Składniki:
1. szklanka kaszy mannej
2. szklanka mąki pszennej
3. szklanka cukru
4. łyżeczka proszku do pieczenia (może być, nie musi)
5. kosztka masła
6. jabłka (ja kupuję gotowe, uprażone, kwaskowate, dodaję do nich cynamon i sok jabłkowy, żeby były bardziej wodniste)
Mieszamy poz. 1-4. Smarujemy tłuszczem formę do pieczenia, wysypujemy kaszą manną i dajemy warstwy: szklankę naszej “mieszanki”-połowa porcji jabłek-szklanka “mieszanki”-jabłka-szklanka “mieszanki… na to ścieramy na tarce kostkę masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 40-45 minut. Można jeść ciepłe, a podawać na dwa sposoby z bitą śmietaną na wierzchu, albo z gałką lodów śmietankowych.
Zajadamy się tym ciastem z mężem od paru tygodni. Pyyycha! Dziś byli znajomi i cała “blaszka” zniknęła… bardzo im smakowało, a moje nadzieje, że zostanie choć kawałek na jutro do kawy odeszły w zapomnienie ;-).
Smacznego!
Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Pyszna, szybka i łatwa szarlotka
daj cynka jak bylo
garatuluje samozaparcia:)
u mnie polowa blachy by znikanela przed przyjsciem meza;D
NIEZŁA:)
ale skołuje Wam przepis od mojej mamy… JEDNAK TO NIE TO SAMO:)
ale tesciowej smakowała:) i szwagierce tez:)
mąz mnie pochwalił…
Podejrzewam, że u mnie byłoby to 2/3 blachy ;).
Ja się szykuję na Twoją szarlotkę, przepis brzmi bosko! Tylko na weekend poczekam, bo ograniczyłam słodycze :(.
Skołuj… ja KOCHAM szarlotki:).
Ja znowu planuje zrobic ta twoje, bo jednak mam troche inny przepis np. sypkich sie niemiesza tylko daje warstwami i nie ma margaryny.(o ile dobrze pamietam) 😉
ja tez ograniczam slodycze – o w tej chwili np mam w piekarniku rogaliki ;D
sadze ze margaryna tu zepsuje wrazenia – maslo jest wskazane zeby bylo aromatycnzie i w ogole
Potwierdzam, masło być musi!
O ja! ale schrzaniłam, haha…zobaczymy, co mi wyjdzie z tego mixu;)
Dodałam masło do mąki, kaszy i cukru…wstawiłam. Zobaczymy! najwyżej wyrzucę do śmieci;)
Ha ha ha, a coś Ty taka zakręcona?;)
Zjadliwe?
Szybkie i łatwe przepisy to coś dla mnie 😀 Może spróbuję zrobić w niedzielę.
Tylko nie bardzo rozumiem, co mam zrobić z tym sokiem jabłkowym – lać nim po jabłkach ułożonych w tych warstwach??
Jeśli dodaję jabłek ze słoika (takich gotowych, ze sklepu) mieszam je z sokiem jabłkowym, żeby były bardziej płynne. Czyli jabłka przekładam do miski i mieszam z sokiem, potem kładę na blaszkę.
i wszystko jasne 🙂
Zakochana, kochana, zakochana!:D
Ciasto tak średnio zjadliwe, hehe…mojego syna nic co prawda nie zniechęca ( tu mile łechce moje ego) ale obiektywnie rzecz biorąc…ble!hmmm
ALE JA MAM SIE PODDAC? NIGDY! DZIŚ ZAKUPIŁAM OD NOWA SKŁADNIKI I DO DZIEŁA!
Wyszło!!!
jak w dobrej knajpie…tyle, że taniutkie i w dużej ilości!
Mam kaca moralnego, bo mąż poleciał po lody i bitą śmietanę!
Słuchajcie, a te sypkie składniki to zmieszać z wodą (czyli zrobić ciasto), czy mam takie suche sypać do formy??? 😀
brzmi intrygująco
i faktycznie prosto, a to dla mnie cenne 🙂
będę próbować!
żadnej wody, sypiemy po łyżce albo wysypujemy całą szklankę naraz i wygładzamy
No, to super :).
A propos diety… w czwartek Walentynki… w piątek spotkanie z koleżankami… w sobotę ze znajomymi… w niedzielę kawa u rodzicówhmmm. No nic, od jutra znowu zaczynam!
Jak dobrze, że to dopiero od jutra!:D:D:D
Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszna, szybka i łatwa szarlotka