Kochane moje podaje wam przepis na zapiekankę po grecku:
pierwsza warstwa
0,5kg mielonego mięsa
posiekana cebula
mały koncentrat pomidorowy (jeden):))
ząbek czosnku
łyżeczka cynamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz i olej do smażenia
druga warstwa
0,5 kg obranych ziemniaków (może być trochę więcej)
2 łyżki masła
szklanka śmietany
ząbek czosnku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Mięsko z cebulką podsmażamy na patelni, przekładamy całość do garnka i dodajemy koncentrat, zmiażdżony czosnek i resztę przypraw z pierwszej warstwy:)). Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia a potem na małym ogniu pod przykryciem podgrzewamy przez 20 min. Trzeba mieszać od czasu do czasu bo cynamon się przykleja do dna garnka.
Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 190 stopni.
W czasie jak piekarnik się nagrzewa a mięsko podgrzewa obieramy ziemniaki, kroimy w cieńkie plasterki (muszą byc naprawdę cieniutkie). Masło i smietane podgrzewamy w garnku i wrzucamy tam ziemniaki, zmiazdżony czosnek i przyprawy z drugiej warstwy. Dokładnie mieszamy.
Teraz bierzemy żaroodporne naczynie, wykładamy tam mięsko a na mięsko ziemniaczki.
zapiekamy w piekarniku koło 1 godziny.
Pychotka
Mimo długiego opisu robi się to szybciutko a potem pysznie smakuje. Nawet soebie nie wyobrażacie co ten cynamon robi z mięskiem mielonym….
Polecam
bianka i jednak chłopiec (24.12.03)
74 odpowiedzi na pytanie: pyszna zapiekanka
Re: pyszna zapiekanka
Wczoraj robilam po raz drugi i smakowala jeszcze lepiej niz za pierwszym razem. Poprawilam bledy.
Troche nieufnie podchodzilam do tego cynamonu w miesie, ale daje mu on niepowtarzalny smak- pychota!!!
Ja kroilam ziemniaki w malakserze, wiec nie byly “przezroczyscie” cienkie, wiec na pierwsze pol godzinki pieczenia zakrylam naczynie folia alum.
Polecam- to cos innego, ale baardzo dobre!!!
Iwona i Karolinka (01.26.02)
Re: pyszna zapiekanka
to wyczaruję ten obiadek w tym tygodniu..mniammmm
Re: pyszna zapiekanka
Robiłam dwa razy. Smakowo – bomba! Jedyny feler – mięso było sypkie. Nie trzymało się wcale i trzeba było nakładać łychą. Czy tak ma być?
Re: pyszna zapiekanka
Łyżką łyżką – moje też się rozsypuje – ach zjadłąbym tą zapiekankę, ale chyba muszę się jeszcze wstrzymać, bo synek za malutki:)
Całsuki
bianka i Bartuś (05.12.2003)
Re: pychotka
Przeczytałam ten przepis w piątek i strasznie mi się zachciało 🙂 (uwielbiam cynamon…) i wczoraj przyrządziłam mężusiowi.
No i sobie
Mniam
Na górę dodałam jeszcze tartego żółtego serka (na prośbę ślubnego 🙂
GOSIA i
Re: pyszna zapiekanka
A mi sie nie udalo, bo mieso bylo za suche i nawet sie przypalilo, a ziemniaki nie byly jeszcze gotowe. Troche sie zniechecilam.
Jakie mielone pasuje do tego najlepiej, ja wzielam mieszane wolowo-wiepszowe, moze za chude?
Po dodaniu przecieru pomidorowego nie bardzo mialam co zagotowywac, bo bylo to tak suche.
Re: pyszna zapiekanka
Ja daje mielone wieprzowe. Może tak się stało, bo za grube były plastry ziemniaków? A może za mało oleju było na patelni gdzie podsmażałaś mięsko?…. No nie wiem,ja robiłam to często i nigdy mi się nie przypaliło.
bianka i Bartuś (05.12.2003)
Re: pyszna zapiekanka
Ja już dwa razy robiłam te zapiekanke,jest świetna..
za drugim razem dodoałam troche mniej masła i mniej tłustą śmietanę..bo jest dość ciężka..
Jeśli chodzi o to przypalone mięsko,po prostu proponuje dolać trochę przegotowanej wody..lepiej jak będzie trochę sosu,niż ma być suche..
A ziemniaki koniecznie cieniutko,tak jak w przepisie podano..wtedy napewno będą dobre..
pozdrawiam,i dziękuję za ten przepis
Alya&Nadzieja
Re: pyszna zapiekanka
To zrob tak jak ja- przykryj na pierwsze 30 min pieczenia folia.
Iwona i Karolinka (01.26.02)
Re: pyszna zapiekanka
Dziewcyny ta zapiekana jest przepyszna. Juz dwa razy robilam. Polecam naprawdę. Mniam, mniam.
Aneta i Jaś
Re: pyszna zapiekanka
ja tez robilam juz trzy razy bo jest super
Beata i Filip 19,07,2003
Re: pyszna zapiekanka
Bardzo się cieszę, że wam smakuje ta moja potrawa. Na zdrówko
bianka i Bartuś (05.12.2003)
Re: pyszna zapiekanka
smietana ma byc slodka, czy kwasna……..? jutro chce zrobic ta zapiekanke:-) Pzdr!
guciak i Ninka 27.IV.03 [Zobacz stronę]
Re: pyszna zapiekanka
podnoszę do góry, bo smaczne:)
bianka i Bartuś (05.12.2003)
Re: pyszna zapiekanka
Cześć 🙂
Zrobiłam twoją zapiekankę.
Rany, jakie dobre 🙂
Co ten cynamon robi z mięskiem… ach…
Mąż wylizywał talerz 😉
Baaardzo Ci dziękuję za przepis 🙂
Magda i Michałek ( 02.06.2002 )
Re: pyszna zapiekanka
Bardzo się cieszę. Mój też zawsze wylizuje talerze – bo nie tylko swój, ale mój też:).
Pozdrawiam
bianka i Bartuś (05.12.2003)
Re: pyszna zapiekanka
Ja jeszcze nie zrobiłam ale zamierzam a piszę nie na temat. Świetna fotka niedawno robiona?? Bo nie widziałam jej wcześniej.
Beata i Maciuś 11.02.2004
Re: pyszna zapiekanka
Zrób zrób może wyjdzie Ci lepiej niż schab:).
Ja ostatnio te pokrojone ziemnaczki wrzuciłam na 10 min do wrzątku. Przez to potrawa po 45 minutach była rozpływająca się w ustach. Ser na wierzchu też jest fajnym pomysłem:)
Pozdrawiam
bianka i Bartuś (05.12.2003)
Re: pyszna zapiekanka
czesc!!! mam pytanie-czy smietana ma być słodka czy raczej kwaśna? mam wielką ochote na to jedzonko:-)))) dzieki za odpowiedz!
-Moniqe-
(17.05.99)(21.03.03)
Re: pyszna zapiekanka
kurde ze mnie taka kucharka jak…. Nie wiem jaka to śmietana – dla mnie śmietana to śmietana. Kupuję w sklepie i mówię – małą 12 % proszę i pani mi daję. Nigdy się nie pyta czy słodką czy kwaśną. Taką zwykła:)
bianka i Bartuś (05.12.2003)
Znasz odpowiedź na pytanie: pyszna zapiekanka