Przepis na mala tortownice:
Tortownice wylozyc biszkoptami i skropic woda. Potem wykladac kolejno masy i po kazdej wkladac ptasie mleczko do lodowki, zeby stezalo.
I masa: 2 bialka ubic na sztywno, dodac 3 lyzki cukru (po jednej) i 1 cukier waniliowy – ciagle ubijac, potem dodac 2 zoltka (po jednym) i 1/3szklanki zelatyny
II masa: 2 bialka ubic na sztywno, dodac 3 lyzki cukru (po jednej) i 1 cukier waniliowy – ciagle ubijac, potem dodac 2 zoltka (po jednym) i 2 lyzki kakao. Nastepnie wlac 1/3 szklanki zelatyny
III masa: 1 szklanka smietany (18%) zmiksowac z 3 lyzkami cukru i cukrem waniliowym. Utrzec a na koncu wlac 1/3 szklanki zelatyny
Zelatyna: 3 lyzki zelatyny wsypac do szklanki i wlac troche wrzacej wody. Rozmieszac, a potem dopelnic do szklanki goraca woda. Pozostawic do ostygniecia i rozlac do 3 szklanek po rowno.
Kazda mase mozna posypac rodzynkami, albo kawaleczkami czekolady. Na wierzch poukladac owoce i zalac tezejaca galaretka (galaretke rozpuscic w mniejszej ilosci wody)
Wg mnie pyyycha:)
Marta i Gabrysia
Znasz odpowiedź na pytanie: