Polecam. Zrobiłam i wyszedł znakomity.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki sody
7dkg masła
3 duże łyżki miodu
2 jajka
Wszystko władować do miski i wymieszać, miód dodac na końcu. Wlać masę do tortownicy albo kwadratowej blachy. Piekarnik na 180 stopni, piec 35-40 minut. Po ostygnięciu wyciągnąć ciasto i pokroić na trzy placki, w poprzek.
Krem
1/2 litra mleka
5 łyżek manny
kostka masła ( ale 250 gram, jeśli normalna – 200 granowa to jeszcze kawałeczek z drugiej)
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
oraz : dżem kwaśny + polewa czekoladowa
Mleko gotujemy, rozprowadzamy kaszę manną (zagotować) i odstawiamy do ostygnięcia. Otrzymana manna powinna być dosyć gęsta.. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Po utarciu łączymy z manną. Na koniec ubijamy 2 białka i delikatnie łączymy z masą.
Przed przełożeniem ciasta kremem smarujemy lacki kwaśnym dżemem albo powidłem. Po przełożeniu masą miodownik polewamy polewą czekoladową i wsadzamy do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto jest naprawdę pyszne i kwalifikuje się na większe uroczystości.
Aga i Ania 2 latka 7 miesięcy
11 odpowiedzi na pytanie: PRZEPYSZNY MIODOWNIK
Re: PRZEPYSZNY MIODOWNIK
Zrobiłam i nie poczęstowałam, tak?? Nieładnie…
Brzmi smakowicie, pewnie zrobię dla mojego konserwatywnego meża 🙂
Asia i Ola (2 latka i 9 m-cy!)
Re: PRZEPYSZNY MIODOWNIK
Było to tak: ktoś zjadł połowę, kawałek do babci, kawałek do rodziców i co widzę? Pustą blachę i kilka okruszków 🙂
Ech…
Aga i Ania 2 latka 7 miesięcy
Re: PRZEPYSZNY MIODOWNIK
Czy ten placek wychodzi kruchy czy miękki,bo ja miodownik pieke kruchy,a placki piekę każdy osobno i też krem z kaszy manny.Gdyby ciasto było pulchne to chetnie bym Twój przepis wykorzystała.Ostatnio u mnie w domu smakuje tez z kremem toffi (mleko słodkie skondensowane gotowane 1,5 godz)
Pozdrawiam
Marysia 8.07.05
Re: PRZEPYSZNY MIODOWNIK
Ciasto wychodzi mięciutkie, polecam 🙂
Aga i Ania 2 latka 7 miesięcy
Re: PRZEPYSZNY MIODOWNIK
A można prosić o ten przepis na kruchy miodownik tak dla odmiany :)?
pozdrowienia,
Re: PRZEPYSZNY MIODOWNIK
Aga powiedz jaka konsystencja ciasta powinna byc?
Wczoraj zrobiłam, ciasto dośc gęste było moze z maką troszke przesadziłam.?Nie wiem.W każdym razie w smaku bardzo dobre. Bład zrobiłam,że przekroiłam tylko na pół. Bałam sie,że mi 3 placki nie wyjdą,Ale spokojnie wyszły by 3 jednocentymetrowe.Krem bardzo dobry. Nie robiłam jeszcze z kaszy mamy + jaja. Czasami dodawałam do kremu z kaszy troche spirytusu również bardzo dobre
Miodownik na kruchym cieście
Ja robię to najczęściej z podwójnej lub 1,5 porcji ponieważ takie ciasto może stac i tydzień w lodówce
Składniki:
– 350 g mąki,
– 50 g masła,
– 2 łyżki miodu,
– 180 g cukru pudru,
– 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
– 1 łyżeczka sody,
Jak przyrządzić?
Przesiać mąkę, dodać przesiany cukier puder oraz pozostałe składniki. Miód powinien być płynny. Zagnieść ciasto gęstości ciasta pierogowego, podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa cienkie placki. Piec ( każdą część osobno ) na złoty kolor. Placki po ostudzeniu smarować masą z kaszy manny.Wierzch oblać polewą czekoladową.
Uwagi:
Najlepiej smakuje następnego dnia.
Tak jak pisałam wcześniej przekładam też karmelem czasami. Moja rodzinka uwielbia to ciasto i raczej jest małoprawdopodobne,że nie wyjdzie
Miodownik na kruchym cieście
Ja robię to najczęściej z podwójnej lub 1,5 porcji ponieważ takie ciasto może stac i tydzień w lodówce
Składniki:
– 350 g mąki,
– 50 g masła,
– 2 łyżki miodu,
– 180 g cukru pudru,
– 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
– 1 łyżeczka sody,
Jak przyrządzić?
Przesiać mąkę, dodać przesiany cukier puder oraz pozostałe składniki. Miód powinien być płynny. Zagnieść ciasto gęstości ciasta pierogowego, podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa cienkie placki. Piec ( każdą część osobno ) na złoty kolor. Placki po ostudzeniu smarować masą z kaszy manny.Wierzch oblać polewą czekoladową.
Uwagi:
Najlepiej smakuje następnego dnia.
Tak jak pisałam wcześniej przekładam też karmelem czasami. Moja rodzinka uwielbia to ciasto i raczej jest małoprawdopodobne,że nie wyjdzie
Re: PRZEPYSZNY MIODOWNIK
kilka lat temu zajadalam sie jednym miodownikiem u kolezanki:)
z kolezanka stracilam kontakt i szanse na przepis:((
od jakiegos czasu szukam podobnego przepisu… jej miodownik jadlo sie kilka dni po upieczeniu.
tak czy inaczej twoj na pewno wyprobuje
Re: PRZEPYSZNY MIODOWNIK
Mnie ciasto też wyszło gęste i zastanawiałam się co zrobiłam nie tak. Ale chyba trzeba dawać nieco mniej mąki. Generalnie jdnak jest pyszne, prawda?
Aga i Ania 2 latka 7 miesięcy
Re: PRZEPYSZNY MIODOWNIK
Tak właśnie bardzo smaczne,szczególnie na drugi dzień jest pulchniejsze. Też tak myślę,że ciut mniej mąki
Znasz odpowiedź na pytanie: PRZEPYSZNY MIODOWNIK