Składniki:
1. szklanka kaszy mannej
2. szklanka mąki pszennej
3. szklanka cukru
4. łyżeczka proszku do pieczenia (może być, nie musi)
5. kosztka masła
6. jabłka (ja kupuję gotowe, uprażone, kwaskowate, dodaję do nich cynamon i sok jabłkowy, żeby były bardziej wodniste)
Mieszamy poz. 1-4. Smarujemy tłuszczem formę do pieczenia, wysypujemy kaszą manną i dajemy warstwy: szklankę naszej “mieszanki”-połowa porcji jabłek-szklanka “mieszanki”-jabłka-szklanka “mieszanki… na to ścieramy na tarce kostkę masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 40-45 minut. Można jeść ciepłe, a podawać na dwa sposoby z bitą śmietaną na wierzchu, albo z gałką lodów śmietankowych.
Zajadamy się tym ciastem z mężem od paru tygodni. Pyyycha! Dziś byli znajomi i cała “blaszka” zniknęła… bardzo im smakowało, a moje nadzieje, że zostanie choć kawałek na jutro do kawy odeszły w zapomnienie ;-).
Smacznego!
Strona 5 odpowiedzi na pytanie: Pyszna, szybka i łatwa szarlotka
ja daję jabłka ze sloika )takie ze sklepu), ale to wyłącznie z mojego lenistwa
jak najbardziej można dać jabłka starte na tarce
ponizej daje ci link do przepisu na kruche i przepis na ciasto półkruche
Półkruche ciasto z Rabarbarem (moze byc z jabłkami, jagodami wiśniami)
4 jajka
-1 szkl. cukru
-2-2,5 szkl. maki tortowej
-2-2,5 szkl. maki krupczatki
-margaryna Kasia (nie wiem jaka jest u Was)-250g
-cukier waniliowy 32g
-maly proszek do pieczenia
-3 łyzki kwaśnej gęstej śmietany
-rabarbar ok. 1,5 kg
-cukier puder i trochę cynamonu
-najpierw obrać rabarbar, pokroić na kawałeczki, przesypać dość obficie cukrem pudrem i odrobiną cynamonu, odstawic na conajmniej godzinę, zeby puścił sok,
-margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, śmietanę, potem makę (stopniowo), proszek do pieczenia
-mąkę dodawać stopniowo tyle, zęby ciasto było sprężyste i nie kleiło sie do rąk, ja z reguły daje wiecej tortowej niz krupczatki, żeby nie było za kruche
-ciato podzielic na 2 części-jedna wyłożyc spód i boki blaszki. gęsto ponakłuwać go widelcem, na cisto ułożyc dokłądnie osączony rabarbar, a na to piane ubita z białek
-na piane nalożyc reszte ciasta
piec ok. 60 min. w 200stp. w tradycyjnym piekarniku
ja z reguły nastawiam na dolne grzanie+termoobieg, i wtedy piekę w 180 stp.wtedy spód jest w sam raz
-przestygniete ciasto posypać cukrem pudrem
najlepiej piec dzień wcześniej, świeże ciasto nie jest tak samaczne
bardzo ci dziękuję, jak upiekę to powiem jak wyszło, a upiekę na pewno kiedyś 😉
p.s. najczęściej używam margaryny Kasia 😉
ja ucieram zwykłe jabłka i od razu utarte kłade jako warstwy:)
Hmmm tak czytam i czytam ten przepis ale nie wiem czy przepis jest kompletny tzn na blache sypie sypki proszek na to prazone jablka i znowu sypki prosze jablka i starta margaryna?? Wiesz troche zdziwiona jestem ze cos z tego moze wyjsc??
dzisiaj zaryzykowałam, ciasto siedzi już przeszło godzinę w piekarniku i nadal bulgocze
jest kompletny
tak, tyle, że ja masło daję, a nie margarynę
Ja piekę góra 45 minut. Nie przypaliło się?
Ja tego ciasta już daaaawno nie robiłam, najzwyczajniej się nam przejadło;).
nie przypaliło się a piekło się 1 godz. i 15 min, jeszcze nie spróbowałam za gorące 🙂 odkroiłam tylko kawałeczek,żeby ocenić strukturę 🙂
🙂 No to dobrze, pewnie wszystko od piekarnika zależy.
Próba smakowa wypadła pozytywnie- smaczne ale przede wszystkim wyjątkowo proste w wykonaniu 🙂
Dzięki wielkie za ten przepis. Nawet teściowa-specjalista od ciast-zachwycona.
Dzięki jeszcze raz:)
To dzisiaj ja piekę ciasto jutro napisze czy smakowała:)
No i pieklam wczoraj ciasto wszystko wyszło ale nie samkuje mi to ciasto.
w czwartek był debiut – a jutro będę robić już czwarty raz,
smakuje wszystkim a w połączeniu z lodami boska
Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszna, szybka i łatwa szarlotka