Sernik na zimno z galaretkami
Składniki:
3 serki homogenizowane naturalne Pilos po 500g (do kupienia w Lidlu)
1 opakowanie żelatyny (na 1,5 litra płynu)
cukier puder do smaku (ok. 0,5 szkl – 3/4 szkl)
sok z 1 cytryny
1 galaretka agrestowa
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka truskawkowa
1 woreczek mrożonych truskawek
Sposób przygotowania:
Na tortownicę o średnicy 26 cm.
1. Rozpuścić galaretkę wiśniową w 1,5 szkl wody. Przelać na szeroki talerz. Zostawić do zastygnięcia.
2. W drugim talerzu rozpuścić galaretkę agrestową również w 1,5 szkl wody. Zostawić do zastygnięcia.
3. Serki przełożyć do wysokiej miski, wymieszać mikserem. Dodać cukier i sok z cytryny, mieszać do rozpuszczenia.
4. Zastygnięte galaretki wiśniową i agrestową pokroić w kostkę.
5. Do serków z dodatkiem soku z cytryny i cukru ostrożnie i małymi porcjami (cały czas miksując) wlewać rozpuszczoną w połowie szklanki wody i ostudzoną żelatynę.
6. Do masy serkowej dodać pokrojone w kostkę galaretki, wymieszać łyżką i przełożyć masę do tortownicy. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
7. Galaretkę truskawkową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Do gorącej ! galaretki włożyć zamrożone! truskawki (można je przeciąć na pół).
8. Kiedy galaretka z truskawkami zacznie gęstnieć (nastąpi to bardzo szybko!), wyłożyć ją na masę serową i ponownie wstawić całość do lodówki.
9. Po zastygnięciu całości – degustować.
3 odpowiedzi na pytanie: Przyszne serniki
Przyszne serniki
Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Rozpuścić 1 galaretkę cytrynową w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzić i połączyć z 1 serkiem. Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki. Podczas gdy masa tężeje, rozpuścić 1 czerwoną galaretkę w 1 i 1/2 szklanki wody, ostudzić i połączyć z 1 serkiem. Przelać na zastygniętą masę w formie. Wstawić do lodówki. Tak samo postępujemy z żółtą galaretką i trzecim serkiem. Na trzeciej warstwie układamy rodzynki i zalewamy pozostałą pomarańczową tężącą galaretką. Gotowe 😉
Przyszne serniki
Sernik z rosą
CIASTO
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
MASA SEROWA
1 kg sera (w wiaderku)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
budyń śmietankowy
2 jajka
4 żółtka
ROSA
6 białek
1 szklanka cukru
Przepis na ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić 1/2 godziny.
Przepis na masę serową: Składniki masy serowej zmiksować.
masa serowa jest bardzo rzadka, ale taka musi być.
Przepis na rosę: Ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
białka ubić podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.
Pieczenie ciasta: Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć schłodzone ciasto. Na ciasto wylać masę serową i upiec. Sernik piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie rumiany) wyłożyć pianę ubitą z cukrem i piec jeszcze chwilę (do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa – inaczej nie zrobi się rosa). Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa.
Gotowe
Smacznego!
A ja jestem tradycjonalistką w mojej rodzinie gości sernik z brozskiwniami i to od wielu lat. Zobacz i ciesz się magią świąt.
Znasz odpowiedź na pytanie: Przyszne serniki