Zawsze piekłam chleb na zakwasie, ale nie zawsze udaje mi się go zdobyć więc znalazłam w necie przepis na chlebuś na drożdżach. Bardzo prosty, a smakuje wybornie. Oczywiście proporcje nasion i rodzaj mąki można dowolnie zmieniać.
=========================================================
Składniki na 2 podłużne brytfanko
1 kg mąki wrocławskiej
10 dag świeżych drożdży
3 łyżeczki soli
? łyżki cukru
1 litr ciepłej (ale nie gorącej) wody
1 szklanka pestek słonecznika
? szklanki pestek dyni
? szklanki sezamu
1 szklanka otrąb żytnich/owsianych/pszennych (ja mieszam trzy rodzaje i używam otrębów firmy Sante )
Do dużej miski wsypać wszystkie ziarna, sól, cukier i wymieszać. Dodać drożdże, wlać 1 litr wody, dobrze wymieszać i zostawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką (nie wiem dlaczego musi być drewniana, ale podobno musi ;-)). Przykryć ściereczką, zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu, następnie przełożyć do korytek (tylko wysmarowanych masłem) i zostawić na kolejne 15-20 minut do wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 60 minut w 180 stopniach (u mnie górna i dolna grzałka).
Po upieczeniu wyjąć chleb na kratkę, aby odparował. Smakuje wybornie… rewelacyjny z żółtym serem, a z pastą jajeczną to już niebo w gębie :-))
SMACZNEGO
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Pyszny chlebuś – prosty przepis
Ja drożdże rozpuszczam w wodzie i dopiero resztę dodaję. Chleb żytni ogólnie będzie ciężki i gliniasty.Ja jeszcze podejrzewam,że mój zakwas jest ciut za słaby. Muszę mniej mąki i wody dawać i zobaczymy wtedy:)
mmmmm cudo i to z tej lubelli?
Do tego chleba dałam tą mąkę zwykłą pszenną 650,lubelli pełnoziarnistą i żytnią razową no i zakwas na mące żytniej razowej i drożdży dałam coś około 1dag:DAaaa no i dałam słonecznik,dynię i otręby pszenne
Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszny chlebuś – prosty przepis