Polecam,bo u mnie w domku bardzo smakuje. Stosuje go zamiast wędliny,bo przynajmniej wiem,że jest bez żadnych konserwantów i spokojnie moge go podać dziecku. Niestety nasze szyneczki zawierają dużo różnego świństwa,a jak pewnie wiecie czym bardziej świecąca szynka tym więcej w niej konserwantów.A więc:
Kupujemy 1,5 kg schabu bez kości,opłukujemy i dobrze wyciermy np ręcznikiem papierowym.Wkładamy do jakiegoś naczynia i posypujemyz góry trzema garściami soli(nie wcieramy).Wskazana jest sól gruboziarnista,ale jak nie macie,to może być normalna. Tak posypany schabik zostawiam na trzy godziny. Po upływie trzech godziny,należy sól zdrapać nożem,oczywiscie w miare możliwości i znowu osuszyć. Następnie wkładamy schab do naczynia żaroodpornego i posypujemy(też tylko z góry)przyprawami: tymiankiem.imbirem,curry.czosnkiem,bazylia. Tak przygotowany schab wkładam do nagrzanego piekarnika i pieke 40 minut w temperaturze 300 stopni bez przykrycia. Po upieczeniu gorący schab należy zawinąc w folię aluminiową i odstawić do wystudzenia,najlepiej szybkiego,a pozniej do lodówki.Zawinięty schabik ułóżcie na talerzyku,bo puszcza sok i mogłoby wam się coś podlać:))Pierwszy plasterek moze być lekko suchy i słony,więc nie przerazcie się tym.Każdy następny,bedzie o wspaniałym smaku i aromacie.
Na ostatnie Święta zrobiłam wszystkie wędliny sama,mam jeszcze wspaniały przepis na pasztet i pieczeń z drobiu,też do chlebka :)Smacznego
Jessi i Weroniczka z 20.03.2003
19 odpowiedzi na pytanie: Pyszny schabik do chlebka.
Re: Pyszny schabik do chlebka.
mmm…..chyba wyprobuje!
guciak i Ninka 27.04.2003
Re: Pyszny schabik do chlebka.
Ja też robię taki schabik albo szyneczkę domową ale moczę mięsko dwa dni w saletrze, nie traci w ówczas swojego naturalnego koloru i nie jest takie sine po upieczeniu.
Ania i Damianek (13.01.2003) i Córeczka (28.04.2004).
Re: Pyszny schabik do chlebka.
może dorzucisz jeszcze przepisik na pasztet i pieczeń z drobiu?
Re: Pyszny schabik do chlebka.
Ja też preferuję wędlinki własnej roboty, są zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze.
Schabik robie troszkę inaczej. Nacieram solą, zgniecinym czosnkiem, posypuję papryką i sporą ilością majeranku. Przeważnie dusze go w Zepterze, ale czasem też w zwykłym garnku, wtedy dodaję TROSZKĘ oleju, duszę 40 minut zeby nie wysechl. Jest naprawde pyszny.
Naszła mnie właśnie straszna ochota na taki scjhabik, chyba jutro zrobię. Tym razem wypróbuję Twój sposób 🙂
Pasztet też robię, ale moja mama smaczniejszy, jak wyciągnę od niej przepis to tu zamieszczę.
Pozdrawiam,
Re: Pyszny schabik do chlebka.
a jak sie to robi, zeby nie bylo sine?
Dana&Gabi (23.09.03)
Re: Pyszny schabik do chlebka.
Jessi podaj te dwa pozostale przepisy.papa
Re: Pyszny schabik do chlebka.
pysznie gada Twoj schabik..
i bardzo chce pieczen z drobiu..!!!
KaSieK i MaRtuSia 26.10
Re: Pyszny schabik do chlebka.
no właśnie po to sie moczy w saletrze, wtedy jest bardziej soczyste i ma kolor jak wędlina (nie traci swojego naturalnego koloru )
Ania i Damianek (13.01.2003) i Córeczka (28.04.2004).
zrobiłam – pycha!!!!!!!!!!!!
dzięki za przepie, zrobiłam, schabik był tak pyszny, ze zjedliśmy w 3 dni, w dwie osoby.
pozdr
Aneta i Tymek ur 19.10.2003
Re: Pyszny schabik do chlebka.
poproszę o przepis na pasztet i pieczeń z drobiu, schab jest pyszny, pozdrawiam
marzena i asia
Re: Pyszny schabik do chlebka.
A po tej saletrze nie trzeba już w soli? Już mięsko będzie słone? Gdzie można kupić salterę?
JoannaR i Pawełek 19.09.2003
Re: Pyszny schabik -REWELACYJNY
rewelacyjny schabik:-)
dzieki !!
polecam wszystkim..taki prosty w robieniu i bardzo smaczny !
KaSieK i MaRtuSia
Re: Pyszny schabik do chlebka.
Ja tez bardzo chetnie otrzymalabym przepis na pasztet i pieczen z drobiu. Pzdr.
Re: Pyszny schabik do chlebka.
Nie trzeba już solić i najlepiej zamarynować na dwa dni, wtedy ladnie przejdzie. Nie wiem gdzie się kupuje saletrę, ja dostaję od babci.
Ania i Damianek (13.01.2003) i Córeczka (28.04.2004).
Re: Pyszny schabik do chlebka.
Pysny, i proosty – szkad a że nie ma przpisu na pasztet i pieczeń z drobiu
Wiolka i Julka 05-03-2003
Re: Pyszny schabik do chlebka.
Rewelacja! Moje dziecko zjadło w 2 godziny chyba z kilogram, w każdym razie, aż się nie skończył.
Aganieszka
Re: Pyszny schabik do chlebka.
Zajebisty jest ten schabik do chlebka. Zrobiłam go już dwa razy (pierszy raz tylko z majerankiem, bo nie miałam innych przypraw, ale drugi pofolgowałam z przyprawami i to mocno, ale ja lubię) i jest REWELACYJNY. Pewnie do końca ciąży zrobię go dużo razy, żeby jak zacznę karmić nie tęsknić za nim za bardzo (wiadomo dietka cycusiowa, więc pieczone na bok ).
Dzięki za przepis i pozdrawiam.
Re: Pyszny schabik do chlebka.
a czy on nie jest suchy?
takie pieczenie bez przykrycia boje sie ze bardzo sie skurczy i wyschnie
?
ania i marcinek 06.12.2003
Re: Pyszny schabik do chlebka.
Nie wyschnie, karkówka tak ale nie schab i naprawde gorąco polecam. Jest dużo lepsze nie mówiąc że zdrowsze od sklepowych szynek.
Znasz odpowiedź na pytanie: Pyszny schabik do chlebka.