Pyszne duszone mięsko w zaiście pysznym sosie by JoannaR

Muszę się pochwalić moim ostatnim wyczynem 😉
Jakoś tak dokonując pewnym wariacji w kuchni wymyśliłam takie oto pyszne mięsko. Może nieskromnie to zabrzmi, ale jest naprawdę bardzo smaczne, nadające się na każdą okazję. Może ktoś na święta poczyni 😉

Skłądniki:
Bierzemy:
– solidną sztukę mięcha: karkówka i szynka są najlepsze, nie może to być za suche mięso
– ocet balsamiczny
– olej
– ulubione przyprawy z nacisiem na paprykę 😉
– słodka śmietanka 12-18%
– świeża papryka, polecam zairenka smaku paprykowe lub przyprawy FIT (SUPERRR)
– cebulka
– opcjonalnie kostka mięsna (coś jak kostki bulionowe, ale specjalnie do sosów: kostka mięsna)


Przyrządzenie:
Sztukę mięsa w całości (wielkość zależy od nas, od okazji itp okoliczności 😉 ) oblewamy olejem i octem balsamicznym. Tego sosiku vel marynaty powinno być całkiem swobodnie sporo. Posypujemy to dokładnie ulubionymi przyprawami (ja cudowałam z najróżniejszymi, ale ziarenka smaku paprykowe były najlepsze.). Może to być warzywko, papryka, sól, pieprz, czosnek granulowany, sól czosnkowa, itd. Kiedy całe mięsko jest dobrze tym oblepione, a nawet delikatnie w tym pływa (octu balsamicznego powinno być sporo wyczuwalnie). Ja robię wszystko na oko, więc trudno mi okreslić proporcje. Kiedy to mięsko mamy zamarynowane, najlepiej przez kilka godzin w lodówce, wrzucamy je do suchego rozgrzanego garnka, obsmażając z każdej strony, uważając, aby się nie spiekło. Na tym etapie można dać sporo cebulki surowej pokrojonej w grube piórka. Wystarczy po 2-3 minuty z każdej strony. Zalewamy mięsko wodą, dodajemy w zależności od gustu: kostkę mięsną, bulionową, lub zwykłą sól, itd. Dusimy pod całkowitym przykryciem przez kilka godzin. Na wolnym ogniu pod przykryciem przez kilka godzin 🙂 2-3 wystarczają 😉 W zależności od wyparowania, wody możemy dolewać, ale tak do 3/4 wysokości mięsa.
Kiedy mięsko jest już uduszone i miękkie, a wody się troszkę zredukowało, zalewamy słodką śmietanką i przegotowujemy jesczze chwile. Na sam koniec, po wyłączeniu, wrzucamy świerzą paprykę pokrojoną w kostkę. Dużo papryki. Koniec.

Smacznego 🙂

9 odpowiedzi na pytanie: Pyszne duszone mięsko w zaiście pysznym sosie by JoannaR

  1. U mnie bedzie problem z tymi kompozycjami przypraw, poza tym brzmi kuszaco, pewnie wyprobuje szynke na swieta. Nie rozumiem tego suchego garnka – bez oleju znaczy?

    • Zamieszczone przez CIKU
      U mnie bedzie problem z tymi kompozycjami przypraw, poza tym brzmi kuszaco, pewnie wyprobuje szynke na swieta. Nie rozumiem tego suchego garnka – bez oleju znaczy?

      Dokładnie. Bez żadnego tłuszczu. Po prostu na rozgrzany nieco garnek. Bo olej już jest w marynacie 🙂
      A przyprawy to jak masz problem, to po prostu: sól, pieprz, papryka. ALe papryka dobrej jakości. 🙂 Albo zwyczajnie kup ziarenka paprykowe i CI wszystko w jednym zastąpi 🙂

      • brzmi wysmienicie

        • Czy mięso w trakcie duszenia obracasz? Czy sosik zagęszczasz?

          • jeszcze: jaka przyprawe FIT masz na myśli, bo na necie widze ze jest kilka rodzajów.

            • Dżo, kroisz to w kostkę, na plasterki czy tak w całości?

              • Zamieszczone przez olencja
                Dżo, kroisz to w kostkę, na plasterki czy tak w całości?

                Mięcho dusze w całości. Jak się uudusi to przed podaniem kroje na kawałki 🙂

                • Zamieszczone przez CIKU
                  jeszcze: jaka przyprawe FIT masz na myśli, bo na necie widze ze jest kilka rodzajów.

                  Przyprawy z serii Fit Up. Są bosssskie. Szczególnie te do sałatek.
                  Do mięcha też robiłam. Do mięcha jest jedna.

                  Wypróbowałam chyba większość, wszystkie są bezbłędne jak na mój gust. I nie ma tego wstrętnego posmaku jaki jest w innym sosach sałatkowych.

                  • Zamieszczone przez CIKU
                    Czy mięso w trakcie duszenia obracasz? Czy sosik zagęszczasz?

                    Jade od końca 😀

                    Mięsko obracał tylko w trakcie obsmażania. Potem już nie. Sosiku nie zagęszczam. Jak dodaję śmietanki to już nie przykrywam garnka, tylko pozwalam jeszcze trochę odparować. Musisz w trakcie duszenia jak juz miesko jest miękkie sprawdzić przy jakim poziomie sosu smakuje Ci on 😉 Wtedy dodajesz smietankę. Ale może jeśli kto ma ochotę to może bardziej zagęścić.

                    Ja ne zagęszczam, bo nie lubię. 🙂

                    Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszne duszone mięsko w zaiście pysznym sosie by JoannaR

                    Dodaj komentarz

                    Angina u dwulatka

                    Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                    Czytaj dalej →

                    Mozarella w ciąży

                    Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                    Czytaj dalej →

                    Ile kosztuje żłobek?

                    Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                    Czytaj dalej →

                    Dziewczyny po cc – dreny

                    Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                    Czytaj dalej →

                    Meskie imie miedzynarodowe.

                    Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                    Czytaj dalej →

                    Wielotorbielowatość nerek

                    W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                    Czytaj dalej →

                    Ruchome kolano

                    Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                    Czytaj dalej →
                    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                    Logo
                    Enable registration in settings - general