CIASTO:
– 1, 1/4 szklanki maki
– 1 szklanka cukru
– 3/4 kostki margaryny
– 4 jajka
– 1 lyzeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE, np.
4 jablka
2 banany
(lub wedlug uznania – czasem robie tylko z jablkami, lub dodaje jeszcze rodzynek lub wiorkow kokosowych – co kto lubi 🙂 )
PRZYGOTOWANIE:
1. make wymieszac z proszkiem do pieczenia i przesiac przez sito.
2. jajka ubic z cukrem na puszysta mase, a nastepnie dodawac make (po lyzeczce)
3. Margaryne roztopic i ostudzic
4. do masy wlewac powoli margaryne i ucierac
5. jablka (itp) obrac i pokroic
6. wlac czesc ciasta do formy i naniesc jablka (etc)
7. wlac pozostale ciasto
9. piec ok 40 min (czasem mniej) w piekarniku nagrzanym do 200 C
Danusia 🙂
1 odpowiedzi na pytanie: Pychotka – pyszne, niedrogie ciasto :)
Re: Pychotka – pyszne, niedrogie ciasto 🙂
Znam ten przepis…jest super….ja daje zazwyczaj na wierzch z kilogram jabłek lub sliwek…..chociaz ciasto jest pyszne samo w sobie……..
Julka i 16 miesięczny Karolek
Znasz odpowiedź na pytanie: Pychotka – pyszne, niedrogie ciasto :)