Pyszne oponki

0.5 kg sera bialego
0.5 kg mąki
0.5 opak. margaryny
3 jajka
1 cukier waniliowy
1.5 łyżeczki spirytusu lub octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Posiekać i zagnieść wszystkie składniki. Podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 5 mm Wykrawać oponki szklanką i np. kieliszkiem Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z cukrem pudrem Smacznego !!!

Pozdrawiam Aga

2 odpowiedzi na pytanie: Pyszne oponki

Dodane ponad rok temu,

Re: Pyszne oponki

witam, pol opakowania margaryny takiej 200 gramowej?
jak dlugo sie smazy?mniej wiecej? Czy to tak jak paczki czy chrust?
Z gory dzieki pozdrawiamy moniija i

cudoGwiazdeczka Lili 25.03.04

Dodane ponad rok temu,

Re: Pyszne oponki

Pół kostki margaryny tz. około 125 gr (ja kupuję margarynę 250 gr). Smaży się ekspresowo – ja wlewam olej do patelni tak około 2 cm, żeby oponki nie elżały na dnie tylko lekko unosiły się. Z każdej strony smaże może około 1 minuty, tak by miały żółty kolor. Wyrobienie ciasta i smażenie wszystkich oponek zajmuje mi ok. 40 minut. A potem już tylko wcinać. Pozdrawiam Aga

Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszne oponki

Dodaj komentarz

Mam z dzieckiem taki problem
badanie wzroku
Moj synek ma 15 miesiecy i dostal skierownie do okulisty. Okulista stwierdzil ze naley mu podawac krople przez 5 dni po ktorych beda go piekly oczy i bedzie slabo widzial.
Czytaj dalej
Noworodek, niemowlę
Zaciskanie szczeki/ napinanie sie
Mam do Was pewne pytanie (moze i dla niektórych bedzie ono glupie) Czy uwazacie to za normalny odruch: Olivka ma juz 6 zebów, zaciska mocno szczeke (np. na smoczku,
Czytaj dalej