Dziewczyny, z calego serca polecam:))
WYMIESZAC:
2 jajka
mala smietane
3 lyzeczki cukru
kostke drozdzy
DODAC
ok 1 kg maki i zagniesc.Do zagniecionego ciasta dodac kostke margaryni.(ciasto ma byc luzniejsze niz na pierogi,jak bedzie za gest lub za rzadkie mozna dodac troche maki lub smietany)
Calosc wstawic do lodowki na pol godziny.Rozwalkowac i zrobic rtojkaty(ja robie duze kolo i dziele je przez srodek na 8 trojkatow). Nakladamy marmolade-polecam truskawkowa w wiadereczku z Biedronki-zawijamy.Wierzch rogalika maczamy w roztrzepanym jajku,nastepnie w cukrze wymieszanym z cynamonem (niewiele). i do piekarnika.
Mowie Wam-pyszne!
Ania i 20.09.2005
Strona 3 odpowiedzi na pytanie: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!
Bea, może z nutellą? 🙂
w nic sie nie zawija
chodzi chyba o to, zeby cos z tego ciasta wlasnie do wody ”ucieklo”
Co ty narobiłaś kolezanko !!!!uzależniłam się od tych pyszności… A przecież jestem na diecie i w innym wątku muszę się wykazać silną wolą i nie jedzeniem.
Właśnie znów sie pieką.
No to jak Ci zostanie to poprosze o paczuszke z pyszna zawartoscia:D
Ciesze sie, ze smakuja:)
Zrobiłam rogaliki, te “topione” w wodzie. Właśnie się pieką ale wcale mi nie wyszły takie zgrabniutkie rogaliki, widzę, że niektóre się rozwalają i chyba za duże zrobiłam.
Na jaką grubość trzeba wałkować ciasto, żeby ładne wyszły? Jaki rozmiar trójkąta? Może ktoś by pokazał zdjęcia jak to się robi (bardzo mi wstyd, że taka sierota kulinarna jestem, naprawdę…).
Moja kolezanka robi z masa kajmakowa9krowka0 i sa pyszne:)
sierota to chyba ja jestem, bom nie napisala ze te rogaliki to robie raczej trojkatne; tne ciasto na kwadraty mniej wiecej 4 cm x 4 cm i składam w trójkąty, zlepiając ciasto po dwóch brzegach; czyli to tak naprawde rozki (?) a nie typowe rogaliki;
A ja zrobiłam jak typowe rogaliki i wyszły super:D,ale następnym razem spróbuję w kształcie rożka:)
A aj zawsze walkuje ciast na ksztalt kola i dziele nozem po srednicy na 8 czesci 😉
Szybko sie robi i sa ksztaltne:)
Ewuś, ja z takiego “utopionego” ciasta robiłam zawsze paszteciki. REWELACJA. Zatem w piątek będę piec te rogaliki. 🙂 Na słodko znaczy się 😀
Oj te Ewcine rogaliki weszły juz na stałe do naszych ulubionych słodkości:)
Właśnie wczoraj objadali się nimi u nas goście-pyyyszne są.
no cieszę się niezmiernie 🙂
🙂
chyba się skuszę
może jutro?
niedawno robilam – polecam, bo przepyszne sa:)
już dłuuugo nie jadłam
a mąż mi smaka narobił, więc dlatego przepis wygrzebałam
o kurde
nigdy jeszcze rogalików nie robiłam
dzis zrobie te….do swiat jeszcze za dfaleko -zeby bez slodkosci wytrzymac 😉
dzieki ewa – jak zrobie – napisze jak smakuja;)
ile st piekarnik? i jak długo je piec?
ciasto juz w lodówce czeka
szybkie wazne pytanie – jak długo to ciasto sie topi??
ile to mniej wiecej trwa….
chcialabym zaczac robic po odebraniu kuby ze szkoły – a to jeszcze 1,5 godziny…drożdże już rosna
Znasz odpowiedź na pytanie: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!