Składniki:
1. szklanka kaszy mannej
2. szklanka mąki pszennej
3. szklanka cukru
4. łyżeczka proszku do pieczenia (może być, nie musi)
5. kosztka masła
6. jabłka (ja kupuję gotowe, uprażone, kwaskowate, dodaję do nich cynamon i sok jabłkowy, żeby były bardziej wodniste)
Mieszamy poz. 1-4. Smarujemy tłuszczem formę do pieczenia, wysypujemy kaszą manną i dajemy warstwy: szklankę naszej “mieszanki”-połowa porcji jabłek-szklanka “mieszanki”-jabłka-szklanka “mieszanki… na to ścieramy na tarce kostkę masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 40-45 minut. Można jeść ciepłe, a podawać na dwa sposoby z bitą śmietaną na wierzchu, albo z gałką lodów śmietankowych.
Zajadamy się tym ciastem z mężem od paru tygodni. Pyyycha! Dziś byli znajomi i cała “blaszka” zniknęła… bardzo im smakowało, a moje nadzieje, że zostanie choć kawałek na jutro do kawy odeszły w zapomnienie ;-).
Smacznego!
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Pyszna, szybka i łatwa szarlotka
Własnie kiedyś tez się nad tym zastanawiałam:Dale wyszłohmmmtylko ja robiłam z bardzo soczystych jabłek, ze niby ten sok ma wszystko połączyć:)
Hihi, miałam dokładnie takie same odczucia, jak koleżanka zdradziła mi przepis ;).
Na małą :).
no i zjadlam i michal troche tez
nie wszysko oczywiscie ale prioba zrobiona
coz nie dodalam soku jablkoweego i trzeba bylo jednak – bo sama szarlotka ze sloika to za malo soczysta jak na nasaczenie kaszy manny
i nstepnym rae zrobie w wiekszej tortownicy
– teraz robilam w blaszcze prostokatnej niby takiej troch mniejszej – ale za duza
ale smak – pychota i ta szybkosc robienia
bedzie drugie podejscie jak nic
Jak nie masz soku jabłkowego, to może być i woda :).
mialam sok – ale stwierdzilam ze jak to bedzie z takim lejacym 😀
po Twojej relacji dotka na pewno zrobie:)Ufam Twojemu smakowi:Ddodałam do przepisów:)
Jak dla mnie super przepis, bo narazie moja dieta jest bezjajeczna;) Mam pytanie odnośnie przygotowania jabłek (mam swoje), pokroić je, czy utrzeć, surowe, czy smażyć..?
Obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i cynamonem, jeśli ktoś lubi 🙂 i dodać do ciasta. Utrzeć pewnie też by można, ale osobiście nie próbowałam.
Ja ucierałam,wtedy jest sporo soku z jabłek,jeśli są soczyste
musze sprobowac, choc w usa jakas ta maka inna i polskie specjaly nie maja takiego smaku jak w polsce:(
Zrobiłam, dla mnie super. A najbardziej smakuje mi dolna i górna warstwa “mieszanki”, która zamieniła się w pyszny, chrupiący wafelek. Dzięki za przepis 🙂
kotus zrobilam dzis znowu
w tortownicy
bez soku i wody
wyszlo obledne
tylko tak z 5-10 min po upieczneniu trzeba mu dac zeby doszlo – o ile ktos wytrzyma 😉
dzisiaj robie…cała drżę 😉
Bruni, tego ciasta nie sposób spieprzyć ;).
powodzenia brunka – jest proste tylko sie nie przeraz co wkladsz do pieca ;D
a ja nie dawalam proszku do pieczenia za zadnym razem – moim zdaniem jest niepotrzbny
dałam proszek, ale to ucieranie masła przyprawiło mnie o nerwice…
to masło chyba trzeba najpierw lekko zmrozić?
umazałam siebie i pół kuchni…
ale sie piecze – za 35 min wypad z piecyka:)
Super, zaraz przyjadę na kawę ;).
Najlepiej uciera się takie z lodówki… jak mam za miękkie, to kroję nożem w plastry – ostatnim razem się wycwaniłam.
:p zmrozic to moze nie
ale zimne pomaga 😉
wyjełam – pachnie tak cynamonowo w całym domu:)
mmm… nie wyglada to jak szarlotka mojej mamy, ale mam nadzieje, ze bedzie smaczne:)
sprawdze koło 19:00 jak wroci mąż:) zjemy z lodami:)
Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszna, szybka i łatwa szarlotka