Pyszna, szybka i łatwa szarlotka

Składniki:

1. szklanka kaszy mannej
2. szklanka mąki pszennej
3. szklanka cukru
4. łyżeczka proszku do pieczenia (może być, nie musi)
5. kosztka masła
6. jabłka (ja kupuję gotowe, uprażone, kwaskowate, dodaję do nich cynamon i sok jabłkowy, żeby były bardziej wodniste)

Mieszamy poz. 1-4. Smarujemy tłuszczem formę do pieczenia, wysypujemy kaszą manną i dajemy warstwy: szklankę naszej “mieszanki”-połowa porcji jabłek-szklanka “mieszanki”-jabłka-szklanka “mieszanki… na to ścieramy na tarce kostkę masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 40-45 minut. Można jeść ciepłe, a podawać na dwa sposoby z bitą śmietaną na wierzchu, albo z gałką lodów śmietankowych.

Zajadamy się tym ciastem z mężem od paru tygodni. Pyyycha! Dziś byli znajomi i cała “blaszka” zniknęła… bardzo im smakowało, a moje nadzieje, że zostanie choć kawałek na jutro do kawy odeszły w zapomnienie ;-).

Smacznego!

Strona 5 odpowiedzi na pytanie: Pyszna, szybka i łatwa szarlotka

  1. Zamieszczone przez kama28
    co to takiego?
    ze słoika?
    czy to zesmażone jabłka?
    a mogą być po prostu starte na tarce?
    😉

    ja daję jabłka ze sloika )takie ze sklepu), ale to wyłącznie z mojego lenistwa
    jak najbardziej można dać jabłka starte na tarce
    ponizej daje ci link do przepisu na kruche i przepis na ciasto półkruche

    Półkruche ciasto z Rabarbarem (moze byc z jabłkami, jagodami wiśniami)

    4 jajka
    -1 szkl. cukru
    -2-2,5 szkl. maki tortowej
    -2-2,5 szkl. maki krupczatki
    -margaryna Kasia (nie wiem jaka jest u Was)-250g
    -cukier waniliowy 32g
    -maly proszek do pieczenia
    -3 łyzki kwaśnej gęstej śmietany
    -rabarbar ok. 1,5 kg
    -cukier puder i trochę cynamonu

    -najpierw obrać rabarbar, pokroić na kawałeczki, przesypać dość obficie cukrem pudrem i odrobiną cynamonu, odstawic na conajmniej godzinę, zeby puścił sok,
    -margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, śmietanę, potem makę (stopniowo), proszek do pieczenia
    -mąkę dodawać stopniowo tyle, zęby ciasto było sprężyste i nie kleiło sie do rąk, ja z reguły daje wiecej tortowej niz krupczatki, żeby nie było za kruche
    -ciato podzielic na 2 części-jedna wyłożyc spód i boki blaszki. gęsto ponakłuwać go widelcem, na cisto ułożyc dokłądnie osączony rabarbar, a na to piane ubita z białek
    -na piane nalożyc reszte ciasta

    piec ok. 60 min. w 200stp. w tradycyjnym piekarniku
    ja z reguły nastawiam na dolne grzanie+termoobieg, i wtedy piekę w 180 stp.wtedy spód jest w sam raz
    -przestygniete ciasto posypać cukrem pudrem
    najlepiej piec dzień wcześniej, świeże ciasto nie jest tak samaczne

    • Zamieszczone przez Beasia
      ja daję jabłka ze sloika )takie ze sklepu), ale to wyłącznie z mojego lenistwa
      jak najbardziej można dać jabłka starte na tarce
      ponizej daje ci link do przepisu na kruche i przepis na ciasto półkruche

      Półkruche ciasto z Rabarbarem (moze byc z jabłkami, jagodami wiśniami)

      4 jajka
      -1 szkl. cukru
      -2-2,5 szkl. maki tortowej
      -2-2,5 szkl. maki krupczatki
      -margaryna Kasia (nie wiem jaka jest u Was)-250g
      -cukier waniliowy 32g
      -maly proszek do pieczenia
      -3 łyzki kwaśnej gęstej śmietany
      -rabarbar ok. 1,5 kg
      -cukier puder i trochę cynamonu

      -najpierw obrać rabarbar, pokroić na kawałeczki, przesypać dość obficie cukrem pudrem i odrobiną cynamonu, odstawic na conajmniej godzinę, zeby puścił sok,
      -margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, śmietanę, potem makę (stopniowo), proszek do pieczenia
      -mąkę dodawać stopniowo tyle, zęby ciasto było sprężyste i nie kleiło sie do rąk, ja z reguły daje wiecej tortowej niz krupczatki, żeby nie było za kruche
      -ciato podzielic na 2 części-jedna wyłożyc spód i boki blaszki. gęsto ponakłuwać go widelcem, na cisto ułożyc dokłądnie osączony rabarbar, a na to piane ubita z białek
      -na piane nalożyc reszte ciasta

      piec ok. 60 min. w 200stp. w tradycyjnym piekarniku
      ja z reguły nastawiam na dolne grzanie+termoobieg, i wtedy piekę w 180 stp.wtedy spód jest w sam raz
      -przestygniete ciasto posypać cukrem pudrem
      najlepiej piec dzień wcześniej, świeże ciasto nie jest tak samaczne

      bardzo ci dziękuję, jak upiekę to powiem jak wyszło, a upiekę na pewno kiedyś 😉

      p.s. najczęściej używam margaryny Kasia 😉

      • Zamieszczone przez kama28
        co to takiego?
        ze słoika?
        czy to zesmażone jabłka?
        a mogą być po prostu starte na tarce?
        😉

        ja ucieram zwykłe jabłka i od razu utarte kłade jako warstwy:)

        • Zamieszczone przez Avocado
          Składniki:

          1. szklanka kaszy mannej
          2. szklanka mąki pszennej
          3. szklanka cukru
          4. łyżeczka proszku do pieczenia (może być, nie musi)
          5. kosztka masła
          6. jabłka (ja kupuję gotowe, uprażone, kwaskowate, dodaję do nich cynamon i sok jabłkowy, żeby były bardziej wodniste)

          Mieszamy poz. 1-4. Smarujemy tłuszczem formę do pieczenia, wysypujemy kaszą manną i dajemy warstwy: szklankę naszej “mieszanki”-połowa porcji jabłek-szklanka “mieszanki”-jabłka-szklanka “mieszanki… na to ścieramy na tarce kostkę masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 40-45 minut. Można jeść ciepłe, a podawać na dwa sposoby z bitą śmietaną na wierzchu, albo z gałką lodów śmietankowych.

          Zajadamy się tym ciastem z mężem od paru tygodni. Pyyycha! Dziś byli znajomi i cała “blaszka” zniknęła… bardzo im smakowało, a moje nadzieje, że zostanie choć kawałek na jutro do kawy odeszły w zapomnienie ;-).

          Smacznego!

          Hmmm tak czytam i czytam ten przepis ale nie wiem czy przepis jest kompletny tzn na blache sypie sypki proszek na to prazone jablka i znowu sypki prosze jablka i starta margaryna?? Wiesz troche zdziwiona jestem ze cos z tego moze wyjsc??

          • dzisiaj zaryzykowałam, ciasto siedzi już przeszło godzinę w piekarniku i nadal bulgocze

            • Zamieszczone przez agness0985
              Hmmm tak czytam i czytam ten przepis ale nie wiem czy przepis jest kompletny

              jest kompletny

              tzn na blache sypie sypki proszek na to prazone jablka i znowu sypki prosze jablka i starta margaryna??

              tak, tyle, że ja masło daję, a nie margarynę

              • Zamieszczone przez nefret
                dzisiaj zaryzykowałam, ciasto siedzi już przeszło godzinę w piekarniku i nadal bulgocze

                Ja piekę góra 45 minut. Nie przypaliło się?

                Ja tego ciasta już daaaawno nie robiłam, najzwyczajniej się nam przejadło;).

                • nie przypaliło się a piekło się 1 godz. i 15 min, jeszcze nie spróbowałam za gorące 🙂 odkroiłam tylko kawałeczek,żeby ocenić strukturę 🙂

                  • Zamieszczone przez nefret
                    nie przypaliło się a piekło się 1 godz. i 15 min, jeszcze nie spróbowałam za gorące 🙂 odkroiłam tylko kawałeczek,żeby ocenić strukturę 🙂

                    🙂 No to dobrze, pewnie wszystko od piekarnika zależy.

                    • Zamieszczone przez Avocado
                      🙂 No to dobrze, pewnie wszystko od piekarnika zależy.

                      Próba smakowa wypadła pozytywnie- smaczne ale przede wszystkim wyjątkowo proste w wykonaniu 🙂

                      • Dzięki wielkie za ten przepis. Nawet teściowa-specjalista od ciast-zachwycona.
                        Dzięki jeszcze raz:)

                        • To dzisiaj ja piekę ciasto jutro napisze czy smakowała:)

                          • No i pieklam wczoraj ciasto wszystko wyszło ale nie samkuje mi to ciasto.

                            • w czwartek był debiut – a jutro będę robić już czwarty raz,
                              smakuje wszystkim a w połączeniu z lodami boska

                              Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszna, szybka i łatwa szarlotka

                              Dodaj komentarz

                              Angina u dwulatka

                              Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                              Czytaj dalej →

                              Mozarella w ciąży

                              Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                              Czytaj dalej →

                              Ile kosztuje żłobek?

                              Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                              Czytaj dalej →

                              Dziewczyny po cc – dreny

                              Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                              Czytaj dalej →

                              Meskie imie miedzynarodowe.

                              Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                              Czytaj dalej →

                              Wielotorbielowatość nerek

                              W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                              Czytaj dalej →

                              Ruchome kolano

                              Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                              Czytaj dalej →
                              Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                              Logo
                              Enable registration in settings - general