Dziewczyny, muszę się przyznać, że jestem kulinarnym dnem. Nigdy mnie do tego nie ciągnęło, zresztą mama wyganiała mnie z kuchni bo mówiła, że może będę miała szczęście i nie będę musiała gotować, a jak będę musiała to się nauczę. Mamy zabrakło, a ja muszę się nauczyć.
Chciałabym zrobić trochę przetworów na zimę.
Wczoraj wsadziłam ogórki (w zamierzeniu mają być kiszone – mam nadzieję, że wyjdą).
Myślę też żeby zrobić leczo. I stąd moje pytanie: kiedy się robi leczo? Już teraz czy w sierpniu.
I jak?
3 odpowiedzi na pytanie: Przetwory
Re: Przetwory
rob wtedy kiedy masz dobre warzywa
cukinia na leczo nie musi byc taka malutka i mieciutka jak do innych potraw, wiec mozesz robic juz albo w sierpniu, pomidorki i papryka tez juz jest, chociaz ta ostatnia pewnie w sierpniu bedzie tansza
Re: Przetwory
zapomnial o tym JAK?
no wiec pewnie zalezy od upodobania: ja daje: na oliwe z oliwek wrzucam czosnek w zabkach, kiedy sie zrumieni – wyciagam wrzucam na to cebule, kiedy zmieknie daje cukinie i dusze razem pod przykryciem az cukinia bedzie zupelnie miekka, potem wrzucam pomidory i papryke a na koncu dodaje pieprz zilowy, slodka papryke w proszku albo wegierska paste paprykowa, do tego sol, zwykly pieprz i troche ostrej papryki.
Wiem ze inni dodaja marchewke, paroweczki itd
ja robie tak jak napisalam, wszystko kroje w krazki lub paski – zalezy od warzywa a proporcje ustalam na oko, smak i kolor:). no i ja tego nie robie na przetwory, tylko na biezaco.
Re: Przetwory
Dzięki
Na pewno wypróbuję 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Przetwory