Pyszna, szybka i łatwa szarlotka

Składniki:

1. szklanka kaszy mannej
2. szklanka mąki pszennej
3. szklanka cukru
4. łyżeczka proszku do pieczenia (może być, nie musi)
5. kosztka masła
6. jabłka (ja kupuję gotowe, uprażone, kwaskowate, dodaję do nich cynamon i sok jabłkowy, żeby były bardziej wodniste)

Mieszamy poz. 1-4. Smarujemy tłuszczem formę do pieczenia, wysypujemy kaszą manną i dajemy warstwy: szklankę naszej “mieszanki”-połowa porcji jabłek-szklanka “mieszanki”-jabłka-szklanka “mieszanki… na to ścieramy na tarce kostkę masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 40-45 minut. Można jeść ciepłe, a podawać na dwa sposoby z bitą śmietaną na wierzchu, albo z gałką lodów śmietankowych.

Zajadamy się tym ciastem z mężem od paru tygodni. Pyyycha! Dziś byli znajomi i cała “blaszka” zniknęła… bardzo im smakowało, a moje nadzieje, że zostanie choć kawałek na jutro do kawy odeszły w zapomnienie ;-).

Smacznego!

Strona 4 odpowiedzi na pytanie: Pyszna, szybka i łatwa szarlotka

  1. Dziewczyny własnie mam ciasto w piekarniku, ale zaglądając tam spostrzegłam, że na górze pływa sobie masło. Nie wtopiło się w ciasto. czy to normalne, czy też mam talent do schrzanienia ciasta ZamotanyZamotany teraz nie wiem czy już dobre a siedzi w piekarniku dobre 40 min…..

    • Zamieszczone przez Eja
      Dziewczyny własnie mam ciasto w piekarniku, ale zaglądając tam spostrzegłam, że na górze pływa sobie masło. Nie wtopiło się w ciasto. czy to normalne, czy też mam talent do schrzanienia ciasta ZamotanyZamotany teraz nie wiem czy już dobre a siedzi w piekarniku dobre 40 min…..

      nie zaglądać do piekarnika :p
      po godzinie powinno być OK

      • nO TO JA CI NAPISZĘ, ŻE CIASTO SIEDZIAŁO W PIEKARNIKU 1,15 MIN I WYSZŁA Z TEGO BLIŻEJ NIEOKREŚLONA FORMA PÓŁPŁYNNA…
        Czyli na to wychodzi, że mam talent do spieprzenia najłatwiejszego ciasta na świecie… A pisały dziewczyny, że tego nie da się zepsuć :D:D:D
        Tak myślę, że za mała forma i sok z jabłek nie zdążył wsiąknąć w ciasto… A może za dużo jabłekZamotanyZamotanyZamotany
        Dobrze, że zrobiłam go w przeddzień odiwedzin moich znajomych, bo jutro musiałabym po takiej wtopie postawic na stół… słone paluszki :p:p:p

        • Zamieszczone przez Eja
          nO TO JA CI NAPISZĘ, ŻE CIASTO SIEDZIAŁO W PIEKARNIKU 1,15 MIN I WYSZŁA Z TEGO BLIŻEJ NIEOKREŚLONA FORMA PÓŁPŁYNNA…
          Czyli na to wychodzi, że mam talent do spieprzenia najłatwiejszego ciasta na świecie… A pisały dziewczyny, że tego nie da się zepsuć :D:D:D
          Tak myślę, że za mała forma i sok z jabłek nie zdążył wsiąknąć w ciasto… A może za dużo jabłekZamotanyZamotanyZamotany
          Dobrze, że zrobiłam go w przeddzień odiwedzin moich znajomych, bo jutro musiałabym po takiej wtopie postawic na stół… słone paluszki :p:p:p

          Kurcze no ja już nie wiem. Biorę minimum kilogram renet, ścieram na grubych oczkach i tyle, nie daję soku
          Za niska temperatura? jakiś felerny tłuszcz?

          • Ja dałam 2 kg, więc może ciut za dużo, co? I jeszcze na małą tortownicę, bo sadziłam, że duża blacha na ciasto będzie… zbyt duża. No i zawaliłam i tyle… 😎

            • Eja, no u nas wyszło jak u Ciebie!! Całe masło zostało na górze, w dodatku coś jakby nie dopiekło się od spodu…hmmm I też zachodziliśmy w głowę co zrobiliśmy nie tak. Może rzeczywiście trzeba na większej blasze? (też daliśmy do małej tortownicy).
              Z tym, że nasz piekarnik chyba coś zaczął szwankować, bo to już nie pierwszy raz że coś się podejrzanie nie dopiekło od spodu.

              • Zamieszczone przez _monia_
                Eja, no u nas wyszło jak u Ciebie!! Całe masło zostało na górze, w dodatku coś jakby nie dopiekło się od spodu…hmmm I też zachodziliśmy w głowę co zrobiliśmy nie tak. Może rzeczywiście trzeba na większej blasze? (też daliśmy do małej tortownicy).
                Z tym, że nasz piekarnik chyba coś zaczął szwankować, bo to już nie pierwszy raz że coś się podejrzanie nie dopiekło od spodu.

                Ufff jakie szczęście, że nie jestem sama :D:D:D:D
                Ja myślę, że też za niska temperaturę miałam. Niestety mam piekarnik stary, na gaz i trudno go czasem wyczuć…

                • ja na prostokątną srednią blache użyłam 1kg jabłek…
                  nie pływało, fajnie zwarło:)
                  a na wierzchu nic nie pływało – chrupiąca warstewka:)

                  • Zamieszczone przez bruni
                    ja na prostokątną srednią blache użyłam 1kg jabłek…
                    nie pływało, fajnie zwarło:)
                    a na wierzchu nic nie pływało – chrupiąca warstewka:)

                    po prostu masz talent :p

                    ja chyba spróbuję w sobotę i już cała drżę biorąc pod uwagę swój “talent” kulinarny 😉

                    • Zamieszczone przez bruni
                      ja na prostokątną srednią blache użyłam 1kg jabłek…
                      nie pływało, fajnie zwarło:)
                      a na wierzchu nic nie pływało – chrupiąca warstewka:)

                      To ja się dopytam- masło dałaś na jabłka???
                      Bo mi z tą chrupiącą warstwą tak średnio wyszło;)
                      Ale było dobre.

                      • Zamieszczone przez ajax
                        Składniki:

                        1. szklanka kaszy mannej
                        2. szklanka mąki pszennej
                        3. szklanka cukru
                        4. łyżeczka proszku do pieczenia (może być, nie musi)
                        5. kosztka masła
                        6. jabłka (ja kupuję gotowe, uprażone, kwaskowate, dodaję do nich cynamon i sok jabłkowy, żeby były bardziej wodniste)

                        Mieszamy poz. 1-4. Smarujemy tłuszczem formę do pieczenia, wysypujemy kaszą manną i dajemy warstwy: szklankę naszej “mieszanki”-połowa porcji jabłek-szklanka “mieszanki”-jabłka-szklanka “mieszanki… na to ścieramy na tarce kostkę masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 40-45 minut. Można jeść ciepłe, a podawać na dwa sposoby z bitą śmietaną na wierzchu, albo z gałką lodów śmietankowych.

                        Zajadamy się tym ciastem z mężem od paru tygodni. Pyyycha! Dziś byli znajomi i cała “blaszka” zniknęła… bardzo im smakowało, a moje nadzieje, że zostanie choć kawałek na jutro do kawy odeszły w zapomnienie ;-).

                        Smacznego!

                        Zamieniłam mąkę pszenną na żytnią, cukier na fruktozę, darowałam sobie masło
                        i moje dietowane dziecko wciąga szarlotkę aż się ujej uszy trzęsą 🙂
                        i jest szczęśliwa bo wreszcie może jakieś SMACZNE ciasto zjeść:cool:

                        Dzięki 🙂

                        • A ja mam na to ochote na swieta, o!

                          • Zamieszczone przez Lea
                            A ja mam na to ochote na swieta, o!

                            Od tygodnia ją robię namiętnie na życzenie chłopaków. Małych i dużych.

                            • wow! tzn. ile razy w ciagu ostatnich dni?

                              • Zamieszczone przez Lea
                                wow! tzn. ile razy w ciagu ostatnich dni?

                                Średnio co dwa dni.

                                • Robiłam wczoraj, smaczna, ale na kolana mnie nie rzuciła, szukam dalej przepisu na szarlotkę 😉

                                  • napiszę krótko :banalne i pyszne!!!

                                    • no to ja napiszę, ze mi do końca nie wyszła… to zn. kasza manna była sypka na spodzie (miejscami)… zrobiłam z musem ze sloika dodałam sok, szczerze mówiac ta nieudana próba mnie zniechęciła 🙁

                                      • Zamieszczone przez kama28
                                        Robiłam wczoraj, smaczna, ale na kolana mnie nie rzuciła, szukam dalej przepisu na szarlotkę 😉

                                        ja najczęściej robię na kruchym cieście (ciasto z masełkiem, nie z margaryną) i na to przed podaniem bita śmietana, polecam 🙂 przepis podawałam na cisto z truskawkami, truskawki zastepuję musem jabłkowym…
                                        drugi przepis mam na cieście półkruchym, też tu gdzieś zamieszczałam kiedyś

                                        • Zamieszczone przez Beasia
                                          ja najczęściej robię na kruchym cieście (ciasto z masełkiem, nie z margaryną) i na to przed podaniem bita śmietana, polecam 🙂 przepis podawałam na cisto z truskawkami, truskawki zastepuję musem jabłkowym…
                                          drugi przepis mam na cieście półkruchym, też tu gdzieś zamieszczałam kiedyś

                                          co to takiego?
                                          ze słoika?
                                          czy to zesmażone jabłka?
                                          a mogą być po prostu starte na tarce?
                                          😉

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszna, szybka i łatwa szarlotka

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general