyyyszne są.

                          • Zamieszczone przez Gabrycha
                            Oj te Ewcine rogaliki weszły juz na stałe do naszych ulubionych słodkości:)
                            Właśnie wczoraj objadali się nimi u nas goście-pyyyszne są.

                            no cieszę się niezmiernie 🙂

                            • Zamieszczone przez EwkaM
                              no cieszę się niezmiernie 🙂

                              🙂

                              • Zamieszczone przez kiara2003
                                Dziewczyny, z calego serca polecam:))
                                WYMIESZAC:
                                2 jajka
                                mala smietane
                                3 lyzeczki cukru
                                kostke drozdzy

                                DODAC
                                ok 1 kg maki i zagniesc.Do zagniecionego ciasta dodac kostke margaryni.(ciasto ma byc luzniejsze niz na pierogi,jak bedzie za gest lub za rzadkie mozna dodac troche maki lub smietany)

                                Calosc wstawic do lodowki na pol godziny.Rozwalkowac i zrobic rtojkaty(ja robie duze kolo i dziele je przez srodek na 8 trojkatow). Nakladamy marmolade-polecam truskawkowa w wiadereczku z Biedronki-zawijamy.Wierzch rogalika maczamy w roztrzepanym jajku,nastepnie w cukrze wymieszanym z cynamonem (niewiele). i do piekarnika.

                                Mowie Wam-pyszne!

                                Ania i 20.09.2005

                                chyba się skuszę
                                może jutro?

                                • niedawno robilam – polecam, bo przepyszne sa:)

                                  • Zamieszczone przez kiara2003
                                    niedawno robilam – polecam, bo przepyszne sa:)

                                    już dłuuugo nie jadłam
                                    a mąż mi smaka narobił, więc dlatego przepis wygrzebałam

                                    • Zamieszczone przez EwkaM
                                      35 dag mąki
                                      5 dag drożdży
                                      kostka margaryny
                                      1 łyżeczka cukru
                                      1 łyżka cieplej wody

                                      Wymieszać drożdże z cukrem i wodą.
                                      Mąkę i margarynę posiekać, dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść.
                                      Ciasto ”utopić” w b. zimnej wodzie (potem wstawiam miske z ciastem do lodówki);
                                      Jak wypłynie do połowy – wyjąć, podsypać 2 łyżkami mąki, wyrobić ciasto, rozwałkować i kroić na rogaliki. Najlepsze z powidłami śliwkowymi. Piec ok. 15 min, a potem polukrować. mniaaaaaaam

                                      o kurde
                                      nigdy jeszcze rogalików nie robiłam
                                      dzis zrobie te….do swiat jeszcze za dfaleko -zeby bez slodkosci wytrzymac 😉
                                      dzieki ewa – jak zrobie – napisze jak smakuja;)

                                      • Zamieszczone przez kiara2003
                                        niedawno robilam – polecam, bo przepyszne sa:)

                                        ile st piekarnik? i jak długo je piec?

                                        ciasto juz w lodówce czeka

                                        • szybkie wazne pytanie – jak długo to ciasto sie topi??
                                          ile to mniej wiecej trwa….

                                          chcialabym zaczac robic po odebraniu kuby ze szkoły – a to jeszcze 1,5 godziny…drożdże już rosna

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general