PRZEPYSZNY MIODOWNIK

Polecam. Zrobiłam i wyszedł znakomity.

Ciasto:
2,5 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki sody
7dkg masła
3 duże łyżki miodu
2 jajka
Wszystko władować do miski i wymieszać, miód dodac na końcu. Wlać masę do tortownicy albo kwadratowej blachy. Piekarnik na 180 stopni, piec 35-40 minut. Po ostygnięciu wyciągnąć ciasto i pokroić na trzy placki, w poprzek.

Krem
1/2 litra mleka
5 łyżek manny
kostka masła ( ale 250 gram, jeśli normalna – 200 granowa to jeszcze kawałeczek z drugiej)
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru

oraz : dżem kwaśny + polewa czekoladowa

Mleko gotujemy, rozprowadzamy kaszę manną (zagotować) i odstawiamy do ostygnięcia. Otrzymana manna powinna być dosyć gęsta.. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Po utarciu łączymy z manną. Na koniec ubijamy 2 białka i delikatnie łączymy z masą.
Przed przełożeniem ciasta kremem smarujemy lacki kwaśnym dżemem albo powidłem. Po przełożeniu masą miodownik polewamy polewą czekoladową i wsadzamy do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto jest naprawdę pyszne i kwalifikuje się na większe uroczystości.

Aga i Ania 2 latka 7 miesięcy

11 odpowiedzi na pytanie: PRZEPYSZNY MIODOWNIK

  1. Re: PRZEPYSZNY MIODOWNIK

    Zrobiłam i nie poczęstowałam, tak?? Nieładnie…

    Brzmi smakowicie, pewnie zrobię dla mojego konserwatywnego meża 🙂

    Asia i Ola (2 latka i 9 m-cy!)

    • Re: PRZEPYSZNY MIODOWNIK

      Było to tak: ktoś zjadł połowę, kawałek do babci, kawałek do rodziców i co widzę? Pustą blachę i kilka okruszków 🙂
      Ech…

      Aga i Ania 2 latka 7 miesięcy

      • Re: PRZEPYSZNY MIODOWNIK

        Czy ten placek wychodzi kruchy czy miękki,bo ja miodownik pieke kruchy,a placki piekę każdy osobno i też krem z kaszy manny.Gdyby ciasto było pulchne to chetnie bym Twój przepis wykorzystała.Ostatnio u mnie w domu smakuje tez z kremem toffi (mleko słodkie skondensowane gotowane 1,5 godz)
        Pozdrawiam

        Marysia 8.07.05

        • Re: PRZEPYSZNY MIODOWNIK

          Ciasto wychodzi mięciutkie, polecam 🙂

          Aga i Ania 2 latka 7 miesięcy

          • Re: PRZEPYSZNY MIODOWNIK

            A można prosić o ten przepis na kruchy miodownik tak dla odmiany :)?

            pozdrowienia,

            • Re: PRZEPYSZNY MIODOWNIK

              Aga powiedz jaka konsystencja ciasta powinna byc?
              Wczoraj zrobiłam, ciasto dośc gęste było moze z maką troszke przesadziłam.?Nie wiem.W każdym razie w smaku bardzo dobre. Bład zrobiłam,że przekroiłam tylko na pół. Bałam sie,że mi 3 placki nie wyjdą,Ale spokojnie wyszły by 3 jednocentymetrowe.Krem bardzo dobry. Nie robiłam jeszcze z kaszy mamy + jaja. Czasami dodawałam do kremu z kaszy troche spirytusu również bardzo dobre

              • Miodownik na kruchym cieście

                Ja robię to najczęściej z podwójnej lub 1,5 porcji ponieważ takie ciasto może stac i tydzień w lodówce

                Składniki:
                – 350 g mąki,
                – 50 g masła,
                – 2 łyżki miodu,
                – 180 g cukru pudru,
                – 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
                – 1 łyżeczka sody,

                Jak przyrządzić?
                Przesiać mąkę, dodać przesiany cukier puder oraz pozostałe składniki. Miód powinien być płynny. Zagnieść ciasto gęstości ciasta pierogowego, podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa cienkie placki. Piec ( każdą część osobno ) na złoty kolor. Placki po ostudzeniu smarować masą z kaszy manny.Wierzch oblać polewą czekoladową.

                Uwagi:
                Najlepiej smakuje następnego dnia.

                Tak jak pisałam wcześniej przekładam też karmelem czasami. Moja rodzinka uwielbia to ciasto i raczej jest małoprawdopodobne,że nie wyjdzie

                • Miodownik na kruchym cieście

                  Ja robię to najczęściej z podwójnej lub 1,5 porcji ponieważ takie ciasto może stac i tydzień w lodówce

                  Składniki:
                  – 350 g mąki,
                  – 50 g masła,
                  – 2 łyżki miodu,
                  – 180 g cukru pudru,
                  – 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
                  – 1 łyżeczka sody,

                  Jak przyrządzić?
                  Przesiać mąkę, dodać przesiany cukier puder oraz pozostałe składniki. Miód powinien być płynny. Zagnieść ciasto gęstości ciasta pierogowego, podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa cienkie placki. Piec ( każdą część osobno ) na złoty kolor. Placki po ostudzeniu smarować masą z kaszy manny.Wierzch oblać polewą czekoladową.

                  Uwagi:
                  Najlepiej smakuje następnego dnia.

                  Tak jak pisałam wcześniej przekładam też karmelem czasami. Moja rodzinka uwielbia to ciasto i raczej jest małoprawdopodobne,że nie wyjdzie

                  • Re: PRZEPYSZNY MIODOWNIK

                    kilka lat temu zajadalam sie jednym miodownikiem u kolezanki:)
                    z kolezanka stracilam kontakt i szanse na przepis:((
                    od jakiegos czasu szukam podobnego przepisu… jej miodownik jadlo sie kilka dni po upieczeniu.
                    tak czy inaczej twoj na pewno wyprobuje

                    • Re: PRZEPYSZNY MIODOWNIK

                      Mnie ciasto też wyszło gęste i zastanawiałam się co zrobiłam nie tak. Ale chyba trzeba dawać nieco mniej mąki. Generalnie jdnak jest pyszne, prawda?

                      Aga i Ania 2 latka 7 miesięcy

                      • Re: PRZEPYSZNY MIODOWNIK

                        Tak właśnie bardzo smaczne,szczególnie na drugi dzień jest pulchniejsze. Też tak myślę,że ciut mniej mąki

                        Znasz odpowiedź na pytanie: PRZEPYSZNY MIODOWNIK

                        Dodaj komentarz

                        Angina u dwulatka

                        Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                        Czytaj dalej →

                        Mozarella w ciąży

                        Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                        Czytaj dalej →

                        Ile kosztuje żłobek?

                        Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                        Czytaj dalej →

                        Dziewczyny po cc – dreny

                        Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                        Czytaj dalej →

                        Meskie imie miedzynarodowe.

                        Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                        Czytaj dalej →

                        Wielotorbielowatość nerek

                        W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                        Czytaj dalej →

                        Ruchome kolano

                        Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                        Czytaj dalej →
                        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                        Logo
                        Enable registration in settings - general