Przetwory – przepisy

Wprawdzie z truskawkami w tym roku krucho, ale czas się już chyba zacząć szykować do przetworowego szaleństwa. Uwielbiam śliwkowe powidła, ale szukam inspiracji na mniej typowe przetwory, żeby zapełnić piwniczkę 😉

Znalazłam tutaj [Zobacz stronę] przepis na bazylię w oliwie i muszę koniecznie spróbować! Nie chciałabym jednak przegapić sezonu na jakieś pyszności. Chętnie przyjmę każdy przepis!

2 odpowiedzi na pytanie: Przetwory – przepisy

  1. Ja ostatnio ładuje w słoiki wszystko co się da…

    Miałam dużo jabłek- obrałam, pokroiłam, zesmażyłam, dodałam cukru – do słoika. Dzisiaj małż miał ochote na ciasto. Upiekłam biszkopt, rozkroiłam, jabłak ze słoika podgrzałam, dodałam galaretkę truskawkową (sypką) wymieszałam. Rozłożyłam na biszkopcie przykryłam. Na chwilę do lodówki i ciasto pycha.

    Tak samo zrobiłam z czerwona porzeczką.

    Pomidory pokroić i do garnka rozgotować. Zmielić blenderem, przetrzeć przez sitko. Odparować aż zgęstnieje. Do słoika. Potem zupka pomidorowa, sos do gołąbków, baza pod spagetti lub po prostu sok do picia. MNIAM

    ogórki w różnej formie, kiszone, marynowane, można do marynowanych dodać małe żółte patisony, małą marchewkę, paprykę, cebulkę. Wszystko w kawałkach, ułożone warstwami. Ładnie wygląda w słoiku i potem na talerzu:)

    To tak na gorąco. Jak mi się coś przypomni to napiszę.

    A i sałatki, ale to potem:)

    A Wy co robicie?

    • ja to tylko kompot umie z jabłek lub śliwek :D. Ale chętnie sie nauczę

      Znasz odpowiedź na pytanie: Przetwory – przepisy

      Dodaj komentarz

      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
      Logo