Składniki:
1. szklanka kaszy mannej
2. szklanka mąki pszennej
3. szklanka cukru
4. łyżeczka proszku do pieczenia (może być, nie musi)
5. kosztka masła
6. jabłka (ja kupuję gotowe, uprażone, kwaskowate, dodaję do nich cynamon i sok jabłkowy, żeby były bardziej wodniste)
Mieszamy poz. 1-4. Smarujemy tłuszczem formę do pieczenia, wysypujemy kaszą manną i dajemy warstwy: szklankę naszej “mieszanki”-połowa porcji jabłek-szklanka “mieszanki”-jabłka-szklanka “mieszanki… na to ścieramy na tarce kostkę masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 40-45 minut. Można jeść ciepłe, a podawać na dwa sposoby z bitą śmietaną na wierzchu, albo z gałką lodów śmietankowych.
Zajadamy się tym ciastem z mężem od paru tygodni. Pyyycha! Dziś byli znajomi i cała “blaszka” zniknęła… bardzo im smakowało, a moje nadzieje, że zostanie choć kawałek na jutro do kawy odeszły w zapomnienie ;-).
Smacznego!
Strona 4 odpowiedzi na pytanie: Pyszna, szybka i łatwa szarlotka
Dziewczyny własnie mam ciasto w piekarniku, ale zaglądając tam spostrzegłam, że na górze pływa sobie masło. Nie wtopiło się w ciasto. czy to normalne, czy też mam talent do schrzanienia ciasta ZamotanyZamotany teraz nie wiem czy już dobre a siedzi w piekarniku dobre 40 min…..
nie zaglądać do piekarnika :p
po godzinie powinno być OK
nO TO JA CI NAPISZĘ, ŻE CIASTO SIEDZIAŁO W PIEKARNIKU 1,15 MIN I WYSZŁA Z TEGO BLIŻEJ NIEOKREŚLONA FORMA PÓŁPŁYNNA…
Czyli na to wychodzi, że mam talent do spieprzenia najłatwiejszego ciasta na świecie… A pisały dziewczyny, że tego nie da się zepsuć :D:D:D
Tak myślę, że za mała forma i sok z jabłek nie zdążył wsiąknąć w ciasto… A może za dużo jabłekZamotanyZamotanyZamotany
Dobrze, że zrobiłam go w przeddzień odiwedzin moich znajomych, bo jutro musiałabym po takiej wtopie postawic na stół… słone paluszki :p:p:p
Kurcze no ja już nie wiem. Biorę minimum kilogram renet, ścieram na grubych oczkach i tyle, nie daję soku
Za niska temperatura? jakiś felerny tłuszcz?
Ja dałam 2 kg, więc może ciut za dużo, co? I jeszcze na małą tortownicę, bo sadziłam, że duża blacha na ciasto będzie… zbyt duża. No i zawaliłam i tyle… 😎
Eja, no u nas wyszło jak u Ciebie!! Całe masło zostało na górze, w dodatku coś jakby nie dopiekło się od spodu…hmmm I też zachodziliśmy w głowę co zrobiliśmy nie tak. Może rzeczywiście trzeba na większej blasze? (też daliśmy do małej tortownicy).
Z tym, że nasz piekarnik chyba coś zaczął szwankować, bo to już nie pierwszy raz że coś się podejrzanie nie dopiekło od spodu.
Ufff jakie szczęście, że nie jestem sama :D:D:D:D
Ja myślę, że też za niska temperaturę miałam. Niestety mam piekarnik stary, na gaz i trudno go czasem wyczuć…
ja na prostokątną srednią blache użyłam 1kg jabłek…
nie pływało, fajnie zwarło:)
a na wierzchu nic nie pływało – chrupiąca warstewka:)
po prostu masz talent :p
ja chyba spróbuję w sobotę i już cała drżę biorąc pod uwagę swój “talent” kulinarny 😉
To ja się dopytam- masło dałaś na jabłka???
Bo mi z tą chrupiącą warstwą tak średnio wyszło;)
Ale było dobre.
Zamieniłam mąkę pszenną na żytnią, cukier na fruktozę, darowałam sobie masło
i moje dietowane dziecko wciąga szarlotkę aż się ujej uszy trzęsą 🙂
i jest szczęśliwa bo wreszcie może jakieś SMACZNE ciasto zjeść:cool:
Dzięki 🙂
A ja mam na to ochote na swieta, o!
Od tygodnia ją robię namiętnie na życzenie chłopaków. Małych i dużych.
wow! tzn. ile razy w ciagu ostatnich dni?
Średnio co dwa dni.
Robiłam wczoraj, smaczna, ale na kolana mnie nie rzuciła, szukam dalej przepisu na szarlotkę 😉
napiszę krótko :banalne i pyszne!!!
no to ja napiszę, ze mi do końca nie wyszła… to zn. kasza manna była sypka na spodzie (miejscami)… zrobiłam z musem ze sloika dodałam sok, szczerze mówiac ta nieudana próba mnie zniechęciła 🙁
ja najczęściej robię na kruchym cieście (ciasto z masełkiem, nie z margaryną) i na to przed podaniem bita śmietana, polecam 🙂 przepis podawałam na cisto z truskawkami, truskawki zastepuję musem jabłkowym…
drugi przepis mam na cieście półkruchym, też tu gdzieś zamieszczałam kiedyś
co to takiego?
ze słoika?
czy to zesmażone jabłka?
a mogą być po prostu starte na tarce?
😉
Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszna, szybka i łatwa szarlotka