Pyszne oponki

0.5 kg sera bialego
0.5 kg mąki
0.5 opak. margaryny
3 jajka
1 cukier waniliowy
1.5 łyżeczki spirytusu lub octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Posiekać i zagnieść wszystkie składniki. Podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 5 mm Wykrawać oponki szklanką i np. kieliszkiem Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z cukrem pudrem Smacznego !!!

Pozdrawiam Aga

2 odpowiedzi na pytanie: Pyszne oponki

  1. Re: Pyszne oponki

    witam, pol opakowania margaryny takiej 200 gramowej?
    jak dlugo sie smazy?mniej wiecej? Czy to tak jak paczki czy chrust?
    Z gory dzieki pozdrawiamy moniija i

    cudoGwiazdeczka Lili 25.03.04

    • Re: Pyszne oponki

      Pół kostki margaryny tz. około 125 gr (ja kupuję margarynę 250 gr). Smaży się ekspresowo – ja wlewam olej do patelni tak około 2 cm, żeby oponki nie elżały na dnie tylko lekko unosiły się. Z każdej strony smaże może około 1 minuty, tak by miały żółty kolor. Wyrobienie ciasta i smażenie wszystkich oponek zajmuje mi ok. 40 minut. A potem już tylko wcinać. Pozdrawiam Aga

      Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszne oponki

      Dodaj komentarz

      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
      Logo