Pyszna, szybka i łatwa szarlotka

Składniki:

1. szklanka kaszy mannej
2. szklanka mąki pszennej
3. szklanka cukru
4. łyżeczka proszku do pieczenia (może być, nie musi)
5. kosztka masła
6. jabłka (ja kupuję gotowe, uprażone, kwaskowate, dodaję do nich cynamon i sok jabłkowy, żeby były bardziej wodniste)

Mieszamy poz. 1-4. Smarujemy tłuszczem formę do pieczenia, wysypujemy kaszą manną i dajemy warstwy: szklankę naszej “mieszanki”-połowa porcji jabłek-szklanka “mieszanki”-jabłka-szklanka “mieszanki… na to ścieramy na tarce kostkę masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 40-45 minut. Można jeść ciepłe, a podawać na dwa sposoby z bitą śmietaną na wierzchu, albo z gałką lodów śmietankowych.

Zajadamy się tym ciastem z mężem od paru tygodni. Pyyycha! Dziś byli znajomi i cała “blaszka” zniknęła… bardzo im smakowało, a moje nadzieje, że zostanie choć kawałek na jutro do kawy odeszły w zapomnienie ;-).

Smacznego!

94 odpowiedzi na pytanie: Pyszna, szybka i łatwa szarlotka

  1. Znam, znam,potwierdzam,pyszne:)

    • Pychotka tez robię i podawałam jako propozycje bezjajkową

      • Zamieszczone przez ewike
        Pychotka tez robię i podawałam jako propozycje bezjajkową

        No widzisz, nie zauważyłam, że był już tu ten przepis :). Ale dla mnie to tak smaczne odkrycie, że nie zaszkodzi przypomnieć.

        • robilam ja jak karmila Dawidka (nie moglam jesc jajek)
          Owszem, dobra, ale nie zachwycilam sie nia:)

          • Zamieszczone przez kiara2003
            robilam ja jak karmila Dawidka (nie moglam jesc jajek)
            Owszem, dobra, ale nie zachwycilam sie nia:)

            Ja wręcz przeciwnie, jestem fanką szarlotek 😉 i robiłam ich już na wiele sposobów, ale ta wersja… mniaaaam.

            • jak przeczytałam że szybkie, łatwe i smaczne – myślę – o coś dla mnie 🙂 A jak doczytałam że szarlotka.. To się zaśliniłam 😉

              Nie wiem czy zrobię bo mój piekarnik jest baaardzo stary i odmawia wspólpracy przy pieczeniu ciast, jedynie ciasteczka któe krótko się pieką udało mi się zrobić. Ale cóż, wykorzystam piekarnik u mamy – nie odpuszczę!!! 😀

              • A co to za jablka?
                Czy mozna dodac po prostu normalne, surowe?
                A jesli tak, to ile?

                • minimum kilogram, ale lepiej więcej z powodu ubytków, polecam szarą renetę lub inne kwaskowate

                  • Zamieszczone przez ajax
                    Składniki:

                    1. szklanka kaszy mannej
                    2. szklanka mąki pszennej
                    3. szklanka cukru
                    4. łyżeczka proszku do pieczenia (może być, nie musi)
                    5. kosztka masła
                    6. jabłka (ja kupuję gotowe, uprażone, kwaskowate, dodaję do nich cynamon i sok jabłkowy, żeby były bardziej wodniste)

                    Mieszamy poz. 1-4. Smarujemy tłuszczem formę do pieczenia, wysypujemy kaszą manną i dajemy warstwy: szklankę naszej “mieszanki”-połowa porcji jabłek-szklanka “mieszanki”-jabłka-szklanka “mieszanki… na to ścieramy na tarce kostkę masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 40-45 minut.

                    Na pewno mieszamy poz. 1-4 a nie 2-4 tylko?

                    • Zamieszczone przez gosiek25
                      Na pewno mieszamy poz. 1-4 a nie 2-4 tylko?

                      Na pewno 🙂 1-4. Na posmarowaną tłuszczem blaszkę sypię dodatkowo kaszę, ale można pewnie i czymś innym posypać.

                      • Zamieszczone przez BetkaT
                        A co to za jablka?
                        Czy mozna dodac po prostu normalne, surowe?
                        A jesli tak, to ile?

                        Jabłuszka kwaskowate, jak robiłam sama to kupowałam ok. 2.5 kg… ale roboty przy tym tyle, a ja leniwa jestem i kupuję gotowe w słoikach – dostaniesz w każdym sklepie, litrowy słoik kosztuje 5-6 zł. A jabłka już obrane, pokrojone i posłodzone ;).

                        • Zamieszczone przez Efcia2004
                          jak przeczytałam że szybkie, łatwe i smaczne – myślę – o coś dla mnie 🙂 A jak doczytałam że szarlotka.. To się zaśliniłam 😉

                          Nie wiem czy zrobię bo mój piekarnik jest baaardzo stary i odmawia wspólpracy przy pieczeniu ciast, jedynie ciasteczka któe krótko się pieką udało mi się zrobić. Ale cóż, wykorzystam piekarnik u mamy – nie odpuszczę!!! 😀

                          Nie odpuszczaj! Naprawdę warto! Wiesz to ciasto tak nieskomplikowane… podejrzewam, że i w Twoim piekarniku się uda. A najlepsze jest samo robienie, 5 minut i po sprawie ;).

                          • Zamieszczone przez ajax
                            Ja wręcz przeciwnie, jestem fanką szarlotek 😉 i robiłam ich już na wiele sposobów, ale ta wersja… mniaaaam.

                            Jezeli chcesz to podam Ci przepis na moja szarlotke, tez pyszna:)

                            • Zamieszczone przez kiara2003
                              Jezeli chcesz to podam Ci przepis na moja szarlotke, tez pyszna:)

                              Jasne! 🙂

                              • Zamieszczone przez ajax
                                Nie odpuszczaj! Naprawdę warto! Wiesz to ciasto tak nieskomplikowane… podejrzewam, że i w Twoim piekarniku się uda. A najlepsze jest samo robienie, 5 minut i po sprawie ;).

                                problem polega na tym że ten zabytek zwany szumnie piekarnikiem przypala wszystko od spodu a z wierzchu ledwo piecze. Dlatego robię w nim jakieś ciasteczka albo zapiekanki w naczyniu żaroodpornym – do tego się nadaje.
                                Szarlotki nie odpuszczę bo za to ciacho dałabym się pokroić!!

                                • A jesli juz te jablka sa surowe, to ile cukru dodac?

                                  • Zamieszczone przez BetkaT
                                    A jesli juz te jablka sa surowe, to ile cukru dodac?

                                    Ja daję “na oko”, czyli wedle uznania :).

                                    • prosze bardzo:) :
                                      5 jajek,
                                      3 szkl maki
                                      1,5 szkl cukru
                                      kostka margaryny
                                      1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
                                      2 budynie (smak dowolny – ja daje smietankowe)
                                      4 – 5 duzych jablek

                                      Make, proszek do pieczenia, polowe szklanki cukru siekamy z margaryna na kruche ciasto. Dodajemy zoltka i zagniatamy. ciasto podzielic na 2 duze i 1 mala czesc – 1 duza i mala wkladamy do zamrazalki na ok 15 – 20 min.pozostala niezamrozona czesc tarkujemy na duzych oczkach na blaszke(wylozona papierem do pieczenia). Jablka obieramy, kroimy na cztery(usunac gniazda) i na plasterki.Wykladamy je na ciasto – jablka mozna wymieszac z cynamonem- na to tarkujemy duza zamrozona czesc ciasta, na to piana ubita z bialek, jednej szkl cukru i budyni (oczywiscie w proszku:) ). Na piane tarkujemy malutka czesc ciasta (nie musi dokladnie przykrywac piany). pieke na 3 lub 4 kropce – to jakies 180 stopni ok 50 min. (az ciasto bedzie zlote)
                                      Ja zawsze robie lyzka na pianie “gorki” – ladnie wyglada po upieczeniu.

                                      Smacznego:)

                                      • wlasnie wstawilam do pieca i czekam

                                        zadziwiajace ze z tego co tam wlazylam ma wyjsc ciasto 😀

                                        • Asiu, a to jest porcja na dużą czy małą blaszkę? Bo zamierzam jutro się za to zabrać 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszna, szybka i łatwa szarlotka

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general